Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
 
 
 
 
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Вторник, 5 Октомври 1999 г.
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
Брой 13Брой 12 Издава Борсова Информационна компания Капиталов пазар ЕООД
България
Финансови новини * Приватизация * Дружества
Новини от Българска стопанска камара
Оферти * Професионално обучение
Светът
САЩ * Европа
Пред вас е новото електронно издание за актуална информация на Българска стопанска камара и нейните членове.  Ежедневно ще научавате за дейността на БСК и за събитията в България и по света. Изданието предлага възможността да представите и рекламирате Вашата компания, като изпращате интересни новини и реклами, споделяте своите успехи и проблеми. Използвайте новият безплатен бюлетин на БСК, за да сте в постоянна връзка с членовете и ръководството на Българска Стопанска Камара. Направете Вашето издание наистина пълноценен помощник за осъществяване на успешен бизнес и решаване на текущите проблеми. 
За да бъдете включени сред получателите на Бизнес Индустрия Капитали, моля използвайте: bic_office@bia-bg.com
Ако не желаете да го получавате е достатъчно да изпратите E-mail на следния адрес: bic_office@bia-bg.com

БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (05.10.99)
EUR/BGN   1.95583
GBP/BGN   3.02339
USD/BGN   1.82464
CHF/BGN   1.22892

ОЛП (от 29.09.99):
4.50 %

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
47 общини ще останат без субсидии още една седмица, тъй като не са дали актуализираните си бюджети, съобщиха от финансовото министерство. 141 кметства, в които бяха открити финансови нарушения, трябваше да актуализират бюджетите си, за да получат пари от държавния бюджет. Миналия вторник това не бяха направили 97 общини и те не получиха редовната си седмична субсидия. До 4 октомври повечето от тях предадоха във финансовото министерство новите си бюджети. 47 кметства още не са го направили и остават без пари.
Източник: Стандарт
Процедури за приватизация с текущи срокове за подаване на оферти 
14.10.99 Домостр.завод-Карлово  100%
14.10.99 Дървообр.з-д (Клисура)  100%
14.10.99 Механ. завод- Брезово 100%
14.10.99 МЗ - Девин 100%
14.10.99 МЗ - Мадан 100%
17.10.99 Берг_Монтана_Фит. 33.27%


Допълнителна информация за необходимите документи, разработка на бизнес програма, осигуряване на  платежни средства (кредити, компенсаторни бонове и др.), инвестиционни консултации:bic_office@bia-bg.com
ПРИВАТИЗАЦИЯ
АП продаде 80 процента от капитала на сливенското търговско предприятие Терснаб ЕООД на работническо-мениджърското дружество Терснаб-99 за 530 000 лева. Купувачът придобива 17 807 дяла от общо 22 259 в капитала на дружеството, като цената на един дял е 29.76 лева.
Източник: Стандарт

Балкански нефтен консорциум е готов да подобри офертата си за Нефтохим, стана ясно от внесеното в Агенцията за приватизация писмо. Консорциумът, в който участват българските Юкос Петролеум-Варна и Петрол холдинг груп и руски държавни фирми от нефтения и газов бранш, подаде оферта за рафинерията, но не беше определен като купувач от посредника Артур Андерсен и Кредитандщалдт.
Източник: Пари

До края на годината се удължава срокът, в който ще се подават оферти за Булбанк. В средата на октомври ще бъде обявен предпочитаният купувач за пловдивската банка Хеброс.
Източник: Демокрация
 

Българска Фондова Борса - София - 04.10.1999
Обща стойност:
Брой търгувани
компании:
Официални пазари:
Свободен пазар:
Най-голяма промяна в цените на:
Варн. корабостроителница
11.11 %
Андела
-15.00 %
Общи събрания днес
Аптечно-Ловеч 
Банксервиз 
Българска холдингова компания 
Метален амбалаж 
Регистрационна техника
Томпсън 
Ципринус-инвест
Чехия консулт 
ДРУЖЕСТВА
Ръководството на ТБ Биохим отчете 4.3 млн. нови лева нетна загуба от дейността на банката за 1998 г. пред общото събрание на акционерите на 4 октомври. Оперативната печалба на банката е над 11 млн. нови лева, но съзнателно консервативният подход към провизирането на стари кредити и на ЗУНК-книжата в портфейла е довел до отрицателния краен резултат, обясни шефът на БКК Петър Жотев, представител на най-големия акционер.  Загубата да се покрие от печалбата през тази година, решиха акционерите. Оперативната печалба за деветте месеца на тази година е над 1.1 млн. лв. Балансовото число на банката за 1998 г. е 437.5 млн. лв., като 350 млн. лв. са доходоносни активи, доходоносността им за годината е 4.8%. Банката е с висока ликвидност, а капиталовата й адекватност за 1998 г. е 23.2%, за тази година се движи над 20% при изисквания за 10%. Възвръщаемостта на активите за 1998 г. е -1%, а на собствения капитал е -13.9%, отчетоха мениджърите.
Източник: Пари

