Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Вторник, 14 Декември 1999 г., брой 63
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364XSSБiIII--sрой 12 Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
Финансови новини * Приватизация * Дружества
Новини от Българска стопанска
камара
Бизнес * Професионално обучение
Светът
САЩ * Европа
БЪЛГАРСКАТА СТОПАНСКА КАМАРА
Пожелава на всички свои партньори и съмишленици
Весела Коледа и Честита Нова 2000 Година!
Пред вас е електронното издание за актуална информация на Българска стопанска камара и нейните членове. Бизнес Индустрия Капитали се разпространява в България и в чужбина. Изданието предлага възможността да представите и рекламирате Вашата компания, като изпращате интересни новини и реклами, споделяте своите успехи и проблеми. Вашите предложения и забележки ще направят вашето издание Бизнес Индустрия Капитали по-полезно, ще го превърнат в живата връзка на българския бизнес. Пишете за всичко, което бихте искали да намерите в бюлетина, за онова, което считате за излишно. Пишете!
За да бъдете включени сред получателите на Бизнес Индустрия Капитали, моля използвайте: БЕЗПЛАТЕН АБОНАМЕНТ
Ако не желаете да го получавате е достатъчно да изпратите E-mail: ОТКАЗ

БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (14.12.99)

 
EUR/BGN   1.95583
GBP/BGN   3.13535
USD/BGN   1.93111
CHF/BGN   1.22087

ОЛП (от 08.12.99):
4.46 %

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
Със 109,143 млн.  лева се увеличават банкнотите и монетите в обръщение през миналата седмица. Към 10 декември стойността им е 1940,749 млн.  лева, показват данни от седмичния баланс на управление "Емисионно" на БНБ. Наличната чуждестранна валута на управлението намалява с  51,257 млн.  лева до 1572,113 млн.  лева.  Търгуемите чуждестранни ценни книжа нарастват с 48,309 млн.  лева до  3551,265 млн.  лева.  Стойността на балансовото число на  управлението към 10 декември е 5829,871 млн.  лева, с 1,488 млн. лева по-малко, отколкото през предишната седмица.
Източник: БТА
Процедури за приватизация с текущи срокове за подаване на оферти 
16.12.99 Горубсо- Златоград 60.00%
21.12.99 Осогово - 
Кюстендил
79.00%
22.12.99 Водно строителство 80.00%
22.12.99 Аптечно - Кърджали 80.00%

Допълнителна информация за 
необходимите документи, разработка на бизнес програма, осигуряване на  платежни средства (кредити, компенсаторни бонове и др.), инвестиционни консултации.
ПРИВАТИЗАЦИЯ
Две оферти за покупка на производството Акрилати - обособена част на Агробиохим, са постъпили в АП. Срокът за подаване на оферти е изтекъл на 10 декември. До крайния срок за продажбата на 68% от Мусала ЕАД - Самоков, не е подадена нито една оферта.
Източник: Стандарт

Два миноритарни държавни дяла ще бъдат пуснати за продажба на аукционен принцип на БФБ-София, съобщи фондовата борса. От 16 декември /четвъртък/ на приватизационния борсов сегмент ще се приемат поръчки купува за 4903 акции на Млечна промишленост АД-Пловдив /25.79%/ и 33 177 акции на Сердика-Стара Загора АД /28% от капитала/. Минималната продажна цена и за двата пакета е 4 лева на акция, а крайната дата на публичното им предлагане е 31 декември.
Източник: БФБ - София

Засега са седем кандидатите за покупката на Биохим, но очакваме броят им да се увеличи с още четири, съобщи Петър Жотев, изпълнителен директор на БКК. БКК ще предложи на купувачите да изкупят някои от вземанията на Биохим, които са 100% провизирани, но по които могат да се съберат погашения. С това вероятно се визират задълженията на Плама
Източник: Пари

Българска Фондова Борса - София - 13.12.1999
Обща стойност:
Брой търгувани
компании:
Официални пазари:
Свободен пазар:
Блокова търговия:
Най-голяма промяна в цените на:
Корела 
54.95%
Варненска корабостроителница
-30.30%

 
Общи събрания днес
Бейпар Шугър 
Захарен комбинат - Пловдив 
Каритекс-Лъки 
Лесилмаш-98 
Минстрой-Варна 
Мототехника Пловдив 
Хемус-Троян 
ДРУЖЕСТВА
Хай-тек компанията “Рила софтуер”, смесено дружество с 85% участие на Джордж Сорос и 15% на БТК, се преименува на “Рила солюшънс” (Rila Solutions), обяви неговият директор Кристофър Хансен. Промяната целяла да покаже промяната в дейността на фирмата - от досегашното съсредоточаване върху проблем “2000” към проекти за електронна търговия и управление на бази данни. БТК и Сорос освен това предвиждат да пуснат на борсата акции от компанията.
Източник: Капитал

