Последен брой    Абонирайте се!    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 25 ноември 2014 г., брой 3851
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(25.11.2014)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.47073
USD/BGN   1.57601
CHF/BGN   1.62620
EUR/USD   1.2410*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0.02%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Атланта индустриал АД - Габрово
Дуропак Тракия АД - Пазарджик
Мелник - 99 А АД - Сандански
УСМА АД - Монтана
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Министерството на финансите пласира държавни ценни книжа на стойност 35 млн. евро. Фактически това е преотваряне на емисията от 7-годишни държавни ценни книжа, емитирана на 30 април тази година. Падежът на емисията, която реално представлява поемане на дълг, е 12 февруари 2021 година. От страна на участниците в аукциона е отчетен висок интерес към емисията от държавни ценни книжа, като общият размер на подадените поръчки е за над 110 млн. евро. Постигнатата среднопретеглена годишна доходност е 2,28%. От БНБ допълват, че Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип. 

Източник: БНР

49% от кредитите, взети от предприемачите за изграждане на бизнес имоти у нас, са проблемни. Това сочи проучване на KPMG. Пред нас са само Румъния - с 56% дял и Словения - с 50 на сто, сочат данните на консултантската компания. У нас при 42 на сто от случаите има значителна обезценка на активите, като по този показател сме лидери в Европа. „Голяма част от кредитите, при чието изплащане длъжниците срещат трудности, са свързани с търговски площи”, смята Никола Кедов, старши експерт в KPMG-България. Според него това обяснява и предпазливостта на банките по отношение на нови проекти и на съществуващи, както и високата лихва. В момента за проекти, свързани с търговски площи, тя е от 7,5% до 9%, а за офиси - от 6,25% до 8%, сочи проучването на консултантската компания.

Източник: Монитор

Концесии

“Булгаргаз” е извадила 37,22 млн. куб. метра газ от хранилището в Чирен за последните четири седмици. Това показват актуалните данни на газовия оператор “Булгартрансгаз”. Така към 24 ноември в подземното газово хранилище “Чирен” има 445,707 млн. куб. метра при 482,927 млн. куб. метра към 27 октомври. Най-голямото количество е извадено през последната седмица – 13,3 млн. кубични метра, което е нормално заради застудяването на времето. Предходната седмица до 17 ноември от хранилището са извадени 11,4 млн. кубични метра. Първото изваждане на синьо гориво от хранилището (8,1 млн. куб. м) от началото на есента е в седмицата от 27 октомври до 3 ноември.

Източник: Монитор

Дружества
Добив на трошен камък, чакъл и пясък
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2013 г.
(хил. лв.)
  1   Ескана АД - Варна   17 607  
  2   Ес енд Би Индастриъл Минералс АД - Кърджали   15 921  
  3   Андела АД - Бургас   14 642  
  4   Минна компания Петров АД - Ямбол   11 099  
  5   ДЛВ СИ ООД - Перник   10 975  
  6   Холсим Кариерни Материали Пловдив АД - Пловдив   9 088  
  7   Холсим Кариерни материали АД - София   7 863  
  8   Балканагросервиз ЕООД - Своге   7 599  
  9   Поларис 8 ООД - Варна   6 991  
  10   МДЗ Балша АД - Балша   5 611  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 24.11.2014
  Обща стойност (BGN): 3 091 712.36  
Брой търгувани компании: 40
Premium 25 918.05
Standard 3 053 399.65
АДСИЦ 12 345.36
Права 49.30
Най-голяма промяна в цените
Енергони АД - София 100.00 %
Фонд имоти АДСИЦ - София -9.09 %
BaSE - Акции: 3 627.43

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Още 25 милиона евро за демонтажа на спрените четири малки реактора на АЕЦ "Козлодуй" ще получи държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци". Парите ще дойдат от Донорската Асамблея на фонд "Козлодуй", който преди дни е одобрил всички проекти за финансиране. Парите са предвидени за физическото отделяне на инфраструктурата на спрените от работа мощности на АЕЦ "Козлодуй". Пари ще има и за ремонт на 13 км път от Козлодуй до село Хърлец. Там се изгражда площадката "Радиана", на която ще се съхраняват слабо радиоактивните отпадъци от ядрената централа. Очаква се още в началото на следващата година да бъдат подписани грантовите договори с фонда, който се администрира от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Източник: Сега

