Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Вторник, 16 Ноември 1999 г., брой 43
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364XSSБiIII--sрой 12 Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
Финансови новини * Приватизация * Дружества
Новини от Българска стопанска камара
Бизнес *
  Професионално обучение
Светът
САЩ * Европа
Пред вас е новото електронно издание за актуална информация на Българска стопанска камара и нейните членове.  Ежедневно ще научавате за дейността на БСК и за събитията в България и по света. Изданието предлага възможността да представите и рекламирате Вашата компания, като изпращате интересни новини и реклами, споделяте своите успехи и проблеми. Използвайте новият безплатен ежедневник на БСК, за да сте в постоянна връзка с членовете и ръководството на Българска Стопанска Камара. Направете Вашето издание наистина пълноценен помощник за осъществяване на успешен бизнес и решаване на текущите проблеми. Бизнес Индустрия Капитали се разпространява в България и в чужбина. 
За да бъдете включени сред получателите на Бизнес Индустрия Капитали, моля използвайте: БЕЗПЛАТЕН АБОНАМЕНТ
Ако не желаете да го получавате е достатъчно да изпратите E-mail: ОТКАЗ

Вашите предложения и забележки ще направят вашето издание Бизнес Индустрия Капитали по-полезно, ще го превърнат в живата връзка на българския бизнес. Пишете за всичко, което бихте искали да намерите в бюлетина, за онова, което считате за излишно. Пишете!


БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (16.11.99)

 
EUR/BGN   1.95583
GBP/BGN   3.06989
USD/BGN   1.89868
CHF/BGN   1.21805

ОЛП (от 03.11.99):
4.46 %

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
Община Варна е пред фалит заради натрупани дългове и намалените приходи от данъци, обяви кметът на града Кирил Йорданов. Близо 8 млн. лв. по-малко ще са данъчните приходи за 1999 г. при заварени задължения от 6.878 млн. лв. и без разходите за заплати и осигуровки на 11 900 души, които месечно възлизат на 2.6 млн. лв. Над 2 млн. лв. е неизплатената държавна субсидия до момента. Дори и да бъде преведена, дефицитът на Варненската община за 1999 г. ще е 7 млн. лв., потвърди кметът.
Източник: Пари
Процедури за приватизация с текущи срокове за подаване на оферти 
20.11.99 Водно строителство-Бл. 80.00%
20.11.99 Земя - В 80.00%
20.11.99 ПРУНО - Габрово
80.00%
20.11.99 Агрохимическо обслужване 80.00%


Допълнителна информация за необходимите документи, разработка на бизнес програма, осигуряване на  платежни средства (кредити, компенсаторни бонове и др.), инвестиционни консултации.
ПРИВАТИЗАЦИЯ
Общо 663 млн. лв. реални приходи и договорени плащания се очакват от приватизационни сделки догодина. Това предвижда програмата на кабинета за раздържавяване през 2000 г., която е внесена в парламента и ще се гледа заедно с бюджета. От тази сума в бюджета са заложени да влязат 315 млн. лв. Пощенските услуги, АЕЦ "Козлодуй", свободните безмитни зони, мрежите за високо напрежение и за пренос на газ няма да се приватизират през 2000 г., пише в програмата. Чрез посредници ще се продават холдингите "Инкомс-Телеком", "Балканкар" и "Булгартабак". Предстои и преструктурирането на НЕК и БДЖ, така че да се отделят нови дружества, привлекателни за инвеститорите. За 2000 г. са запланувани общо 673 сделки за приватизация.
Източник: Стандарт

ПУБЛИЧЕН търг с тайно наддаване за продажбата на 20% от Белопал АД, Белослав, проведе вчера Агенцията за приватизация. Яви се само един кандидат - Белопал-глас ООД, който спечели с цена 360 100 лв., съобщи АП.
Източник: Пари

 

Българска Фондова Борса - София - 15.11.1999
Обща стойност:
Брой търгувани
компании:
Официални пазари:
Свободен пазар:
Най-голяма промяна в цените на:
Велбъжд
100.00%
Дискови запаметяващи устройства (ДЗУ)
-29.87%

 
Общи събрания днес
Булгарлизинг-София 
Доверие - ПОК
Елиз-комерс 
Цицерон - Консултанска компания

