Последен брой    Абонирайте се!    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 03 юли 2015 г., брой 4000
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(03.07.2015)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.75353
USD/BGN   1.76742
CHF/BGN   1.86145
EUR/USD   1.1066*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0.02%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


WEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  Агротехника Троян АД - Троян
Адванс Екуити холдинг АД - София
Бисер Олива 98 АД - Стара Загора
Булси АД - София
Бургас пътстрой АД - Бургас
Ватия АД - София
Винпром Монтана АД - Монтана
Волантранс 97 АД - Асеновград
Волантранспорт АД - Асеновград
Гипс Трейд АД - София
Екоагрострой АД - Ерден
Ес Ен Би АД - София
Жоси АД - Хаджидимово
Институт по хладилна и климатична техника АД - София
Компания за инженеринг и развитие АД - Добрич
Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ - София
Месембрия АД - Бургас
Многопрофилна болница за активно лечение - Пирдоп АД - Пирдоп
Пластимо АД - Самоков
Победа АД - Бургас
Подкрепа - Осигурителна синдикална каса АД - София
Професионален спортен футболен клуб Черноморец Бургас АД - Бургас
Пътстрой 97 АД - Хасково
Реал-МТ 2010 АД - Димитровград
РМЗ Враца АД - Враца
Родопи Момчилград АД - Момчилград
Рой Пропърти Фънд АДСИЦ - София
Санита Франчайзинг АД - София
Сила Холдинг АД - София
Синтермат АД - Нови Искър
Средна гора-Пловдив АД - Пловдив
Тедимпекс Инвест АД - Кърджали
Тонзос АД - Казанлък
Тракия ресурс 96 АД - София
Фаворит Холд АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През първото тримесечие на 2015 г. общият брой на заетите лица на 15 и повече навършени години е 2 949.8 хил., а относителният им дял от населението на същата възраст - 47.7%, съобщиха от НСИ. В сравнение с първото тримесечие на 2014 г. относителният дял на заетите лица се увеличава с 1.2 процентни пункта. През първото тримесечие на 2015 г. безработните лица в страната са 349.2 хил., а коефициентът на безработица - 10.6%. В сравнение с първото тримесечие на 2014 г. броят на безработните е по-нисък с 19.4%, а коефициентът на безработица - с 2.4 процентни пункта. Според бизнес анкетите на НСИ през юни 2015 г. 17.2% от промишлените предприятия посочват недостига на работната сила като фактор, затрудняващ дейността им. През март 2015 г. средната работна заплата е 882 лв., което е с 5.1% повече в сравнение с предходния месец. Спрямо март 2014 г. ръстът е 8.5%.

Източник: Агенция Фокус

Българска банка за развитие стартира програма за изкупуване на вземания на строителни фирми от общини по сключени договори за реализация на инвестиционни проекти по оперативните програми "Околна среда", "Регионално развитие", "Транспорт", както и програми на ДФ "Земеделие". Банката ще прилага 7% годишна сконтова лихва, а срокът за одобрение е до 14 дни след получаване на всички документи. Програмата дава възможност на строителните фирми да прехвърлят към ББР своите вземания от общините, с които имат сключени договори по Закона за обществени поръчки. Условието е договорите да са изпълнени в пълен обем и да са признати от съответната община. Изискват се договорите за строителство, графиците за изпълнение, издадени към общините фактури и др. Административният съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа е одобрил отпускането на 150 млн. евро на ББР. Те ще бъдат използвани за саниране на многофамилни сгради, за което са предвидени общо 1 млрд. лв.