Върховният административен съд е осъдил Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заради неправомерно наложени изкупни цени на тока от комбинирано производство, по които работи "Топлофикация Бургас", съобщиха от дружеството. Това е поредното дело срещу регулатора, който в момента е ответна страна по над 1000 процеса. Според решението цените, определени от ДКЕВР, са незаконни и субективни. От бургаската топлофикация отбелязват, че при определянето на цените комисията трябва да прилага единна методика за всички дружества в страната. Спрямо "Топлофикация Бургас" ДКЕВР е подходила субективно, дори е подменила ценообразуващите фактори, представени от топлофикационното дружество пред комисията, твърдят от компанията.

Източник: Сега

Реализацията на няколко инвестиционни проекта ще разкрие нови 407 работни места в общината, каза кметът на Каварна Цонко Цонев. "Първите нови работни места за 157 души ще бъдат разкрити още през декември, когато започне да функционира изграждащата се фабрика за преработка на рапани", каза Цонев, като добави, че според справката на бюрото по труда в града регистрираните безработни в момента са 450 души. Инвеститор във фабриката за рапани е варненската фирма "Електа 03" ООД. Размерът на инвестицията е 1,5 млн. лв., като 440 хил. лв. са съфинансиране по проект по програмата за развитие на сектор "Рибарство". Фабриката ще бъде с капацитет на преработка на 200 тона готови за консумация рапани, като продукцията ще се изнася в Китай, Корея, Америка, в някои страни в Европа, а ще се продава и в България.

Източник: Стандарт

Енергиен проект за близо 2 млн. лв. в Гърция спечели Централна енергоремонтна база ЕАД. Проектът е за ремонт на генератор в една от най-големите водноелектрически централи в южната ни съседка, уточниха от базата. Предвижда се генераторът, който в момента е изключен, да бъде възстановен. След ремонта мощността на съоръжението ще се увеличи с 10% и ще се осигури непрекъснат режим на работа за производство на необходимата електроенергия, уточниха експертите.

Източник: Новинар

За първите десет месеца на 2014 г. М+С Хидравлик отчита печалба преди данъци в размер на 11.644 млн. лв. Само за октомври положителният резултат на компанията е 723 хил. лв. Печалбата преди данъци на Хидравлични елементи и системи за октомври е 391 хил. лв., а на Елхим Искра – 208 хил. лв. С натрупване от началото на годината двете компании отчитат печалби от съответно 4.174 млн. лв. и 1.354 млн. лв. От Стара планина Холд прогнозират и продажбите на трите си публични дружества за месец ноември. За М+С Хидравлик се очакват 6.78 млн. лв., а за Елхим Искра и Хидравлични елементи и системи респективно 3.7 и 3 млн. лв.

Източник: Profit.bg       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
20 ноември 2014 Проучване на ЕК относно трудностите при търговия (внос) на ключови за българската индустрия суровини от трети страни
15 декември 2014 ДОПИТВАНЕ: Как да направим ЕС по-добро място за МСП?
Новини от БСК и членовете на БСК

Божидар Данев: Повишаването на минималната работна заплата е крайно непродуктивно


Предстоящи събития

Българска стопанска камара организира обучения по ключови компетенции за мениджъри и експерти

БСК обявява процедура за определяне на изпълнител с предмет: „Доставка и монтаж на оборудване за опериране на централна и регионални структури в подкрепа на заетостта и предприемачеството в Смолян и Кърджали” . Срок за кандидатстване – 1 декември 2014 г.

IndustryMatchmaking 2015 - Международни двустранни бизнес срещи – 12.03.2015

Go Green to Environment 2015 - Международни двустранни бизнес срещи – 13.03.2015


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта за дигитална компетентност по 7 програми.


