Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
 
 
 
 
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Четвъртък, 7 Октомври 1999 г.
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
Брой 15Брой 12 Издава Борсова Информационна компания Капиталов пазар ЕООД
България
Финансови новини * Приватизация * Дружества
Новини от Българска стопанска камара
Оферти* Професионално обучение
Светът
САЩ * Европа
Пред вас е новото електронно издание за актуална информация на Българска стопанска камара и нейните членове.  Ежедневно ще научавате за дейността на БСК и за събитията в България и по света. Изданието предлага възможността да представите и рекламирате Вашата компания, като изпращате интересни новини и реклами, споделяте своите успехи и проблеми. Използвайте новият безплатен ежедневник на БСК, за да сте в постоянна връзка с членовете и ръководството на Българска Стопанска Камара. Направете Вашето издание наистина пълноценен помощник за осъществяване на успешен бизнес и решаване на текущите проблеми. Бизнес Индустрия Капитали се разпространява в България и в чужбина. 
За да бъдете включени сред получателите на Бизнес Индустрия Капитали, моля използвайте: АБОНАМЕНТ
Ако не желаете да го получавате е достатъчно да изпратите E-mail: ОТКАЗ

БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (07.10.99)
EUR/BGN   1.95583
GBP/BGN   3.01453
USD/BGN   1.82158
CHF/BGN   1.22954

ОЛП (от 06.10.99):
4.46 %

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
Европейската комисия отпуска на България 52.125 млн. евро годишно по програмата САПАРД за периода 2000-2006 г. Това става ясно от изпратеното писмо до министъра на земеделието, горите и аграрната реформа Венцислав Върбанов, в което комисарят по въпросите на селското стопанство Франц Фишлер го уведомява за решението. САПАРД е първата програма по предприсъединителните фондове на ЕС, в рамките на която се отпускат субсидии за селското стопанство. Целта на програмата е подобряване на жизненото равнище на населението в селските райони чрез развитие на ефективно земеделско производство и конкурентен хранително-преработвателен сектор.
Източник: БТА
Процедури за приватизация с текущи срокове за подаване на оферти 
14.10.99 Хемус тур  80%
14.10.99 Дървообр.з-д   100%
14.10.99 Механ. завод-  100%
14.10.99 МЗ - Девин 100%
14.10.99 МЗ - Мадан 100%
17.10.99 Берг_Монтана_Фит. 33.27%


Допълнителна информация за необходимите документи, разработка на бизнес програма, осигуряване на  платежни средства (кредити, компенсаторни бонове и др.), инвестиционни консултации:bic_office@bia-bg.com
ПРИВАТИЗАЦИЯ
“Марангони” подобряват офертата си за покупка на "Видахим", съобщи зам.-министърът на промишлеността Едит Гетова. Италианската компания е кандидат да вземе видинските химически заводи като цяло, но досегашното им предложение не е много изгодно, обясни Гетова. В началото на следващата седмица имаме нова среща с италианците, като се очаква у нас да пристигне собственикът на компанията, добави зам.-министърът. Кандидат за Завода за пневматични гуми от "Видахим" е "Мишелин", напомниха от промишленото министерство. Французите обаче искат повече време, защото проучват възможностите за инвестиции в целия регион. Около 50 млн. нови лв. са задълженията на "Видахим".
Източник: Стандарт

Японската фирма Кодак и израелската Глобъл са кандидати за покупка на Бояна филм. Японците са се интересували от Бояна филм чрез офисите си в Япония и Великобритания. Израелците пък са едни от големите разпространители и производители на филми с 20-годишна история. Продажбата на Бояна филм вероятно ще стане през 2000 г., след като се изясни собствеността върху земята. Досега 5 фирми са заявили и интереса си към ИПК Родина, но преди това ще се продаде недовършената сграда. В МП са сключени 301 приватизационни сделки за 9-те месеца на т. г., от които 70 са за мажоритарни дялове. 
Източник: 24 часа
 

Българска Фондова Борса - София - 06.10.1999
Обща стойност:
Брой търгувани
компании:
Официални пазари:
Свободен пазар:
Най-голяма промяна в цените на:
Лавена
28.15%
Ескана
-29.20%
Общи събрания днес
А.И.С. Медикъл Ризърч 
АРМ Инвест 
Арес-Пловдив
Пирел
Самел Технолоджи
Самел-90 
Стройинвест (ПИК-97)
Филтекс- Пловдив
ДРУЖЕСТВА
100 млн. USD ще инвестира американската фирма Ентерджи в екологични производства в ТЕЦ Марица-изток 3, съобщи Стоян Петров от Държавната агенция по енергетика и енергийните ресурси  /ДАЕЕР/. На специална среща между председателя на ДАЕЕР Иван Шиляшки, председателя на борда на директорите на НЕК Константин Шушулов и президентите на Ентерджи Доналд Хинц и на Ентерджи Пауър груп Джефри Робъртс беше обсъден проектът за рехабилитация на ТЕЦ Марица-изток 3. Началният капитал на новото дружество беше 160 млн. USD, 49% - дял на НЕК, 51% - на чуждестранната компания. Общо 400 млн. USD ще бъдат вложени в централата, целта е да бъде удължен с около 15 години експлоатационният живот на съоръженията.
Източник: Стандарт

