Последен брой    Абонирайте се!    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 25 ноември 2015 г., брой 4103
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(25.11.2015)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.76951
USD/BGN   1.83629
CHF/BGN   1.80560
EUR/USD   1.0651*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0.01%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  Бисер - Златни пясъци АД - Варна
Евролизинг Кар АД - София
Лито Балкан АД - София
Радис Груп АД - Пловдив
СК 13 Трансстрой АД - София
Старият Пловдив АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Над 1 млрд. лв. са изплатили пенсионноосигурителните дружества в периода от началото на 2002 г. до 30 септември 2015 г., съобщи Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Близо 755 млн. лв. са платени на осигурени като допълнителна пенсия или наследени средства. Около 90% от средствата са от доброволните пенсионни фондове. Над 300 млн. лв. са преведени в НОИ за изплащане на пенсиите на работещите I и II категория труд. Kъм момента по индивидуалните сметки на осигурените в частните пенсионни фондове има близо 9 млрд. лв. Около 2,5 млрд. лв. от тях са натрупани вследствие на инвестиране на техните средства от осигурителните дружества.

Източник: Труд

Голяма част от фирмите в България ще могат да се възползват от серия от административни облекчения в новия закон за счетоводството. Парламентът прие текстовете на второ четене. Нова директива на ЕС позволява на държавите членки да премахнат проверките за малките предприятия с аргумента, че това е прекомерна административна тежест. Под малки предприятия ЕС разбира фирми, които не надхвърлят два от общо три прага - балансова стойност на активите към края на годината в размер на 4 млн. евро, нетен оборот от 8 млн. евро и среден брой на служителите от 50 души. България приема същите прагове, но няма да се възползва от възможността да освободи от одит всички малки фирми, защото извън тях остават само 100 компании. Единствено те покриват критериите за средни и големи предприятия и така одитът на практика би изчезнал почти напълно. Вместо това се въвеждат междинни прагове - 2 млн. лв. активи, 4 млн. лв. нетни приходи от продажби, персонал от 50 души. Това е сериозно облекчение спрямо сегашните прагове, но е много под приложените в други държави нива.

Източник: Сега

Дружества
Производство на лекарствени продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Софарма АД - София   26 531  
  2   Балканфарма Дупница АД - Дупница   23 939  
  3   Бул Био НЦЗПБ ЕООД - София   7 849  
  4   Чайкафарма - Висококачествените лекарства АД - София   6 816  
  5   Балканфарма Троян АД - Троян   5 563  
  6   МСФарма АД - София   3 384  
  7   Медика АД - София   2 050  
  8   Борола ООД - София   1 865  
  9   Унифарм АД - София   1 809  
  10   Ветпром АД - Радомир   1 704  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 24.11.2015
  Обща стойност (BGN): 1 213 692.84  
Брой търгувани компании: 33
Premium 53 259.03
Standard 1 099 593.55
АДСИЦ 60 840.26
Най-голяма промяна в цените
Тодоров АД - София -23.08 %
Тексим банк АД - София 6.67 %
BaSE - Акции: 22 916.35
BaSE - АДСИЦ: 27 112.98

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Бизнесменът Спас Русев, който преди дни купи БТК продаде столичния хотел "Хилтън". Компанията му "Расасо анщалт" е договорила сделката с пловдивската инвестиционна група в недвижимите имоти "Галакси инвестмънт груп" - собственост на основателите на "Винпром Пещера" - Антон Щерев и Атанас Петров. Чака се разрешение от Комисията за защита на конкуренцията, за да бъде финализирано придобиването. Плановете на новия собственик са да продължи да развива хотела и да запази търговската марка. Хотелът се управлява по силата на 20-годишен договор с веригата "Хилтън", подписан при завършването на строежа на сградата през 2001 г. Новият собственик възнамерява да запази и досегашния мениджърски екип. Спас Русев придоби столичния хотел "Хилтън" преди две години от ирландската компания "Куин груп" (Quinn Group) срещу 24 млн. евро. Новите собственици на "Хилтън" - пловдивската строително-инвестиционна компания "Галакси инвестмънт груп", има четири хотела и ваканционни комплекси в Слънчев бряг.