Германски, украински и румънски фирми са готови да вложат пари в изграждането на терминали за контейнерни товари в пристанище Лом, съобщи транспортният министър Вилхелм Краус вчера. Има увеличение на насипните товари и на желязото, доставени в ломското пристанище от Украйна, защото много чужди фирми се готвят да участват в разчистването на Дунав и възстановяването на мостовете в югославския участък на реката, каза Краус.
Източник: Стандарт

BEIS рейтинг

Дърводобивна
и 
дървообработваща
промишленост

Първите 10 дружества по дълготрайни активи за 1998 г.1 Лесопласт 6 876 036
2 Булес 6 071 506
3 Тича 4 652 158
4 Габровница 4 341 595
5 Фазерлес 3 689 763
6 Пиринска_мура 3 240 220
7 Дървообработване 3 101 085
8 Мебел-СЗ 2 742 149
9 Хармония-ТМ 2 104 313
10 Сокола 1 969 876

Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS

НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА
ОФЕРТИ


Електрически мотори и резервни части 
(АЛП ООД)
Предлага бутилирана минерална вода “Извор”
(Химкомплект ЕАД)
Продукти от български пчелен мед
(ИнфоБридж ООД)
Паркетна линия или отделни машини
(Euro-Jani Connection GmbH - Ukraine)
Възможност за производство на малки и средни по големина метални и пластмасови детайли.
(ЕТ Диляна 913)
Офертите са подбрани от специализираната офертна система на Българска стопанска камара

Business offers
Used Equipmen

 

БИЗНЕС ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ
On-line бизнес системи на сървъра на БСК
Бизнес оферти - оферти за покупко-продажба на стоки от цял свят; 
БГ Фарм - Фармация, парфюмерия, козметика;
Недвижими имоти - покупко-продажба на недвижими имоти

Място за информация от Вашата фирма.
Очакваме Ви


Професионално обучение


Стартира 38 специализиран курс за обучение на мениджъри в Италия. Курсът ще се проведе в периода 14 Февруари – 21 Април 2000 година в Рим  и е предназначен за ръководен, технически и административен персонал в областите: бизнес мениджмънт, управление на информационни потоци, енергетика, околна среда, външна търговия и международно сътрудничество, управление на човешки ресурси, здравеопазване, телекомуникации, телевизия и мултимедия, транспорт. Предлага се стипендия! За повече информация и съдействие се обръщайте към Българска стопанска камара на тел: 9881865, E-mail: galia@bia-bg.com , г-жа Цветкова

