Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
 
 
 
 
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Четвъртък, 30 Септември 1999 г.
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
Брой 11 Издава Борсова Информационна компания Капиталов пазар ЕООД
Пред вас е новото електронно издание за актуална информация на Българска стопанска камара и нейните членове.  Ежедневно ще научавате за дейността на БСК и за събитията в България и по света. Изданието предлага възможността да представите и рекламирате Вашата компания, като изпращате интересни новини и реклами, споделяте своите успехи и проблеми. Използвайте новият безплатен бюлетин на БСК, за да сте в постоянна връзка с членовете и ръководството на Българска Стопанска Камара. Направете Вашето издание наистина пълноценен помощник за осъществяване на успешен бизнес и решаване на текущите проблеми. 
За да бъдете включени сред получателите на Бизнес Индустрия Капитали, моля използвайте: bic_office@bia-bg.com
Ако не желаете да го получавате е достатъчно да изпратите E-mail на следния адрес: bic_office@bia-bg.com

БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (30.09.99)
EUR/BGN   1.95583
GBP/BGN   3.04173
USD/BGN   1.85159
CHF/BGN   1.22216

ОЛП (от 29.09.99):
4.50 %

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
През първата половина на 1999 г. година в България има  икономически ръст от 0.5 на сто, съобщи Националният статистически институт.  Ръстът на  брутния вътрешен продукт /БВП/ за второто тримесечие на годината е 1.6 на сто, показват данните на НСИ.  Произведеният БВП в  страната през първото полугодие е в размер на 9 трилиона и 691  милиарда стари лева, а за второто тримесечие на годината е 5  трилиона и 14 милиарда стари лева.  В доларово изражение произведеният БВП през първата половина на годината е 7 милиарда  и 720 милиона долара, а през второто тримесечие - 2 милиарда и  362 милиона долара.  Изчислението е направено при курсове  съответно 1792 лева за долар и 1852 лева за долар. 
Източник: БТА
Процедури за приватизация с текущи срокове за подаване на оферти  
06.10.99 Автомитропол   70%
09.10.99 Хотел Орбита  100%
09.10.99 Сирма 26.40%
09.10.99 Пелмаш 8% 
17.10.99 Берг_Монтана_Фит. 33.27%


Допълнителна информация за необходимите документи, разработка на бизнес програма, осигуряване на  платежни средства (кредити, компенсаторни бонове и др.), инвестиционни консултации:bic_office@bia-bg.com
ПРИВАТИЗАЦИЯ
Приватизацията на Златни пясъци е пред финал, като приходите от продажба на обособени части от комплекса са 39 млн. лв. В края на октомври се очаква и последният етап от раздържавяването. В този срок държавата ще пусне за продажба 75% от акциите на дружеството. Кандидат за сделката ще е регистрираното от ръководителите работническо-мениджърско дружество, което търси подкрепата на стратегически инвеститор. Според директорите на туристическата фирма цената на пакета ще е оптимална, тъй като прогнозната чиста печалба за 1999 г. е близо 20 млн. нови лв.
Източник: Пари

Участието на държавата в капитала на Централната кооперативна банка /ЦКБ/ трябва да падне под 33% до края на юни следващата година. За това се договориха във Вашингтон българската делегация и представителите на Световната банка /СБ/ в рамките на годишната среща на МВФ и СБ. От своя страна от СБ заявиха, че няма да поставят продажбата на Булбанк като условие за получаване на заема FESAL II. 
Източник: Пари
 

Българска Фондова Борса - София - 29.09.1999

 
Обща стойност:
Брой търгувани
компании:
Официални пазари:
Свободен пазар:
Най-голяма промяна в цените на:
Рубин-Плевен
28.57 %
Интерхотел Черно море 
-30.00 %
Общи събрания днес

 
Берое 
Булиън 
Дунавски драгажен флот
Зора Инс 
Интерхотел Черно море
Керамик ГТ 
Мегатекс 
Медивар-К
Софийски аптеки
Телеком
Якова
ДРУЖЕСТВА
Третият хипермаркет Метро бе открит на 29 септември в Русе. Той е разположен върху около 80 дка площ край града до магистралата за София и Истанбул. За изграждането му, продължило само 4 месеца, са изразходвани 25 млн. нови лева, открити са 350 работни места, каза д-р Валтер Демец, президент на Метро-България. ОББ е обслужващата банка на Метро Cash & Carry и откри офис в Русе, съобщиха от финансовата институция.
Източник: Стандарт

