Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Вторник, 21 Декември 1999 г., брой 68
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364XSSБiIII--sрой 12 Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
Финансови новини * Приватизация * Дружества
Новини от Българска стопанска
камара
Бизнес * Инвестиции
Светът
 Европа * САЩ 
БЪЛГАРСКАТА СТОПАНСКА КАМАРА
Пожелава на всички свои партньори и съмишленици
Весела Коледа и Честита Нова 2000 Година!
Пред вас е електронното издание за актуална информация на Българска стопанска камара и нейните членове. Бизнес Индустрия Капитали се разпространява в България и в чужбина. Изданието предлага възможността да представите и рекламирате Вашата компания, като изпращате интересни новини и реклами, споделяте своите успехи и проблеми.  Пишете за всичко, което бихте искали да намерите в бюлетина, за онова, което считате за излишно. Пишете!
За да бъдете включени сред получателите на Бизнес Индустрия Капитали, моля използвайте: БЕЗПЛАТЕН АБОНАМЕНТ
Ако не желаете да го получавате е достатъчно да изпратите E-mail: ОТКАЗ

БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (21.12.99)

 
EUR/BGN   1.95583
GBP/BGN   3.11438
USD/BGN   1.93723
CHF/BGN   1.22209

ОЛП (от 15.12.99):
4.46 %

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
3.9% икономически растеж ще реализира България през 2000 г., прогнозира Европейската комисия в своя доклад за страните от Източна Европа, които кандидатстват за членство в Европейския съюз. Доста мрачни перспективи  очерта комисията за 10-те кандидатки. Очакванията на ЕК са в тези страни средногодишният растеж през следващата и 2001 г. да се ускори съответно до 3.5% - 4.0%. 
Източник: Пари

Петър Жотев ще оглави Агенцията за държавните вземания /АДВ/, но след като изпълни ангажиментите си по приватизацията на банките, съобщиха от МФ. Според споразумението с МВФ холдингът трябва да продаде още две банки - Биохим до април догодина и Булбанк до края на 2000 г. АДВ се създава като структура към МФ според Данъчнопроцесуалния кодекс, който влиза в сила от началото на 2000 г. 
Източник: 24 часа

Процедури за приватизация с текущи срокове за подаване на оферти 
27.12.99 Периферна техника 80.00%
27.12.99 Каолин - Сеново 75.00%

Допълнителна информация за 
необходимите документи, разработка на бизнес програма, осигуряване на  платежни средства (кредити, компенсаторни бонове и др.), инвестиционни консултации.
ПРИВАТИЗАЦИЯ
Народното събрание прие програмата за приватизация на държавни предприятия през 2000 г. Очаква се приходите от сключените през следващата година сделки да достигнат 663 млн. лева (в това число 217 млн. лева от АП, 137 млн. лева от Министерството на промишлеността и 113 млн. лева от Министерството на търговията и туризма). В бюджета се очакват и постъпления от вече сключени сделки за общо 315 млн. лева. Според заложените в програмата параметри разходите за приватизация ще възлизат на 25.7 млн. лева (най-голям дял - близо 50% има отново Агенцията за приватизация). От отрасловите министерства и ведомства, както и от общините, се очаква да завършат приватизацията на дружества от тяхната компетентност към средата на 2000 г. Като основен приоритет на Агенцията за приватизация са посочени холдингите Булгартабак холдинг, Балканкар и Инкомс-телеком, които се продават чрез приватизационни посредници и консултанти. Забранени за раздържавяване остават атомната електроцентрала, националната транспортна инфраструктура, пощенските услуги, кадастърът, свободните безмитни зони. На одобрение от страна на Министерския съвет ще подлежи продажбата на общо шест предприятия - Елисейна и КЦМ - Пловдив, Дунарит, Черно море и ВМЗ - Сопот, и Булгартабак холдинг.
Източник: Капитал
Българска Фондова Борса - София - 20.12.1999
Обща стойност:
Брой търгувани компании:
Официални пазари:
Свободен пазар:
Блокова търговия:
Най-голяма промяна в цените на:
Албена - Автотранс
200.00%
Възход-Попово
-96.46%
Общи събрания днес
Акварекс-В 
Винпром-Пловдив 
Екофилтър 
Енергиен осигурителен фонд 
Крепежни изделия 
Мак-Габрово 
Победа-Лясковец 
Програмни продукти и системи )
Трико
ДРУЖЕСТВА
С още година удължиха срока за ликвидация на Видахим на провелото се вчера събрание на акционерите на дружеството. На същото събрание беше назначен и втори ликвидатор - Александър Димитров, бивш управител на общинско дружеството във Видин. След Нова година предстои  да бъде извършена преоценка на материалните активи на Видахим, като все още се търси фирма оценител. Предстои да бъде извършена и данъчна, и финансова ревизия. На общото събрание на акционерите беше взето решение също да не се освобождават от отговорност тримата бивши ликвидатори, защото не са се явили на събранието и не са направили отчет за свършеното от тях през време на едногодишния период.
Източник: Сега

