Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
 
 
 
 
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Петък, 22 Октомври 1999 г.,брой 26
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364XSSБiIII--sрой 12 Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
Финансови новини * Приватизация * Дружества
Новини от Българска стопанска камара
 Бизнес * Арбитраж * Обучение
Светът
САЩ * Европа
Пред вас е новото електронно издание за актуална информация на Българска стопанска камара и нейните членове.  Ежедневно ще научавате за дейността на БСК и за събитията в България и по света. Изданието предлага възможността да представите и рекламирате Вашата компания, като изпращате интересни новини и реклами, споделяте своите успехи и проблеми. Използвайте новият безплатен ежедневник на БСК, за да сте в постоянна връзка с членовете и ръководството на Българска Стопанска Камара. Направете Вашето издание наистина пълноценен помощник за осъществяване на успешен бизнес и решаване на текущите проблеми. Бизнес Индустрия Капитали се разпространява в България и в чужбина. 
За да бъдете включени сред получателите на Бизнес Индустрия Капитали, моля използвайте: БЕЗПЛАТЕН АБОНАМЕНТ
Ако не желаете да го получавате е достатъчно да изпратите E-mail: ОТКАЗ

БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 

Валутни курсове (22.10.99)
 
EUR/BGN   1.95583
GBP/BGN   3.03418
USD/BGN   1.81146
CHF/BGN   1.22838

ОЛП (от 20.10.99):
4.42 %

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
29.6 млн. лв. кредити са отпуснали търговските банки през втората седмица на октомври, съобщиха от БНБ. Това е с 16.8 млн. лв. по-малко от отпуснатите през първата седмица на месеца. От общата сума 23.2 млн. лв. са краткосрочни кредити. Търговските банки са раздали най-много краткосрочни кредити на частни предприятия - 20.4 млн. лв. по-малко от предходната седмица. Нефинансовите държавни предприятия са взели 2.6 млн. лв., което е с 8.9 млн. лв. по-малко от първата седмица на месеца. Краткосрочните кредити на населението, възлизат на 0.2 млн. лв., дългосрочните кредити са на стойност 6.4 млн. лв.
Източник: Пари

2 млрд. EUR в периода 2000-2006 г. ще струва националният план за икономическо развитие. Средствата ще бъдат безвъзмездна помощ от европейските предприсъединителни фондове, бюджета и финансирането на трансгранични проекти по програмите ИСПА, ФАР и САПАРТ, съобщи вицепремиерът Евгений Бакърджиев.
Източник: Пари

Процедури за приватизация с текущи срокове за подаване на оферти 
27.10.99 У - к "Гатера" * 100%
28.10.99 Елприбор
45%
28.10.99 Мебелен цех  * 100%
30.10.99 Технострой
70%
30.10.99 Геоводинженеринг
80%
04.11.99 Урвич
80%
07.11.99 Хели ер САУ   80%
*обособена част

Допълнителна информация за необходимите документи, разработка на бизнес програма, осигуряване на  платежни средства (кредити, компенсаторни бонове и др.), инвестиционни консултации:bic_office@bia-bg.com
ПРИВАТИЗАЦИЯ
Срещу 555,072 щ. долара фирма Фик Компас ЕООД - дъщерна фирма на Алианц България, вече е собственик на 51% от Винпром - Пловдив АД в Перущица. В първата вълна на боновата приватизация индустриален холдинг България, придоби 22,07 на сто от капитала на винарната.
Източник: Демокрация

Немската фирма Кьоне - Оберхаузен е определена от транспортното министерство за ексклузивен купувач на Ремонтно-възстановителното предприятеие /РВП/ - София. Това стана ясно след срещата на немската икономическа делегация с премиера Костов и вицепремиера Божков.
Източник: Пари

12 приватизационни сделки сключи на 21 октомври МТТ. Продадени са ресторантски комплекс Черноморец и хотелите Одесос и Корал - Св.Св. Константин и Елена, остатъчен дял от Балкантур-София, Цех за безалкохолни напитки-Несебър, обособена част от Сердиком-София, 70% от Рила комерс-София, 70% от Дианополис ресурс-Ямбол, Търговия на едро-Разлог, 70% от Търговия Ловеч, остатъчни дялове от Ямбол комерс и от Техноимпекс- София.
 Източник: Пари
 

Българска Фондова Борса - София - 21.10.1999
Обща стойност:
Брой търгувани
компании:
Официални пазари:
Свободен пазар:
Най-голяма промяна в цените на:
Каменина
33.33%
Оргахим
-25.00%