350 куб. метра фасониран иглолистен дървен материал ще изнесе за Косово Родопи лес АД, съобщи главният счетоводител Николай Сазарлиев. Датска фирма спечелила  търга на ЕС за доставка на дъски, с които ще се възстановяват разрушенията от войната. Тя е  сключила договор с девинското дървообработващо предприятие за закупуването на неопределено количество от материала. Сделката не е договорирана във времето, но на 10 дни експортираме  около два тира.  За изпълнението на поръчката са наети допълнителни работници,  допълни Сазарлиев. Въпреки обемната сделка около 40% от производствените мощности остават ненатоварени. В началото на септември турски предприемачи дошли да проучат пазара за производство и търговия на дървен материал.
Източник: Отзвук - Смолян
 

BEIS рейтинг

Машиностроителна 
и
металообработваща
промишленост 

Първите 10 дружества по печалба за 1998 г. 
1 Варненска_кораб. 3 351 058
2 М+С Хидравлик 1 732 319
3 ЗАИ 1 361 439
4 Силома 1 163 460
5 Дружба-Разград 955 285
6 Видима 914 922
7 Жити  767 538
8 Капрони 761 100
9 Одесос 617 861
10   Хром 599 449

Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS

НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА
Интернет книжарница на Хеликон
Тук можете да намерите повече от 15000 книги. Заповядайте. 
(www.helikon.bg)


Съвместно с Информационна агенция Форум 2000 БСК стартира първия модул на информационната система "Маркетинг Реклама
Комуникации"
(www.bia-bg.com/forum2000)

БИЗНЕС ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ On-line бизнес системи на сървъра на БСК
Бизнес оферти - оферти за покупко-продажба на стоки от цял свят; 
БГ Фарм - Фармация, парфюмерия, козметика;
Недвижими имоти - покупко-продажба на недвижими имоти

Място за информация от Вашата фирма.
Очакваме Ви 
ОФЕРТИ

Цистерна от неръждаема ламарина (ЕТ "СТАР - Шенаси Дормуш") 
Покупка на олово C0, C1, C2
(Atlantis International Tradingl)
Покупка на машини за производство на пластмасови изделия
(ЕТ"Петър Жеков")
Възможност за производство на малки и средни по големина метални и пластмасови детайли.
(ЕТ Диляна 913)


Офертите са подбрани от специализираната офертна система на Българска стопанска камара
Business offers
Used Equipment

На 30.09.1999 година (четвъртък) от 9,00 до 17,00 часа в Зала 3 на хотел “Родина“ в София, Българската стопанска камара (БСК) и Министерството на промишлеността, в сътрудничество с Агенцията за икономическо стимулиране на Саксония, Германия, организират преки бизнес-срещи между саксонски и български фирми. Саксонските фирми търсят български партньори за създаване на търговски контакти, кооперирани производства, представителства и смесени фирми в следните браншове: химическа, текстилна, трикотажна и шивашка промишленост, производство на работни /вкл. за медицински нужди/ и защитни облекла и средства, опаковки за сладкарската, шоколадовата и млечната промишленост, спално бельо, хавлиени изделия и интериорен текстил, търговия с употребявани текстилни и шивашки машини, противопожарна техника и апаратура, висококачествени изкуствени кожи за мебелната индустрия, чанти и галантерия, обувната и автомобилната промишленост, защитни работни облекла. 

Днес, 30.09.1999 г. , от 14.00 часа в залата на палата №27 на  техническия панаир “ Есен – 99 “, ще се състои официалното сертифициране на “ ИНСА “ЕООД– гр. Раковски по Международния стандарт за качество ISO 9002 от сертифициращия център TUV Rheinland EUROQUA към TUV CERT  . “ ИНСА “ ЕООД е индустриална и търговска компания с широк спектър от дейности : производство и търговия с масла за двигатели с вътрешно горене и трансмисионни и индустриални масла при капацитет на производствените мощности шест хиляди тона годишно; производство и търговия на богата гама лаковобояджийски материали, разредители, лепила за промишлеността и бита с капацитет за производство шест хиляди тона годишно; специализирана е и в търговия с петролни продукти. 

