Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Сряда, 17 Ноември 1999 г., брой 44
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364XSSБiIII--sрой 12 Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
Финансови новини * Приватизация * Дружества
Новини от Българска стопанска камара
Бизнес *Арбитраж
  Професионално обучение
Светът
САЩ * Европа
Пред вас е новото електронно издание за актуална информация на Българска стопанска камара и нейните членове.  Ежедневно ще научавате за дейността на БСК и за събитията в България и по света. Изданието предлага възможността да представите и рекламирате Вашата компания, като изпращате интересни новини и реклами, споделяте своите успехи и проблеми. Използвайте новият безплатен ежедневник на БСК, за да сте в постоянна връзка с членовете и ръководството на Българска Стопанска Камара. Направете Вашето издание наистина пълноценен помощник за осъществяване на успешен бизнес и решаване на текущите проблеми. Бизнес Индустрия Капитали се разпространява в България и в чужбина. 
За да бъдете включени сред получателите на Бизнес Индустрия Капитали, моля използвайте: БЕЗПЛАТЕН АБОНАМЕНТ
Ако не желаете да го получавате е достатъчно да изпратите E-mail: ОТКАЗ

Вашите предложения и забележки ще направят вашето издание Бизнес Индустрия Капитали по-полезно, ще го превърнат в живата връзка на българския бизнес. Пишете за всичко, което бихте искали да намерите в бюлетина, за онова, което считате за излишно. Пишете!


БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (17.11.99)

 
EUR/BGN   1.95583
GBP/BGN   3.07086
USD/BGN   1.89225
CHF/BGN   1.21881

ОЛП (от 17.11.99):
4.46 %

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
Ново сдружение, наречено Форум за българо-италианско сътрудничество /ФорБИС/, ще съдейства за притока на италиански инвестиции и за разширяване на двустранно сътрудничество в бизнеса, образованието, изкуствата, съобщиха основателите му. В момента проучваме възможностите за разгръщане на инфраструктурни проекти в Бургас и София, уточни Иван Хиновски, председател на ФорБИС.
Източник: Пари
Процедури за приватизация с текущи срокове за подаване на оферти 
22.11.99 Янтра - Велико Търново 78.00%
22.11.99 Метални конструкции - ИО 52.00%
22.11.99 Републикаконсерв 25.00%
24.11.99 Автобаза * 100.00%
*обособена част

Допълнителна информация за необходимите документи, разработка на бизнес програма, осигуряване на  платежни средства (кредити, компенсаторни бонове и др.), инвестиционни консултации.
ПРИВАТИЗАЦИЯ
Бургаската корабостроителница за втори път ще бъде обявена за продажба в края на януари 2000 г. По този начин няма да се стигне до ликвидацията на бургаското дружество. Очаква се преговорите с потенциалните купувачи този път да бъдат водени директно от представители на АП, без да бъдат ползвани услугите на приватизационен посредник. Самата процедура се очаква да бъде задействана до дни, когато официално ще бъде пусната и обява, че се търси оценител на активите на корабостроителното дружество. Междувременно стана известно, че до Нова година от сега действащия персонал на фирмата ще бъдат съкратени 100 души.
Източник: Стандарт

Световноизвестният производител на торове Франс Арне влиза в асеновградската фирма Асенова крепост като собственик на 16.5% от капитала. Французите са спечелили наддаването за остатъчния държавен дял от фирмата за полиетиленови опаковки, предлагайки 1.1 млрд. стари лв. за пакета акции - 10 пъти над исканата от промишленото министерство минимална цена.
Източник: Пари
 

Българска Фондова Борса - София - 16.11.1999
Обща стойност:
Брой търгувани
компании:
Официални пазари:
Свободен пазар:
Облигации:
Най-голяма промяна в цените на:
Труд и Капитал Холдинг
122.22%
Селвиконсерв
-79.84%

 
Общи събрания днес
Капрони-Х 
Харманлийска керамика 
Хидравлик - ДПК
Шел България 

 
Публични поръчки

Народното Събрание на Република България открива процедури за възлагане на публични поръчки за:

1. за доставка на 4 броя нови моторни превозни средства - товарни фургони.
2. за доставка на лазерни принтери
3. за доставка и инсталирани на две нови дигитални копирни машини
4. за застраховане на моторни превозни средства по следните видове застраховки: "Гражданска отговорност", "Злополука на местата в МПС" и "Каско"
5. за доставка на преносими персонални компютри.