Източник: Стандарт

Цесии за рекордната сума от 234 млн. лева атакуват в съда синдиците на КТБ. По неофициална информация това са цесии за кредити, отпуснати от КТБ на няколко фирми, с които те купиха “Петрол”. През 2013 г. дистрибуторът на горива стана собственост на банкера Цветан Василев по известната схема с фирми бушони, кредитирани от КТБ. 230 млн. лв. бяха предоставени на “Алфа кепитъл”, “Юлинор”, “Вип пропъртис” и “Корект фарм”, които се оказаха собственици на “Петрол”. След като КТБ бе затворена през 2014 г., нито една от компаниите не направи опит да върне взетите заеми. Вместо това стартира схема с цесии, чрез които се оказа, че собствениците на “Петрол” не дължат нито лев на КТБ.Най-ценното - 197 бензиностанции на “Петрол” и петролните бази, са концентрирани в дъщерните дружества “Елит Петрол” и “Елит Петрол - Ловеч”. Първата фирма имаше задължения от 62 млн. лева към КТБ. След поредица от цесии и частично рефинансиране квесторите на КТБ Станимир Лютов и Елена Костадинчев признаха дълга за заличен и дори вдигнаха запора върху активите, учреден в полза на КТБ.

Източник: 24 часа

Международната компания Oliver Wyman оттегли жалбата си срещу БНБ във връзка с решението на централната банка да избере "Делойт България" за консултант при предстоящата оценка на качеството на активите на местните финансови институции. Решението на американската финансова група Oliver Wyman да оттегли жалбата си дава зелена светлина на БНБ да продължи с процедурата по изпълнение на обществената поръчка, като избраният за победител кандидат "Делойт България" ще може да започне работа по изготвянето на методологията за оценка на банковите активи (т.нар. asset quality review, AQR) и за стрес тестове на българските финансови институции.

Източник: Капитал

Зоната около летище Пловдив може да се превърне в мега търговски център, който да е аналог на FOX TOWN в Лугано, Швейцария, обяви швейцарския бизнесмен Давиде Тодей, президент на "Ники Лъкшъри Травел". Това ще представлява аутлет център на 160 световно известни модни и спортни марки, които ще разкрият и свои представителства. Комплексът ще включва още хотел, казино и ресторанти. Още следващата седмица в Пловдив ще пристигне собственикът на швейцарския FOX TOWN, който ще се запознае на място с възможностите за инвестиции и ще регистрира търговско дружество. FOX TOWN ще си взаимодейства с летище Пловдив чрез нова авиокомпания "Пловдив еър", която да осъществява три полета седмично до луганското летище в гр. Анийо.

Източник: Строителство Градът

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е започнала масови проверки на ВЕИ-фирмите на Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков. Държавните инспектори са проверили компаниите „Агророуд“ ЕООД, „Инниммо солар“ ЕАД, „Солар 11“ ЕООД, „Солар проджектс“ ЕАД. „Инниммо Солар“ ЕАД, „Солар проджектс“ ЕАД и „Солар 11“ ЕООД вече са собственост на „Астроенерджи Солар България“ ЕООД с представител Чоонг Хий Чой. От своя страна „Астроенерджи Солар България“ е еднолично притежание на холандската „Астроенерджи Солар Нидерландс“, чийто капитал е едва 100 лв. „Агророуд“ ЕООД пък е прехвърлена на австрийската „Новасолар ГМБХ“. Доскоро Ивайло Главинков имаше дялове в осем търговски дружества. Младежът се оттегля от фирмите, макар да се е подписвал под документите за залог на дяловете, когато те са теглели кредитите. Първоначално разследването се водеше за пране на пари и бе срещу Бисеров и Ивайло Главинков. Съдът тогава запорира тяхно имущество на обща стойност 1.55 млн. лева. Впоследствие прокуратурата внесе друг обвинителен акт само срещу Христо Бисеров. Обвинението срещу него е за валутни престъпления и неплащане на данъци. През май съдът върна обвинителния акт в прокуратурата заради процесуални нарушения и се наложи преработването и повторното му внасяне в съда.

