Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
 
 
 
 
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Петък, 5 Ноември 1999 г., брой 36
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364XSSБiIII--sрой 12 Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
Финансови новини * Приватизация * Дружества
Новини от Българска стопанска камара
Арбитраж  * Бизнес *
Професионално обучение
Светът
САЩ * Европа
Пред вас е новото електронно издание за актуална информация на Българска стопанска камара и нейните членове.  Ежедневно ще научавате за дейността на БСК и за събитията в България и по света. Изданието предлага възможността да представите и рекламирате Вашата компания, като изпращате интересни новини и реклами, споделяте своите успехи и проблеми. Използвайте новият безплатен ежедневник на БСК, за да сте в постоянна връзка с членовете и ръководството на Българска Стопанска Камара. Направете Вашето издание наистина пълноценен помощник за осъществяване на успешен бизнес и решаване на текущите проблеми. Бизнес Индустрия Капитали се разпространява в България и в чужбина. 
За да бъдете включени сред получателите на Бизнес Индустрия Капитали, моля използвайте: БЕЗПЛАТЕН АБОНАМЕНТ
Ако не желаете да го получавате е достатъчно да изпратите E-mail: ОТКАЗ

Вашите предложения и забележки ще направят вашето издание Бизнес Индустрия Капитали по-полезно, ще го превърнат в живата връзка на българския бизнес. Пишете за всичко, което бихте искали да намерите в бюлетина, за онова, което считате за излишно. Пишете!


БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (05.11.99)

 
EUR/BGN   1.95583
GBP/BGN   3.06125
USD/BGN   1.86199
CHF/BGN   1.21367

ОЛП (от 03.11.99):
4.46 %

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
Отменен е лицензионният режим за търговци с резервни части за автомобили. С постановлевние на правителството по предложение  на министрите на търговията и вътрешните работи е отменена  наредбата, по която досега се извършваше лицензирането. От  лиценз вече няма необходимост, тъй като текстове от Закона за потребителите изискват от търговците да предоставят документ за  произход на стоката, поясни търговският министър Валентин  Василев.
Източник: БТА
Процедури за приватизация с текущи срокове за подаване на оферти 
10.11.99 Волуяк
80.00%
11.11.99 Сила
67.00%
11.11.99 Мрамор_Беркстон
80.00%
13.11.99 Къмпинг "Врана"* 100.00%
13.11.99 Битова електроника
80.00%
*обособена част

Допълнителна информация за необходимите документи, разработка на бизнес програма, осигуряване на  платежни средства (кредити, компенсаторни бонове и др.), инвестиционни консултации:bic_office@bia-bg.com
ПРИВАТИЗАЦИЯ
Агенцията за приватизация е развалила договора за продажба  на 67 на сто от капитала на Софарма АД, съобщи изпълнителният директор на АП Захари Желязков. Причината е, че купувачът одобрен от агенцията през юни - ирландската фирма "Нова технолъджи",  не е платила цената на сделката от 32 милиона  долара, които трябваше да бъдат преведени по схема - 30 на сто в  брой в деня на подписване на договора и 70 на сто до 45 дни след това.  АП е усвоила банковата гаранция от 3 милиона долара, предоставена от купувача за участие в преговорите. Предстои да се актуализира информацията в приватизационния меморандум на Софарма АД и ще се обяви ново набиране на оферти. 
Източник: БТА

Консорциумът Асид енд Фъртилайзерс, закупил неотдавна Агрополихим, е подал в АП оферта за покупката на основното производство на Агробиохим срещу вземанията на Юнион Миниер от старозагорския торов завод, възлизащи на около 8 млн. USD. АП още няма становище дали подобна сделка е юридически основателна.
Източник: Пари

Българска Фондова Борса - София - 04.11.1999
Обща стойност:
Брой търгувани
компании:
Официални пазари:
Свободен пазар:
Най-голяма промяна в цените на:
Златен лев ИД
20.95%
Металик-Твърдица
-50.00%

 
Общи събрания днес
Аматица 
Българска захар 
Варненска_корабостроителница
ЗММ-Стефан Караджа-Русе 
Интерхотел гранд-хотел София 
Конимо
Наш дом-България холдинг 
Отечество 2000 Холдинг 
Синит 
ДРУЖЕСТВА
Американската Ексимбанк ще инвестира в Химко като пусне нови производства, съобщиха от дружеството. Решението е взето в  след среща на мисията на фирмата и новите собственици "Ай Би И транс". Ексимбанк е поела ангажимент да съдейства финансово при осъществяването на инвестиционната  програма, която предвижда за следващите 5 г. инвестиции за 50 млн. щ. долара
Източник: Стандарт