В резултат на неефективната политика на Български морски флот България губи около 1.5 млн. USD на месец, съобщи председателят на КЗК Николай Павлов. Комисията отхвърли иска на БМФ-Варна срещу Димитър Добрев, президент на фирма Глобъл меритайм сървиз като неоснователен. БМФ обвини фирмата, че е извършила нелоялна конкуренция, като е привлякла неин клиент и е причина за прекратяване на сключен договор. Димитър Добрев, който е бивш служител на БМФ, създал фирма със сходна дейност.
Източник: Сега

BEIS рейтинг

Кожарска, кожухарска и 
обувна промишленост

Първите 10 дружества по дълготрайни активи за 1998 г./лв./


1 Севко 4 874 474
2 Приста-Русе 3 683 359
3 Рекорд-Габрово 3 247 887
4 Велур 3 027 419
5 Пулпудева 2 301 779
6 Лъв 1 980 536
7 Гарант-Дупница 1 860 018
8 Вихрен-БЛ 1 339 240
9 Стара река 1 290 066
10 Еластик 1 233 144

Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS

НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА
ОФЕРТИ


Електрически мотори и резервни части 
(АЛП ООД)
Предлага бутилирана минерална вода “Извор”
(Химкомплект ЕАД)
Продукти от български пчелен мед
(ИнфоБридж ООД)
Паркетна линия или отделни машини
(Euro-Jani Connection GmbH - Ukraine)
Цинкови слитъци или аноди
(TEM )
Мъжки и дамски кожени облекла
(KIM'S KFT - Hungary)
Търси производители на вентили 
(Yaroslavl Chamber of Commerce and Industry,  E-mail: lavrov@region.adm.yar.ru)

Офертите са подбрани от специализираната офертна система на Българска стопанска камара
Business offers
Used Equipment

 

БИЗНЕС ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТOn-line бизнес системи на сървъра на БСК
Бизнес оферти - оферти за покупко-продажба на стоки от цял свят; 
Used Equipmen - оферти за използвано оборудване
БГ Фарм - Фармация, парфюмерия, козметика;
 Недвижими имоти - покупко-продажба на недвижими имоти

Място за информация от Вашата фирма.
Очакваме Ви


Професионално обучение


 Ако сте директор по персонала, ръководител на отдел управление и развитие на човешки ресурси, ръководител на проекти за обучение на персонала или консултант по професионална квалификация;
*
 ако желаете да сте в крак с времето в международен план;
*
ако имате амбицията на модерен стратег;
Вие се нуждаете от: 
Management Education Directories of Europe, Asia-Pacific and North America
- пълна информация за водещите бизнес училища на трите континента и техните програми за обучение по мениджмънт. Изданието се ползва в повече от 60 страни в света. Посетете: 
http://www.01first.com/emd

На 12 октомври 1999 г. от 9. 00 ч. ще се проведе среща на представителя на МВФ г-н Каконен с председателя на БСК Божидар Данев. На нея ще бъдат дискутирани проблемите на бизнеса и макроикономическата рамка на България за 2000 г. БСК Ви предоставя възможност да отправите своите въпроси за дискусията, чрез попълване на приложената форма:
  Въпрос:
   Фирма:
     Име:
  e-mail:
или изпратете на Пощенска кутия за въпроси

