Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Понеделник, 6 Декември 1999 г., брой 57
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364XSSБiIII--sрой 12 Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
Финансови новини * Приватизация * Дружества
Новини от Българска стопанска
камара
Бизнес * Професионално обучение *

 
Светът
САЩ * Европа
Пред вас е новото електронно издание за актуална информация на Българска стопанска камара и нейните членове.  Ежедневно ще научавате за дейността на БСК и за събитията в България и по света. Изданието предлага възможността да представите и рекламирате Вашата компания, като изпращате интересни новини и реклами, споделяте своите успехи и проблеми. Използвайте новият безплатен ежедневник на БСК, за да сте в постоянна връзка с членовете и ръководството на Българска Стопанска Камара. Направете Вашето издание наистина пълноценен помощник за осъществяване на успешен бизнес и решаване на текущите проблеми. Бизнес Индустрия Капитали се разпространява в България и в чужбина. 
За да бъдете включени сред получателите на Бизнес Индустрия Капитали, моля използвайте: БЕЗПЛАТЕН АБОНАМЕНТ
Ако не желаете да го получавате е достатъчно да изпратите E-mail: ОТКАЗ

Вашите предложения и забележки ще направят вашето издание Бизнес Индустрия Капитали по-полезно, ще го превърнат в живата връзка на българския бизнес. Пишете за всичко, което бихте искали да намерите в бюлетина, за онова, което считате за излишно. Пишете!


БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (06.12.99)

 
EUR/BGN   1.95583
GBP/BGN   3.12683
USD/BGN   1.95290
CHF/BGN   1.22492

ОЛП (от 24.11.99):
4.46 %

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
Вътрешният кредит на търговските банки възлиза на 4.23 млрд. лв. към 19 ноември, сочи статистиката на БНБ. Седмица преди това вътрешният кредит е бил 4.37 млрд. лв. Основно намалението се дължи на понижените вземания от правителството, които към 19 ноември са 206.6 млн. лв., или 42% по-малко от предходната седмица. Вземанията от държавните предприятия леко са нараснали до 753.4 млн. лв. Левовите вземания от частния сектор и от населението са на стойност 1.687 млрд. лв., а валутните - за 1.586 млрд. лв.
Източник: Пари
Процедури за приватизация с текущи срокове за подаване на оферти 
06.12.99 Чепино - Велинград 80.00%
06.12.99 ЕАЗ- Перущица 80.00%


Допълнителна информация за необходимите документи, разработка на бизнес програма, осигуряване на  платежни средства (кредити, компенсаторни бонове и др.), инвестиционни консултации.
ПРИВАТИЗАЦИЯ
От 6 декември до 17 декември ЦМП ще приема заявките за седмия централизиран публичен търг за продажба на акции. Предлагат се книжа от 90 дружества с обща номинална стойност 802 186 лева. Новите предприятия в списъка са 19, останалите 71 фирми вече са били предлагани на предишни търгове. С най-голям капитал е Елхим-Искра АД - Пазарджик. За продажба се пускат 117 271 акции, или 14% от капитала му. Предлагат се още акции от Русенско пиво АД - Русе, Камел АД - Каварна, Перелик АД - Смолян, Шамот АД - Елин Пелин, и Рубин АД - Плевен.
Източник: Стандарт

РОСЕКСИМБАНК е сред кандидатите за Биохим, съобщи председателят на надзорния съвет на Росексим Емил Кюлев. Още петима кандидати желаят да влязат в банката, заяви изпълнителният директор на Банковата консолидационна компания Петър Жотев, без да споменава имена. До окончателното подаване на офертите за Биохим е възможно Росексимбанк да потърси и чуждестранен инвеститор, с който да се обедини в консорциум за покупката, заяви банкерът Кюлев. БКК ще обяви крайния срок за представяне на оферти за приватизацията на банка Биохим и Булбанк преди Коледа.
Източник: Пари

Българска Фондова Борса - София - 03.12.1999
Обща стойност:
Брой търгувани
компании:
Официални пазари:
Свободен пазар:
Блокова търговия:
Най-голяма промяна в цените на:
Пиринско пиво
30.15%
 Ален мак
-29.88%