Източник: Стандарт

Приватизация

Tpи дъpжaвни тepeнa във Вeликo Tъpнoвo и oблacттa c дaнъчнa oцeнкa пo нaд 10 000 лв. ce пpoдaвaт oт Агeнциятa зa пpивaтизaция и cлeдпpивaтизaциoнeн кoнтpoл пo пpeдлoжeниe нa oблacтния yпpaвитeл. Имoтитe ca дo жп гapaтa във В. Tъpнoвo, в Миндя и в Стpaхилoвo. Нaй-aтpaктивeн e нeзacтpoeният пapцeл oт 16 553 кв.м oт гapoвия paйoн нa cтapaтa cтoлицa. Зa имoтa нa двa пъти АПСПК пpoвeдe бeзycпeшни тъpгoвe, нa кoитo нe ce явихa кaндидaти. Пocлeдният oпит зa пpoдaжбa бeшe в нaчaлoтo нa мapт т.г. cъc cтapтoвa цeнa oт 340 000 лв. бeз включeн ДДС. Имoтът e дo Южния пътeн възeл и цялaтa мy югoизтoчнa гpaницa e дo жeлeзoпътнaтa линия Сoфия – В. Tъpнoвo. Нeзacтpoeният имoт бeшe чacт oт гoлям пapцeл oт 50 дкa. 

Източник: Янтра - Велико Търново

Дружества
Даване под наем на собствено недвижимо имущество
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2013 г.
(хил. лв.)
  1   Адванс Пропъртис ООД - София   669 198  
  2   АП Ритейл І ЕООД - София   256 020  
  3   Дорадо 1 ЕООД - София   194 419  
  4   Рила Проект ЕООД - Столник   127 947  
  5   Глориент Инвестмънт БГ ООД - София   116 039  
  6   Мол Варна ЕАД ЕАД - София   93 167  
  7   Рафинерия Плама АД - Пловдив   71 608  
  8   Агенция Дипломатически имоти в страната ЕООД - София   67 222  
  9   Софийски имоти ЕАД - София   57 010  
  10   БЛД Офис Парк АД - София   56 557  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 02.07.2015
  Обща стойност (BGN): 1 909 060.95  
Брой търгувани компании: 49
Premium 1 586 048.00
Standard 272 670.37
АДСИЦ 50 342.58
Най-голяма промяна в цените
ИХБ Електрик АД - София -48.72 %
Инвестор.БГ АД - София 29.97 %
BaSE - Акции: 28 356.49
BaSE - АДСИЦ: 1 477.30

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Група международни инвеститори, включваща хедж фондове, които са базирани в САЩ и Лондон, са подали иск за възстановяване на техни загуби за около 172 млн. долара в резултат на фалита на КТБ. В края на миналия месец групата инвеститори е предявила официален иск пред настоящите управляващи в КТБ (пред назначените преди време синдици на банката), след като банката не е изкупила обратно притежаваните от тях корпоративни облигации, емитирани преди време в нея. В момента ние обсъждаме множество възможности - от местни искове, свързани с процедурата по несъстоятелност на КТБ, до директни искове, насочени срещу България в международните трибунали, както и до разследването на движения на активи на банката от страна на служители на българското правителство, заяви Даниел Фрейфелд, ръководител на базирания във Вашингтон фонд Callaway Capital Management, един от фондовете, който участва в задействането на исковете. Други инвеститори в тази група от международните кредитори са базираният във Великобритания хедж фонд Родий Capital, както и мениджъри, управляващи активи в САЩ и в Европа. Според информацията на "Уолстрийт Джърнъл" в тази група участва и български пенсионен фонд.

Източник: Дума

Медицинската група Сити Клиник присъедини специализираната болница по кардиология и кардиохирургия "Понтика" в Бургас, която беше открита в края на 2010 година. Клиниката е разположена в сградата на МБАЛ Бургас, като тя вече ще се казва Сити Клиник Бургас. Болницата има много добра репутация и екип от специалисти и предоставя уникално лечение в областта на сърдечно-съдовите заболявания. Тя е една от деветте лицензирани кардиохирургични клиники в България и единствената в Бургаска област. Годишно в нея се лекуват над 2000 пациенти със сложна сърдечно-съдова патология. Управител на болницата ще продължи да бъде д-р Мариана Контева, един от водещите инвазивни кардиолози у нас.