Обучение по мрежи в Сиско академията:
CCNA 1 сем. - 22 ноември, съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 15 ноември 2014 г., съботно-неделен
CCNA 2 сем. - 22 ноември 2014 г., съботно-неделен
CCNA Switch - м. януари 2015 г., съботно-неделен
Курсове по дигитални компетенции:
Excel експертно ниво - 10, 12, 13, 17, 19 ноември 2014 г., 18:00 - 20.00 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Американският производител на електрически автомобили Tesla Motors преговаря с BMW за сътрудничество в областта на батериите и карбоновите елементи. В интервю за германското издание главният изпълнителен директор на Tesla Motors Елон Мъск определя произвежданите от BMW батерии и карбонови части като "интересни" и "относително икономически ефективни." Германският автомобилен производител има съвместно с компанията SGL Group производство на карбонови елементи, които използва за моделите си BMW i3 и BMW i8. Заводът е позициониран в Моузес Лейк, щата Вашингтон (САЩ) и е един от най-големите в света. От началото на 2015 г. той трябва да произвежда годишно по 9 000 тона армирани с въглеродни влакна пластмаси.

Източник: Ройтерс

Америка

Федералният резерв на САЩ (Фед) започна преглед на своите надзорни практики, които прилага над големите банки. Това се случва на фона на критиките, че политиките на щатската централна банка към Wall Street не са ефективни и потулват вътрешните разногласия. От Фед съобщават, че прегледът цели да провери дали на висшите служители се дава достатъчна информация, когато се вземат решения, касаещи най-големите финансови фирми, включително „дали са налице канали, чрез които вземащите решенията, могат да се запознаят с различните гледни точки“. Екип на поделението на Фед във Вашингтон ще разглежда случая, като успоредна цялостна проверка ще извърши самата централната банка.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Политическите лидери и централните банкери на Китай са готови да намалят отново лихвените проценти и да разхлабят още ограниченията за кредитиране поради загрижеността си, че спадащите цени могат да предизвикат вълна от неплатежоспособност на бизнеса, фалити и загуба на работни места. Изненадващото понижение на лихвените ставки в края на миналата работна седмица – първото в последните повече от две години, отразява промяната в курса на правителството и централната банка. На 21 ноември Китайската централна банка неочаквано смъкна едногодишния лихвен процент по кредитирането с 40 базисни пункта до 5,6% и понижи едногодишния депозитен показател с 25 базисни пункта. До момента властите залагаха основно на скромни мерки за стимулиране преди окончателно да се решат на смелата стъпка за стабилизиране на втората най-голяма икономика в света.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
24.11.2014
Dow Jones Industrial
17 817.90 (7.84)
Nasdaq Composite
4 754.89 (41.92)
Стокови борси
24.11.2014
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)75.78
Heating oil ($US/gal.)2.3700
Natural gas ($US/mmbtu)4.1500
Unleaded gas ($US/gal.)2.0200
Gold ($US/Troy Oz.)1 195.70
Silver ($US/Troy Oz.)16.38
Platinum ($US/Troy Oz.)1 207.50
Hogs (cents/lb.)90.50
Live cattle (cents/lb.)170.02

       Опознай България

Скален манастир “Св. Димитър Басарабовски”

Скалният манастир Св. Димитър Басарабовски се намира в Североизточна България, на около 15 км от гр. Русе, в землището на село Бесарбово, в скалите край река Русенски Лом. Той е единственият действащ мъжки скален манастир в съвременната територия на България. Името на манастира се споменава за първи път в турски данъчен регистър от 1431 г. През XVI в. е изоставен. Възстановен е през 1937 г. В наши дни, манастирът е добре запазен и изключително красив. Обявен е за археологически паметник на културата от местно значение през 1978 г. Но неговото значение далеч не се изчерпва с археологическите следи от миналото, а има стойността на действащ манастир, ценност от архитектурна, културна и поклонническа гледна точка.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 25.11.2014
Българска версия: 26702, Английска версия: 3053

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2014. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Септември 1999
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   

Октомври 1999
 ПВСЧПСН
39    123
4045678910
4111121314151617
4218192021222324
4325262728293031

Ноември 1999
 ПВСЧПСН
441234567
45891011121314
4615161718192021
4722232425262728
482930     

Декември 1999
 ПВСЧПСН
48  12345
496789101112
5013141516171819
5120212223242526
522728293031  


 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999