Последен брой    Абонирайте се!    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 21 ноември 2014 г., брой 3849
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(21.11.2014)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.44815
USD/BGN   1.55980
CHF/BGN   1.62796
EUR/USD   1.2539*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0.02%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Балканкерамик АД - Нови Искър
Ес Пи Ай 95 АД - София
Идис АД - Варна
Линер АД - Пловдив
Партньори АД - Костинброд
Полиграфия АД - Пловдив
Север Холдинг АД - София
Хемустурист АД - Габрово
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Капиталовият пазар получи удар от съдии - с тяхно решение за "Булгартабак холдинг" магистратите де факто обявиха, че миноритарните акционери няма защо да чакат справедлива цена, когато мажоритарният собственик в публична компания се смени. Лишаването от права идва след решение от 12 ноември на тричленен състав на Върховния административен съд по жалбата, заведена от основния акционер в "Булгартабак холдинг" - BT Invest, срещу санкция, наложена от Комисията за финансов надзор (КФН). През юни регулаторът поиска новият собственик на дружеството (Делян Пеевски по думите на Цветан Василев) да отправи търгово предложение и го лиши от право на глас в общото събрание. Офшорният притежател на холдинга обаче не се съобрази и гласува. Сега с решението си съдиите на практика казват, че промяна в собствеността на публично дружество не задължава мажоритарния акционер да откупи книжата на малките инвеститори, въпреки че законът за публично предлагане недвусмислено го изисква. Процесът е знаков, защото става въпрос за второто по големина публично дружество с борсова капитализация от почти 370 млн. лв. Всъщност пазарът оцени неспазването на закона и от пролетта досега стопи с 25% оценката си за холдинга. Така всяка борсова компания ще може да препродава собственика си и така, дори контролът да бъде сменен, да избяга от задължението да плати.

Източник: Капитал

През 2015 г. банкнотите от 2 лева излизат от обращение и се заменят с монети на същата стойност, съобщи БНБ. Банкнотите с номинална стойност 2 лева, които бяха пуснати през 1999 г. и 2005 г., ще продължат да бъдат законно платежно средство, включително и след влизането в обращение през 2015 г. на новата монета от 2 лева. Банкнотите ще бъдат изземвани постепенно от обращение. Според данни на банката за парите в обръщение трябва да бъдат заменени 4 милиона двулевки. Тяхната номинална стойност е 1,2 млрд. лева. За нуждите на производството на монетата от 2 лева централната банка ще открие обществена поръчка за доставка на монетни заготовки. Самото отсичане ще бъде възложено на "Монетен двор" ЕАД.

Източник: 24 часа

Дружества
Даване под наем на собствено недвижимо имущество
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2013 г.
(хил. лв.)
  1   Велграф Асет Мениджмънт АД - София   24 106  
  2   Виена Реал Естейт ЕАД - София   20 330  
  3   Търговски център Тракия АД - Пловдив   4 316  
  4   Пазари Възраждане ЕАД - София   3 001  
  5   ПС Груп АД - София   2 651  
  6   Софийски имоти ЕАД - София   2 615  
  7   Варна плод АД - Варна   2 532  
  8   България Платиниум груп ЕАД - София   2 475  
  9   Вендрелл ЕООД - София   2 102  
  10   Общински пазари ЕООД - Русе   1 135  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 20.11.2014
  Обща стойност (BGN): 331 250.67  
Брой търгувани компании: 40
Premium 26 288.14
Standard 172 896.36
АДСИЦ 131 206.13
Структурирани 36.00
Права 824.04
Най-голяма промяна в цените
Енемона АД - София 1 700.00 %
Асенова крепост АД - Асеновград -8.00 %
BaSE - Акции: 793.00
BaSE - АДСИЦ: 2 728.40

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Приста ойл откри модернизирания завод Верила Лубрикантс АД. Инвестицията на компанията е в размер на 1,5 млн. евро. Средствата са вложени основно в модернизация и повишаване производителността на съоръжението. Заводът произвежда пластични смазки.

Източник: Стандарт

"Победа" АД спечели приза в категория „Средни и големи фирми“ в конкурса „Най-добра българска фирма на годината“. Подгласници в една от основните категории станаха фирмите "Фермата" АД (производство на месни продукти) и "Руди-ан" ЕООД (производство на мебели за дома и офиса). В категорията „Микро и малки български фирми“ отличие получи „АТМ електроникс“ ООД. Компанията предлага комплексни услуги в областта на асемблирането на електронни печатни платки, монтаж на модули и системи. На второ и трето място бяха класирани съответно фирма „Илина“ ООД, които се занимават с производство на алуминиева и pvc дограма, и "Гласко" ООД – производител на качествено обработени стъкла и огледала.

