Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 16 юли 2021 г., брой 5488
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(16.07.2021)
  EUR   1.95583  
GBP   2.29590
USD   1.65622
CHF   1.80627
EUR/USD   1.1809*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
arbitration.bia-bg.com

 


Общи събрания днес
  Асансьорни монтажи АД - София
Бимекс Инженеринг АД - Пловдив
Галатекс АД - Варна
Джим релм технолоджи АД - Варна
Елдоминвест 1 АД - Варна
Инвест - 96 АД - Кърджали
Компания за инженеринг и развитие АД - Добрич
Кочо Честименски АД - Пловдив
Металик Бисипи АД - Гъбене
Метизи АД - Роман
Пако АД - Пазарджик
Тедимпекс Инвест АД - Кърджали
Тримонциум Принцес хотел АД - Пловдив
Тритон И & И АД - Пловдив
Хидрострой-инвест АД - Панагюрище
Чайка 97 АД - Пловдив
Яйца и птици - Зора АД - Дончево
Яйца и птици АД - Дончево
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Равнището на регистрираната безработица в страната продължи да се понижава и през юни достигна 5.2%, сочат данните от административната статистика на Агенцията по заетостта. Така през месеца се повтаря исторически най-ниската стойност на регистрираната безработица, отчетена някога от институцията. Снижението спрямо предходния месец е с 0.5%, а спадът на годишна база е с 3.1 процентни пункта - от 8.3% през юни 2020 г. до 5,2% през юни 2021 г. Регистрираните безработни през месеца са 170 716, което е с 15 331 души по-малко от май и със 102 651 лица или с 37.6% по-малко в сравнение с година по-рано. В бюрата по труда през юни са се регистрирали нови 20 541 безработни лица, като увеличението е с 2 576 лица спрямо предходния месец, а спрямо юни 2020 г. се наблюдава спад от 5 874 лица. Други 838 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца. През юни тази година 26 090 безработни лица са започнали работа. Данните от административната статистика на Агенцията по заетостта отчитат увеличение на броя им с 3 944 спрямо май и намаление от 10 531 спрямо същия месец на предходната година.

Източник: money.bg

Европейската комисия (ЕК) дава България на съд заради липсата на връзка между българския Търговски регистър и Системата за взаимно свързване на търговските регистри (BRIS) в блока. Крайният срок, в рамките на който България трябваше да се свърже с BRIS, е изтекъл на 8 юни 2017 г. Повече от 4 години след изтичането на този срок и въпреки многократните призиви от страна на Комисията България все още не е свързана със системата. В резултат на това нито една от функциите на BRIS не е налична по отношение на българските дружества, посочва се в съобщението. Несвързването на България с BRIS затруднява получаването на съответната информация за българските дружества за гражданите, дружествата и специалистите от ЕС. Освен това без BRIS търговските регистри не могат да си сътрудничат при презгранични сливания, в които участват български дружества, или при процедури, свързани с презгранични клонове на български дружества, обясняват от ЕК.

Източник: investor.bg

 
Дружества
Изолационни строителни дейности
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2019 г.
(хил. лв.)
  1   Пещострой ЕООД - Стара Загора   23 088  
  2   Изопещ ООД - Пловдив   4 734  
  3   Мелаинвест и партньори ООД - Бургас   2 056  
  4   Мастерпласт България ЕООД - Казичене   755  
  5   Темонт ЕООД - Варна   639  
  6   Ромбулекс ООД - София   511  
  7   Плуимерс Изолация ООД - Варна   503  
  8   Мейк-България ЕООД - София   439  
  9   Шамот 2000 България ООД - Пловдив   417  
  10   Евани билд ЕАД - София   217  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 14.07.2021
  Обща стойност (BGN): 343 803.27  
Брой търгувани компании: 37
Premium 35 921.26
Standard 176 453.08
АДСИЦ 116 729.59
Структурирани 1 359.90
BEAM - Акции: 13 339.44
Най-голяма промяна в цените
Билборд АД - София 18.80 %
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ - София -10.00 %
BaSE - Акции: 2 748.25
BaSE - АДСИЦ: 400.00
  Регулирана информация
Випом АД - Видин
КММ АД - Шумен
Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 