ДРУЖЕСТВА
6 млн. лв. дългове изплаща Кристал към кредитори, съобщиха от пернишкия стъкларски завод. Парите трябва да се върнат за 10 години според оздравителната програма на предприятието. Заводът спря да работи през април 1998 г. заради дългове от 4 млрд. стари лв. към Булгаргаз. Сега пещта в цеха за плоско стъкло се руши и материалите се разпродават, за да се погасят задълженията на завода.
Източник: Стандарт
 

Унгарската Видеотон, която е собственик на 48% от ДЗУ - Стара Загора, се отказва от лиценза за производство на компактдискове без запис. Тя ще изнесе зад граница линия за СD на ДЗУ. Това съобщи зам.- министърът на промишлеността Юлиана Николова. От Видеотон вече са изпратили писмо до министерството, в което съобщават, че няма да искат подновяване на лиценза за производство на СD без запис. Утре спецкомисията, която дава лицензите, ще преразгледа и разрешителното на "Видеотон" за дискове със запис. На 16 ноември МВР поиска да се отнеме лицензът на ДЗУ - Видеотон, заради засечено производство на 45 000 пиратски компактдиска.
Източник: Стандарт

Върховният административен съд спря вчера изпълнението на решение на КЦКФБ за отнемане на лиценза за инвестиционен посредник на Улпия-управление на инвестиции АД.
Източник: Пари

Граждански протести започнаха в Черноморски солници - Бургас, съобщиха от Подкрепа заради неизплатени заплати. Фирмата се управлява от Ганка Овчарова, обявена е за приватизация до края на годината.
Източник: Демокрация

BEIS рейтинг

Трикотажна
промишленост

Първите 10 дружества по приходи 
от продажби за 1998 г.
/лв./


1 Лотос 6 670 712
2 Лейди София 6 168 925
3 Фазан 5 377 039
4 Нора 4 800 672
5 Тони 4 446 499
6 Биляна-Трико 4 250 825
7 Филтекс-Пловдив 1 714 715
8 Преспа-Лъки 1 357 396
9 Трико 1 040 040
10 Белко (Саня-Б) 1 001 666

Добавете вашата фирма в 
Информационната система за българските предприятия BEIS


До 26 ноември
80% отстъпка за
Oracle8i и WebDB
Промоционна цена от $825 за пакет на Oracle Corp. за Интернет приложения. Пакетът съдържа последното поколение на водещата база от данни Oracle8i SЕ и  най-новия продукт за Web приложения Oracle WebDB за 5 конкуренти потребителя с осигурена едногодишна поддръжка.
Повече информация на 
www.cnsys.bg/oracle
oracle@cnsys.bg
тел. 02/985 32 37, CNsys Ltd.

НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА
Недвижими имоти

МАЯК АД
Оферта за предоставяне на терен и сгради на чуждестранни инвеститори
*
ХЗ ”Панайот Волов” АД - Оферта за предоставяне на терен и сгради на чуждестранни инвеститори


 
От тази година към Българската стопанска камара функционира 
АРБИТРАЖЕН СЪД
(АС при БСК)
Чрез този съд можете:
да се спогодите, когато при сключването или изпълнението на договор възникне спор.  АС при БСК осъществява посредничество, което завършва с извънсъдебна спогодба
*
да защитите нарушеното си право в арбитражно производство. Арбитражното решение има същата законна сила, както решението на държавния съд.
За целта трябва да имате сключено споразумение за посредничество, съответно арбитражно споразумение. Предимствата са: 
бързина – спорът се решава в една инстанция вместо в три, 
икономия – арбитражната такса е около два пъти по - ниска от държавната. 
Зa повече информация:
тел. (+359 2) 980 99 16/229