Източник: Money.bg

Телекомът Мтел е санкциониран с 361 863 лева заради предоставяне на безплатни устройства, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Заедно с електронни услуги мобилният оператор е предлагал и безплатни телефони, лаптопи и телевизори по избор на клиента. Антимонополният орган е решил, че предоставянето на тези устройства без пари представлява забранена от закона добавка. Комисията е установила, че компанията е нарушила конкуренцията, като е привличала клиенти чрез провежданата в периода от 1 октомври до 11 ноември 2012 г. рекламна кампания "Повече за теб", предлагаща безплатно устройство по избор при договор за доставка на мобилни, интернет или телевизионни услуги.

Източник: Сега

Чувствителен ръст бележи услугата MoneyGram за получаване на преводи директно от банкомат, която се предоставя от Банка ДСК. Само от началото на тази година получените на банкомат MoneyGram преводи са се увеличили с 60%. Повече от половината MoneyGram преводи, получени на банкомат, са изпратени от Великобритания, а на второ място са тези от САЩ. Услугата е безплатна за клиентите и дава възможност сумата, преведена чрез MoneyGram, да се изтегли на банкомат, което спестява попълването на документи и чакането на опашка. Използването на услуга е изключително лесно – достатъчно е клиентът да притежава дебитна карта на Банка ДСК по сметка в лева. Както при всяка друга операция на АТМ устройство, банковата карта се поставя в банкомата, избира се опцията „MoneyGram“ от менюто „Други услуги“ и се следват указаните на екрана стъпки. Сумата постъпва по разплащателната сметка в лева, от където може веднага да бъде изтеглена в брой. Банка ДСК разполага с над 850 банкомата в страната, на всеки от които могат да се получават MoneyGram преводи могат да се получават на всеки от над 850-те банкомата на Банка ДСК в страната.

Източник: Фирмена информация

Акционерите на Дебитум инвест АДСИЦ-София (DIX) ще получат дивидент за 2014 г. Това е решението на акционерите от проведеното на 30.06.2015 год. годишно общо събрание.  Брутната стойност на дивидента на една акция е 0.00555 лв. Обикновено дружеството разпределя дивидент през година, но тази последователност вече е нарушена.  Право на дивидент имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери 14 дни след датата на ОСА или към 14.07.2015 година. Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на Борсата, в резултат на които приобретателят има право на дивидент, е 10.07.2015 година.

Източник: Money.bg       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
7 юли 2015 г. Стартира разработването на Стратегически план на НАП за периода 2016-2020 г.

Предстоящи събития

GREEN TECHNOLOGIES TRADE MISSION - Търговска мисия за зелени технологии до Ханой, Виетнам (24-27 ноември 2015 г.)

MARKETPLACE AUSTRIA FOOD 2015 – международни двустранни бизнес срещи в хранително-вкусовата промишленост, 7 октомври 2015, Виена

Търговска мисия „Lifestyle“, 27-30 октомври 2015 г.


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA Security - 16 май 2015 г., съботно-неделен
CCNP Switch - 23 май 2015 г., съботно-неделен
CCNA 2-ри модул - 20 юни 2015 г., съботно-неделен
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Шведската централна банка понижава основния си лихвен процент до нови отрицателни нива и разширява закупуването на облигации до края на годината, след като сътресенията в Гърция предизвикаха опасения от ново поскъпване на кроната. Репо лихвата се намалява до -0,35% от -0,25%, заяви Riksbank. Намалението бе прогнозирано от някои анализатори, макар повечето да смятаха, че промяна няма да има. Банката разширява програмата си за закупуване на облигации с 45 млрд. крони (5,3 млрд. долара) до края на годината, добавяйки ги към вече обявените 90 млрд. крони. „Инфлацията се ускорява и икономическата активност в Швеция продължава да укрепва“, казва банката. „Но несигурността извън страната нараства и е трудно да предвидим последствията от ситуацията в Гърция. След решението за репо лихвата през април кроната също стана по-силна в сравнение с прогнозите на Riksbank и развитието на обменния курс представлява риск спрямо подема на инфлацията“.