 

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Започва изграждането на най-дългия двутръбен железопътен тунел на Балканите, става ясно от съобщение на транспортното министерство. Той е част от проекта за модернизация на жх отсечката между гарите Елин Пелин и Костенец, част от трасето София - Пловдив. На официална церемония беше даден ходът на най-трудния лот от проекта - между Елин Пелин и Вакарел. Участъкът е с дължина от 20 километра, а дейностите включват изграждането на двутръбен тунел с дължина от 7 километра. При изграждането на съоръжението ще се използва тунелен способ, а по целия участък ще има още два двутръбни тунела с обща дължина от 1,5 километра, пътен надлез и подлез, както и осем моста и естакади. Ще бъде извършена модернизацията и на жп гарата в Елин Пелин. Общата стойност на договора за този лот от жп участъка е почти 500 млн. лева (без ДДС). Парите за реализацията на проекта са от две оперативни програми - "Транспорт и транспортна инфраструктура" и "Транспортна свързаност". От сайта на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), която е възложителят на поръчката, е видно, че изпълнител на трасето е ДЗЗД "Джен Дуй жп Елин Пелин".

Източник: investor.bg

Строителството на газовата връзка между България и Гърция е на път да се забави за пореден път, а крайният срок за завършването й - май 2022 г., със сигурност няма да бъде спазен. Процедурата за избор на строител на практика е блокирана заради четири жалби на отстранени участници, по които едва сега стават известни някои детайли. Класирането за строител на междусистемната газова връзка бе обявено от "Булгартрансгаз" още на 3 юни, когато за победител с цена 164 млн. лв. бе избран консорциумът "Кенпайп", в който влизат клон на канадското дружество Canpipe Industries International Inc. и едноименната му фирма, регистрирана в България. Компанията изглежда свързана с бизнесмена Александър Сталийски, който минава за близък до Бойко Борисов и Делян Пеевски. Веднага след това обаче в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) постъпиха общо 5 жалби от загубили участници. Тези дни от КЗК излязоха с определение - процедурата по избор на изпълнител не може да продължи, което е проблем, тъй като за разлика от "Турски поток" интерконекторът със Сърбия би могъл да осигури реална диверсификация на източниците и доставките.

Източник: Капитал

Компанията "Енергико Трейдинг България" иска лиценз за търговия с газ. Това става ясно от доклад, внесен в КЕВР. Енергийният регулатор трябва да издаде поискания лиценз. Управител на компанията е Валентин Златев, който до есента на 2020 г. бе в управата на "Лукойл България". На практика така той от бизнеса з петрол влиза в този с природен газ. Златев има и акционерно участие в "Енергико Трейдинг България", но в дружеството мажоритарен собственик е швейцарската компания "Литаско СА". Тя управлява глобалните доставки на нефт, газ и петролни продукти за групата "Лукойл". „Енергико Трейдинг България“ е поискала да лиценз за максималния срок от 35 години, което е обосновано с аргумента, че дружеството има сключен дългосрочен договор за доставка на природен газ на изходен пункт на газопреносната мрежа със стратегически клиент с национално значение.

Източник: БНР

Българската пристанищна компания Порт Флот - Бургас заяви, че нейните акционери са одобрили изплащане на брутен дивидент от 0,015 лв. на акция за 2020 г. Порт Флот- Бургас ще разпредели общо 150 000 лв. като дивидент за миналата година, се казва в съобщение на борсата. Компанията разпредели дивидент от 0,01 лв. на акция за 2019 г. Това беше първото изплащане на дивидент за Порт Флот - Бургас, откакто беше допуснато до търговия на Българската фондова борса през август 2019 г. Нетната печалба на Порт Флот - Бургас спадна до 1,1 милиона лева през 2020 г. от 1,3 млн. лв. през 2019 г.

