Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Четвъртък, 9 Декември 1999 г., брой 60
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364XSSБiIII--sрой 12 Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
Финансови новини * Приватизация * Дружества
Новини от Българска стопанска
камара
Бизнес * Инвестиции
Светът
САЩ * Европа
Пред вас е електронното издание за актуална информация на Българска стопанска камара и нейните членове. Бизнес Индустрия Капитали се разпространява в България и в чужбина. Изданието предлага възможността да представите и рекламирате Вашата компания, като изпращате интересни новини и реклами, споделяте своите успехи и проблеми. Вашите предложения и забележки ще направят вашето издание Бизнес Индустрия Капитали по-полезно, ще го превърнат в живата връзка на българския бизнес. Пишете за всичко, което бихте искали да намерите в бюлетина, за онова, което считате за излишно. Пишете!
За да бъдете включени сред получателите на Бизнес Индустрия Капитали, моля използвайте: БЕЗПЛАТЕН АБОНАМЕНТ
Ако не желаете да го получавате е достатъчно да изпратите E-mail: ОТКАЗ

БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (09.12.99)

 
EUR/BGN   1.95583
GBP/BGN   3.10745
USD/BGN   1.91074
CHF/BGN   1.22133

ОЛП (от 08.12.99):
4.46 %

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
Социално-инвестиционният фонд /СИФ/ ще започне да функционира чрез отпуснатите по линия на Американската агенция за международно развитие 5-6 млн. USD. Новината съобщи министърът на труда и социалната политика Иван Нейков след среща с представители на КНСБ, КТ Подкрепа и БСК. Бяха обсъдени проектите за закони за Социално-инвестиционния фонд и Икономическия и социален съвет. Приемането на закона за Икономическия и социален съвет се включва в показателите за кандидатстването на България за членство в ЕС. Фондът за регионални инициативи  /ФРИ/, който стартира през 1998 г. с безвъзмездно отпуснатите от СБ 5 млн. USD, е пилотна фаза на проекта СИФ. По линия на ФРИ, учреден за решаването на инфраструктурни проблеми и създаване на заетост, напълно са реализирани 21 проекта.
Източник: Пари
Процедури за приватизация с текущи срокове за подаване на оферти 
11.12.99 Мобил_91- Плевен 70.00%
11.12.99 Винарна- Лясковец 18.09%
12.12.99 Вратцата ФЗ 75.00%

Допълнителна информация за 
необходимите документи, разработка на бизнес програма, осигуряване на  платежни средства (кредити, компенсаторни бонове и др.), инвестиционни консултации.
ПРИВАТИЗАЦИЯ
Кандидатите за приватизация на 12 дружества от Балканкар трябва да подадат офертите си до 1 февруари, съобщиха от Агенцията за приватизация /АП/. Методът на продажба ще бъде преговори с потенциални купувачи. За приватизация са обявени 71.2 на сто от капитала на Балканкар холдинг ЕАД, София, 75.4 на сто от Балканкар Дунав АД, Лом, 73.9 на сто от Балканкар Искър АД, Мездра, 74.7 на сто от Балканкар ЗПДЕА Г. Костов АД, София, 73.4 на сто от Балканкар Средец АД, София, 74 на сто от Балканкар Георги Михайлов АД, Кнежа, 69.6 на сто от Балканкар Руен АД, Асеновград, 76.6 на сто от Балканкар ЗФИ ООД, Брезник, 75.1 от Балканкар Мизия АД, Бяла Слатина, 72 на сто от Балканкар Звезда АД, Луковит, 75.6 на сто от Балканкар ЗП Т. Петров АД, София и 65.8 на сто от Балканкар Рекорд АД, Пловдив /в ликвидация/.   На 10 декември изтича крайният срок за подаване на оферти за приватизацията на 68 процента от капитала на фирма Мусала - Самоков, и на обособеното производство Акрилати на Агробиохим - Стара Загора. И двете фирми ще се продават чрез преговори с потенциални купувачи.
Източник: Стандарт
 
 
Българска Фондова Борса - София - 08.12.1999
Обща стойност:
Брой търгувани
компании:
Официални пазари:
Свободен пазар:
Блокова търговия:
Облигации:
Най-голяма промяна в цените на:
Сънитекс
49.47%
Изгрев-66
-88.89%

 
 