Източник: Блумберг

Америка

Според Kantar Worldpanel ComTech през второто тримесечие на годината Android е увеличил пазарния си дял в САЩ с 2,8% до 64,9%, докато в Европа платформата е загубила 2,9% в сравнение със същия период година по-рано. Подобрението на позициите на Android в САЩ изглежда се дължи на старта на продажбите на Galaxy S6, които са увеличили дела на Samsung на пазара на Android от 52% на 55%. Освен това новото допълнение в серията Galaxy S е и третият най-продаван телефон в САЩ след iPhone 6 и Galaxy S5. В същото време корейската компания отчита и подобрение на позициите си в Северна Америка, като е намалила само с 0,5% пазарния си дял на годишна база. За сравнение, през първото тримесечие на годината промяната беше с 1,6% надолу.

Източник: Associated Press

Азия

Парламентът на Китай ратифицира и споразумението за създаване на нова финансова институция съвместно с най-големите нововъзникващи иконономики в света от организацията БРИКС. Новата банка за развитие, известна също като банката на БРИКС, е втората международна институция с участието на Пекин, която цели създаване на алтернатива на доминираните от Вашингтон и съюзниците му организации като Световната банка, Международния валутен фонд, както и Азиатската банка за развитие. В началото на седмицата бе дадено официалното начало и на новата Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB), в която Китай има водеща роля. Постоянният комитет на Националния народен конгрес на Китай, който е законодателняит орган на страната, е одобрил споразумението за създаване на банка съвместно с Бразилия, Русия, Индия и Южноафриканската република.

Източник: Синхуа

 
Индекси на фондови борси
02.07.2015
Dow Jones Industrial
17 730.11 (-27.80)
Nasdaq Composite
5 009.21 (-3.91)
Стокови борси
02.07.2015
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)56.71
Heating oil ($US/gal.)1.8400
Natural gas ($US/mmbtu)2.8400
Unleaded gas ($US/gal.)2.0300
Gold ($US/Troy Oz.)1 166.00
Silver ($US/Troy Oz.)15.58
Platinum ($US/Troy Oz.)1 083.50
Hogs (cents/lb.)76.50
Live cattle (cents/lb.)151.28

       Опознай България

Араповски манастир “Св. Неделя”

Араповски манастир "Св.Неделя" се намира до с. Златовръх, на около 20 км от гр. Асеновград. Основан е през 1856 г. и е единственият манастир, построен по време на Османското робство. Той също така е и единственият манастир построен не на уединено планинско място, а сред долината. Строежът и е осъществен със средства, дарени от известния поборник срещу турската власт Ангел войвода. Отличава се с уникална архитектура и е интересен паметник на културата от времето на българското Възраждане. Най-голяма ценност имат стенописите, които са дело на големите възрожденски художници Георги Данчов Зографина и Алекси Атанасов. Майсторите са рисували сцени от живота на славянските първоучители, което е новост за българската живопис: създаването на българската азбука, приемането на християнската вяра от княз Борис Първи и просвещението на българите. Впечатляващи са сцените на смъртта и погребението на Св. Св. Кирил и Методи, както и образите на много български светци. Наред с тях в историческите сцени са изобразени много български селяни в национални носии.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 03.07.2015
Българска версия: 27073, Английска версия: 3054

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2015. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Септември 1999
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   

Октомври 1999
 ПВСЧПСН
39    123
4045678910
4111121314151617
4218192021222324
4325262728293031

Ноември 1999
 ПВСЧПСН
441234567
45891011121314
4615161718192021
4722232425262728
482930     

Декември 1999
 ПВСЧПСН
48  12345
496789101112
5013141516171819
5120212223242526
522728293031  


 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999