Източник: SeeNews

Cмиcълът oт нoвитe eĸocтиĸepи, ĸoитo вeчe ce пocтaвят cлeд тexничecĸи пpeглeд нa aвтoмoбил, щe ce yceти cлeд 1 янyapи 2022 г. Te щe пoмoгнaт нa oбщинитe дa ocъщecтвявaт ĸoнтpoл зa влизaнe в дaдeни зoни oт гpaдa. Oбиĸнoвeнo тoвa ce пpaви в цeнтpaлнитe чacти, зa дa ce нaмaли зaмъpcявaнeтo нa въздyxa, ĸoгaтo тo зaпoчнe дa cтaвa oпacнo. He e зaдължитeлнo дa ce пoвтapя пpoцeдypaтa (пo тexничecĸи пpeглeд зa aвтoмoбили, ĸoитo ca минaли тaĸъв пpeди 12 юли). Heoбxoдимocттa oт тaĸъв cтиĸep щe бъдe eвeнтyaлнo cлeд 1 янyapи 2022 г. и caмo в oпpeдeлeни пepиoди, ĸoгaтo peши ĸмeтът нa oбщинaтa – ĸoгaтo имa cилнo зaмъpcявaнe нa въздyxa“, oбяcни диpeĸтopът нa Aгeнция „Aвтoмoбилнa aдминиcтpaция“ Бoйĸo Paнoвcĸи в eфиpa нa bТV тaзи cyтpин. Πpипoмнямe, чe пocтaвянeтo нa eĸocтиĸepитe зaпoчнa oт пoнeдeлниĸ тaзи ceдмицa. Bъвeждaнeтo им дoвeдe вoди дo извecтнo yвeличaвaнe нa вpeмeтpaeнeтo нa тexничecĸия пpeглeд нa aвтoмoбилитe зapaди зaдължeниeтo зa измepвaнe нa eмиcиитe и cпиpaчнитe ycилия.

Източник: economic.bg       Българска стопанска камара 
В помощ на външнотърговската дейност
 

 


 
Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
 

 
 
Новини от БСК и членовете на БСК

BusinessEurope публикува пролетната си икономическа прогноза

БСК констатира висока резултатност от комуникацията с МОСВ през последните месеци

EU fit-for-55: Посоката е правилна, но дяволът е в детайлите

ВУЗФ: конкурс за есе за пълна стипендия Срок за кандидатстване – 31 август!


Предстоящи събития

18 юни – 19 юли: Cъстезания за иновации „Copernicus Masters” и “Galileo Masters” 2021

9 септември: Тук-Там Кошер 2021 с отстъпка за членове на БСК.Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага от м. юли 2020 г., цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 3 – 12 юни 2021, съботно-неделен
CCNA 1 – 02 октомври 2021, съботно-неделен
DevNet – 02 октомври 2021, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Етичните цели стават основен център на европейския кредитен пазар, превръщайки региона в неоспорвания световен лидер при устойчивото финансиране. Един от всеки пет набрани долара от европейски емитенти тази година е бил свързан с представянето в ESG сегмента (околна среда, социална дейност и управление), посочва Bloomberg. Това съотношение се увеличава до един от всеки три долара за корпоративните заеми. Тези дялове, като част от всички заеми, са няколко пъти по-големи от тези за Америките и Азиатско-Тихоокеанския регион. Отчетливата преднина на европейските кредитополучатели става факт във време на следпандемично възстановяване, което води нов инвестиционен цикъл. В същото време инвеститорите държат все повече на ESG ангажиментите на компаниите, окуражавани от призивите на Европейския съюз за устойчиво финансиране. Емитентите в региона са набрали над 1 млрд. евро в свързани с устойчивостта кредити през 2021 г., постигайки рекордна година за само шест месеца. Но ESG заемите се увеличават и извън Европа, макар и с далеч по-бавен темп. В Америките свързаните с устойчивостта кредити са едва 5% от общите, а в Азия – 3%.