 
Публични поръчки

Народното Събрание на Република България открива процедури за възлагане на публични поръчки за:
1. за доставка на 4 броя нови моторни превозни средства - товарни фургони.
2. за доставка на лазерни принтери
3. за доставка и инсталирани на две нови дигитални копирни машини
4. за застраховане на моторни превозни средства по следните видове застраховки: "Гражданска отговорност", "Злополука на местата в МПС" и "Каско"
5. за доставка на преносими персонални компютри.
ДРУЖЕСТВА
Банка ДСК купи 36.6% от животозастрахователната компания Булстрад за 1.46 млн. лв. /777 000 USD/, съобщи Николай Каварджиклиев, изпълнителен директор на финансово-кредитната институция. Делът е купен на цена по номинал, след като по-рано тази година централната банка даде разрешение за сделката, обясни банкерът. Акциите са купени от няколко частни акционери, но г-н Каварджиклиев отказа да назове имената им. Акционерният капитал на животозастрахователната компания Булстрад възлиза на 4 млн. лв. /2.12 млн. USD/. След промяната на собствеността тя е преименувана на Булстрад - ДСК животозастрахователна компания. Другите акционери в Булстрад живот са Булстрад общо застраховане, една от най-големите в страната, която притежава 36.6-процентен дял, германският презастраховател Hannover Re с 10 процента и частната Росексимбанк с останалия дял. Другите дялови участия на Банка ДСК са 5% в ДЗИ, 5.03% в Пощенска банка и 0.05% в Насърчителна банка.
Източник: Демокрация
 

Двама американци и  частния бизнесмен Ваньо Иванов, който стана  популярен като кандидат за кмет на коалицията Евролевица и БСДП са новите членове на УС на Оргахим АД Русе. Общото събрание на акционерите на дружеството е взело решение  30% от печалбата да бъде разпределена  под формата на дивиденти. По неофициални данни надзорният съвет е взел решението, защото ръководство начело с изпълнителния директор Боян Джуров, което управляваше фирмата от ноември 1998 година, не успяло да удовлетвори  американската фирма "Рикавъри груп", собственик на 65% от фирмата. Говори се, че в частния си бизнес  Иванов създал добри контакти с Русия и  Казастан, което  вероятно е привлякло вниманието на американските акционери,  твърдят запознати.
Източник: Бряг - Русе

BEIS рейтинг

Памучна
промишленост

Първите 10 дружества по приходи 
от продажби за 1998 г. /лв./


1 Марицатекс 20 906 639
2 Вратица 19 310 409
3 Сънитекс 16 902 049
4 Белотекс 14 053 752
5 Мак-Габрово 12 080 019
6 България-29 10 739 818
7 Юта 6 435 980
8 Букет-Нова Загора 5 708 296
9 България-К 5 708 293
10 Добруджански текстил 4 924 384

Добавете вашата фирма
в 
Информационната система за българските предприятия BEIS


До 26 ноември
80% отстъпка за
Oracle8i и WebDB
Промоционна цена от $825 за пакет на Oracle Corp. за Интернет приложения. Пакетът съдържа последното поколение на водещата база от данни Oracle8i SЕ и  най-новия продукт за Web приложения Oracle WebDB за 5 конкуренти потребителя с осигурена едногодишна поддръжка.
Повече информация на 
www.cnsys.bg/oracle
oracle@cnsys.bg
тел. 02/985 32 37, CNsys Ltd.

НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА
Недвижими имоти

МАЯК АД
Оферта за предоставяне на терен и сгради на чуждестранни инвеститори
*
ХЗ ”Панайот Волов” АД - Оферта за предоставяне на терен и сгради на чуждестранни инвеститори


 
ИНТЕРЛИЙЗ АД
финансира закупуването на ново висококачествено оборудване

Стойност на сделките от $ 100,000 до $ 500,000
Срок за лизинг от 2 до 4 години
Одобрение на сделка в рамките на 3-4 седмици след предоставяне на информация от клиента.
Обикновено необходимото обезпечение в сделката е самото оборудване на лизинг
За контакти


 
Професионално  oбучение

  Българската Стопанска Камара
съвместно с 
Българската Франчайзингова Асоциация 
Ви кани да участвате в
семинар по франчайзинг
на тема: 
“РАЗВИТИЕ НА ПРЕДРИЕМАЧЕСТВОТО В ЕДИН ПРОМЕНЯЩ СЕ СВЯТ“,
от 18 – 20 Ноември, 1999 година в сградата на БСК
Гости и лектори на семинара ще бъдат: д-р Екхард Флор, член на Европейската асоциация на юристите по франчайзинг, член на БФА и г-н Петраш, мениджър за Централна и Източна Европа на франчайз хотелска верига Chioce Hotels
За повече информация и записване: тел: 9881865, г-жа Галя Цветкова
e-mail: galia@bia-bg.com

 
 Какво е необходимо за да имате свой собствен 
Интернет магазин?

