Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
 
 
 
 
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Сряда, 27 Октомври 1999 г.,брой 29
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364XSSБiIII--sрой 12 Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
Финансови новини * Приватизация * Дружества
Новини от Българска стопанска камара
   Арбитраж * Бизнес * Обучение
Светът
САЩ * Европа
Пред вас е новото електронно издание за актуална информация на Българска стопанска камара и нейните членове.  Ежедневно ще научавате за дейността на БСК и за събитията в България и по света. Изданието предлага възможността да представите и рекламирате Вашата компания, като изпращате интересни новини и реклами, споделяте своите успехи и проблеми. Използвайте новият безплатен ежедневник на БСК, за да сте в постоянна връзка с членовете и ръководството на Българска Стопанска Камара. Направете Вашето издание наистина пълноценен помощник за осъществяване на успешен бизнес и решаване на текущите проблеми. Бизнес Индустрия Капитали се разпространява в България и в чужбина. 
За да бъдете включени сред получателите на Бизнес Индустрия Капитали, моля използвайте: БЕЗПЛАТЕН АБОНАМЕНТ
Ако не желаете да го получавате е достатъчно да изпратите E-mail: ОТКАЗ

БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 

Валутни курсове (27.10.99)
 
EUR/BGN   1.95583
GBP/BGN   3.04979
USD/BGN   1.83940
CHF/BGN   1.22323

ОЛП (от 27.10.99):
4.42 %

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
Столичното митническо управление е внесло в бюджета над 673 млрд. нови лева за първите девет месеца на годината, показва справката на ведомството. Постъпленията са от мита, ДДС, акцизи, глоби и такси. На пряко подчинение на управлението са митниците в София, аерогарата, Калотина, Перник, Кюстендил, Благоевград и Кулата. Най-големи са приходите от митница Аерогара - близо 300 млрд. лв. Следват постъпленията от митница София - 272 млрд. лв. и Калотина - 15 млрд. лв.
Източник: Стандарт

 

Процедури за приватизация с текущи срокове за подаване на оферти 
03.11.99 Зърнени_храни-Ямбол
75%
03.11.99 Златия 80%
03.11.99 Веком
70%
03.11.99 Искър_транспорт
51%
04.11.99 Урвич
80%
07.11.99 Хели ер САУ
80%


Допълнителна информация за необходимите документи, разработка на бизнес програма, осигуряване на  платежни средства (кредити, компенсаторни бонове и др.), инвестиционни консултации:bic_office@bia-bg.com
ПРИВАТИЗАЦИЯ
Италиански компании искат да инвестират в България чрез боновите търгове. Това съобщиха от Центъра за масова приватизация след срещата на директора на центъра Любомир Георгиев с Фердинандо Гуели от Италианския институт за външна търговия. 
Източник: Стандарт

Агенцията за приватизация е продала 73.97% от капитала на Динас-Сливен на РМД Динас-98 за 660 000 лева, като 10% от тази сума са платени в брой при подписване на договора. Купувачът се задължава в тригодишен срок да запази предмета на дейност на предприятието, да инвестира 275 000 лева и поддържа числеността на персонала на 36 души, съобщи АП.
Източник: Демокрация

Две оферти за завода за влакна към Видахим са подадени в ликвидационния съвет на дружеството. Сред тях е и офертата на РМД от бившите работници, Видлонинвест, които за пореден път кандидатстват за приватизация на предприятието. Интерес към раздържавяването на завода проявяват фирми от Русия, Китай, Испания и Италия, съобщи единият от ликвидаторите Димитър Сотиров. Преди една година на 8 декември предприятието бе обявено в ликвидация. Над 50 млн. нови лева са дълговете на Видахим досега.
Източник: Пари

 

Българска Фондова Борса - София - 26.10.1999
Обща стойност:
Брой търгувани
компании:
Официални пазари:
Свободен пазар:
Най-голяма промяна в цените на:
Дунав Русе 
181.38%
Албена-инвест холдинг
-2.06%

 
Общи събрания днес
Беана 
Елпром - Елхово - 98
Ем Джи Елит Холдинг 
Касъл трейдинг 
Крумица 
Марта-8 
Перелик 
Хлебна мая
ДРУЖЕСТВА
17 860 152 лв. е началната цена на БЗК, съобщиха от обявената в несъстоятелност кредитна институция. Оценката беше изготвена от Ажур ТДМ след конкурс на БНБ. От 1 ноември до 1 декември е обявеният срок за публична продан на вещите и имуществените права на БЗК като цяло.
Източник: Пари