 
Общи събрания днес
Алба-Виа (София)
Дунав-57 (Силистра)
Елит (Павликени)
Каучук (Пазарджик)
Юнион Миниер Пирдоп Мед (МДК) (Пирдоп)
Чипита България (Казичене)
ДРУЖЕСТВА
Председателят на Банка ДСК Спас Димитров е новият председател на АТБ. Това реши общото събрание на УС на асоциацията. За зам.-председател беше избрана Ваня Василева - изпълнителен директор на Общинска банка. На мястото на Стоян Александров, който излезе от ръководството на ЦКБ, и на Пеньо Хаджиев, който напусна Интернешънъл камършъл банк, бяха избрани Димитър Костов от ТБ България инвест и Момчил Андреев от Райфайзенбанк.
Източник: Пари

След заседание на Конституционния съд /КС/ във вторник ще стане ясно решението за отношенията между Плама-Плевен и банките в несъстоятелност. КС даде ход на дело по иск на 54-ма депутати за установяване на противоконституционност на текстове от Закона за бюджета за 1999 г. Държавата, без съгласието на кредиторите на рафинерията, замества Плама в задълженията й, а след това ги редуцира. Това нарушава правото на частна собственост във фалиралите банки и засяга акционерите им, смятат вносителите. Плама дължи на 11 банки /6 от тях в несъстоятелност/ общо 174 млрд. стари лв. Ако КС реши, че действията на държавата нарушават конституцията, Плама ще се разплаща пряко с банките, а не с държавата и няма да се редуцират дълговете на рафинерията.
Източник: Стандарт

BEIS рейтинг

Електронна 
промишленост

Първите 10 дружества по капитал /лв./


1 Оптикъл сторидж 4 050 000
2 Силуей Семикандактрас 2 384 413
3 АОТ 2 258 050
4 Микроелектроника 1 222 266
5 Информ. носители 959 328
6 Черно море 508 441
7 Битова електроника 442 270
8 Микропроцесорни системи 376 922
9 Дигиком 357 286
10 Инкомс-системи и електронна техника 296 354

Добавете вашата фирма в
Информационната система за
българските предприятия BEIS

НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА
Професионално обучение

На 8. 12. 1999 година в сградата на БСК на ул. “Алабин”16 -20, от 9.00 ч. ще се проведе последното за тази година обучение по Условия на труд на теми:
“Вътрешнофирмена организация на дейностите за безопасност и здраве"
и
“Трудово-правни аспекти на осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд“

Допълнителна информация 
и записване: 
тел: 9881865, Галя Цветкова;
E-mail: galia@bia-bg.com


 
Недвижими имоти

МАЯК АД
Оферта за предоставяне на терен и сгради на чуждестранни инвеститори
*
ХЗ ”Панайот Волов” АД - Оферта за предоставяне на терен и сгради на чуждестранни инвеститори


 
Какво е необходимо за да имате свой собствен 
Интернет магазин?

 
БИЗНЕС ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ

On-line бизнес системи на сървъра на БСК

Бизнес оферти
оферти за покупко-продажба на стоки от цял свят 
Used Equipment - оферти за използвано оборудване 
БГ Фарм - фармация, парфюмерия, козметика 
Недвижими имоти - покупко-продажба на недвижими имоти