Инвестиционна фирма, част от групировката на Rothschild Bank, е изпратила в началото на годината писмо до премиера Иван Костов с предложение да съдейства за продажбата на Българската телекомуникационна компания. Идеята беше да се пуснат 75% от компанията  на световните фондови борси, като три инвестиционни банки, сред които Merrill Lynch и Rothschild да купят за своя сметка по 25% от БТК и след това да  ги търгуват срещу комисиона на борсата. По този начин сега могат да се вземат до 900 млн. USD за акциите на нашия оператор, по правило цената на дребно е по-висока, отколкото ако продаваш голям пакет, обясни той. Останалите 25% било предложено да се търгуват на нашия пазар.
Източник: Пари

BEIS рейтинг

Производство на машини
и
оборудване за металургичната промишленост

Първите 10 дружества по капитал /лв./


1 Тежко машиностроене-Радомир 1 755 764
2 Монек-юг 210 664
3 Металургремонт 96 100 286
4 РМО-Металургремонт 93 884
5 Центромет 83 124
6 Възход-Пловдив 56 795
7 Електротермия 51 443
8 Пещоремонт 51 119
9 ЛМВ 50 000
10 Минералмаш 37 216

 

Добавете вашата фирма в
Информационната система за
българските предприятия BEIS

НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА
Инвестиции

Инвестиционен посредник
Авал - ИН АД 
продава пакет от акции, представляващ 50% плюс една акция от капитала на
Зино - К АД, гр, Казанлък.
Цена: USD 20 за една акция.

Офертата е валидна до 30.12.1999г.
За контакти

BIAnet новини
От 1.12.1999 г. “БИА НЕТ-БСК” ООД  пусна на пазара за градовете София и Пловдив карти за достъп до Интернет – “BIA net card”. Подробности за вида на картата 
и ползваната чрез нея услуга може да намерите на http://www.bianet.net/card/,  в раздела - Услуги. Картите могат да се закупят в офиса на ул.”Алабин” №14 и чрез дистрибуторите на фирмата. 
     “БИА НЕТ-БСК” ООД набира дистрибутори за BIAnet картите при изгодни условия.
За повече информация – 
тел.9874597 и Е-mail:  ivank@bia-bg.com
Недвижими имоти

МАЯК АД
Оферта за предоставяне на терен и сгради на чуждестранни инвеститори
*
ХЗ ”Панайот Волов” АД - Оферта за предоставяне на терен и сгради на чуждестранни инвеститори

Какво е необходимо за да имате свой собствен Интернет магазин?

Заповядайте в новия магазин
ИНТЕРЛИЙЗ АД
финансира закупуването на ново висококачествено оборудване
Стойност на сделките от $ 100,000 до $ 500,000
Срок за лизинг от 2 до 4 години
Одобрение на сделка в рамките на 3-4 седмици след предоставяне на информация от клиента.
Обикновено необходимото обезпечение в сделката е самото оборудване на лизинг
За контакти
Българската браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост ще проведе заседание на управителния съвет на камарата, което ще се състои днес, 21. 12. 1999 г. от 14. 00 часа в заседателната зала (701) на 7 етаж в БСК София, ул. Алабин 16 - 20 
***
Между Българската стопанска камара /БСК/ и ГлобалСайн, международна сертификационна мрежа, се подписаха споразумение и договор, според който БСК става изключителен представител на ГлобалСайн за България. Документите дават право на БСК да предлагат на територията на страната различни видове цифрови сертификати. Допълнителна информация
***
Българската стопанска камара /БСК/ организира двуседмичен курс в Германия, финансиран от немска страна, на тема “Мениджмънт, Маркетинг, Коопериране" за заинтересовани български ръководители и специалисти от текстилната, шивашката и трикотажната промишленост. Завършилите курса ще получат сертификати от Академията по мениджмънт на Саксония. Графикът за провеждане на курса е следният:
* двудневен подготвителен курс в София – 18-19.01.2000;
* четиринадесетдневен основен курс в Германия – 31.01-14.02.2000;
* тридневен заключителен курс в София – м. май 2000.
За цялото време на курса, който ще се проведе от германски лектори, за българските участници ще бъде осигурен преводач.
Разходите за участниците в курса на територията на Германия се поемат от немска страна. Срокът за подаване на заявките е 23.12.1999 година
Подробна информация в Интернет или на тел. : 9881932,  9809916, 9809096  г-н Тошо Киров, Манолина Недева, ел. поща: kirov@bia-bg.com
***
Българската стопанска камара /БСК/ организира едномесечен курс в България и Германия на тема “Управление на фирмата в условията на пазарна икономика и възможности за участие на западноевропейския пазар" за заинтересовани ръководители и специалисти от следните браншове:
* леката, хранителната и преработващата селскостопанска продукция промишленост;
* машиностроене за леката и хранително – вкусовата промишленост и селскостопанско машиностроене;
* производство на машини и оборудване за разфасоване и опаковане на хранителни продукти.
Завършилите курса ще получат сертификат от ELOP GmbH.
Курсът е разчетен за 20 работни дни, а групата от участници е с фиксиран състав и ще бъде от 16 души. Разходите за участниците в курса на територията на Германия се поемат от немска страна. Срокът за подаване на заявките е 23.12.1999 г.
Подробна информация в Интернет или на тел. : 9881932,  9809916, 9809096  г-н Тошо Киров, г-жа Манолина Недева, ел. поща: kirov@bia-bg.com
***
Съгласно договореностите от Протокола на Първата сесия на Смесената междуправителствена българо-албанска комисия за търговско и икономическо сътрудничество предстои създаване на Българо-албански бизнес съвет – нестопанска организация, която да обединява частните стопански субекти от двете страни и да защищава интересите на фирми, които желаят да развиват стопанска дейност с партньори от Албания, респективно България.
Всички заинтересовани български фирми могат да заявят своето участие  на тел. 02/9884308 или факс: 02/9872604, БСК
***
Американската агенция за търговия и развитие (U. S. Trade and Development Agency - TDA) търси партньори от частния сектор за разработка на нови проекти, които да допринесат за развитието на дългосрочните търговски отношения между американските и българските компании. TDA осигурява финансова помощ за инфраструктурни и индустриални проекти, които са приоритетни за развитието на България и биха стимулирали американския износ. Допълнителна информация
***
Центърът за обучение към БСК предлага партньорство на желаещите да открият собствен център за компютърно обучение. 
Допълнителна информация
***
БИЗНЕС ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ

On-line бизнес системи на сървъра на БСК
Бизнес оферти
оферти за покупко-продажба на стоки от цял свят
Used Equipment - оферти за използвано оборудване 
БГ Фарм - фармация, парфюмерия, козметика 
Недвижими имоти - покупко-продажба на недвижими имоти


Място за информация от Вашата фирма. 
Очакваме Ви
СВЕТЪТ
Индекси на фондови борси
Dоw Jones Industrial
11144.27 (-113.16)
Nasdaq Composite
3783.87 (+30.81)

Стокови борси


Стока* Цена
LIGHT CRUDE ($US/bbl.) 26.28
BRENT CRUDE ($US/bbl.) 25.30
HEATING OIL ($US/gal.) 0.687
NATURAL GAS ($US/mmbtu) 2.63
UNLEADED GAS ($US/gal.) 0.712
GOLD ($US/Troy Oz.) 286.00
SILVER (cents/Troy Oz.) 523.00
PLATINUM ($US/Troy Oz.) 411.90
HOGS (cents/lb.) 55.70
PORK BELLIES (cents/lb.) 77.75
LIVE CATTLE 68.85
FEEDER CATTLE 83.97
*цени към 20.12.1999г.
Европа
Британският телекомуникационен оператор Vodafone AirTouch обяви, че ще представи официално новата си оферта за покупка на германската телекомуникационна компания Mannesmann в навечерието на Коледа. Очаква се цената, която Vodafone ще предложи, да достигне 135 млрд. евро. Vodafone възнамерява да листира свои акции на Франкфуртската фондова борса, като част от усилията на компанията да направи офертата си по - приемлива за германските акционери. Според корпоративното законодателство в Германия, Mannesmann трябва да представи отговор на офертата за поглъщане до 7 януари 2000 г. Очаква се германската компания отново да оспорва офертата, като основният й аргумент е, че Mannesmann струва повече като самостоятелна компания отколкото като част от Vodafone.
Източник: FT

САЩ
Ford Motor Co. ще изпрати екип от специалисти в Южна Корея през януари следващата година, за да се запознае с възможностите за покупка на фалиралата автомобилна компания Daewoo Motor Co. В същото време неговият американски конкурент General Motors Corp. вече направи предварителна оферта за покупка на южнокорейския автомобилен производител и неговите заводи по света. През миналата седмица представител на правителството в Южна Корея съобщи, че GM е поискал да получи изключителното право да преговаря за покупката на Daewoo. Според националната информационна агенция американската компания е предложила между 5.4 и 6.4 млрд. щ. долара за Daewoo Motor.
Покупката на Daewoo се оказва атрактивна сделка за големите автомобилни компании, която ще им предостави голям дял от азиатския пазар. Ford Motor вече е собственик на третия по големина японски производител на автомобили, Mazda, а през 1998 г. загуби от Hyundai Motors наддаването за фалиралата южнокорейска компания Kia Motors Corp.
Източник: CNNfn*Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. 
За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20, 
тел. (+359 2) 9801091, факс (+359 2) 9814567, mail: bic_office@bia-bg.com


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999