Източник: Труд

Девет банки ще сключат  договори с Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) за изплащане на парите от депозитите от затворената Корпоративна търговска банка (КТБ). Премиерът Бойко Борисов уточни броя им след среща с банкерите от Асоциацията на банките в България (АББ). Става въпрос за УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Пощенска банка, Райфайзенбанк, ПИБ, ОББ, СЖ Експресбанк, Общинска банка и ЦКБ. Разплащането на парите на вложителите в КТБ ще започне на 4 декември и всеки, който поиска, ще може да получи парите си на стойност до 196 хил. лв.

Източник: Profit.bg

Рохатин Груп (“TRG”), независима инвестиционна компания, чиято дейност е фокусирана върху развиващите се пазари обяви , че TRG Growth Fund II е финализирал продажбата на своето 36.6% дялово участие в „Хювефарма” АД на „Адванс Пропъртис“ ООД, дружество, контролирано от семейство Домусчиеви. „Хювефарма“ АД със седалище в София, България, е международна, напълно интегрирана фармацевтична компания с фокус върху разработването, производството и продажбата на ветеринарномедицински продукти и хранителни добавки, както и на някои основни съставки, използвани в продукти за хуманна медицина. В резултат на тази сделка „Адванс Пропъртис“ ООД контролира ефективно 100% от „Хювефарма“ АД

Източник: Агенция Фокус

Финансовият дефицит в НЕК ще се увеличи с нови 835 млн. лв. до края на юни 2015 г., когато приключва ценовият период. Това става ясно от разчети на електрокомпанията, внесени в Енергийния борд.  Дупката е с 34% по-голяма от недостига, който служебният министър Васил Щонов обяви на последната си пресконференция. Според него в резултат на новите цени на тока от 1 октомври и предприетите мерки новият дефицит в НЕК ще бъде намален от близо 1 млрд. лв. на 620 млн. лв. Различни оценки посочваха, че натрупаните в компанията до 30 юни т.г. пасиви са между 3,0 и 3,6 млрд. лв.

Източник: Преса

Средно по 385 000 лева са приходите от поставянето на скоби и вдигането на автомобили в двете платени зони в София, сочи справка на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). За същия период на миналата година събраната сума е била приблизително същата - 3,9 млн. лв., или по 390 000 на месец. „Докато през 2013 г. по-голяма част от парите са дошли от работата на десетте репатриращи автомобила, то сега наблягаме повече на поставянето на скобите. Целта е да не задръстваме наказателните паркинги при театър „София“, в „Подуяне“ и „Дружба“ с вдигнати автомобили“, поясниха от ЦГМ. През декември Столичният общински съвет ще приеме новата наредба за паркиране заедно с промените в някои от цените.Те ще останат същите за скобата - 30 лв., и за „паяка“ - 60 лв. Шофьорите обаче вече ще плащат една цена - 20 лева, ако успеят да се появят, докато репатриращият автомобил още не е отнесъл колата им.

Източник: Преса       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
20 ноември 2014 Проучване на ЕК относно трудностите при търговия (внос) на ключови за българската индустрия суровини от трети страни
15 декември 2014 ДОПИТВАНЕ: Как да направим ЕС по-добро място за МСП?
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК: Завършването на висше образование не е стимул за започване на собствен бизнес, 86 на сто от висшистите са готови за миграция


Предстоящи събития

IT Experts"s Day, 21 Ноември 2014 г. Корнойбург, Австрия

Българска стопанска камара организира обучения по ключови компетенции за мениджъри и експерти

БСК обявява процедура за определяне на изпълнител с предмет: „Доставка и монтаж на оборудване за опериране на централна и регионални структури в подкрепа на заетостта и предприемачеството в Смолян и Кърджали” . Срок за кандидатстване – 1 декември 2014 г.

IndustryMatchmaking 2015 - Международни двустранни бизнес срещи – 12.03.2015

Go Green to Environment 2015 - Международни двустранни бизнес срещи – 13.03.2015


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта за дигитална компетентност по 7 програми.


