Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
 
 
 
 
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Понеделник, 4 Октомври 1999 г.
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
Брой 12 Издава Борсова Информационна компания Капиталов пазар ЕООД
Пред вас е новото електронно издание за актуална информация на Българска стопанска камара и нейните членове.  Ежедневно ще научавате за дейността на БСК и за събитията в България и по света. Изданието предлага възможността да представите и рекламирате Вашата компания, като изпращате интересни новини и реклами, споделяте своите успехи и проблеми. Използвайте новият безплатен бюлетин на БСК, за да сте в постоянна връзка с членовете и ръководството на Българска Стопанска Камара. Направете Вашето издание наистина пълноценен помощник за осъществяване на успешен бизнес и решаване на текущите проблеми. 
За да бъдете включени сред получателите на Бизнес Индустрия Капитали, моля използвайте: bic_office@bia-bg.com
Ако не желаете да го получавате е достатъчно да изпратите E-mail на следния адрес: bic_office@bia-bg.com

БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (04.10.99)
EUR/BGN   1.95583
GBP/BGN   3.00943
USD/BGN   1.82311
CHF/BGN   1.22354

ОЛП (от 29.09.99):
4.50 %

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
Около 4% икономически растеж и 2% ръст на цените са заложени в бюджета за следващата година, каза финансовият министър Муравей Радев при завръщането си от Вашингтон. Той бе начело на българската делегация за годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка. Предвижда се бюджетният дефицит да бъде 1.5% от БВП. Това обаче са предварителни величини и окончателните им стойности ще зависят от старта на реформата в здравеопазването, която ще ангажира допълнителни средства.
Източник: Пари
Процедури за приватизация с текущи срокове за подаване на оферти 
14.10.99 Домостр.завод-Карлово  100%
14.10.99 Дървообр.з-д (Клисура)  100%
14.10.99 Механ. завод- Брезово 100%
14.10.99 МЗ - Девин 100%
14.10.99 МЗ - Мадан 100%
17.10.99 Берг_Монтана_Фит. 33.27%


Допълнителна информация за необходимите документи, разработка на бизнес програма, осигуряване на  платежни средства (кредити, компенсаторни бонове и др.), инвестиционни консултации:bic_office@bia-bg.com
ПРИВАТИЗАЦИЯ
РМД Болярка-98 придоби 60% от капитала на текстилното предприятие Болярка-Велико Търново срещу сумата от 350 000 нови лева. Според условията на договора с АП купувачът трябва да инвестира 382 000 лева в тригодишен срок.
Източник: Пари

До края на ноември ще приключим сделката за БТК, цената на 51% е 510 млн. USD. Това съобщи преди ден представител на гръцката ОТЕ, която e един от кандидат-купувачите. Уговорени са инвестиции от 200 млн. USD, от тях 150 млн. USD са за БТК, останалите 50 млн. USD - за изграждането на втора GSM мрежа у нас. Няма сериозни противоречия, всички сериозни въпроси са изчистени, са заявили от ОТЕ.
Източник: Демокрация
 

Българска Фондова Борса - София - 01.10.1999
Обща стойност:
Брой търгувани
компании:
Официални пазари:
Свободен пазар:
Най-голяма промяна в цените на:
Пелмаш
192.31 %
Терма-Тутракан
-52.00 %
Общи събрания днес
Аптечно-Русе 
Арда-Кърджали 
Биохим ТБ 
Добруджански плод 
ЗГММ
Зена 
Орловец-монтажи 
П & М 
Панайот Волов
Пирел-антени 
Спарки-Русе 
ДРУЖЕСТВА
Надзорният съвет на Кремиковци одобри състава на управителния съвет на дружеството. Изпълнителен директор става Валентин Захариев, основен акционер в Дару металс. В УС остават досегашните зам. изпълнителни директори на комбината Никола Вучев, Иван Андонов и Росен Евтимов. От промишленото министерство в директорския състав влиза Любов Панайотова, началник на управление Чуждестранни инвестиции. От страна на Дару металс в УС освен Захариев са Иван Иванов и Божко Бонев. В УС още са Димитър Кузманов и Петър Лещеров.
Източник: Стандарт

Индустрия Холдинг АД - София се влива в Акционер Фаворит Холдинг АД /ДВ 82/17.09.1999/ при условията на универсално правоприемство.
Източник: БФБ - София