Акционерите на Петрол холдинг груп да получат 16.5% брутен дивидент за всяка  своя акция, гласува общото събрание на дружеството. Чистата печалба на холдинга за 1998 г. е 5.131 млн. лева.
Източник: Пари

Решението за наема на Стомана се отложи за неопределено време, въпреки че заводът нормално може да работи до утре, според изявления на изпълнителния директор. Миналата седмица, след като комисията определи швейцарската Дюферко и пернишката Еврометал заедно с немската Метал Трейдърс за финалисти в преговорите, стана ясно от неофициална информация, че предварително е взето решение в полза на Еврометал и Метал Трейдърс. 
Източник: Пари

BEIS рейтинг

Автомобилна
промишленост

Първите 10 дружества по приходи 
от продажби за 1998 г. /лв./


1 Дружба-Разград 8 160 024
2 Балканкар-Заря 3 738 361
3 Възход_Трудовец 3 616 877
4 Авторемонт 2 498 427
5 Кента 1 638 617
6 Авторем. заводи 1 460 804
7 Капитан Петко войвода  1 194 735
8 Ремел 1 156 263
9 Победа-Лясковец 883 320
10 Росица-авторемонт 746 214

Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS

НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА
От тази година към Българската стопанска камара функционира 
АРБИТРАЖЕН СЪД
(АС при БСК)
Чрез този съд можете:
да се спогодите, когато при сключването или изпълнението на договор възникне спор.  АС при БСК осъществява посредничество, което завършва с извънсъдебна спогодба
*
да защитите нарушеното си право в арбитражно производство. Арбитражното решение има същата законна сила, както решението на държавния съд.
За целта трябва да имате сключено споразумение за посредничество, съответно арбитражно споразумение. Предимствата са: 
бързина – спорът се решава в една инстанция вместо в три, 
икономия – арбитражната такса е около два пъти по - ниска от държавната. 
АС при БСК гарантира безпристрастност и високо качество, обусловени от състава на арбитражната колегия. 
Зa повече информация:
www.bia-bg.com/arbitration 

 
Професионално  oбучение

  Българската Стопанска Камара
съвместно с 
Българската Франчайзингова Асоциация 
Ви кани да участвате в
семинар по франчайзинг
на тема: 
“РАЗВИТИЕ НА ПРЕДРИЕМАЧЕСТВОТО В ЕДИН ПРОМЕНЯЩ СЕ СВЯТ“,
от 18 – 20 Ноември, 1999 година в сградата на БСК
Семинарът е тематично насочен към предприемачи, юристи, бизнес консултанти, мениджъри, специалисти по маркетинг или финансисти.
За повече информация и записване: тел: 9881865, г-жа Галя Цветкова, e-mail: galia@bia-bg.com

 
BIAnet новини

Някой беше казал: “Няма такова нещо наречено безплатен обяд”
Днес, 
BIAnet заявява:
“Всеки нов клиент получава 15 часа БЕЗПЛАТЕН Интернет достъп”.

Побързай, позвъни, не пропускай!
Само до 15 Ноември
възползвай се!!!.
Телефон за пълна информация: 
987 03 88
e-mail: info@bia-bg.com

На 05.11.99 г.в залата на Германско посолство  БСК в сътрудничество с Бюрото за германско технологично сътрудничество - GTZ провежда еднодневен семинар на тема "Най-новите пазарни модни тенденции за сезон 2000-2001 г. в облеклото. Мода в цветове, нови материали, десените и линиите за конфекция и плетиво"
        Семинарът има за цел да ориентира и подготви българските текстилни фирми в новите пазарни модни тенденции. Лектор на семинара е г-жа Ева Шемер, която е германски експерт по текстил във фирма "GOPA-Consultants"
***
Българска браншова камара “Черна и цветна металургия” организира тържествена среща коктейл по случай деня на металурга. Срещата коктейл ще се проведе на 05. 11. 1999 г. /петък/ от 18.00 ч. в кафе - сладкарница “МАГАН” /НДК – административната сграда, над ресторант “ Континентал Плаза”/.
***
В периода 25 – 30 ноември 1999 г. в Тирана, Албания ще се проведе Международния годишен панаир ‘99, с основна цел възстановяване на Балканите,  изграждане на транспортните коридори 8 и 10, развитие на селското стопанство и хранителната промишленост, туризма и др. Подробна информация и условия  за участие можете да получите, до 5 ноември 1999 г., на  тел.: 988 43 08. 
***
Бизнес форум “Партньорство между Европейския съюз и страните от ЦЕФТА”, Тимишоара, Румъния, 9-13 ноември 
1999 г. Българската стопанска камара организира участие на българските фирми в бизнес форум в Тимишоара, в който се очаква да вземат участие фирми от Румъния, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Словения и от Европейския съюз.
 Условия и заявки за участие: тел. 9884308  - Динкова, Бонева
***
На 15. 11. 1999 г. от 18.00 ч. в зала “Фестивална” - София се открива специализирана международна изложба за храни, напитки и оборудване.
***
На 16.11.1999 г. от 9.00 ч. до 17.00 ч. в сградата на БСК ще се проведе курс “Нови моменти в счетоводното и данъчно приключване на 1999 година”.  Ще бъдат дискутирани и счетоводни и данъчни проблеми, свързани с осъществяване на приватизационни сделки, както и в следприватизационния период. За повече информация – Камен Колев, гл. директор, тел.987-99-29, e-mail:kamen@bia-bg.com
***
Българската стопанска камара подготвя предложение до правителството за рязко съкращаване на лицензионните, разрешителните и регистрационните режими, създаващи бюрократични пречки пред бизнеса и предпоставки за корупция.
Поканват се всички организации и отделни лица, упражняващи стопанска дейност, да изпращат известните им факти и своите мнения и предложения на адрес:1000 София, ул. “Алабин” 16-20; по факс 987 26 04;e-mail: rumi@bia-bg.com