Още два рудника от ГОРУБСО-Рудозем - Димов дол и Рибница - влизат в техническа ликвидация и консервация, стана ясно след вчерашната среща на инициативния комитет на протестиращите миньори с министрите на промишлеността, финансите и синдикалисти. Предстои промяна на ПМС 140, което МС трябва да одобри, след като проектът за консервация мине на междуведомствен експертен съвет. За консервацията ще се отпуснат средства в двата рудника и с част от тях ще се покрият заплатите на работниците. Общо дълговете на ГОРУБСО-Рудозем  към работниците са 1.525 млн. нови лева. По-сложен ще е въпросът с ГОРУБСО-Мадан, заяви Александър Божков. Там 80% от капитала е собственост на консорциум Родопа инвест, в който влизат РМД и турската Сома кюмюр, държавата е с ограничени правомощия. Дълговете към работниците са 1.250 млн. лева.
Източник: Пари

BEIS рейтинг

Кожарска, кожухарска 
и 
обувна 
промишленост

Първите 10 дружества по капитал /лв./


1 Добрич 317 074
2 Лъв 281 872
3 Браво (Подгорка) 215 000
4 Приста-Русе 152 293
5 Еластик  142 019
6 Вихрен-БЛ 137 214
7 Велур 127 109
8 София 120 000
9 Пресила 115 000
10 Кавалер 109 219

Добавете вашата фирма в
Информационната система за
българските предприятия BEIS

НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА
Професионално обучение

На 16 и 17 декември в хотел Банкя Палас – гр. Банкя, ще се проведе вторият семинар на бенчмаркинг – мрежата
“Съвременни методи за управление на човешките ресурси“ 
на тема:
Компетентният подход – основа на съвременната парадигма за управление на човешките ресурси
За справки и записване: тел: 9881865, г-жа Галя Цветкова; 
E-mail: galia@bia-bg.com
Краен срок за записване: 15.12.1999 г.
BIAnet новини
От 1.12.1999 г. “БИА НЕТ-БСК” ООД  пусна на пазара за градовете София и Пловдив карти за достъп до Интернет – “BIA net card”. Подробности за вида на картата 
и ползваната чрез нея услуга може да намерите на http://www.bianet.net/card/,  в раздела - Услуги. Картите могат да се закупят в офиса на ул.”Алабин” №14 и чрез дистрибуторите на фирмата. 
     “БИА НЕТ-БСК” ООД набира дистрибутори за BIAnet картите при изгодни условия.
За повече информация – 
тел.9874597 и Е-mail:  ivank@bia-bg.com
Недвижими имоти

МАЯК АД
Оферта за предоставяне на терен и сгради на чуждестранни инвеститори
*
ХЗ ”Панайот Волов” АД - Оферта за предоставяне на терен и сгради на чуждестранни инвеститори

Какво е необходимо за да имате свой собствен Интернет магазин?
ИНТЕРЛИЙЗ АД
финансира закупуването на ново висококачествено оборудване
Стойност на сделките от $ 100,000 до $ 500,000
Срок за лизинг от 2 до 4 години
Одобрение на сделка в рамките на 3-4 седмици след предоставяне на информация от клиента.
Обикновено необходимото обезпечение в сделката е самото оборудване на лизинг
За контакти

Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

По покана на СИМЕСТ, в рамките на "Пилотната програма за обучение на персонал и предоставяне на оперативно-техническа помощ с цел образуване на смесени българо-италиански предприятия", делегация от БСК, ръководена от нейния председател г-н Божидар Данев и с участието на г-н Бранимир Ханджиев - координатор от българска страна, ще проведе срещи и разговори за уточняване на българските фирми, подбрани по време на първата фаза от проекта, за да се преценят възможностите за сътрудничество с потенциални италиански партньори. Г-н Данев ще има срещи и с италиански строителни фирми, за да се обсъдят възможностите за възстановяване на Балканския регион, а също така и бъдещите съвместни действия в рамките на Пакта за Стабилност.
***
Управителният съвет на Българска браншова камара на енергетиците е насрочил заседание, което ще се състои на 16. 12. 1999 г. (четвъртък) от 17. 30 ч. в хотел “Родина” гр. София, Руски паметник – “Зимна градина”. Поканват се членовете на съвета да присъстват на заседанието.
***
Съгласно договореностите от Протокола на Първата сесия на Смесената междуправителствена българо-албанска комисия за търговско и икономическо сътрудничество предстои създаване на Българо-албански бизнес съвет – нестопанска организация, която да обединява частните стопански субекти от двете страни и да защищава интересите на фирми, които желаят да развиват стопанска дейност с партньори от Албания, респективно България.
Всички заинтересовани български фирми могат да заявят своето участие  на тел. 02/9884308 или факс: 02/9872604, БСК.
***
Американската агенция за търговия и развитие  (U. S. Trade and Development Agency - TDA) възнамерява да разшири дейността си в България
Американската агенция за търговия и развитие търси партньори от частния сектор за разработка на нови проекти, които да допринесат за развитието на дългосрочните търговски отношения между американските и българските компании. TDA осигурява финансова помощ за инфраструктурни и индустриални проекти, които са приоритетни за развитието на България и биха стимулирали американския износ. Обикновено проектите на TDA са насочени в областта на енергетиката, транспорта, телекомуникациите, водите и околната среда, рудодобива и обработката на метали, производствения сектор, но ако проектът е рентабилен, може да бъде приложен и в друг отрасъл. Допълнителна информация
***
БСК предлага на ръководствата на всички Браншови организации и
съюзи, Регионални камари и ИСА и ръководители на фирми съдействието си за организация и провеждане на практически семинари и дискусии,свързани с теорията и практиката по годишното финансово счетоводно приключване на фирмите и актуалните проблеми на данъчната система в България.Участниците ще могат да осъществят преки контакти и получат конкретни отговори на интересуващите ги въпроси от едни от най-добрите специалисти в тази област в страната.
Очакваме от ръководителите на фирми или техните счетоводители да
формулират конкретни проблеми или теми, които да се дискутират и по
които желаете да получите повече информация, както и времето за
провеждане на срещи във вашия регион.
 За повече информация: Г.Цветкова, Н.Нинов.тел.988  1865
 E-mail:galia@bia-bg.com и ninov@bia-bg.com
***
Центърът за обучение към БСК предлага партньорство на желаещите да открият собствен център за компютърно обучение. 
Допълнителна информация
***
БИЗНЕС ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ

On-line бизнес системи на сървъра на БСК
Бизнес оферти
оферти за покупко-продажба на стоки от цял свят
Used Equipment - оферти за използвано оборудване 
БГ Фарм - фармация, парфюмерия, козметика 
Недвижими имоти - покупко-продажба на недвижими имоти
СВЕТЪТ
Индекси на фондови борси
Dоw Jones Industrial
11192.59 (-32.11)
Nasdaq Composite
3658.17 (+37.93)

Стокови борси


Стока* Цена
LIGHT CRUDE ($US/bbl.) 24.82
BRENT CRUDE ($US/bbl.) 23.80
HEATING OIL ($US/gal.) 0.645
NATURAL GAS ($US/mmbtu) 2.50
UNLEADED GAS ($US/gal.) 0.692
GOLD ($US/Troy Oz.) 282.10
SILVER (cents/Troy Oz.) 516.00
PLATINUM ($US/Troy Oz.) 425.00
HOGS (cents/lb.) 55.02
PORK BELLIES (cents/lb.) 75.30
LIVE CATTLE 68.40
FEEDER CATTLE 84.20
*цени към 13.12.1999г.
САЩ
Вице-президентът на IBM James Vanderslice, който има най-голяма заслуга за стратегическото споразумение между IBM и Dell Computer Corp. за доставка на компоненти, съобщи че възнамерява да напусне компанията и да се присъедини към производителя на персонални компютри Dell. 
James Vanderslice, който ръководеше технологичното звено на IBM и бе в основата на няколко крупни сделки на IBM за доставка на компоненти през тази година, ще заеме поста заместник - председател на борда на директорите в Dell Computer. В свое официално изявление Dell съобщи, че James Vanderslice ще замени сегашния заместник - председател Mort Topfer, които възнамерява да се оттегли през 2001г
Източник: CNNfn

Европа
Bank of France обяви, че се отнася със значителни резерви към офертата на ING на стойност 10 млрд. евро за покупка на Crеdit Commercial de France (CCF). Недоверието на Bank of France към сделката доведе до изненадващ отказ на ING от своята оферта само няколко часа след, като я обяви публично през уикенда. 
Оказа се, че холандската банкова и застрахователна групировка е целяла да постигне бързо споразумение за покупка на банката преди отварянето на фондовите пазари в понеделник, но бордът на директорите на CCF не е бил в състояние да приеме токова бързо условията на ING.
Изтеглянето на ING от сделката доказа отново твърденията, че френските власти не са благоприятно настроени към навлизането на чуждестранни капитали във френската банкова система.
Източник: FT*Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. 
За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20, 
тел. (+359 2) 9801091, факс (+359 2) 9814567, mail: bic_office@bia-bg.com


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999