На 6 октомври от 15 ч. в заседателната зала на Българска стопанска камара ще се проведе среща с бизнесмени от Турция за обмен на информация и търсене на нови пътища за задълбочаване на сътрудничеството между български и турски фирми. На срещата ще бъде демонстрирана информационната система на Българска стопанска камара.
***
На 7 октомври от 15 до 18 часа в Българската стопанска камара ще се проведе бизнес – среща в рамките на II заседание на Междуправителствената смесена българо-словашка комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество.От словашка страна ще присъстват 16 фирми в следните области: електротехническа промишленост; електроника и телекомуникации; химическа промишленост; машиностроене; стъкларска промишленост и строителство.  Имаме удоволствието да Ви поканим да вземете участие в срещата и индивидуалните разговори със словашките фирми съгласно Вашия интерес. Молим да потвърдите участието си до 6 октомври 1999 на тел. 02/9884308.
***
Българската стопанска камара организира среща на ръководителите на малките и средни предприятия от различните браншове на стопанството, намиращи се на територията на Софийска община по молба на кмета г-н Стефан Софиянски. На срещата ще бъдат обсъдени въпроси от взаимен интерес, свързани с развитието и укрепването на бизнеса на МСП след влизането на Закона за МСП в сила. Срещата ще се проведе в БСК, заседателната зала на първия етаж на 08.10.1999 г.от 14 ч. Можете да потвърдите Вашето участие на тел. 980 49 09 г-н Д. Гъдев и тел. 988 18 65 г-н Н. Нинов.
***
Център Чиста Индустрия (ЦЧИ) към Българска Стопанска Камара и регионалните стопански асоциации организират поредица от работни срещи за  запознаването на висши стопански ръководители с приетия през 1998 г., стандарт  БДС EN ISO 14001 – Системи управление на околната среда. В срещите, които ще се проведат от 4 до 28 октомври т.г. ще участват ръководителите на над 260 предприятия от Плевен, Ловеч, В.Търново, Търговище (4, 5, 6 и 7октомври), Русе, Добрич, Бургас (19,20 и 21 октомври), Пазарджик, Карлово, Ямбол и Хасково (25, 26, 27 и 28 октомври). Проектът  се финансира по програма EcoLinks на Американската Агенция за Международно Развитие (USAID).
***
Българската стопанска камара публикува, в рамките на проект Темпус, брошурата "Сътрудничеството между индустрията и университетите - условие за успешен бизнес". Брошурата описва тематиките на обучение, които се осъществяват от БСК и Консорциум от 8 български университети.
***
Българската стопанска камара организира посещение в Сидни, Австралия, където ще се проведе българо-австралийски бизнес форум с възможности за директни контакти с австралийски фирми. Домакин на форума е Департаментът по търговия и промишленост на Австралия. Стойността на пътуването, включваща: самолетен билет с АК “Лауда Еър”, вътрешен транспорт, медицинска застраховка, целодневна обиколка на Сидни с включен обяд, хотел **** със закуска е около 2600 щ.д. – единична стая и около 2200 щ.д. – двойна стая. Моля, при интерес, да потвърдите Вашето участие  до 12 октомври 1999 г.,  на факс: 987 2604 или на тел. 988 4308 – г-жа  Динкова, г-жа Бонева.
***
Все още съществуват някои законови и подзаконови нормативни актове на различните ведомства, чиито разпоредби, по пряк или косвен начин са в противоречие със Закона за митниците и правилника заприлагането му и не са в унисон с хармонизирането на нашето законодателство с това на Европейския съюз. Доста закони, които са приети преди процеса на хармонизиране, в някои от разпоредбите си създават затруднения при износа и вноса на стоките и не са в унисон с директивите на ЕС. Редица ведомства са издали в миналите години различни наредби и заповеди които продължават да са в сила и не съответстват на настоящето законодателство.Позовавайки се на Вашият опит и практика, моля, да ни информирате за подобни случаи като попълните приложената форма: (http://www.bia-bg.com/AboutBIA/zak-prechki.htm)
СВЕТЪТ
Индекси на фондови борси
Dоw Jones Industrial
10401.23 (128.23)
Nasdaq Composite
2795.97 (59.12)

Стокови борси 
Стока* Цена
LIGHT CRUDE ($US/bbl.) 23.73
BRENT CRUDE ($US/bbl.) 22.98
HEATING OIL ($US/gal.) 0.607
NATURAL GAS ($US/mmbtu) 2.61
UNLEADED GAS ($US/gal.) 0.670
GOLD ($US/Troy Oz.) 319.00
SILVER (cents/Troy Oz.) 563.00
PLATINUM ($US/Troy Oz.) 404.00
HOGS (cents/lb.) 47.22
PORK BELLIES (cents/lb.) 63.77
LIVE CATTLE 69.97
FEEDER CATTLE 82.05

*цени към 04.10.1999г.

САЩ
Ford Motor съобщи, че е продал през месец септември 329 176 нови превозни средства. Това е с 1% повече от продажбите реализирани от автомобилната компания за същия период на миналата година. 
Благодарения на добрите резултати през последния месец, Ford Motor отчете рекордните 3.19 млн. броя продажби за първите девет месеца на тази година. Последния най-висок резултат за деветмесечие бе постигнат през далечната 1978г., когато компанията е продала 3.08 млн. броя за същия период.
DaimlerChrysler и General Motors, другите два автомобилни гиганта, също отчетоха увеличение в продажбите си, което потвърди прогнозите, че автомобилната индустрия ще отбележи рекордни продажби на нови автомобили през 1999г.
Продажбите на GM през септември са се увеличили с 9% достигайки 431 281 броя, спрямо същия период на миналата година. DaimlerChrysler от своя страна отчете 7.4% увеличение за месеца, след като продажбите на компанията достигнаха 223 582 броя.
Източник: Файненшъл Таймс

Европа
Deutsche Telekom стана собственик на 35% от капитала на държавната Хърватска телекомуникационна компания Croatian Telecom. Цената на сделката е 850 млн. щ. долара. 
Офертата на Deutsche Telekom бе значително по-добра от тази на другия кандидат купувач скандинавския консорциум, включващ в себе си шведската телекомуникационна компания Telia и норвежката Telenor. Скандинавците предложиха за миноритарния дял цена от 641 млн. щ. долара.
Правителството на Хърватска отхвърли през миналата седмица първоначалната оферта на скандинавския консорциум предлагаща цена от 611 млн. щ. долара и обяви нова процедура за набиране на оферти. 
Dresdner Kleinwort Benson, които са консултант на хърватското правителство по сделката, обявиха че при продажбата на Croatian Telecom е постигната една от най-високите цени спрямо всички досегашни приватизационни сделки с телекомуникационни компании в Източна и Централна Европа. 
Източник: Файнешъл Таймс
 

*Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. 


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999