Общи събрания днес
Автотрафик (Бургас)
Водстрой (Силистра)
Елшица-99 (Елшица)
Керамик ГТ 
Кеърсбек-България 
Клерк (София)
МИП-91 (Шумен)
ДРУЖЕСТВА
Асеновградското предприятие Химик ЕАД ще спре производствената си дейност след десетина дни заради процедурни проблеми с вноса на суровина, съобщиха от комбината. От години фирмата, която преработва пластмасов скрап, внася суровината си от Германия, Австрия и Холандия. В страните от ЕС обаче износът на пластмасовия скрап е с режим нотификация. На практика това означава, че този вид отпадъци се третират като опасни. В случая е необходима спешната намеса на МОСВ.
Източник: Демокрация

Инвестиционни кредити при изключително изгодни условия ще получават българските фермери-земеделци по програма, създадена специално за тях. Проектът, чиято реализация започва, беше обявен официално по време на визитата на Бил Клинтън у нас. Той е съвместна инициатива на фонд Земеделие при МЗГАР, ОББ, Мегатрон ЕООД /официален дистрибутор на John Deere за България/ и компанията John Deere International. Кредитите ще бъдат отпускани целево за закупуването на селскостопанска техника с марка John Deere и земеделците ще могат да обновят остарелите машини с най-модерна западна техника.
Източник: Пари

КЦКФБ е одобрила проспекта за публично предлагане на акции на текстилното предприятие Катекс АД - Казанлък. Капиталът на дружеството ще се увеличава с 2 443 639 стари лева с безналични акции с номинал 1000 стари лева всяка.
Източник: Правителствен бюлетин

BEIS рейтинг

Каменовъглена промишленост

Първите 10 дружества по капитал /лв./


1 Мини Марица-изток 14 643 686
2 Мини-Бобов дол 4 288 593
3 Балкан-Твърдица 3 425 600
4 Мини-маришки басейн 1 499 749
5 Брикетна фабрика 1 042 523
6 Мини Перник 665 419
7 Мина -Черно море 324 865
8 Мина Пирин 207 489
9 Мина-Бистрица 195 742
10 Мина-Чукурово 122 874

Добавете вашата фирма в
Информационната система за
българските предприятия BEIS

НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА
BIAnet новини

От 1.12.1999 г.  “БИА НЕТ-БСК” ООД  пусна на пазара за градовете София и Пловдив карти за достъп до Интернет – “BIA net card”. Подробности за вида на картата 
и ползваната чрез нея услуга може да намерите на http://www.bianet.net/card/,  в раздела - Услуги. Картите могат да се закупят в офиса на ул.”Алабин” №14 и чрез дистрибуторите на фирмата. 
     “БИА НЕТ-БСК” ООД набира дистрибутори за BIAnet картите при изгодни условия.
За повече информация – 
тел.9874597 и Е-mail:  ivank@bia-bg.com
Инвестиции

Инвестиционен посредник
Авал - ИН АД 
продава пакет от акции, представляващ 50% плюс една акция от капитала на
Зино - К АД, гр, Казанлък.
Цена: USD 20 за една акция.

Офертата е валидна до 30.12.1999г.
За контакти

Недвижими имоти

МАЯК АД
Оферта за предоставяне на терен и сгради на чуждестранни инвеститори
*
ХЗ ”Панайот Волов” АД - Оферта за предоставяне на терен и сгради на чуждестранни инвеститори

