Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Понеделник, 13 Декември 1999 г., брой 62
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364XSSБiIII--sрой 12 Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
Финансови новини * Приватизация * Дружества
Новини от Българска стопанска
камара
Бизнес * Професионално обучение
Светът
САЩ * Европа
Пред вас е електронното издание за актуална информация на Българска стопанска камара и нейните членове. Бизнес Индустрия Капитали се разпространява в България и в чужбина. Изданието предлага възможността да представите и рекламирате Вашата компания, като изпращате интересни новини и реклами, споделяте своите успехи и проблеми. Вашите предложения и забележки ще направят вашето издание Бизнес Индустрия Капитали по-полезно, ще го превърнат в живата връзка на българския бизнес. Пишете за всичко, което бихте искали да намерите в бюлетина, за онова, което считате за излишно. Пишете!
За да бъдете включени сред получателите на Бизнес Индустрия Капитали, моля използвайте: БЕЗПЛАТЕН АБОНАМЕНТ
Ако не желаете да го получавате е достатъчно да изпратите E-mail: ОТКАЗ

БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (13.12.99)

 
EUR/BGN   1.95583
GBP/BGN   3.13083
USD/BGN   1.92864
CHF/BGN   1.22362

ОЛП (от 08.12.99):
4.46 %

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
Инфлация 0.6% за ноември обяви националната статистика. От началото на годината инфлацията е 5.5% спрямо ноември м. г. - 4.7%. С 1.1% са поскъпнали хранителните стоки, с 0.4% - нехранителните. Заради внос са поскъпнали тютюневите изделия и високоградусовият алкохол - съответно с 0.6 и 0.3%. Поевтинели са цитрусовите плодове. В потребителска кошница 2000, наблюдавана от НСИ, вместо досегашните 902 ще влязат 501 стоки и услуги. Цените на отделни стоки от една група вече са стабилни, обясниха от НСИ, и затова наблюдението ще се ограничи с наблюдение на поне една стока от група.
Източник: БТА
Процедури за приватизация с текущи срокове за подаване на оферти 
15.12.99 Картал - Габрово 80.00%
15.12.99 Просвета_- София 80.00%
15.12.99 Вида - Пътстрой 80.00%
16.12.99 Горубсо- Златоград 60.00%

Допълнителна информация за 
необходимите документи, разработка на бизнес програма, осигуряване на  платежни средства (кредити, компенсаторни бонове и др.), инвестиционни консултации.
ПРИВАТИЗАЦИЯ
Ще превърнем ТБ Хеброс във водеща в банкирането на дребно, целта ни е през 2001 г. тя да излезе на второ място в страната по капитал и активи. Това декларира директорът на Риджънт Пасифик груп Джейми Гибсън, който заедно с финансовия министър Муравей Радев и шефa на БКК Петър Жотев на 10 декември постави 82 пъти подписа си под договора за покупката на пловдивската банка. 97.572% от капитала на Хебросбанк вече са собственост на регистрираната на Каймановите острови Риджънт Пасифик груп, чийто акции се търгуват на Хонконгската фондова борса. Представител на ВNP-Дрезднер банк показа по време на официалната церемония бордеро за 2.35 млн. USD предплата. 
Източник: Сега

АП продаде дела от 55% от курорта Слънчев ден на Ем Ем консулт ЕООД, представлявано от Емил Касабов, за 8 000 777 лв. 30% от сумата би трябвало да са платени на 10 декември в брой, останалите 70% също трябва да се платят в брой до 45 календарни дни от влизане на договора в сила. Купувачът е задължен до 3 години да запази предмета на дейност, да поддържа персонал от 254 души и да инвестира 2 млн. USD. От останалия капитал 25% са изкупени в масовата приватизация, 15% са за продажба при преференциални условия за правоимащите и 5% за удовлетворяване на реституционни претенции.
Източник: Стандарт

Българска Фондова Борса - София - 10.12.1999
Обща стойност:
Брой търгувани
компании:
Официални пазари:
Свободен пазар:
Най-голяма промяна в цените на:
Пиринско пиво
30.06%
Автотрансснаб
-97.50%

 
 
Общи събрания днес
Агрополихим (Девня)
БКС-София (София) 
Геоводинженеринг (София)
Дунав-С (Свищов)
Минстрой-Бургас (Бургас)
УСМ - 97 (Стара Загора)
Универсал България 
ДРУЖЕСТВА
Плама започва изпълнението на програма за сертификация на продукцията по международните стандарти за качество ISO 9000. Ще бъде въведена нова инсталация за производство на горива, които до 2003-2005 г. ще постигнат всички показатели за качество според изискванията на Европейския съюз, каза изпълнителният директор Крек Хесер.
Източник: Пари