До месец и половина се очаква да започне строежът на два нови кораба във Варненската корабостроителница, заяви мениджърът на PriceWaterhouseCoopers Николай Николов. Консултантската фирма участва с финансов мениджмънт в консорциум Варна Навал заедно с британската Венчър мениджмънт шийпинг и италиaнската Еконавал, които наеха обявения в несъстоятелност през май т. г. корабен завод. Вече е изплатен първият транш от 13.5 млн. USD за построяването на кораби, поръчани от Шел - САЩ.
Източник: Стандарт

BEIS рейтинг

Млечна
промишленост

Първите дружества по печалба за 1998 г.1 Млечен път - НЗ 12 064 292
2 Сердика-90 371 557
3 Булгарикум-Бургас 283 922
4 Сердика-СЗ 253 979
5 Млечна пром-ст Пл 184 610
6 Сердика-Сливен 51 201
7 Млечна пром-ст Вр 29 823
8 Сердика-Кула 1 670
9 Сирма-приста 658

Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS

НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА
Интернет книжарница на Хеликон
Тук можете да намерите повече от 15000 книги. Заповядайте. 
(www.helikon.bg)


Съвместно с Информационна агенция Форум 2000 БСК стартира първия модул на информационната система "Маркетинг Реклама
Комуникации"
(www.bia-bg.com/forum2000)

 

БИЗНЕС ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ On-line бизнес системи на сървъра на БСК
Бизнес оферти - оферти за покупко-продажба на стоки от цял свят; 
БГ Фарм - Фармация, парфюмерия, козметика;
Недвижими имоти - покупко-продажба на недвижими имоти

Място за информация от Вашата фирма.
Очакваме Ви


ОФЕРТИ


Електрически мотори и резервни части 
(АЛП ООД)
Предлага бутилирана минерална вода “Извор”
(Химкомплект ЕАД)
Продукти от български пчелен мед
(ИнфоБридж ООД)
Паркетна линия или отделни машини
(Euro-Jani Connection GmbH - Ukraine)
Възможност за производство на малки и средни по големина метални и пластмасови детайли.
(ЕТ Диляна 913)
Офертите са подбрани от специализираната офертна система на Българска стопанска камара

Business offers
Used Equipment

Център Чиста Индустрия (ЦЧИ) към Българска Стопанска Камара и регионалните стопански асоциации организират поредица от работни срещи за  запознаването на висши стопански ръководители с приетия през 1998 г., стандарт  БДС EN ISO 14001 – Системи управление на околната среда. В срещите, които ще се проведат от 4 до 28 октомври т.г. ще участват ръководителите на над 260 предприятия от Плевен, Ловеч, В.Търново, Търговище (4, 5, 6 и 7октомври), Русе, Добрич, Бургас (19,20 и 21 октомври), Пазарджик, Карлово, Ямбол и Хасково (25, 26, 27 и 28 октомври). Проектът  се финансира по програма EcoLinks на Американската Агенция за Международно Развитие (USAID).


БСК, съвместно с експерти от Занаятчийска камара - Кобленц организира посещение на Индустриалните стопански асоциации в градовете Габрово, Русе, Бургас и Стара Загора в периода 5-9 октомври 1999 г. Срещите се орагнизират в рамките на проект ФАР Партньорство "Програма за подпомагане на регионалните индустриални стопански асоциации в Бургас, Стара Загора, Габрово и Русе"


Все още съществуват някои законови и подзаконови нормативни актове на различните ведомства, чиито разпоредби, по пряк или косвен начин са в противоречие със Закона за митниците и правилника заприлагането му и не са в унисон с хармонизирането на нашето законодателство с това на Европейския съюз.Доста закони, които са приети преди процеса на хармонизиране, в някои от разпоредбите си създаватзатруднения при износа и вноса на стоките и не са в унисон с директивите на ЕС. Редица ведомства са издали в миналите години различни наредби и заповеди които продължават да са в сила и не съответстват на настоящето законодателство.Позовавайки се на Вашият опит и практика, моля, да ни информирате за подобни случаи като попълните приложената форма: (http://www.bia-bg.com/AboutBIA/zak-prechki.htm)


Българската стопанска камара публикува, в рамките на проект Темпус, брошурата "Сътрудничеството между индустрията и университетите - условие за успешен бизнес". Брошурата описва тематиките на обучение, които се осъществяват от БСК и Консорциум от 8 български университети.