Предложения за съкращаване на лицензионните, разрешителните и регистрационните режими.
***

Българската Стопанска Камара набира инвестиционни проекти (намерения), за реализацията на които е необходимо чуждестранно пряко или непряко финансиране в размер над 1 млн.щ.долара. Инициативата е следствие от заявения интерес в БСК от страна на чуждестранни инвестиционни фондове и банки за инвестиране в България. За повече информация – Камен Колев, гл.директор, тел.987-99-29, e-mail:kamen@bia-bg.com

БИЗНЕС ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ


On-line бизнес системи на сървъра на БСК
Бизнес оферти - оферти за покупко-продажба на стоки от цял свят; Used Equipment - оферти за използвано оборудване 
БГ Фарм - фармация, парфюмерия, козметика; 
Недвижими имоти - покупко-продажба на недвижими имоти

Място за информация от Вашата фирма. 
Очакваме Ви

СВЕТЪТ

Индекси на фондови борси
Dоw Jones Industrial
10639.64 (+30.58)
Nasdaq Composite
3055.95 (+27.44)

Стокови борси


Стока* Цена
LIGHT CRUDE ($US/bbl.) 23.13
BRENT CRUDE ($US/bbl.) 22.15
HEATING OIL ($US/gal.) 0.615
NATURAL GAS ($US/mmbtu) 2.82
UNLEADED GAS ($US/gal.) 0.643
GOLD ($US/Troy Oz.) 293.80
SILVER (cents/Troy Oz.) 5.22
PLATINUM ($US/Troy Oz.) 405.00
HOGS (cents/lb.) 45.20
PORK BELLIES (cents/lb.) 63.40
LIVE CATTLE 69.10
FEEDER CATTLE 82.40

*цени към 04.11.1999г.

САЩ
Американският производител на медикаменти Pfizer обяви, че е готов да плати 80 млрд. щ. долара, за да погълне конкурента си Warner-Lambert. Новината бе оповестена само няколко часа, след като Warner-Lambert бяха обявили официално сливането си с American Home Products на обща стойност 70 млрд. щ. долара. 
Офертата на Pfizer, включваща цена от 2,5 щ. долара за всяка акция от двете компании, смути ръководствата на AHP и Warner-Lambert, които отказаха всякакъв коментар относно евентуалното им поглъщане. 
Според William Steere, председател и главен изпълнителен директор на Pfizer, тристранната сделка ще създаде най-голямата и бързо разрастваща се фармацевтична компания в света с годишни приходи от 28 млрд. щ. долара и пазарна капитализация от 200 млрд. щ. долара.
Източник: Файненшъл Таймс

Европа
France Telecom вероятно ще спечели надпреварата за контрол над полската държавна телекомуникационна компания, Telekomunikacja Polska SA, след като другият основен кандидат в конкурса, американската SBC Communications реши да се оттегли. Решението на американската компания бе изненадващо, след като SBC е акционер в полския мобилен оператор Polkomtel и се очакваше тя да разшири дейността си в Полша.
Отказа на SBC, ще принуди приватизиращите органи да започнат преговори с втория потенциален кандидат в шорт листата - France Telecom. Полското правителство възнамерява да продаде между 25% и 35% от капитал на Telekomunikacja Polska SA, чиято обща стойност според последните борсови цени възлиза на 2.5 млрд. щ. долара. Акциите на полската телекомуникационна компания се търгуват на Варшавската фондова борса, след като миналата година държавата листира 15% от капитал й.
Източник: Файненшъл Таймс*Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. 
За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20, 
тел. (+359 2) 9801091, факс (+359 2) 9814567, mail: bic_office@bia-bg.com


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999