 
Професионално  oбучение

  Българската Стопанска Камара
съвместно с 
Българската Франчайзингова Асоциация 
Ви кани да участвате в
семинар по франчайзинг
на тема: 
“РАЗВИТИЕ НА ПРЕДРИЕМАЧЕСТВОТО В ЕДИН ПРОМЕНЯЩ СЕ СВЯТ“,
от 18 – 20 Ноември, 1999 година в сградата на БСК
Главните проблеми, които ще се дискутират са:
 Кои са най-мощните и успешни пътища за установяване на международни контакти и сключване на договори за съвместен бизнес с чуждестранни партньори?
Кои са предимствата на франчайзинга - икономически и правни аспекти. Мултинационално развитие - САЩ, Франция, Германия, Италия, Австрия и др.
Мастер франчайзополучателите - преуспяващи бизнесмени: колко струва и какво носи техния бизнес?
Как българският предприемач може да се възползва от принципите на франчайзинга?

За повече информация и записване: тел: 9881865, г-жа Галя Цветкова
e-mail: galia@bia-bg.com


 
Какво е необходимо за да имате свой собствен 
Интернет магазин?
Вчера  /16 ноември т.г. /председателят на Народното събрание г-н Йордан Соколов покани ръководствата на Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата във връзка с техните възражения по повод някои от подготвяните изменения в данъчните закони. В срещата участваха г-жа Екатерина Михайлова – председател на ПГ на СДС, и г-н Йордан Цонев – председател на Комисията по бюджет, финанси и финансов контрол. Постигнато беше съгласие, че организациите на бизнеса имат сериозни основания за своите възражения и те трябва да получат възможност да ги защитят пред специализираната комисия. 
Предложенията на БСК по данъчните закони
***
Вчера / 16.11.99 г. / се състоя Учредителната работна среща на членовете на Националната мрежа от фирми, укрепващи здравето и безопасността “Качество, здраве и безопасност в XXI век ”. Инициатори са Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Българската стопанска камара и Фонд “ Условия на труд “.
По своя характер Националната мрежа от фирми, укрепващи здравето и безопасността / НМФ / , е подкрепяно от държавата доброволно сдружение с идеална цел на фирми, лица и организации, споделящи еднакви разбирания за важността и еднакви критерии спрямо здравето и безопасността на всички работници и служители в духа на действащото в момента у нас законодателство.
В Учредителната среща на членовете на Националната мрежа от фирми, укрепващи здравето и безопасността взеха участие фирмите: “Кента“ АД, Омуртаг ; “Родина Попово“ ООД, Попово ; “Екофол“АД, Търговище ; “Енергия“ АД, Търговище ;
“Балкан“ ЕАД, Твърдица ; “КЦМ“ АД, Пловдив ; НЕК – ЕАД, клон АЕЦ “Козлодуй“; “Мизия – 96“АД, Плевен ; “Топлофикация –Плевен“ ЕАД, Плевен ; “Елмот“ АД, В.Търново ; “Пластхим“ ЕАД, Ботевград; Мини “Бобов Дол“ ЕАД, Бобов дол ; “Котлостроене“ АД, София ; “Осогово“ ЕАД, Кюстендил ;  ТЕЦ “Марица – Изток 2“, Производствен клон НЕК – ЕАД ; БТК –ЕАД ; “ Солвей Соди “ АД, Девня ; “ Илинден “ ООД, Плевен ; “Алуком“ АД, Плевен; “Прогрес“ АД, Ст. Загора; “Плевенско пиво“ АД, Плевен.
За повече информация : Димитър Гъдев - тел. 980 49 09; Галя Цветкова – тел. 988 18 65.
***
На 17 и 18 ноември 1999 г. в Брюксел  се провежда Втората сесия на Смесения консултативен комитет Европейски съюз – България /СКК ЕС - България/, който беше учреден в страната ни в началото на годината .
Втората сесия на СКК ЕС – България е с изключителна важност за планираната няколко седмици по-късно среща в Хелзинки, 10 и 11 декември, на която България очаква да бъде поканена за стартиране на преговорите за членство в ЕС. 
В програмата на Втората сесия на СКК ЕС - България ще бъдат разгледани два основни доклада . Божидар Данев ще представи доклад на тема “Макроикономическа обстановка и чуждестранни инвестиции в България“. Тема на доклада на представителя на ЕС г-н Жерард Дантин е “Преките чуждестранни инвестиции , развитието на малките и средни предприятия и индустриалните отношения в българската икономика
За повече информация
***
На 18. 11.1999 г. от 9ч. в хотел “Шератон “ - София ще се проведе конференция с международно участие на тема “Млечна промишленост” - управление на ферми, преработка на мляко, пакетиране на млечни продукти и ефективността на дистрибуторската мрежа и маркетинга - Тетра Пак.
***
Българска Стопанска Камара набира инвестиционни проекти (намерения), за реализацията на които е необходимо чуждестранно пряко или непряко финансиране в размер над 1 млн.щ.долара. Инициативата е следствие от заявения интерес в БСК от страна на чуждестранни инвестиционни фондове и банки за инвестиране в България. За повече информация

