Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
 
 
 
 
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Четвъртък, 7 Октомври 1999 г.
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
Брой 14Брой 12 Издава Борсова Информационна компания Капиталов пазар ЕООД
България
Финансови новини * Приватизация * Дружества
Новини от Българска стопанска камара
Бизнес* Професионално обучение
Светът
САЩ * Европа
Пред вас е новото електронно издание за актуална информация на Българска стопанска камара и нейните членове.  Ежедневно ще научавате за дейността на БСК и за събитията в България и по света. Изданието предлага възможността да представите и рекламирате Вашата компания, като изпращате интересни новини и реклами, споделяте своите успехи и проблеми. Използвайте новият безплатен ежедневник на БСК, за да сте в постоянна връзка с членовете и ръководството на Българска Стопанска Камара. Направете Вашето издание наистина пълноценен помощник за осъществяване на успешен бизнес и решаване на текущите проблеми. Бизнес Индустрия Капитали се разпространява в България и в чужбина. 
За да бъдете включени сред получателите на Бизнес Индустрия Капитали, моля използвайте: АБОНАМЕНТ
Ако не желаете да го получавате е достатъчно да изпратите E-mail: ОТКАЗ

БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (06.10.99)
EUR/BGN   1.95583
GBP/BGN   3.02948
USD/BGN   1.83027
CHF/BGN   1.22761

ОЛП (от 06.10.99
4.46 %

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
Между 2-2.2 млрд. евро се очаква да получи страната ни от Европейския съюз през следващите 7 г. за финансиране на Националния план за развитие на България от 2000 до 2006 г. Това съобщи Бойко Ценов, главен координатор на работната група по съставяне на плана. Средствата ще покрият до 10% от необходимото финансиране. Министерството на финансите все още не е готово с конкретните разчети, стана ясно след  заседание на съвета по структурна реформа към МС. До края на месеца програмата трябва да получи одобрението на правителството. 2.151 млрд. нови лева са необходими за развитието на районите у нас през следващата година, сочи прогнозата на Агенцията за икономическо прогнозиране и развитие.
Източник: Сега
Процедури за приватизация с текущи срокове за подаване на оферти 
14.10.99 Енергопрогрес  55%
14.10.99 ИММИ(Клисура)  100%
14.10.99 Автомитропол Долна Митрополия  100%
14.10.99 МЗ - Девин 100%
14.10.99 МЗ - Мадан 100%
17.10.99 Берг_Монтана_Фит. 33.27%


Допълнителна информация за необходимите документи, разработка на бизнес програма, осигуряване на  платежни средства (кредити, компенсаторни бонове и др.), инвестиционни консултации:bic_office@bia-bg.com
ПРИВАТИЗАЦИЯ
БКК може да даде статут на предпочитан купувач на повече от един от кандидатите за Хебросбанк и да започне паралелни преговори с тях, тъй като предложените от тях цени са близки. Това съобщи Петър Жотев, изпълнителен директор на банковия холдинг. В средата на октомври съветът на директорите трябва да определи предпочитания купувач за пловдивската банка. Според източници от финансовите среди оферти са подали Риджънт пасифик груп, турската Кентбанк, консорциум от Общинска банка, Българска холдингова компания, фонд Света София и друг консорциум, образуван от Доверие-Обединен холдинг, корпорация Съединение, Росексимбанк и Контракт холдинг.
Източник: Пари

Агенцията за приватизация откри процедура за приватизация на 77% от капитала на "Винекс - Преслав" АД - гр. Велики Преслав. Продажбата ще се извърши чрез преговори с потенциални купувачи.
Източник: Сега
 

Българска Фондова Борса - София - 06.10.1999
Обща стойност:
Брой търгувани
компании:
Официални пазари:
Свободен пазар:
Най-голяма промяна в цените на:
Ескана (Варна )
-29.20%
Лавена (Шумен ) 
28.15%
Общи събрания днес
А.И.С. Медикъл Ризърч (София)
Арес-Пловдив (Пловдив)
Самел Технолоджи (Самоков)
Стройинвест (ПИК-97) (Стара Загора)
ДРУЖЕСТВА
Българска холдингова компания, която е втората по размер на капитала сред бившите приватизационни фондове, ще раздаде по 0.25 лева дивидент за акция за 1998 г., решиха акционерите на дружеството на годишно общо събрание, проведено на 5 октомври. Цялата чиста печалба на Българска холдингова компания за миналата година в размер на 1.958 милиона деноминирани лева ще бъде раздадена като дивидент на акционерите, които са около 170 хиляди, съобщиха от дружеството. След удържането на дължимия данък от 15% за една акция ще се изплаща дивидент в размер на 250 стари лева. Изплащането на дивидентите ще започне до 30 ноември. Ще бъдат изплащани и дивиденти за 1997 г. на акционерите, които досега не са ги получили. Те са в размер на 0.52 лева. На събранието е било отчетено, че холдингът е осигурил кредити на свои дъщерни дружества в размер над 1 млн. долара. Чрез покупки на пакети от акции мажоритарните участия на БХК са нараснали на 12 от общо 85 предприятия в портфейла.
Източник: Демокрация