Със заповед на транспортния министър Вилхелм Краус международно летище Пловдив се трансформира в еднолично дружество със 100% държавно участие и с началник Дачо Дачев, съобщи областният управител Андон Андонов. Доскоро 57.7% от акциите бяха собственост на швейцарската фирма Тадо, след като тя ги купи от Селена. Швейцарците поискаха на концесия пистите и сградите в района на летището, но тя не им беше дадена, тъй като съоръженията са изключително държавна собственост. През октомври т. г. Тадо откри процедура по ликвидация. Междувременно бе поискан и друг вариант - държавата да купи акциите на швейцарската фирма.
Източник: Пари
 
 

BEIS рейтинг

Млечна
промишленост

Първите 10 дружества по дълготрайни активи за 1998 г. /лв./


1 Прима-лакта 6 774 889
2 Сердика-90 5 588 129
3 Кабиле ЛБ 4 837 496
4 Млечна_пром-ст  4 728 034
5 Млечен път 2 375 547
6 Сердика-СЗ 2 302 675
7 Сирма-приста 1 734 059
8 Обединена мл. компания 1 337 125
9 Сердика-Сливен 1 236 534
10 Булгарикум 1 160 249

Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS

НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА
От тази година към Българската стопанска камара функционира 
АРБИТРАЖЕН СЪД
(АС при БСК)
Чрез този съд можете: 
да се спогодите, когато при сключването или изпълнението на договор възникне спор.  АС при БСК осъществява посредничество, което завършва с извънсъдебна спогодба

да защитите нарушеното си право в арбитражно производство. Арбитражното решение има същата законна сила, както решението на държавния съд.
За целта трябва да имате сключено споразумение за посредничество, съответно арбитражно споразумение. Предимствата са: 
бързина – спорът се решава в една инстанция вместо в три, 
икономия – арбитражната такса е около два пъти по - ниска от държавната. 
АС при БСК гарантира безпристрастност и високо качество, обусловени от състава на арбитражната колегия. 
Зa повече информация:
www.bia-bg.com/arbitration 

 
Интернет книжарница на Хеликон
Тук можете да намерите повече от 15000 книги. Заповядайте. 
(www.helikon.bg)

Съвместно с Информационна агенция Форум 2000 БСК стартира първия модул на информационната система "Маркетинг Реклама
Комуникации"
(www.bia-bg.com/forum2000)

 
Обучение

 Центърът за обучение към БСК организира курсове: 
“Web дизайн”
на  30 и 31.10.1999 г.
През месец ноември - специализиран курс “Маркетинг в Интернет”. За повече информация - Теодора Борисова, E-mail: teobor@bia-bg.com
БСК- Комерсконсулт ООД, дъщерна фирма на Българска стопанска камера организира семинар на тема “Как да правим бизнес с Русия?”.
Програмата включва лекции на Николай Воронков, заместник търговски представител на Руската федерация, Свободен Калайджиев, началник отдел, Валентина Владинова, Министерство на търговията и туризма, както и лекции относно сертификацията на българския експорт за РФ.
Дата на провеждане на семинара: 27.10.99 г.
Място на провеждане: Българска стопанска камара – 7-ми етаж.
За допълнителна информация – тел. 981-95-48
***
Бизнес делегация, организирана от БСК и водена от зам. председателя на БСК, г-н Георги Шиваров от 19 до 24 октомври 1999 г. бе на посещение в Република Южна Африка.
Българската стопанска камара /БСК/ посети Южна Африка с цел  разширяване, подобряване и развитие на икономическите отношения между бизнес общностите на двете страни.
Според Георги Шиваров, зам. председател на БСК, срещите с потенциални партньори имат три основни цели:
-България търси партньори, които да привлече като инвеститори
- на второ място мисията има за цел да потърси потенциални пазари за българското производство.
- третата цел се обуславя от нуждите на страната от суровини като въглища, нефт и други петролни продукти. 
България демонстрира както финансова, така и политическа стабилност, но поради своето географско разположение на Балканите, тя е изложена на влиянието на много конфликти през последните години.
БСК подписа Меморандум за разбирателство с Йоханесбургската търговско-промишлена камара. Съгласно подписаното споразумение за сътрудничество двете организации ще осигуряват обмен на информация за възможностите в областта на бизнеса и технологиите, както и ще проучат възможностите за изграждане на Камара за насърчаване на търговията Южна Африка – България под съпредседателството на двете организации.
Партньорството между двете организации ще подпомага и оказва съдействие на бизнес делегации от двете страни.
***
Американската агенция за международно развитие /USAID/ и Българската стопанска камара подписаха съвместно
споразумение, позволяващо малкия и среден бизнес от България да се включи в електронната търговска система, създадена за стимулиране на търговията на национално, регионално и световно ниво. С този факт фирмите от България, Румъния и Македония по същество формират регионална търговска мрежа, явяваща се като елемент от Глобалната технологична мрежа, работеща с 38 страни по света, администрирана от Global Technology Network / GTN /. Тя позволява достъп на български фирми до 300000 малки и средни фирми от САЩ.
За повече информация - тел. 987-96-11 - Т. Димитров
***
Център Чиста Индустрия (ЦЧИ) към Българска Стопанска Камара и регионалните стопански асоциации организират поредица от работни срещи за  запознаването на висши стопански ръководители с приетия през 1998 г., стандарт  БДС EN ISO 14001 – Системи управление на околната среда. В срещите, които ще се проведат ще участват ръководителите на  предприятия от Ямбол и Хасково (27 и 28 октомври). Проектът  се финансира по програма EcoLinks на Американската Агенция за Международно Развитие (USAID).