 
Общи събрания днес
Велбъжд (Кюстендил)
Етропал (Етрополе)
Корабно машиностроене
Труд и Капитал Холдинг 
Север - Холдинг 
Артекс-Ардино 
Комхолдинг 
ЗММ Приват 
Отечество 2000 Холдинг
ДРУЖЕСТВА
Варненската Експресбанк ще промени името си така, че в него да се включи и новият й собственик "Сосиете Женерал". Това ще стане вероятно на 8 декември, за когато е насочено общото събрание на дружеството. Тогава ще бъде променен и надзорният съвет на Експресбанк. От него ще излязат БКК и всички държавни структури. До края на месеца се чака разрешение за сделката от БНБ. Веднага след това ще бъдат прехвърлени и парите за покупката.
Източник: Стандарт

47 млн. лв. ще получи от бюджета Агрополихим АД за да погаси задълженията си към Булгаргаз ЕАД. В договора за приватизация на дружеството е записано, че прехвърлянето на собственоста на акциите ще стане след като се изясни начинът на уреждане на дълга към Булгаргаз ЕАД.
Източник: Демокрация

Русенският окръжен съд вписа прекратяването и обявяването в ликивдация на "Русе Холдинг" АД, с ликвидатор Владимир Иванов Колев и срок за ликвидация 1 година.
Източник: Държавен вестник

BEIS рейтинг

Шивашка промишленост 

Първите 10 дружества по дълготрайни активи за 1998 г. /лв./


1 Ропотамо  3 918 464
2 Вида-стил  3 294 835
3 Вела  3 002 018
4 Мизия-96  2 815 767
5 Белла-стил  2 447 611
6 Дружба-стил  2 400 839
7 Карина 2 344 465
8 Май (Монтана ) 1 460 769
9 Актуална мода 1 227 211
10 Ритон-П  1 023 258

Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS

НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА
От тази година към Българската стопанска камара функционира 
АРБИТРАЖЕН СЪД
(АС при БСК)
Чрез този съд можете:
да се спогодите, когато при сключването или изпълнението на договор възникне спор.  АС при БСК осъществява посредничество, което завършва с извънсъдебна спогодба
*
да защитите нарушеното си право в арбитражно производство. Арбитражното решение има същата законна сила, както решението на държавния съд.
За целта трябва да имате сключено споразумение за посредничество, съответно арбитражно споразумение. Предимствата са: 
бързина – спорът се решава в една инстанция вместо в три, 
икономия – арбитражната такса е около два пъти по - ниска от държавната. 
АС при БСК гарантира безпристрастност и високо качество, обусловени от състава на арбитражната колегия. 
Зa повече информация:
www.bia-bg.com/arbitration 

 
Обучение

 Центърът за обучение към БСК организира курсове: 
“Web дизайн”
на 23, 24, 30 и 31.10.1999 г. 
През месец ноември - специализиран курс “Маркетинг в Интернет”. За повече информация - Теодора Борисова, E-mail: teobor@bia-bg.com

 
Интернет книжарница на Хеликон
Тук можете да намерите повече от 15000 книги. Заповядайте. 
(www.helikon.bg)

Съвместно с Информационна агенция Форум 2000 БСК стартира първия модул на информационната система "Маркетинг Реклама
Комуникации"
(www.bia-bg.com/forum2000)
Председателят   на   Българската  стопанска  камара  / БСК /  г-н Божидар Данев и специалисти от Интернет-центъра на Камарата  ще  вземат  участие в  тридневната  конференция
" Бизнесът във виртуалната икономика "
която ще се проведе от 22 до 24 октомври т.г. в Солун.
Божидар Данев ще вземе водещо участие в работата на сесията " Инициативи за бизнес сътрудничество в подкрепа на електронната търговия за малките и средни предприятия " и ще изнесе доклад на тема "Предпоставки и среда за развитие на електронен бизнес".
Целта на конференцията е да се стимулира сътрудничеството между страните от Югоизточна Европа и тяхното пряко и равностойно участие в процесите на глобализация на търговията. Стремежът е да се доразвият европейските програми за приложение на електронната търговия в сътрудничество със страните от Югоизточна Европа и стимулирането на новите технологии в тази област.
Конференцията ще протече под егидата на министъра на развитието на Република Гърция г-н Евангелос Венизелос и в нея ще вземат участие официални представители на правителството, на Европейската комисия, представители на търговски организации, учебни заведения, фирми в областта на информационните технологии и гръцки предприятия. 
***
На 21.10.99 г. в  Българската  стопанска  камара /БСК/ се проведе среща на специалния координатор на "Пакта за стабилност" г-н Бодо Хомбах с председателя на БСК г-н Божидар Данев.
Срещата е в отговор на проявения интерес от г-н Хомбах към съвременните решения, които БСК предлага в редица области като индустриалните отношения, осъвременяването на законовата среда, развитието на стопанския сектор и бизнес предприемачеството в страната, ролята на информационната среда за активно сътрудничество и изработването на съвместни решения и др. 
По време на срещата специално внимание беше отделено именно на  съвременните средства на комуникация и делови контакти, чрез които може да се улесни информационния обмен и на тази основа изпълнението на Пакта за стабилност, респ. на Инвестиционната харта, с конкретни предложения. В тази насока е и предложението на БСК да се активизира включването на български фирми като подизпълнители на инвестиционни проекти с регионална значимост, което г-н Хомбах посрещна с разбиране. Той оцени и решаването на визовите проблеми на нашата страна като важен фактор за по-голямата конкретност и мащабност на българските инициативи в рамките на Пакта за стабилност.
*** 
Работодателските организации от Югоизточна Европа на среща в БСК
В рамките на предстоящата Регионална трипартитна конференция на МОТ "Заетост, труд и социална политика в Югоизточна Европа", която ще се проведе на 21-22 октомври 99 г. в резиденция "Бояна", на 21 октомври сутринта в БСК ще се проведе среща с представителите на работодателските организации от Югоизточна Европа, представители на секцията на работодателите на МОТ, представители на международната работодателска организация, както и представители на Конфедерацията на работодателските организации в Европа. 
Председателят на БСК г-н Божидар Данев ще запознае своите колеги с дейността на БСК като най-голямата работодателска организация в България и с новите услуги, които БСК предлага на членовете си на базата на съвременните информационни и комуникационни възможности, предоставени от Интернет. Участниците ще бъдат запознати и с препоръките, които БСК направи по проекто-декларацията на Софийската конференция и които имат за цел основно да бъде подчертана ролята на социалните партньори от региона за изпълнение на Пакта за стабилност. Тези препоръки включват предложения за допълнителни дейности и конкретни инициативи на работодателите от Югоизточна Европа, механизми за привличане на инвестиции, за изграждане на стабилна пазарна икономика, приложение на Европейските норми и законодателството на Европейския съюз в дейността на работодателските организации като основни представители на работодателите.