Обучение по мрежи в Сиско академията:
CCNA 1 сем. - 22 ноември, съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 15 ноември 2014 г., съботно-неделен
CCNA 2 сем. - 22 ноември 2014 г., съботно-неделен
CCNA Switch - м. януари 2015 г., съботно-неделен
Курсове по дигитални компетенции:
Excel експертно ниво - 10, 12, 13, 17, 19 ноември 2014 г., 18:00 - 20.00 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

В бъдеще в Германия може и да се добива газ по спорния метод хидравлично разбиване (фракинг). Под натиска на различни бизнес лидери федералното правителство смекчава плановете си за забрана на фракинга и може да разреши технологията при някои условия и в отделни случаи. Това става ясно от нов проектозакон на германското екологично министерство. Новият закон ще вдигне летвата относно разрешителните за фракинга, заявява министърът на околната среда Барбара Хендрикс. Той ще е възможен при най-строги изисквания, като най-висок приоритет ще имат околната среда и опазването на питейната вода. Законопроектът обаче смекчава една основна точка от насоките на законопроекта, предложен през лятото, в които фракингът беше напълно забранен до 2021 г., с изключение на проучвателни сондажи за научни цели.

Източник: Ройтерс

Америка

Най-голямата американска банка по активи JPMorgan Chase ще съкрати още 3 000 служители в своето поделение за банкиране на дребно. От банката съобщават, че ще освободят 4 000 души, работещи в картовото, търговското и автомобилното подразделения. Бройката е по-голяма в сравнение с първоначално обявените 2 000 души. Освен това трезорът ще съкрати 7 000 души в звеното за ипотечно банкиране вместо 6 000, каквито бяха първоначалните нагласи. Като цяло до края на годината JPMorgan Chase ще елиминира 27 000 работни места в своето потребителско звено на фона на допълнителните изисквания относно контрола на риска и изпълнението на регулаторните правила. В звеното за ипотечно банкиране трябва да бъдат съкратени до 18 000 души, където работата, свързана с рефинансирането на заеми и разрешаването на проблеми с лоши ипотеки от времето на финансовата криза, намалява.

Източник: CNBC

Азия

Всяка година Китай ще инвестира 4-5 млрд.долара в руската икономика. 1 млрд. долара ще отива за районите на Сибир и Далечния изток. Владимир Путин още през 2011 г. създаде план за увеличаване на инвестициите до 12 милиарда щатски долара до 2020 г. Сега обемът на натрупаните инвестиции в Русия е повече от 7 милиарда долара, а новото политическо и икономическо сътрудничество ще осигури допълнителни инвестиции. През 2013 г. обемът на китайските инвестиции в Русия възлиза на 4 милиарда щатски долара. Русия и Китай ще развият 25 потенциални проекта, които ще бъдат осъществи с участието на китайски инвеститори на територията на Сибир и Далечния изток. Китай проявява интерес в технологиите, икономията на енергия, инженеринг, минно дело, преработката на минерални суровини, земеделие, развитие на сектора на услугите.

Източник: ИТАР ТАСС

 
Индекси на фондови борси
20.11.2014
Dow Jones Industrial
17 719.00 (33.27)
Nasdaq Composite
4 701.87 (26.16)
Стокови борси
20.11.2014
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)75.58
Heating oil ($US/gal.)2.3800
Natural gas ($US/mmbtu)4.4900
Unleaded gas ($US/gal.)2.0200
Gold ($US/Troy Oz.)1 190.90
Silver ($US/Troy Oz.)16.14
Platinum ($US/Troy Oz.)1 205.60
Hogs (cents/lb.)90.90
Live cattle (cents/lb.)171.83

       Опознай България

21 ноември - Въведение Богородично

На 21 ноември църквата отбелязва един от големите вселенски празници – Въведение Богородично. Дълго време Йоаким и Анна нямали деца. Те горещо се молили на Господа за рожба, заричайки се детето им да бъде принесено в дар на Бога. Господ чул молитвите им и Анна родила дъщеря – Мария. Спазвайки обещанието си, на 21 ноември Йоаким и Анна, въвеждали Мария в Йерусалимския храм - да служи на Господ и да се подготвя за великото си призвание на Божия майка. Този ден църквата е приела и за Ден на християнското семейство и християнската младеж. Семейното ходене на църква на 21 ноември символизира влизането Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Празникът се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.11.2014
Българска версия: 26706, Английска версия: 3053

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2014. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Септември 1999
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   

Октомври 1999
 ПВСЧПСН
39    123
4045678910
4111121314151617
4218192021222324
4325262728293031

Ноември 1999
 ПВСЧПСН
441234567
45891011121314
4615161718192021
4722232425262728
482930     

Декември 1999
 ПВСЧПСН
48  12345
496789101112
5013141516171819
5120212223242526
522728293031  


 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999