Смениха двама от шефовете на "Банксервиз" на общото събрание на дружеството. Акционерите гласуваха смяната на председателя на управителния съвет Валентин Цветанов, доскорошен подуправител на БНБ, с Божидар Кабакчиев. Цветан Цеков, шеф на "Биохим", смени Мария Добрева от Експресбанк като член на съвета на директорите на "Банксервиз".
Източник: Стандарт

BEIS рейтинг

Електротехническа 
и
електронна промишленост

Първите 10 дружества по дълготрайни активи за 1998 г./лв.1 Севко 4 874 474
2 Спарки-Елтос 19 824 826
3 Елхим-Искра 14 352 614
4 Елкабел 10 078 994
5 Динамо-Сливен 8 549 572
6 Светлина-Сливен 7 936 917
7 Елпром ЗЕМ 6 292 064
8 ЕАЗ  5 810 770
9 Енергия-Търг. 5 770 384
10 Енергокабел 5 724 312

Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS

НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА
Интернет книжарница на Хеликон
Тук можете да намерите повече от 15000 книги. Заповядайте. 
(www.helikon.bg)


Съвместно с Информационна агенция Форум 2000 БСК стартира първия модул на информационната система "Маркетинг Реклама
Комуникации"
(www.bia-bg.com/forum2000)

 

БИЗНЕС ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТOn-line бизнес системи на сървъра на БСК
Бизнес оферти - оферти за покупко-продажба на стоки от цял свят; 
Used Equipmen - оферти за използвано оборудване
БГ Фарм - Фармация, парфюмерия, козметика;
 Недвижими имоти - покупко-продажба на недвижими имоти

Място за информация от Вашата фирма.
Очакваме Ви


Професионално обучение

Стартира проект за съвместна работа
на правителствата на България и Дания под заглавие: “ Безопасност и хигиена на труда”. Проектът е част от подготовката на страната ни за присъединяването й към Европейския Съюз и се финансира от него. Предвижда се разработването на три компонента в областта на безопасността и здравето на работното място: институционално укрепване и развитие на законодателството; инспектиране/рискове и управление на опасностите; тристранно сътрудничество в областта на безопасността и хигиената на труда. Ако не искате да останете безучастни и  желаете да сте сред първите, ако имате амбицията да бъдете партньор – посетете:
http://www.bia-bg.com/ Training/training.htm