Какво е необходимо за да имате свой собствен Интернет магазин?
ИНТЕРЛИЙЗ АД
финансира закупуването на ново висококачествено оборудване
Стойност на сделките от $ 100,000 до $ 500,000
Срок за лизинг от 2 до 4 години
Одобрение на сделка в рамките на 3-4 седмици след предоставяне на информация от клиента.
Обикновено необходимото обезпечение в сделката е самото оборудване на лизинг
За контакти
Днес /09.12.1999 г./ в Българската стопанска камара ще се проведат  заседание на Изпълнителното бюро и редовно заседание на Управителния съвет на Камарата
***
Асоциацията на износителите на облекло и текстил в България, която е член на Българската стопанска камара, с подкрепата на НТС по облекло и текстил, организира национална среща на производителите на облекло.  На срещата ще бъдат дискутирани проблемите на сектора и перспективите за износ. Дискусията ще се проведе на 9.12.1999 г. от 10.15 часа в зала “Асен Златарев” на 2-рия етаж на НТС на ул. “Раковски” N108. Поканени са министри, ръководители на неправителствени организации, делегацията на ЕК, консултански фирми и ръководители на производствени фирми.
***
РУСИЯ ПРОДЪЛЖИ ДЕЙСТВИЕТО НА МИТНИЧЕСКИТЕ ПРЕФЕРЕНЦИИ ЗА НОВИ ШЕСТ МЕСЕЦА
С Постановление на руското правителство № 1271 от 18.11.1999 г. се определя списък на стоките, за които Русия предоставя митнически преференции при внос от определени страни, в това число и България, които ползват Общата система за преференции на РФ. Срокът на действие на списъка е шест месеца, считано от 25.11.1999 г.
Списъкът на стоките, които се ползват от такива преференции напълно съвпада с този, който се прилагаше от 26.04.1999 г. до сега. 
Размерът на преференцията, както и до сега е 1/4 от действащото мито, което означава, че при внос на съответната стока в Русия се заплаща 75% от ставката за най-облагодетелствена  нация, посочена в руската митническа тарифа. За ползването на преференцията е необходимо представянето на сертификат за произход Форма А, издаден в страната на износителя.
***
Българска строителна камара уведомява своите членове, че на 09. 12. 1999 г. от 9. 00 часа в голямата зала на УАСГ – бул. “Христо Смирненски” София, ще се проведе общо годишно – отчетно събрание на камарата.
***
БСК-Комерсконсулт ООД организира семинар на тема “Нови моменти в регулирането на търговията със съседните страни” (10.12.1999 г). Допълнителна информация: тел: 981 95 48 – директен; централа 980 99 16, 980 90 96, вътр.: 227
***
БСК предлага на ръководствата на всички Браншови организации и
съюзи, Регионални камари и ИСА и ръководители на фирми съдействието си за организация и провеждане на практически семинари и дискусии,свързани с теорията и практиката по годишното финансово счетоводно приключване на фирмите и актуалните проблеми на данъчната система в България.Участниците ще могат да осъществят преки контакти и получат конкретни отговори на интересуващите ги въпроси от едни от най-добрите специалисти в тази област в страната.
Очакваме от ръководителите на фирми или техните счетоводители да
формулират конкретни проблеми или теми, които да се дискутират и по
които желаете да получите повече информация, както и времето за
провеждане на срещи във вашия регион.
 За повече информация: Г.Цветкова, Н.Нинов.тел.988  1865
 E-mail:galia@bia-bg.com и ninov@bia-bg.com
***
Центърът за обучение към БСК предлага партньорство на желаещите да открият собствен център за компютърно обучение. 
Допълнителна информация
***
БИЗНЕС ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ

On-line бизнес системи на сървъра на БСК
Бизнес оферти
оферти за покупко-продажба на стоки от цял свят 
Used Equipment - оферти за използвано оборудване 
БГ Фарм - фармация, парфюмерия, козметика 
Недвижими имоти - покупко-продажба на недвижими имоти


Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви
СВЕТЪТ
Индекси на фондови борси
Dоw Jones Industrial
11068.12 (-38.53)
Nasdaq Composite
3586.08 (-0.84)

Стокови борси


Стока* Цена
LIGHT CRUDE ($US/bbl.) 26.55
BRENT CRUDE ($US/bbl.) 24.69
HEATING OIL ($US/gal.) 0.665
NATURAL GAS ($US/mmbtu) 2.29
UNLEADED GAS ($US/gal.) 0.733
GOLD ($US/Troy Oz.) 284.10
SILVER (cents/Troy Oz.) 516.00
PLATINUM ($US/Troy Oz.) 417.50
HOGS (cents/lb.) 57.00
PORK BELLIES (cents/lb.) 79.77
LIVE CATTLE 69.97
FEEDER CATTLE 85.42
*цени към 08.12.1999г.
САЩ
Microsoft oбяви намеренията си да създаде съвместно дружество с шведската телефонна групировка Ericsson в областта на бързо развиващия се бизнес с компютри свързани с Интернет единствено посредством мобилен телефон. Според Ericsson, чиито акции скочиха с 12% веднага след обвяването на новината, новия алианс ще доведе до увеличаване търсенето на мобилни телефони.
Източник: FT

Европа
Lycos и Bertelsmann възнамеряват да превърнат в публична компания съвместния им джойнт венчър в Европа, Lycos Europe, в началото на следващата година. Според предварителните прогнози пазарната капитализация на Lycos Europe ще достигне 4 млрд. щ. долара. Goldman Sachs и Deutsche Bank са избраните посредници при пласирането на емисията акции, която ще бъде листирана на Франкфуртската фондова борса през февруари. Очаква се между 15% и 20% от акциите на Lycos Europe да бъдат предложени за публична продажба.
Източник: FT*Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. 
За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20, 
тел. (+359 2) 9801091, факс (+359 2) 9814567, mail: bic_office@bia-bg.com


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999