БИЗНЕС ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ


On-line бизнес системи на сървъра на БСК
Бизнес оферти - оферти за покупко-продажба на стоки от цял свят; 
Used Equipment - оферти за използвано оборудване 
БГ Фарм - фармация, парфюмерия, козметика; 
Недвижими имоти - покупко-продажба на недвижими имоти 

Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

СВЕТЪТ

Индекси на фондови борси
Dоw Jones Industrial
10302.13 (-47.80)
Nasdaq Composite
2811.47 (-4.48)

Стокови борси 
Стока* Цена
LIGHT CRUDE ($US/bbl.) 23.18
BRENT CRUDE ($US/bbl.) 22.70
HEATING OIL ($US/gal.) 0.609
NATURAL GAS ($US/mmbtu) 3.15
UNLEADED GAS ($US/gal.) 0.639
GOLD ($US/Troy Oz.)  290.50 
SILVER (cents/Troy Oz.) 520.50
PLATINUM ($US/Troy Oz.) 398.00
HOGS (cents/lb.) 48.25
PORK BELLIES (cents/lb.) 64.45
LIVE CATTLE 68.27
FEEDER CATTLE 79.95

*цени към 26.10.1999г.

САЩ
Compaq Computer отчете по-добри финансови резултати от пазарните очаквания за третото тримесечие на тази година. Нетната печалба на компанията за тримесечието възлиза на 140 млн. щ. долара, или 8 цента на акция, докато специалистите прогнозираха приход от 5 цента на акция.  Печалбата на Compaq Computer за същия период на миналата година бе 115 млн. щ. долара, или 7 цента на акция.
Общите приходи на компанията обаче са по-ниски от очакваните и възлизат на 9.2 млрд. щ. долара. Това е с 5% по-малко от приходите на компютърния гигант за същия период на миналата година, когато Compaq отчетоха приходи от 8.8 млрд. щ. долара. 
Според International Data Corporation Compaq е загубил част от пазарния си дял в САЩ за сметка на Dell Computer, въпреки това компанията остава лидер на световния пазар. 
Източник: Файненшъл Таймс

Европа
British Aerospace започна преговори с италиaнската Finmeccanica за създаване на нов алианс, който да доминира в производството на самолети в Европа. Преговорите за евентуален джойнт венчър между британската компания и дъщерното дружество на Finmeccanica Alenia Aerospazio са резултат от нарастващата консолидация в самолетната индустрия. Неотдавна германско-американската компания DaimlerChrysler Aerospace (Dasa) постигна споразумение за сливане с френската Aerospatiale Matra. Преди това Dasa бе закупила испанската компания Casa.
Източник: Файненшъл Таймс*Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. 
За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20, 
тел. (+359 2) 9801091, факс (+359 2) 9814567, mail: bic_office@bia-bg.com


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999