БИЗНЕС ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ

On-line бизнес системи на сървъра на БСК
Бизнес оферти - оферти за покупко-продажба на стоки от цял свят; 
Used Equipment - оферти за използвано оборудване 
БГ Фарм - фармация, парфюмерия, козметика; 
Недвижими имоти - покупко-продажба на недвижими имоти 

Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

СВЕТЪТ

Индекси на фондови борси
Dоw Jones Industrial
10297.69 (-94.67)
Nasdaq Composite
2801.95 (+13.82)

Стокови борси 
Стока* Цена
LIGHT CRUDE ($US/bbl.) 22.61
BRENT CRUDE ($US/bbl.) 22.11
HEATING OIL ($US/gal.) 0.596
NATURAL GAS ($US/mmbtu) 3.18
UNLEADED GAS ($US/gal.) 0.635
GOLD ($US/Troy Oz.)  305.50 
SILVER (cents/Troy Oz.) 523.00
PLATINUM ($US/Troy Oz.) 411.50
HOGS (cents/lb.) 48.70
PORK BELLIES (cents/lb.) 66.25
LIVE CATTLE 68.80
FEEDER CATTLE 81.20

*цени към 21.10.1999г.

САЩ
Надеждите за възстановяване на търсенето на американските стоки за масова употреба получиха нов удар, след като американската компания Gillette, произвеждаща мъжа козметика и батерии, съобщи че очаква спад в продажбите си през тази година. 
Ден преди това водещи компании произвеждащи стоки за широко потребление като, Coca-Cola, McDonalds и Colgate-Palmolive заявиха, че доверието на потребителите в развиващите се пазари се възвръща. Gillette обаче опроверга тезата им, заявявайки, че икономиките на страните от Латинска Америка, бившия Съветски съюз и Източна Европа не се възстановява толкова бързо, колкото те са очаквали.
Все пак водещите компании остават оптимисти за бъдещето на пазара за потребителските стоки. 
Източник: Файненшъл Таймс

Европа
Консолидацията в бързо развиващата се европейска индустрия на мобилни телефони достигна нови размери, след като германската Mannesmann обяви, че ще купи третия по-големина мобилен оператор във Великобритания Orange. Сделката ще увеличи конкуренцията в бранша създавайки нов конкурент за най-големия в света мобилен оператор Vodafone AirTouch
Mannesmann ще закупи Orange срещу сумата от 18.5 млрд. паунда (31 млрд. щ. долара). Според опциите по сделката германската компания ще предложи на акционерите на Orange по 6.40 паунда и 0.0965 от една своя акция за всяка тяхна, което според последните борсови цени възлиза на 15.43 паунда на акция.
Новата мобилна групировка Mannesmann/Orange ще има силно пазарно присъствие в Германия, Великобритания и Италия. Сделката ще нареди Mannesmann, която контролира италианския мобилен оператор Omnitel и водещата в Германия мобилна мрежа D2, до останалите три големи мобилни оператора в Европа: Vodafone AirTouch, Telecom Italia и Deutsche Telekom.
Източник: Файненшъл Таймс*Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. 
За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20, 
тел. (+359 2) 9801091, факс (+359 2) 9814567, mail: bic_office@bia-bg.com


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999