***

Българската стопанска камара организира посещение в Сидни, Австралия, където ще се проведе българо-австралийски бизнес форум с възможности за директни контакти с австралийски фирми. Домакин на форума е Департаментът по търговия и промишленост на Австралия. Стойността на пътуването, включваща: самолетен билет с АК “Лауда Еър”, вътрешен транспорт, медицинска застраховка, целодневна обиколка на Сидни с включен обяд, хотел **** със закуска е около 2600 щ.д. – единична стая и около 2200 щ.д. – двойна стая. Моля, при интерес, да потвърдите Вашето участие  до 12 октомври 1999 г.,  на факс: 987 2604 или на тел. 988 4308 – г-жа  Динкова, г-жа Бонева.
***
На 7 октомври от 15 до 18 часа в Българската стопанска камара ще се проведе бизнес – среща в рамките на II заседание на Междуправителствената смесена българо-словашка комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество.От словашка страна ще присъстват 16 фирми в следните области: електротехническа промишленост;електроника и телекомуникации; химическа промишленост; машиностроене;стъкларска промишленост и строителство.  Имаме удоволствието да Ви поканим да вземете участие в срещата и индивидуалните разговори със словашките фирми съгласно Вашия интерес. 
***
Българската стопанска камара организира среща на ръководителите на малките и средни предприятия от различните браншове на стопанството, намиращи се на територията на Софийска община по молба на кмета г-н Стефан Софиянски. На срещата ще бъдат обсъдени въпроси от взаимен интерес, свързани с развитието и укрепването на бизнеса на МСП след влизането на Закона за МСП в сила. Срещата ще се проведе в БСК, заседателната зала на първия етаж на 08.10.1999 г.от 14 ч. Можете да потвърдите Вашето участие на тел. 980 49 09 г-н Д. Гъдев и тел. 988 18 65 г-н Н. Нинов.
***
На 12 и 13 октомври от 11 ч. в БСК, зала 701 Браншовата камара на хлебопроизводителите ще проведе семинар за своите членове на следната тема "Интелектуална собственост и ангажименти на българските работодатели", след влизането в сила на Закона за професионалното образование и обучение.
***
Все още съществуват някои законови и подзаконови нормативни актове на различните ведомства, чиито разпоредби, по пряк или косвен начин са в противоречие със Закона за митниците и правилника за
прилагането му и не са в унисон с хармонизирането на нашето законодателство с това на Европейския съюз.
Доста закони, които са приети преди процеса на хармонизиране, в някои от разпоредбите си създават
затруднения при износа и вноса на стоките и не са в унисон с директивите на ЕС. Редица ведомства са издали в миналите години различни наредби и заповеди които продължават да са в сила и не съответстват на настоящето законодателство.
Позовавайки се на Вашият опит и практика, моля, да ни информирате за подобни случаи като попълните приложената форма: ( http://www.bia-bg.com/AboutBIA/zak-prechki.htm )
 
СВЕТЪТ
Индекси на фондови борси
Dоw Jones Industrial
10588.34 (187.75)
Nasdaq Composite
2857.21 (57.54)

Стокови борси 
Стока* Цена
LIGHT CRUDE ($US/bbl.) 23.30
BRENT CRUDE ($US/bbl.) 22.60
HEATING OIL ($US/gal.) 0.594
NATURAL GAS ($US/mmbtu) 2.60
UNLEADED GAS ($US/gal.) 0.653
GOLD ($US/Troy Oz.) 326.50
SILVER (cents/Troy Oz.) 553.00
PLATINUM ($US/Troy Oz.) 405.00
HOGS (cents/lb.) 44.75
PORK BELLIES (cents/lb.) 61.35
LIVE CATTLE 69.25
FEEDER CATTLE 80.82

*цени към 06.10.1999г.

САЩ
Модният дизайнер Calvin Klein обяви, че възнамерява да разшири бизнеса си като за целта е готов да продаде част от активите на компанията си. Пазарните спекулации веднага свързаха кампаниите за продажба на луксозни стоки LVMH и Pinault Printemps Redoute като потенциални купувачи.
Годишните постъпления на Calvin Klein от продажби на дрехи, парфюми, очила и часовници възлизат на 2.5 млрд. щ. долара. Въпреки  това печалбите са значително по-малки, тъй като повечето от стоките се продават чрез лицензии. Компанията, създадена преди 30 години, е изцяло собственост на Calvin Klein и неговия съдружник Barry Schwartz. Calvin Klein все още не е обявила финансовите си резултати, но източници близки до компанията твърдят, че тя няма задължения.
Източник: Файненшъл Таймс

Европа
Allianz, най-голямата застрахователна компания в Европа, вероятно ще закупи американската фирма специализирана в управлението на инвестиционни фондове Pimco Advisors. Германската застрахователна компания обяви, че преговорите между двете страни са в напреднала фаза. Цената, която Allianz трябва да плати, за да закупи американската компания, все още не е определена, но варира между 4.2 и 4.4 млрд. щ. долара. 
Според специалистите сделката е изгодна и за двете страни. Чрез покупката на Pimco, която управлява активи, възлизащи на 250 млрд. щ. долара, Allianz ще засили присъствието си на американския пазар. От своя страна Pimco Advisors ще получи безпрепятствен достъп до бързо развиващите се европейски и азиатски пазари, които са  цел на американската компания.
Източник: Файнешъл Таймс
 

*Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. 


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999