На 12 октомври 1999 г. от 9. 00 ч. ще се проведе среща на представителя на МВФ г-н Каконен с председателя на БСК Божидар Данев. На нея ще бъдат дискутирани проблемите на бизнеса и макроикономическата рамка на България за 2000 г. БСК Ви предоставя възможност да отправите своите въпроси за дискусията, чрез попълване на приложената форма:
  Въпрос:
   Фирма:
     Име:
  e-mail:
или изпратете на Пощенска кутия за въпроси
***
На 6 октомври от 15 ч. в заседателната зала на Българска стопанска камара ще се проведе среща с бизнесмени от Турция за обмен на информация и търсене на нови пътища за задълбочаване на сътрудничеството между български и турски фирми. На срещата ще бъде демонстрирана информационната система на Българска стопанска камара.
***
На 7 октомври от 15 до 18 часа в Българската стопанска камара ще се проведе бизнес – среща в рамките на II заседание на Междуправителствената смесена българо-словашка комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество.От словашка страна ще присъстват 16 фирми в следните области: електротехническа промишленост :трансформатори, дросели, зареждащи устройства, осветителни тела, електрооборудване за железниците; трансформаторни изолатори за високо и ниско напрежение; комплексни системи за енергетиката; силно и слаботокова апаратура; електроуреди за ниско и високо напрежение; консултантска дейност;електроника и телекомуникации :телекомуникационни мрежи; съобщителна техника; телевизионна техника; телефонни централи; кабелни телевизионни разпределителни мрежи.; химическа промишленост :автомобилни гуми и бои, смазки, гумени профили, клинове.; машиностроене : трактори, мостове за автобуси, товарни камиони, строителни и пътни машини, подемни механизми; дизелови локомотиви, топловози, металургични ремонтни линии, специална техника.; стъкларска промишленост: стъклени влакна и продукти от тях и строителство:строителни услуги.  Имаме удоволствието да Ви поканим да вземете участие в срещата и индивидуалните разговори със словашките фирми съгласно Вашия интерес. Молим да потвърдите участието си до 6 октомври 1999 на тел. 02/9884308.
***
Съюзът на производителите на комбинирани фуражи, колективен член на БСК организира международен семинар на тема :“Технология на производството на комбинирани фуражи, машини и съоръжения”. Семинарът ще се проведе на 6 и 7 октомври 1999г. в Интерхотел – град Велико Търново. За повече информация тел: 980 98-82, факс: 88-23-32, проф. Иван Цветанов.
***
Българската стопанска камара публикува, в рамките на проект Темпус, брошурата "Сътрудничеството между индустрията и университетите - условие за успешен бизнес". Брошурата описва тематиките на обучение, които се осъществяват от БСК и Консорциум от 8 български университети.
***
Съюзът на птицевъдите в България, колективен член на БСК, организира 21 международна конференция – бизнессреща с изложба “Птицевъдство – 99". Събитието ще се проведе от 19–21 октомври 1999г. в МДУ ”Фр. Ж. Кюри“ – Варна, курорт “Св. Св. Константин и Елена“. За повече информация тел/факс: 931-09-58, проф. Борис Стоименов.
СВЕТЪТ
Индекси на фондови борси
Dоw Jones Industrial
10400.59 (-0.64)
Nasdaq Composite
2799.67 (3.70)

Стокови борси 
Стока* Цена
LIGHT CRUDE ($US/bbl.) 23.48
BRENT CRUDE ($US/bbl.) 22.70
HEATING OIL ($US/gal.) 0.596
NATURAL GAS ($US/mmbtu) 2.59
UNLEADED GAS ($US/gal.) 0.664
GOLD ($US/Troy Oz.) 326.50
SILVER (cents/Troy Oz.) 557.00
PLATINUM ($US/Troy Oz.) 398.00
HOGS (cents/lb.) 45.40
PORK BELLIES (cents/lb.) 60.77
LIVE CATTLE 69.80
FEEDER CATTLE 81.50

*цени към 05.10.1999г.

САЩ
Главният изпълнителен директор на американската телекомуникационна компания MCI WorldCom Bernie Ebbers, потвърди вчера покупката на Sprint срещу сумата от 113 млрд. щ. долара. Сливането ще доведе до създаването на най-голямата в света телекомуникационна компания с пазарна капитализация от около 230 млрд. щ. долара.
Bernie Ebbers обяви още, че възнамерява да изтегли Sprint от международния алианс Global One, включващ още Deutsche Telekom и France Telecom веднага след като придобие контрола над компанията. Според главният изпълнителен директор MCI WorldCom европейските държавни телекомуникационни компании вече ще трябва да се съобразяват с бързо развиващите се американски телекомуникационни гиганти.
Източник: Файненшъл Таймс

Европа
Европейската комисия възнамерява да проведе антимонополно разследване на сделката за покупката на френската петролна компания Elf Aquitaine от TotalFina на стойност 49 млрд. евро. Причината за разследването е, че двете компании ще контролират твърде голям  процент от  пазара за петрол и петролни продукти във Франция. Освен това Elf Aquitaine и TotalFina възнамеряват да запазят търговските си марки, както и да не сливат веригите си от бензиностанции в страната.
Според предварителните разчети сливането трябва да приключи до 15 октомври, а резултатите от него да бъдат публикувани на 27 същия месец. Ако Европейската комисия одобри сделката, процедурата по размяната на акциите ще стартира на следващия ден.
След сливането по между си, Elf Aquitaine и TotalFina ще се превърнат в най-голямата френска петролна компания и четвъртата по големина в света, след “големите три” Exxon Mobil, Royal Dutch/ Shell и BP Amoco.
Източник: Файнешъл Таймс
 

*Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. 


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999