 

ВТОРА СЕСИЯ НА СМЕСЕНИЯ КОНСУЛТАТИВЕН  КОМИТЕТ
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ  -  БЪЛГАРИЯ
На 17 и 18 ноември 1999 г. в Брюксел ще се проведе Втората сесия на Смесения консултативен комитет Европейски съюз – България /СКК ЕС - България/, който беше учреден в страната ни в началото на годината .
Втората сесия на СКК ЕС – България е с изключителна важност за планираната няколко седмици по-късно среща в Хелзинки, 10 и 11 декември, на която България очаква да бъде поканена за стартиране на преговорите за членство в ЕС. 
В програмата на Втората сесия на СКК ЕС - България ще бъдат разгледани два основни доклада . Божидар Данев ще представи доклад на тема “Макроикономическа обстановка и чуждестранни инвестиции в България“. Тема на доклада на представителя на ЕС г-н Жерард Дантин е “Преките чуждестранни инвестиции , развитието на малките и средни предприятия и индустриалните отношения в българската икономика
За повече информация
***
На 16.11.99 г. /вторник/ от 09.00 ч. в Конгресния център на хотел "Родина" - София, зала № 1 Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Българската стопанска камара и Фонд "Условия на труд" организират първата Учредителна среща на членовете, участвуващи в Националната мрежа от фирми, укрепващи здравето и безопасността при работа.
***
Българска браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост уведомява своите членове, че на 16.11.99 г. /вторник/ от 13.00 ч. в заседателната зала на
ул. "Антим І" 17, 3 етаж /бившето Министерство на горите/ ще се проведе годишно отчетно-изборно събрание. Камарата поканва дружества, еднолични търговци и др., проявяващи интерес към бранша да присъстват на събранието.
***
На 18. 11.1999 г. от 9ч. в хотел “Шератон “ - София ще се проведе конференция с международно участие на тема “Млечна промишленост” - управление на ферми, преработка на мляко, пакетиране на млечни продукти и ефективността на дистрибуторската мрежа и маркетинга - Тетра Пак.
***
Българска Стопанска Камара набира инвестиционни проекти (намерения), за реализацията на които е необходимо чуждестранно пряко или непряко финансиране в размер над 1 млн.щ.долара. Инициативата е следствие от заявения интерес в БСК от страна на чуждестранни инвестиционни фондове и банки за инвестиране в България. За повече информация

БИЗНЕС ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ


On-line бизнес системи на сървъра на БСК
Бизнес оферти - оферти за покупко-продажба на стоки от цял свят
Used Equipment - оферти за използвано оборудване
БГ Фарм - фармация, парфюмерия, козметика 
Недвижими имоти - покупко-продажба на недвижими имоти

Място за информация от Вашата фирма.Очакваме Ви

В Руския културно-информационен център в София от 16 до 19 ноември 1999 г. ще се състои презентация на предприятия и организации от научно-промишления комплекс на Московска област. В реализирането на проекта ще вземат участие 30 водещи предприятия  от всички градове на Московска област. Официалното откриване на изложба ще се състои на 16 ноември в 11.00 часа в РКИЦ. В рамките на изложбата на 17 ноември от 10.00 часа е предвидено провеждането на кръгла маса. 
РКИЦ - София

СВЕТЪТ
Индекси на фондови борси
Dоw Jones Industrial
10760.75 (-8.57)
Nasdaq Composite
3219.54 (-1.61)

Стокови борси


Стока* Цена
LIGHT CRUDE ($US/bbl.) 25.05
BRENT CRUDE ($US/bbl.) 24.36
HEATING OIL ($US/gal.) 0.665
NATURAL GAS ($US/mmbtu) 2.67
UNLEADED GAS ($US/gal.) 0.701
GOLD ($US/Troy Oz.) 292.50
SILVER (cents/Troy Oz.) 5.10
PLATINUM ($US/Troy Oz.) 428.30
HOGS (cents/lb.) 51.30
PORK BELLIES (cents/lb.) 77.27
LIVE CATTLE 70.30
FEEDER CATTLE 83.90
*цени към 15.11.1999г.
САЩ
Pfizer, втората по големина американска фармацевтична компания, предприе съдебни действия срещу Warner-Lambert, целейки да отстрани част от изпълнителните директори на компанията. Крайната цел на Pfizer, е да закупи Warner-Lambert срещу сумата от 75 млрд. щ. долара и да осуети сливането й с American Home Products (AHP)
Pfizer отправи искане към съдебните власти да пренасочат за по -  късна дата общото събрание на акционерите на Warner-Lambert, което да позволи да бъдат извършени промени в борда на директорите на компанията и  да се сложи край на възможностите за сливането й с AHP.
Източник: Файненшъл Таймс

Европа
Британската телекомуникационна компания Vodafone AirTouch обяви, че е готова да плати 100 млн. евро, за да придобие пълен контрол над Mannesmann. Германската телекомуникационна и инженерингова компания от своя страна настоява инвестиционната банка Goldman Sachs да се откаже временно да бъде консултант на Vodafone. Mannesmann, която не желае да бъдe погълната от Vodafone, подаде оплакване в Лондонския върховен съд срещу Goldman Sachs. Според Mannesmann американската инвестиционна банка разполага с конфиденциална информация, която може да бъде използвана в нейна вреда. Goldman Sachs бе консултант на един от основните акционери в британски мобилен оператор Orange, който бе закупен от Mannesmann миналия месец.
Източник: Файненшъл Таймс*Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. 
За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20, 
тел. (+359 2) 9801091, факс (+359 2) 9814567, mail: bic_office@bia-bg.com


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999