Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
 
 
 
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Сряда, 29 Септември 1999 г.
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
Брой 10 Издава Борсова Информационна компания Капиталов пазар ЕООД
Пред вас е новото електронно издание за актуална информация на Българска стопанска камара и нейните членове.  Ежедневно ще научавате за дейността на БСК и за събитията в България и по света. Изданието предлага възможността да представите и рекламирате Вашата компания, като изпращате интересни новини и реклами, споделяте своите успехи и проблеми. Използвайте новият безплатен бюлетин на БСК, за да сте в постоянна връзка с членовете и ръководството на Българска Стопанска Камара. Направете Вашето издание наистина пълноценен помощник за осъществяване на успешен бизнес и решаване на текущите проблеми. 
За да бъдете включени сред получателите на Бизнес Индустрия Капитали, моля използвайте: bic_office@bia-bg.com
Ако не желаете да го получавате е достатъчно да изпратите E-mail на следния адрес: bic_office@bia-bg.com

БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (29.09.99)
EUR/BGN   1.95583
GBP/BGN   3.07424
USD/BGN   1.86572
CHF/BGN   1.22064

ОЛП (от 29.09.99):
4.50 %

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
96 общини все още не са представили актуализираните си бюджети за т. г. и заради това са спрени субсидиите им за септември, съобщиха от финансовото министерство. Те са част от 141 общини, в чиито бюджети бяха открити преразходи на средства. Общините Гоце Делчев, Земен, Мирково, Любимец, Маджарово, Хасково и Кърджали са първите, неполучили месечната си субсидия. В момента, в който местните управи ни представят актуализираните си бюджети, сумите ще бъдат изплатени, казаха от МФ. Министерството е превело близо 408 млн. нови лева от началото на годината. От тях общата субсидия е 316.363 млн. лв.
Източник: Сега
Процедури за приватизация с текущи срокове за подаване на оферти 


02.10.99 Водно-строителство   80%
02.10.99 Топлика  51%
02.10.99 Гълъб 56%
04.10.99 Черном. риболов  80%
17.10.99 Берг Монтана Фит. 33.27%


Допълнителна информация за необходимите документи, разработка на бизнес програма, осигуряване на  платежни средства (кредити, компенсаторни бонове и др.), инвестиционни консултации:bic_office@bia-bg.com
ПРИВАТИЗАЦИЯ
Фирмата на банкера Емил Кюлев "ММ консулт" - София, се очаква да стане собственик на курорта Слънчев ден до 24 октомври. Това съобщиха от Агенцията за приватизация вчера. Столичното дружество е избрано за купувач на 55% от акциите на черноморския ни комплекс и сега започват преговорите с него. Първоначално за купувач на курорта бе избрано РМД, но договорът с него бе отхвърлен от надзора на АП.
Източник: Стандарт

Хотел Интернационал на Златни пясъци ще бъде продаден най-късно до 2001 година, обяви изпълнителният директор на туристическата фирма Николай Недков. Обектът се руши вече десета година, а доскоро съдебните спорове около създаденото преди 3 години АД с български частни фирми допълнително усложняваха търсенето на стратегически инвеститор. От месец обаче интерес към необитаемата сграда са проявили турска, американска и българска компания, уточни Недков. Вчера за преговори в курорта пристигнаха представители на щатската фирма Уорд Трейд къмпани, която в края на миналата година купи Гранд-хотел София за 7.1 млн.USD
Източник: Сега
 

Българска Фондова Борса - София - 28.09.1999
Обща стойност:
Брой търгувани
компании:
Официални пазари:
Свободен пазар:
Най-голяма промяна в цените на:
Ведерник 
225.00 %
Северкооп-Гъмза (ПФ)
-5.26 %
Общи събрания днес
Алеко тур - 99 
Ахат-21 
Бургаска Борса
Българска соя
Вини-Сливен 
Ей Ай Джи Лайф България 
Родина-турист 
Самоков Боровец-21
Соинвест 
Тракия комерс 
Фураж - Росица 
ДРУЖЕСТВА
От 29 септември започва изработването на условията за избора на изпълнител на проекта за реконструкция, модернизация и разширение на летище София. Стартът бе даден с подписването на договорите с консултантите по двата проекта за техническа помощ. Ирландската фирма Aer Rianta ще работи по подобряване на мениджмънта и оперативната дейност. Холандската фирма NACO ще изготви проектната документация за изграждането на пътническия терминал и новата писта. Тя ще изготви и тръжната документация за провеждане на международния търг за строителство на летищен терминал и пистови системи. Общо 7.6 млн. евро отпуска програма PHARE за финансиране на проучванията.
Източник: Стандарт

Комисията по ценните книжа и фондовите борси /КЦКФБ/ отне лиценза за извършване на дейност като инвестиционен посредник на Норт инвестмънт АД-В.Търново за неспазване на нормативните актове при сключване на сделки с ценни книжа. Установено е, че посредникът е извършил продажба на акции без знанието на техния притежател, а начинът, по който се е сдобил с номерата на депозитарните разписки, ще се разследва от полицията и прокуратурата. Това е първият случай на отнемане на лиценз на посредник след сигнал за измами с ценни книжа.
Източник: Пари
 

BEIS рейтинг

Текстилна и трикотажна
промишленост 

Първите 10 дружества по печалба за 1998 г.