Браншовата стопанска камара на търговците на едро на лекарствени средства организира НАЦИОНАЛНО  СЪВЕЩАНИЕ  на всички търговци на лекарства – членове и нечленове на Камарата, по проблемите свързани със  "Задълженията на Републиканският бюджет и общините към търговците на едро и техните взаимоотношения с производителите". Дата и място на провеждане:  30.09.1999 г. от 12.30 часа в Аулата на НИЛС. За справки: тел. 83 44 86,  тел/факс 83 27 31 

На пресконференция дадена от посланикът на РЮА г-н Дейвид Якобс на 29.09.1999 г. за  представители на печата акредитирани на панаира бе подчертана ползотворната дейност на БСК за задълбочаване на икономиките и търговските контакти между бизнеса на двете страни. Посланик Якобс потвърди готовността и конкретните срещи, които българската бизнес делегация ще осъществи от 18 до 25.10.1999 г. в РЮА.  25 бизнесмени, организирани от БСК, представят различни браншове на българската икономика. На специална среща с представители на БСК г-н Якобс заяви, че бизнес делегацията ще бъде приета от Министерството на външните работи и Министерство на търговията и промишлеността на РЮА. За допълнителна информация: boyka@bia-bg.com

На  срещата на представители на БСК и на браншовите организации от хранително-вкусовата промишленост, членове на БСК, с експерт от Конфедерацията на хранителните и питейни индустрии на Европейския съюз /CIAA/, която се проведе  на 29 септември 99г., бе обсъдено участието на браншовите организации от хранително-вкусовия сектор в проект, разработван от CIAA в рамките на Програма за подпомагане на бизнеса, финансирана от програма ФАР на ЕС. 

На 24.09.1999 г. се проведе третото заседание на Консултативния съвет Министерство на промишлеността - БСК. Основна тема на заседанието беше съвместно участие на МП и БСК в проекти ФАР и съвместно организиране на срещи и панаири. Следващото заседание ще се проведе на 29.10.1999 г. 

БСК, съвместно с експерти от Занаятчийска камара - Кобленц организира посещение на Индустриалните стопански асоциации в градовете Габрово, Русе, Бургас и Стара Загора в периода 5-9 октомври 1999 г. Срещите се орагнизират в рамките на проект ФАР Партньорство "Програма за подпомагане на регионалните индустриални стопански асоциации в Бургас, Стара Загора, Габрово и Русе"
 

СВЕТЪТ
Индекси на фондови борси
Dоw Jones Industrial
10213.48 (-62.05)
Nasdaq Composite
2730.27 (-25.98)

Стокови борси 
Стока* Цена
LIGHT CRUDE ($US/bbl.) 24.67
BRENT CRUDE ($US/bbl.) 23.81
HEATING OIL ($US/gal.) 0.626
NATURAL GAS ($US/mmbtu) 2.81
UNLEADED GAS ($US/gal.) 0.695
GOLD ($US/Troy Oz.) 302.50
SILVER (cents/Troy Oz.) 560.50
PLATINUM ($US/Troy Oz.) 409.00
HOGS (cents/lb.) 46.85
PORK BELLIES (cents/lb.) 64.35
LIVE CATTLE 68.90
FEEDER CATTLE 79.95

*цени към 29.09.1999г.

САЩ
News Corporation съобщи, че James Murdoch, по -  малкия син на собственика на медийната групировка Rupert Murdoch, ще оглави глобалния Интернет бизнес на компанията. James Murdoch, който  работи за семейната компания от 3 години, ще заеме поста изпълнителен вицепрезидент в йерархията на News Corporation. 
Новата длъжност на James Murdoch ще затвърди и без това силните позиции на семейство Murdoch в управлението на News Corporation. През 1997г. Rupert Murdoch определи по-големия си син Lachlan за негов наследник в управлението на компанията. Lachlan Murdoch заема поста старши вицепрезидент и е единственото дете на Rupert Murdoch, което е член на борда на директорите.
Източник: Файненшъл Таймс

Европа
Канадската телекомуникационна компания TIW спечели лиценза за трети GSM оператор в Чехия. Правителството на Чехия предостави лицензията на TIW срещу сумата от 1 млрд. чeшки. крони, или 29 млрд. щ. долара.
Според специалистите офертата на TIW e била нереалистична. Съгласно условията в лицензионния договор канадската компания се задължава да предоставя мобилни телефонни услуги на значително по-ниски цени от останалите два съществуващи в страната GSM оператора, както и да увеличава по-бързо покритието на мрежата си
TIW, която контролира GSM оператор и в Румъния, обяви, че сделката е печеливша и цената, която е платила е приемлива. 
Източник: Файнешъл Таймс
 

*Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. 


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999