БИЗНЕС ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ


On-line бизнес системи на сървъра на БСК
Бизнес оферти - оферти за покупко-продажба на стоки от цял свят
Used Equipment - оферти за използвано оборудване
БГ Фарм - фармация, парфюмерия, козметика 
Недвижими имоти - покупко-продажба на недвижими имоти

Място за информация от Вашата фирма.Очакваме Ви

В Руския културно-информационен център в София от 16 до 19 ноември 1999 г.  се провежда презентация на предприятия и организации от научно-промишления комплекс на Московска област. В реализирането на проекта ще вземат участие 30 водещи предприятия  от всички градове на Московска област. 
В рамките на изложбата днес от 10.00 часа е предвидено провеждането на кръгла маса. 
РКИЦ - София

СВЕТЪТ
Индекси на фондови борси
Dоw Jones Industrial
10932.33 (+171.58)
Nasdaq Composite
3293.05 (+73.51)

Стокови борси


Стока* Цена
LIGHT CRUDE ($US/bbl.) 25.44
BRENT CRUDE ($US/bbl.) 24.54
HEATING OIL ($US/gal.) 0.676
NATURAL GAS ($US/mmbtu) 2.59
UNLEADED GAS ($US/gal.) 0.709
GOLD ($US/Troy Oz.) 295.30
SILVER (cents/Troy Oz.) 5.20
PLATINUM ($US/Troy Oz.) 426.50
HOGS (cents/lb.) 51.35
PORK BELLIES (cents/lb.) 77.10
LIVE CATTLE 70.80
FEEDER CATTLE 84.70
*цени към 16.11.1999г.
САЩ
Marriott International, най-голямата американска верига от хотели планира да построи 1 000 нови хотели със 175 000 стаи през следващите пет години. Новата инвестиция ще разшири дейността на групировката с близо 60%. Според Bill Marriott, председател и главен изпълнителен директор на компанията, Marriott ще има хотел във всеки главен град в над 70 страни.
Инвестицията на Marriott е следствие от нарастналата консолидация в хотелиерския бизнес. През септември тази година Hilton Hotels закупи Promus Hotel, собственик на търговските марките Doubletree и Embassy Suites, срещу 3 млрд. щ. долара и се доближи до лидерите в бранша Marriott и Starwood Hotels.
Източник: Файненшъл Таймс

Европа
Испанският провайдер на Интернет услуги Terra Networks, дъщерно дружество на Telefуnica, ще извърши първично публично предлагане (IPO) на обща стойност 488 млн. евро. Първоначалната цена на една акция ще бъде 13 евро, което ще превърне Terra Networks в една от най-големите европейски публични компании с пазарната капитализация от 3.6 млрд. евро. Акциите на Terra ще бъдат предложени за продажба на испанския капиталов пазар и на Nasdaq днес. 
Източник: Файненшъл Таймс*Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. 
За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20, 
тел. (+359 2) 9801091, факс (+359 2) 9814567, mail: bic_office@bia-bg.com


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999