Източник: Bloomberg

Америка

Темпът на възстановяване на американската икономика се е ускорил през последните два месеца, въпреки че повторното отваряне на икономиката след пандемията от COVID-19 създава нарастващ натиск при привличането на служители и изпълнението на поръчки, съобщи Федералният резерв, цитиран от Bloomberg. „Американската икономика се засили още повече от края на май до началото на юли, показвайки умерен до силен растеж“, съобщи централната банка в Бежовата си книга. „Нарушенията в предлагането стават по-повсеместни, включително недостиг на материали и работна ръка, отлагане на доставки и ниски наличности от много потребителски стоки“, се допълва в книгата. Докладът се основава на информация, събрана от 12-те регионални банки на Фед до 2 юли, и съставен от Федералния резерв в Бостън. Представители на Фед обмислят колко бързо да ограничат подкрепящата си парична политика на фона на разширяването на ваксинациите срещу COVID-19, което разведрява перспективите. Бежовата книга е публикувана преди следващото заседание за определяне на политиката на Федералната комисия по открития пазар на 27 и 28 юли, когато трябва да обсъди отново подходящия график за ограничаване на покупките на активи.

Източник: Bloomberg

Азия

Китай отчита умерени темпове на икономическо възстановяване през второто тримесечие, а признаците на мудност във втората по големина икономика в света предизвикват очакванията за по-голяма политическа подкрепа. В сравнение с първото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай е нараснал с 1,3% за периода април-юни в сравнение с ръст от 0,4% през предходното тримесечие, съобщават от Националното статистическо бюро на Китай, съобщава FT. Икономистите очакваха ръст от 1 до 1,2% за тримесечието. Годишният растеж на БВП на Китай за второто тримесечие достига 7,9%, което е сериозно забавяне в сравнение с отчетения през първото тримесечие растеж от 18,3%. Силният ръст в началото на годината отразява спирането на икономическата активност в началото на 2020 г. след избухването на пандемията в централен Китай и мерките за блокиране в цялата страна. Публикуването на данните идва в напрегнат момент за икономическите плановици в Китай, когато се опитват да балансират финансовата стабилност с растежа. Лиу Айхуа, говорител на статистическото бюро, коментира пред журналисти, че икономиката е продължила да се „възстановява стабилно“, но предупреждава, че отскокът е „небалансиран“.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
16.07.2021
Dow Jones Industrial
34 987.02 (53.79)
Nasdaq Composite
14 543.10 (-101.82)
Стокови борси
16.07.2021
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)71.70
Heating oil ($US/gal.)2.1100
Natural gas ($US/mmbtu)3.6200
Unleaded gas ($US/gal.)2.2500
Gold ($US/Troy Oz.)1 827.50
Silver ($US/Troy Oz.)26.47
Platinum ($US/Troy Oz.)1 137.60
Hogs (cents/lb.)89.40
Live cattle (cents/lb.)126.53

       Опознай България

Град Елена

Град Елена се намира в живописния Еленски Балкан. Възрожденският град се издига в красивата долина на Еленската река. Някога това романтично и тихо градче е било средище на борбата за църковна независимост на България. Тук ревностно се пазят скъпи спомени за историята на българския народ, скътани в църкви и манастири. Мястото е заобиколено от уникална природа и спиращи дъха гледки. Легендата разказва, че преди векове, в прекрасната гора, разбойници нападнали сватбата на Елена и Самуил. Елена останала вярна на съпруга си и затова била убита от нападателите, а Самуил бил посечен в местността, носеща сега името Самуилец. Покрусените родители на девойката се заселили тук и основали селото, давайки му името на милата си дъщеря.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 16.07.2021
Българска версия: 29963, Английска версия: 2876

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София 1527, ул. Чаталджа 76,
тел. 980-10-90, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2021. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999