Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Сряда, 8 Декември 1999 г., брой 59
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364XSSБiIII--sрой 12 Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
Финансови новини * Приватизация * Дружества
Новини от Българска стопанска
камара
Бизнес * Професионално обучение
Светът
САЩ * Европа
Пред вас е електронното издание за актуална информация на Българска стопанска камара и нейните членове. Изданието предлага възможността да представите и рекламирате Вашата компания, като изпращате интересни новини и реклами, споделяте своите успехи и проблеми. Бизнес Индустрия Капитали се разпространява в България и в чужбина. 
За да бъдете включени сред получателите на Бизнес Индустрия Капитали, моля използвайте: БЕЗПЛАТЕН АБОНАМЕНТ
Ако не желаете да го получавате е достатъчно да изпратите E-mail: ОТКАЗ

Вашите предложения и забележки ще направят вашето издание Бизнес Индустрия Капитали по-полезно, ще го превърнат в живата връзка на българския бизнес. Пишете за всичко, което бихте искали да намерите в бюлетина, за онова, което считате за излишно. Пишете!


БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (08.12.99)

 
EUR/BGN   1.95583
GBP/BGN   3.10351
USD/BGN   1.91018
CHF/BGN   1.22247

ОЛП (от 08.12.99):
4.46 %

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
Българското правителство трябва да насърчава развитието на малкия и средния бизнес в България. Това препоръчва Българската международна стопанска асоциация /БИБА/. Бяла книга за чуждестранните инвестиции в България връчи президентът на БИБА Джон Мънъри на премиера Иван Костов.
Източник: Демокрация

На 8 декември Народното събрание ще разгледа проекта за държавен бюджет за 2000 г., за бюджета на здравноосигурителната каса и за бюджета на НОИ, съобщи  председателят на парламента Йордан Соколов. Трите бюджета ще бъдат обсъдени и приети заедно.
Източник: Пари

Процедури за приватизация с текущи срокове за подаване на оферти 
10.12.99 Мусала-
Самоков
68.00%
11.12.99 Мобил_91- Плевен 70.00%
11.12.99 Винарна- Лясковец 18.09%

Допълнителна информация за 
необходимите документи, разработка на бизнес програма, осигуряване на  платежни средства (кредити, компенсаторни бонове и др.), инвестиционни консултации.
ПРИВАТИЗАЦИЯ
Откриването на процедура за приватизация на ДЗИ беше обнародвана в Държавен вестник. На дружеството се забранява да извършва разпоредителни сделки с дълготрайните си активи, да сключва договори за дялово участие и да взима кредити. Предстои да се избере начинът на приватизация на ДЗИ, обясниха хората на Захари Желязков. Дружеството може да се продава чрез търг, конкурс или преговори с потенциални купувачи.
Източник: Стандарт

Със заповед на земеделския министър Венцислав Върбанов е финализирана сделката по приватизацията на кърджалийската фирма Аква фиш. От 3 декември неин нов собственик е работническо-мениджърското дружество Аква фиш инвест 99, което включва 12 настоящи работници с управител Георги Грозев. РМД-то е закупило 67 на сто от дяловете на Аква фиш, оценени на 154 000 нови лева. Общата оценка на рибното стопанство е за 230 000 лева. Дялово участие в него има и ВК Родопи 2 в Кърджали.
Източник: Пари

Българска Фондова Борса - София - 07.12.1999
Обща стойност:
Брой търгувани
компании:
Официални пазари:
Свободен пазар:
Блокова търговия:
Най-голяма промяна в цените на:
Гарант-Бяла Слатина
40.00%
Фриго ХМ
-40.00%

 
Общи събрания днес
Агрохим-Търговище 
Експресбанк 
Изотсервиз холдинг 
Ийст инвестмънт корпорейшън 
Минстрой-Инфра-Комерс 
Минстрой-Металик-Мер 
Химимпорт-Инвест 
ДРУЖЕСТВА
БНП-Дрезднербанк пуска в обращение три нови кредитно-дебитни карти през 2000 г., съобщиха от банковата институция. Кредитните карти VISA ще бъдат само за отбрани клиенти - физически и юридически лица, VISA CLASSIC са кредитно-дебитни, а VISA GOLD са със значително по-голям лимит. Трите нови продукта БНП-Дрезднербанк България АД ще издаде след периода 10-15 януари 2000 г., уточниха от банката, работеща с голям процент чужди инвеститори и крупни корпоративни клиенти. Дрезднербанк ще продължи и през следващата година да акцентира върху работата си основно с клиенти, допълниха от кредитната институция.
Източник: Пари