Отстранен директор на Нефтохим АД ще оглави Черноморски солници. Бившият административен директор на рафинерията Иво Христов поема поста втори изп. директор на солниците със заповед на Александър Божков от 9 декември. Кандидатурата му е била предложена и одобрена от обл. управител Христин Петков още през миналата седмица.
Източник: Пари

Съветът на директорите на БФБ - София АД одобри въвжедането на Руската Търговска Система за сделки с
всички видове ценни книжа на пода на БФБ-София. Съветът на директорите ще реши не по-късно от 1 февруари 2000 г. дали да се търгуват някои или всички акции по системата "движени от поръчките". 
Източник: БФБ - София

BEIS рейтинг

Обувна 
промишленост

Първите 10 дружества по капитал /лв./


1 Браво (Подгорка) 215 000
2 Еластик 142 019
3 Вихрен-БЛ 137 214
4 София 120 000
5 Пресила 115 000
6 Рекорд-Габрово 107 948
7 Кавалер-Юнион 100 000
Шугард 100 000
9 Жоси 92 850
10 Бисера 89 884

Добавете вашата фирма в
Информационната система за
българските предприятия BEIS

НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА
Професионално обучение

На 16 и 17 декември в хотел Банкя Палас – гр. Банкя, ще се проведе вторият семинар на бенчмаркинг – мрежата
“Съвременни методи за управление на човешките ресурси“ 
на тема:
Компетентният подход – основа на съвременната парадигма за управление на човешките ресурси
За справки и записване: тел: 9881865, г-жа Галя Цветкова; 
E-mail: galia@bia-bg.com
Краен срок за записване: 15.12.1999 г.
BIAnet новини
От 1.12.1999 г. “БИА НЕТ-БСК” ООД  пусна на пазара за градовете София и Пловдив карти за достъп до Интернет – “BIA net card”. Подробности за вида на картата 
и ползваната чрез нея услуга може да намерите на http://www.bianet.net/card/,  в раздела - Услуги. Картите могат да се закупят в офиса на ул.”Алабин” №14 и чрез дистрибуторите на фирмата. 
     “БИА НЕТ-БСК” ООД набира дистрибутори за BIAnet картите при изгодни условия.
За повече информация – 
тел.9874597 и Е-mail:  ivank@bia-bg.com
Недвижими имоти

МАЯК АД
Оферта за предоставяне на терен и сгради на чуждестранни инвеститори
*
ХЗ ”Панайот Волов” АД - Оферта за предоставяне на терен и сгради на чуждестранни инвеститори

Какво е необходимо за да имате свой собствен Интернет магазин?
ИНТЕРЛИЙЗ АД
финансира закупуването на ново висококачествено оборудване
Стойност на сделките от $ 100,000 до $ 500,000
Срок за лизинг от 2 до 4 години
Одобрение на сделка в рамките на 3-4 седмици след предоставяне на информация от клиента.
Обикновено необходимото обезпечение в сделката е самото оборудване на лизинг
За контакти
По покана на СИМЕСТ, в рамките на "Пилотната програма за обучение на персонал и предоставяне на оперативно-техническа помощ с цел образуване на смесени българо-италиански предприятия", делегация от БСК, ръководена от нейния председател г-н Божидар Данев и с участието на г-н Бранимир Ханджиев - координатор от българска страна, ще проведе срещи и разговори за уточняване на българските фирми, подбрани по време на първата фаза от проекта, за да се преценят възможностите за сътрудничество с потенциални италиански партньори. Г-н Данев ще има срещи и с италиански строителни фирми, за да се обсъдят възможностите за възстановяване на Балканския регион, а също така и бъдещите съвместни действия в рамките на Пакта за Стабилност.
***
Съгласно договореностите от Протокола на Първата сесия на Смесената междуправителствена българо-албанска комисия за търговско и икономическо сътрудничество предстои създаване на Българо-албански бизнес съвет – нестопанска организация, която да обединява частните стопански субекти от двете страни и да защищава интересите на фирми, които желаят да развиват стопанска дейност с партньори от Албания, респективно България.
Всички заинтересовани български фирми могат да заявят своето участие  на тел. 02/9884308 или факс: 02/9872604, БСК.
***
Американската агенция за търговия и развитие  (U. S. Trade and Development Agency - TDA) възнамерява да разшири дейността си в България
Американската агенция за търговия и развитие търси партньори от частния сектор за разработка на нови проекти, които да допринесат за развитието на дългосрочните търговски отношения между американските и българските компании. TDA осигурява финансова помощ за инфраструктурни и индустриални проекти, които са приоритетни за развитието на България и биха стимулирали американския износ. Обикновено проектите на TDA са насочени в областта на енергетиката, транспорта, телекомуникациите, водите и околната среда, рудодобива и обработката на метали, производствения сектор, но ако проектът е рентабилен, може да бъде приложен и в друг отрасъл. Допълнителна информация
***
БСК предлага на ръководствата на всички Браншови организации и
съюзи, Регионални камари и ИСА и ръководители на фирми съдействието си за организация и провеждане на практически семинари и дискусии,свързани с теорията и практиката по годишното финансово счетоводно приключване на фирмите и актуалните проблеми на данъчната система в България.Участниците ще могат да осъществят преки контакти и получат конкретни отговори на интересуващите ги въпроси от едни от най-добрите специалисти в тази област в страната.
Очакваме от ръководителите на фирми или техните счетоводители да
формулират конкретни проблеми или теми, които да се дискутират и по
които желаете да получите повече информация, както и времето за
провеждане на срещи във вашия регион.
 За повече информация: Г.Цветкова, Н.Нинов.тел.988  1865
 E-mail:galia@bia-bg.com и ninov@bia-bg.com
***
Центърът за обучение към БСК предлага партньорство на желаещите да открият собствен център за компютърно обучение. 
Допълнителна информация
***
БИЗНЕС ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ

On-line бизнес системи на сървъра на БСК
Бизнес оферти
оферти за покупко-продажба на стоки от цял свят
Used Equipment - оферти за използвано оборудване 
БГ Фарм - фармация, парфюмерия, козметика 
Недвижими имоти - покупко-продажба на недвижими имоти


Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви
СВЕТЪТ
Индекси на фондови борси
Dоw Jones Industrial
11224.70 (+89.91)
Nasdaq Composite
3620.24 (+26.07)

Стокови борси


Стока* Цена
LIGHT CRUDE ($US/bbl.) 25.20
BRENT CRUDE ($US/bbl.) 23.68
HEATING OIL ($US/gal.) 0.633
NATURAL GAS ($US/mmbtu) 2.44
UNLEADED GAS ($US/gal.) 0.684
GOLD ($US/Troy Oz.) 281.00
SILVER (cents/Troy Oz.) 516.00
PLATINUM ($US/Troy Oz.) 419.00
HOGS (cents/lb.) 55.50
PORK BELLIES (cents/lb.) 76.10
LIVE CATTLE 68.62
FEEDER CATTLE 84.30
*цени към 10.12.1999г.
САЩ
America Online Inc. и Wal-Mart Stores Inc. ще подпишат договор за стратегическо сътрудничество, който ще доведе до обвързването на водещия в САЩ Интернет провайдер с най-голямата в света верига от хипермаркети. Спекулациите относно новото партньорство се дискутираха усилено през миналата седмица на Wall Street, въпреки че двете компании отказаха всякакъв коментар. Според анализатори от Salomon Smith Barney подобно сътрудничество е напълно нормално, след като и двете компании имат интерес да разширят дейността си в Интернет.  
Обвързването на AOL с Wal-Mart ще позволи на компанията да увеличи броя на абонатите си, които надхвърля 20 млн. AOL ще привлече нови потребители за on-line услугите си от десетките милиони клиенти, които ежедневно пазаруват в 3,600-те хипермаркета на Wal-Mart по целия свят. 
Wal-Mart от своя страна ще получи технологична подкрепа за изграждането на сайта си в Интернет walmart.com, който ще започне да функционира в началото на следващата година.
Източник: CNNfn

Европа
Френската банка Credit Commercial de France (CCF) обяви, че е получила оферта на стойност 10 млрд. евро от холандската банкова и застрахователна групировка ING. Ако сделката бъде осъществена това ще бъде първото поглъщане на френска банка от чуждестранна компания. Специалистите предричат, че офертата на ING ще доведе до нова вълна от банкова консолидация след борбата през миналото лято, когато бе създадена а и най-голямата френска банка Banque Nationale de Paris-Paribas. ING е най-големия акционер в CCF с над 20% дял от капитала на банката. Останалите по-големи акционери са белгийската банка KBC, която контролира 18% от CCF и швейцарската застрахователна компания Swiss Life, която е собственик на 14%. Офертата на ING вероятно ще доведе до сблъсък на интереси, след като белгийската KBC също възнамерява да увеличи дела си в Credit Commercial de France
Източник: FT*Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. 
За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20, 
тел. (+359 2) 9801091, факс (+359 2) 9814567, mail: bic_office@bia-bg.com


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999