Българската стопанска камара /БСК/ в сътрудничество с фирма GOPA - Consultants - Германия ще проведе от 6 до 17 декември т. г. на територията на Българо-германския образователен център в Пазарджик втория модул на REFA-курс на обучение на тема:
"Оптимизиране на фирменото управление на трудово-производствения процес в условията на пазарна икономика".
Курсът, който се организира като самостоятелен проект в рамките на българо-германската програма "Стимулиране на икономиката на заетостта", се финансира от Германското дружество за техническо сътрудничество /GTZ/ и  се провежда от високо квалифицирани германски лектори и преподаватели от REFA /Асоциация за обучение на висши кадри в сферата на бизнеса/. В курса участват ръководни кадри и водещи специалисти в областта на организацията и управлението на фирмите от различни сфери на икономиката. Успешно завършилите курса ще получат сертификати.
***
Днес,  06. 12. 1999 г. от 15 часа в банкетната зала на хотел "Интерростов", гр. Плевен ще се проведе общо събрание на Индустриална Стопанска Асоциация - Стопанска Камара Плевен
***
На 7. 12. 1999 г. (вторник), от 15 часа в конферентната зала на интерхотел "България" ще се проведе Общо събрание на Търговско  Индустриална  Камара гр. Бургас
***
Българска браншова камара по електронна промишленост и информатика организира общо събрание на камарата, което ще се проведе на 7 декември (вторник) от 16. 00 ч. в заседателната зала на БИЦ - ИЗОТ (София, бул. Цариградско шосе, 7 – ми км.) при следния дневен ред: отчет за дейността на ББКЕПИ за периода юли 1998 г. – ноември 1999 г.; обсъждане и приемане на нов състав на Управителния съвет и Контролния съвет на ББКЕПИ, и разни.
***
БСК-Комерсконсулт ООД организира семинар на тема “Нови моменти в регулирането на търговията със съседните страни” (10.12.1999 г). Допълнителна информация: тел: 981 95 48 – директен; централа 980 99 16, 980 90 96, вътр.: 227
***
БСК предлага на ръководствата на всички Браншови организации и
съюзи, Регионални камари и ИСА и ръководители на фирми съдействието си за организация и провеждане на практически семинари и дискусии,свързани с теорията и практиката по годишното финансово счетоводно приключване на фирмите и актуалните проблеми на данъчната система в България.Участниците ще могат да осъществят преки контакти и получат конкретни отговори на интересуващите ги въпроси от едни от най-добрите специалисти в тази област в страната.
Очакваме от ръководителите на фирми или техните счетоводители да
формулират конкретни проблеми или теми, които да се дискутират и по
които желаете да получите повече информация, както и времето за
провеждане на срещи във вашия регион.
 За повече информация: Г.Цветкова, Н.Нинов.тел.988  1865
 E-mail:galia@bia-bg.com и ninov@bia-bg.com
***
Центърът за обучение към БСК предлага партньорство на желаещите да открият собствен център за компютърно обучение. 
Допълнителна информация
***
Българската стопанска камара набира инвестиционни проекти (намерения), за реализацията на които е необходимо чуждестранно пряко или непряко финансиране в размер над 1 млн.щ.долара. Инициативата е следствие от заявения интерес в БСК от страна на чуждестранни инвестиционни фондове и банки за инвестиране в България.
За повече информация

Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви
СВЕТЪТ
Индекси на фондови борси
Dоw Jones Industrial
11286.18 (+247.12)
Nasdaq Composite
3520.63 (+67.85)

Стокови борси


Стока* Цена
LIGHT CRUDE ($US/bbl.) 25.70
BRENT CRUDE ($US/bbl.) 23.95
HEATING OIL ($US/gal.) 0.659
NATURAL GAS ($US/mmbtu) 2.33
UNLEADED GAS ($US/gal.) 0.702
GOLD ($US/Troy Oz.) 282.20
SILVER (cents/Troy Oz.) 514.50
PLATINUM ($US/Troy Oz.) 417.10
HOGS (cents/lb.) 57.30
PORK BELLIES (cents/lb.) 76.90
LIVE CATTLE 69.40
FEEDER CATTLE 84.87
*цени към 03.12.1999г.
САЩ
Air Canada е на път да закупи своя по-малък конкурент Canadian Airlines, създавайки национален превозвач, който ще обслужва 80 % от вътрешните полети в Канада и ще се превърне в 10 по големина самолетна компания в света. Бордът на директорите на Canadian Airlines вече е приел офертата на Air Canada в размер на 62 млн. щ. долара. 
Решението за поглъщането от Air Canada бе взето, след като партньорите на Canadian Airlines в международният авиоалианс Oneworld отказаха да предоставят финансова подкрепа на работещата на загуба самолетна компания. Сделката която, според властите в Канада трябва да приключи до 7 декември, ще сложи край на четиримесечната борба за контрол над Canadian Airlines и ще предостави на Air Canada контрол над 40% от целия международен трафик от и към Канада.
Източник: FT

Европа
Цените на акциите на News Corp. Ltd. достигнаха рекордните нива от над 15 австр. долара за акция на фондовата борса в Сидни в понеделник сутринта, след като стана ясно, че компанията на Rupert Murdoch ще финализира успешно сделката за покупка на миноритарен дял от платена телевизия в Германия.
Според условията по сделката Rupert Murdoch, чрез своята британска компания BSkyB ще придобие 24% от германската телевизия Kirch Group срещу сумата от 1.02 млрд. щ. долара. Източник: CNNfn*Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. 
За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20, 
тел. (+359 2) 9801091, факс (+359 2) 9814567, mail: bic_office@bia-bg.com


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999