Новият собственик на бургаската рафинерия Нефтохим - ЛУКойл спря да плаща телефонните разходи на президента на футболния клуб "Нефтохимик" Христо Порточанов. ЛУКойл изпълнява програма за икономии и не иска да поема такъв месечен разход от 1500 лв. Нефтохимик се финансираше от комбината до смяната на изпълнителния директор Стефан Неделчев през 1997 г. и в момента няма точна информация за бъдещите взаимоотношения с новите собственици. Конкретни преговори все още не са водени. Вероятно смяната на собственика на рафинерията и очакваните бъдещи съкращения в бюджета е принудило шефовете на клуба да замислят разпродажба на някои от най-добрите футболисти.
Източник: Монитор

BEIS рейтинг

Електротехническа
и 
електронна промишленост /вкл. резервни части/

Първите 10 дружества по капитал /лв./


1 Биндл енергия 15 432 605
2 Ангора-99 10 542 096
3 Оптикъл сторидж  4 050 000
4 Силуей Семикандактрас 2 384 413
5 Енергокабел  2 300 000
6 АОТ  2 258 050
7 Мраз 2 140 385
8 Спарки-Елтос 2 000 000
9 ДЗУ 1 847 519
10 Шнайдер електрик-България 1 800 000

Добавете вашата фирма в
Информационната система за
българските предприятия BEIS

НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА
BIAnet новини

От 1.12.1999 г.  “БИА НЕТ-БСК” ООД  пусна на пазара за градовете София и Пловдив карти за достъп до Интернет – “BIA net card”. Подробности за вида на картата 
и ползваната чрез нея услуга може да намерите на http://www.bianet.net/card/,  в раздела - Услуги. Картите могат да се закупят в офиса на ул.”Алабин” №14 и чрез дистрибуторите на фирмата. 
     “БИА НЕТ-БСК” ООД набира дистрибутори за BIAnet картите при изгодни условия.
За повече информация – 
тел.9874597 и Е-mail:  ivank@bia-bg.com

 
 
Професионално обучение
На 8. 12. 1999 година в сградата на БСК на ул. “Алабин”16 -20, от 9.00 ч. ще се проведе последното за тази година обучение по Условия на труд на теми:
“Вътрешнофирмена организация на дейностите за безопасност и здраве"
и
“Трудово-правни аспекти на осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд“

Допълнителна информация 
тел: 9881865, Галя Цветкова;


 
Недвижими имоти

МАЯК АД
Оферта за предоставяне на терен и сгради на чуждестранни инвеститори
*
ХЗ ”Панайот Волов” АД - Оферта за предоставяне на терен и сгради на чуждестранни инвеститори


 
Какво е необходимо за да имате свой собствен Интернет магазин?
Днес, 8.12.1999 г. от10 часа в заседателната зала на 4-ти етаж на  Дома на техниката, бул. "3-ти март" 47 ще се проведе Общо събрание на Индустриална Стопанска Асоциация гр. Монтана.
***
Асоциацията на износителите на облекло и текстил в България, която е член на Българската стопанска камара, с подкрепата на НТС по облекло и текстил, организира национална среща на производителите на облекло.  На срещата ще бъдат дискутирани проблемите на сектора и перспективите за износ. Дискусията ще се проведе на 9.12.1999 г. от 10.15 часа в зала “Асен Златарев” на 2-рия етаж на НТС на ул. “Раковски” N108. Поканени са министри, ръководители на неправителствени организации, делегацията на ЕК, консултански фирми и ръководители на производствени фирми.
***
Българската стопанска камара /БСК/ в сътрудничество с фирма GOPA - Consultants - Германия провежда от 6 до 17 декември т. г. на територията на Българо-германския образователен център в Пазарджик втория модул на REFA-курс на обучение на тема:"Оптимизиране на фирменото управление на трудово-производствения процес в условията на пазарна икономика". Курсът, който се организира като самостоятелен проект в рамките на българо-германската програма "Стимулиране на икономиката на заетостта", се финансира от Германското дружество за техническо сътрудничество /GTZ/ и  се провежда от високо квалифицирани германски лектори и преподаватели от REFA /Асоциация за обучение на висши кадри в сферата на бизнеса/. В курса участват ръководни кадри и водещи специалисти в областта на организацията и управлението на фирмите от различни сфери на икономиката. Успешно завършилите курса ще получат сертификати.
***
Българска строителна камара уведомява своите членове, че на 09. 12. 1999 г. от 9. 00 часа в голямата зала на УАСГ – бул. “Христо Смирненски” София, ще се проведе общо годишно – отчетно събрание на камарата.
***
БСК-Комерсконсулт ООД организира семинар на тема “Нови моменти в регулирането на търговията със съседните страни” (10.12.1999 г). Допълнителна информация: тел: 981 95 48 – директен; централа 980 99 16, 980 90 96, вътр.: 227
***
БСК предлага на ръководствата на всички Браншови организации и
съюзи, Регионални камари и ИСА и ръководители на фирми съдействието си за организация и провеждане на практически семинари и дискусии,свързани с теорията и практиката по годишното финансово счетоводно приключване на фирмите и актуалните проблеми на данъчната система в България.Участниците ще могат да осъществят преки контакти и получат конкретни отговори на интересуващите ги въпроси от едни от най-добрите специалисти в тази област в страната.
Очакваме от ръководителите на фирми или техните счетоводители да
формулират конкретни проблеми или теми, които да се дискутират и по
които желаете да получите повече информация, както и времето за
провеждане на срещи във вашия регион.
 За повече информация: Г.Цветкова, Н.Нинов.тел.988  1865
 E-mail:galia@bia-bg.com и ninov@bia-bg.com
***
Центърът за обучение към БСК предлага партньорство на желаещите да открият собствен център за компютърно обучение. 
Допълнителна информация
***
БИЗНЕС ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ

On-line бизнес системи на сървъра на БСК
Бизнес оферти
оферти за покупко-продажба на стоки от цял свят 
Used Equipment - оферти за използвано оборудване 
БГ Фарм - фармация, парфюмерия, козметика 
Недвижими имоти - покупко-продажба на недвижими имоти

Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

СВЕТЪТ
Индекси на фондови борси
Dоw Jones Industrial
11106.65 (-118.36)
Nasdaq Composite
3586.92 (+40.91)

Стокови борси


Стока* Цена
LIGHT CRUDE ($US/bbl.) 26.21
BRENT CRUDE ($US/bbl.) 24.43
HEATING OIL ($US/gal.) 0.657
NATURAL GAS ($US/mmbtu) 2.28
UNLEADED GAS ($US/gal.) 0.728
GOLD ($US/Troy Oz.) 285.40
SILVER (cents/Troy Oz.) 519.50
PLATINUM ($US/Troy Oz.) 418.00
HOGS (cents/lb.) 56.25
PORK BELLIES (cents/lb.) 76.60
LIVE CATTLE 69.40
FEEDER CATTLE 84.75
*цени към 07.12.1999г.
САЩ
BP Amoco потвърди, че ще закупи 30%-ния дял на ExxonMobil от петролния бизнес в съвместният им джойнт венчър в Европа. Цената на сделката е 1,5 млрд. щ. долара. Продажбата на петролния бизнес е част от условията, които Exxon и Mobil трябваше да изпълнят за да получат одобрение за сливането си по между си от Европейските регулаторни власти. 
Съгласно параметрите на сделката BP Amoco ще придобие контрол над 8 500 бензиностанции на континента, което представлява 12% от Европейския пазар за дистрибуция на горива. Бизнесът с моторните масла ще бъде разделен съответно на 51% и 49% в полза на ExxonMobil. Сделката, която според специалистите е изцяло в полза на BP Amoco, включва и прехвърлянето на правата върху няколко тръбопровода от Лондон към летище Gatwick в полза на британската компания.
Източник: FT

Европа
Собствениците на Airbus Industrie ще се съберат днес в Тулуза, за да решат дали да одобрят намеренията на мениджърския екип на самолетния консорциум за построяването на нов тип самолет “super jumbo“, който ще може да превозва над 600 пътници. Очаква се четирите компании, които притежават Airbus IndustrieAerospatiale Matra, DaimlerChrysler, Aerospace (Dasa), Casa и BАe Systems, да одобрят проекта за производството на новия самолет наречен предварително A3XX, но окончателното решение ще бъде взето до края на следващата година.
Новият самолет A3XX, ще бъде голямо предизвикателство за сегашния най-голям самолет в света Boeing  747-400 превозващ 400 пътници. Според първоначалните разчети A3XX ще струва 12 млрд. щ., което може да се окажа твърде висока цена за повечето самолетните компании. 
Източник: FT*Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. 
За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20, 
тел. (+359 2) 9801091, факс (+359 2) 9814567, mail: bic_office@bia-bg.com


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999