Източник: Блиц       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Специализиран тренинг за малки и средни предприятия - 3-4 декември 2015, БСК, София

Семинар: Системи за управление на енергията и изискванията на стандарта ISO 50001:2011

IndustryMatchMaking 2016 - двустранни бизнес срещи за търговско коопериране и технологичен трансфер между български и чуждестранни фирми


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 16 януари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 - 21 ноември 2015 г., съботно-неделен
CCNA 2 - 07 декември 2015 г., вечерен
CCNP Route - 13 февруари 2015 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I - м. декември 2015 г. - в платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Малка швейцарска банка, концентрирана върху социални и екологични проекти, въвежда отрицателни лихви по депозитите на индивидуалните си клиенти от 1 януари. Alternative Bank Schweiz причини истински смут сред клиентите си, след като в средата на октомври им изпрати писма, обявявайки новото си решение. За текущите депозити банката ще налага лихвени проценти от -0,125%, а депозитите над 100 000 шв. франка ще бъдат с лихвен процент от -0,75%. Банката оправда безпрецедентното си решение, като обяви, че то ще осигури възможност за развитие на значими проекти. „Смятаме, че това е по-прозрачно и честно решение, вместо да повишим таксите за обслужване”, обявиха от ABS.

Източник: AFP

Америка

Федералният резерв на САЩ проведе не планирана среща, която в сайта на ведомството беше отбелязана като „експедитивно и не планирано заседание на борда на управителите, които са разглеждали въпроса за лихвите”. Става въпрос за дискаунтните лихви, които в момента са на нива от 0.75% и това са лихвите, при които банките заемат средства от регионалните подразделения на ФЕД. Едно тяхно увеличение би било изтълкувано като сигнал за увеличение на основния лихвен процент през декември, коментират от Бул Тренд Трейдър. В същото време председателят на ФЕД Джанет Йелен изпрати писмо до адвоката на потребителите Ралф Нейдър. В него тя подчертава, че е особено важно за всички американци, включително спестители, монетарната политика да продължи да подкрепя икономическата експанзия и стабилността на цените. Според нея и колегите й. Повечето представители на резерва очакват постепенно нормализиране на лихвите.

Източник: Ройтерс

Азия

Американският технологичен концерн Apple Inc. планира да пусне своята нова платежна услуга Apple Pay в Китай в началото на февруари, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати с обсъжданията. Планът потенциално може да вкара концерна в един различен, но яростно конкурентен пазар за цифрови разплащания. Базираната в Купертино, Калифорния, компания е сключила наскоро договори с четирите големи контролирани от държавата банки в Китай. Сделките ще дадат възможност на потенциалните потребители на Apple да свържат услугата със своите местни банкови сметки. Усилията все още може да срещнат регулаторни пречки в Китай, където банкирането и електронната търговия са под надзора на редица правителствени агенции, казват източниците. Apple се надява да стартира услугата преди китайския празник на пролетта на 8 февруари. Също така не е ясно с колко точно ще таксува Apple всяка трансакция, направена чрез Apple Pay.

Източник: Wall Street Journal

 
Индекси на фондови борси
24.11.2015
Dow Jones Industrial
17 812.19 (19.51)
Nasdaq Composite
5 102.81 (0.33)
Стокови борси
24.11.2015
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)42.99
Heating oil ($US/gal.)1.4300
Natural gas ($US/mmbtu)2.1600
Unleaded gas ($US/gal.)1.3600
Gold ($US/Troy Oz.)1 079.20
Silver ($US/Troy Oz.)14.22
Platinum ($US/Troy Oz.)847.80
Hogs (cents/lb.)58.10
Live cattle (cents/lb.)132.22

       Опознай България

Ден на св. Климент Охридски

На 25 ноември Българската православна църква отдава почит на Свети Климент, архиепископ Охридски, първоучител на българския народ. Виден архиепископ, учител и книжовник, той е един от най-изявените ученици на братята Кирил и Методий. Създател на Охридската книжовна школа. Книжовното му дело е изключително голямо както по своя обем, така и по значение. Предполага се, че е автор на около 75 поучителни и похвални слова и на двете пространни жития на Кирил и Методий. Един от инициаторите и участниците в създаването на кирилицата (като по-опростен вариант на глаголицата). Съчиненията му получават широко разпространение във всички славянски страни. На негово име е наречен Софийският университет - първото висше учебно заведение, открито в България след Освобождението.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 25.11.2015
Българска версия: 27808, Английска версия: 3044

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2015. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Септември 1999
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   

Октомври 1999
 ПВСЧПСН
39    123
4045678910
4111121314151617
4218192021222324
4325262728293031

Ноември 1999
 ПВСЧПСН
441234567
45891011121314
4615161718192021
4722232425262728
482930     

Декември 1999
 ПВСЧПСН
48  12345
496789101112
5013141516171819
5120212223242526
522728293031  


 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999