1 Велбъжд  1 307 347
2 Декотекс 853 761
3 Юта 570 726
4 България-29 444 086
5 Сънитекс 383 782
6 Марицатекс  321 242
7 Велбъжд Стил  270 061
8 Текстилнивлакна 192 399
9 Слатина  158 596
10  Мак-Габрово 126 702

Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS

НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА
Интернет книжарница на Хеликон
Тук можете да намерите повече от 15000 книги. Заповядайте.
(www.helikon.bg)


Съвместно с Информационна агенция Форум 2000 БСК стартира първия модул на информационната система "Маркетинг Реклама
Комуникации"
(www.bia-bg.com/forum2000)

БИЗНЕС ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ

On-line бизнес системи на сървъра на БСК
Бизнес оферти - оферти за покупко-продажба на стоки от цял свят; 
БГ Фарм - Фармация, парфюмерия, козметика;
Недвижими имоти - покупко-продажба на недвижими имоти

Място за информация от Вашата фирма.
Очакваме Ви

По време на Пловдивския Международен технически панаир " Есен – 99 " , ще се състои официалното сертифициране на РОССА ООД по Международния стандарт  за качество ИСО 9001. Сертификатът ще бъде връчен от Президента на сертифициращата организация SGS-България г-н Ангел Коларов на 29 септември от 13.30 часа в залата на палата №27 на Българската стопанска камара. Преди това официалните лица и гостите на церемонията ще имат възможност да се запознаят в палата 13 с традиционните изделия в областта на заваръчната техника, както и някои нови разработки от производствената програма на РОССА ООД . Със своите постижения фирмата успя да отговори на съвременните критерии за качество и да издигне престижа на българското производство. 

Браншовата стопанска камара на търговците на едро на лекарствени средства организира НАЦИОНАЛНО  СЪВЕЩАНИЕ  на всички търговци на лекарства – членове и нечленове на Камарата, по проблемите свързани със  "Задълженията на Републиканският бюджет и общините към търговците на едро и техните взаимоотношения с производителите". Дата и място на провеждане:  30.09.1999 г. от 12.30 часа в Аулата на НИЛС. За справки: тел. 83 44 86,  тел/факс 83 27 31

Център Чиста Индустрия (ЦЧИ) към Българска Стопанска Камара и регионалните стопански асоциации организират поредица от работни срещи за  запознаването на висши стопански ръководители с приетия през 1998 г., стандарт  БДС EN ISO 14001 – Системи управление на околната среда. В срещите, които ще се проведат от 4 до 28 октомври т.г. ще участват ръководителите на над 260 предприятия от Плевен, Ловеч, В.Търново, Търговище, Русе, Добрич, Бургас, Пазарджик, Карлово, Ямбол и Хасково. Проектът  се финансира по програма EcoLinks на Американската Агенция за Международно Развитие (USAID).

На 30 септември от 15.00 часа в зала “Пресклуб” на Пловдивския Панаир фирма Комерс Финанс АД. Ви кани на семинар “Бизнес Навигатор - развитие към пълна автоматизация на финансово-счетоводната и складова дейност на фирмите”. Ще бъде представена новата версия 5.04 на финансово-счетоводната и складова програма “Бизнес Навигатор”. 

СВЕТЪТ
Индекси на фондови борси
Dоw Jones Industrial
10275.53 (-27.86)
Nasdaq Composite
2756.25 (-5.50)

Стокови борси


Стока* Цена
LIGHT CRUDE ($US/bbl.) 24.35
BRENT CRUDE ($US/bbl.) 23.76
HEATING OIL ($US/gal.) 0.623
NATURAL GAS ($US/mmbtu) 2.86
UNLEADED GAS ($US/gal.) 0.689
GOLD ($US/Troy Oz.) 310.00
SILVER (cents/Troy Oz.) 578.00
PLATINUM ($US/Troy Oz.) 409.50
HOGS (cents/lb.) 46.60
PORK BELLIES (cents/lb.) 63.45
LIVE CATTLE 68.70
FEEDER CATTLE 79.75

*цени към 28.09.1999г.

САЩ
Американското издателство Playboy Enterprises съобщи за плановете си да емитира акции на дъщерното си дружество за online развлечения в Интернет. Според Playboy първичната публична продажба ще включва миноритарен пакет акции и ще бъде осъществена в началото на следващата година. Компанията все още не е избрала банка, която да осъществи продажбата на акциите, но със сигурност те ще бъдат листирани на Ню Йоркската фондова борса.
Кристи Хефнър, председател и изпълнителен директор на компанията обяви, че средствата набрани от продажбата на акциите ще бъдат използвани за финансиране на сливания и изграждане на алианси с други компании.
Печалбата на online бизнеса на Playboy, който включва шест самостоятелни уеб страници в Интернет за второто тримесечие на тази година възлиза на 3.1 млн. щ. долара. Цените на акциите на Playboy се увеличиха с 10% до 25 щ. долара за акция веднага след обявяването на новината.
Източник: Файненшъл Таймс

Европа
Siemens обяви, че е продала дъщерната си фирма за електро-механични компоненти на американската компания Tyco International срещу сумата от 1 млрд. евро. Продажбата е част от програмата за преструктуриране на германската електронна и инженерингова групировка стартирала през ноември миналата година. Според нея Siemens ще разпродаде свои дъщерни дружества на обща стойност 17 млрд. германски марки до края на март следващата година. 
Инвестиционната банка J. P. Morgan, която е консултант по сделката, съобщи че Tyco International е бил избран сред няколко потенциални купувачи. Очаква се сделката да бъде одобрена през седмицата от немските регулаторни власти.
Tyco International съобщиха, че сделката е печеливша за американската компания. Печалбата на дъщерното дружество на Siemens за миналата година възлиза на 45 млн. г. марки.
Източник: Файнешъл Таймс
 

 

*Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. 


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999