В рамките на съвместния българо - италиански проект БСК - СИМЕТС на 30.09.99 г. бе осъществена среща на смесената работна група. На срещата присъстваха г-дата Карло Реали и Фернандо Гуели от СИМЕТС и г-дата Бр. Ханджиев и М. Стоянов от страна на БСК. Бе направен преглед на фирмите, заявили желание за участие в проекта, също бе обсъдено и развитието на проекта и конкретните действия, които ще се предприемат до края на 1999 г. 


На 30 септември 1999 г. приключи успешно пилотният проект за обучение на работодатели по проблемите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд за привеждане на българските фирми в съответствие съгласно действащото у нас законодателство. В пилотния проект участваха водещи български фирми като: АЕЦ Козлодуй, Нефтохим Бургас, Асарел Медет, Пристанище Бургас, Данон,  Големите Български мелници, Водно стопанство, Топлофикация – В.Търново и др., както и частни фирми като Системи за телеобработка – В.Търново. На успешно завършилите участници се издава Удостоверение, регистрирано в Инспекцията по труда в София. Програмата се предлага регулярно през следващите две години. За повече информация, както и за регистрация on-line: galia@bia-bg.com
СВЕТЪТ
Индекси на фондови борси
Dоw Jones Industrial
10273.00 (-63.95)
Nasdaq Composite
2736.85 (-9.31)

Стокови борси 
Стока* Цена
LIGHT CRUDE ($US/bbl.) 24.47
BRENT CRUDE ($US/bbl.) 23.67
HEATING OIL ($US/gal.) 0.624
NATURAL GAS ($US/mmbtu) 2.79
UNLEADED GAS ($US/gal.) 0.690
GOLD ($US/Troy Oz.) 305.50
SILVER (cents/Troy Oz.) 558.50
PLATINUM ($US/Troy Oz.) 394.50
HOGS (cents/lb.) 47.70
PORK BELLIES (cents/lb.) 65.40
LIVE CATTLE 69.65
FEEDER CATTLE 81.90

*цени към 01.10.1999г.

САЩ
Бордът на директорите на американската телекомуникационна компания Sprint свика през уикенда спешно заседание, за да вземе решение относно предстоящото поглъщане на компанията от MCI WorldCom. Според анализаторите на Уол Стрийт, MCI ще трябва да плати специална премия на акционерите на Sprint, за да купи компанията. Бизнесът на Sprint в момента се оценява на 79.5 млрд. щ. долара.
Ако сделката се осъществи MCI ще се изравни с най-голямата американска телекомуникационна компания AT&T. Сделката ще позволи още на MCI да придобие контрол върху национална безжична мрежа на Sprint, на стойност 31 млрд. щ. долара. 
В момента MCI и Sprint са съответно втората и трета по големина телекомуникационни компании в САЩ и сливането им ще трябва да бъде одобрено от американските регулаторни органи.
Източник: Файненшъл Таймс

Европа
Вълната от поглъщания и сливания между компании, обхванала САЩ през последните десет години окончателно се пренесе и в Европа. Според проучване на Thomson Financial Securities Data за първи път от седем години насам сливанията и поглъщанията, осъществени в Европа за последното тримесечие надхвърлиха по стойност тези в САЩ. 
Стойността на официално обявените сделки в САЩ за последното тримесечие спадна до 314 млрд. щ. долара от 385 млрд. щ. долара в сравнение със същия период на миналата година. Това е най-ниския резултат за последните седем години, след рекордно ниските 263 млрд. щ. долара отчетени през първото тримесечие на 1998г. 
В контраст на това стойността на сделките, реализирани в Европа за последното тримесечие надхвърлиха 369 млрд. щ. долара. 
Стойността на сливанията и поглъщанията осъществени в Европа за първите девет месеца на тази година са се удвоили от 322.8 до 688 млрд. щ. долара спрямо същия период на миналата година. В световен мащаб сделките за първите девет месеца на годината са нараснали с 15% до 2 201 млрд. щ. долара.
Източник: Файнешъл Таймс
 

*Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. 


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999