Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 13 юли 2021 г., брой 5485
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(13.07.2021)
  EUR   1.95583  
GBP   2.28565
USD   1.65021
CHF   1.80228
EUR/USD   1.1852*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
arbitration.bia-bg.com

 


Общи събрания днес
  Сирма Ай Си ЕС АД - София
УСМ АД - Стара Загора
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

"Има такъв народ" (ИТН) повеждат с минимална разлика пред ГЕРБ при 98,9% обработени протоколи в Централната избирателна комисия (ЦИК). Партията на Слави Трифонов печели 645,1 хил. гласа (23,9%), сочат публикуваните данни на комисията. ГЕРБ-СДС ще е втората политическа сила в 46-тото Народно събрание с 639,2 хил. гласа (23,7%). БСП запазва третото място с 364,5 хил. гласа, или 13,5%, а четвърти са "Демократична България" с 338,9 хил. гласа (12,5%). В Народното събрание влизат още ДПС (287,7 хил. гласа, 10,7%), както и "Изправи се! Мутри вън", която е със 135,6 хил. гласа, или малко над 5%. Под чертата и без шансове за парламента остават патриотичните формации, партия "Възраждане" и политическият проект на Васил Божков "Българско лято". Лидерът на ИТН Слави Трифонов коментира, че партиите на промяната няма да съберат мнозинство в парламента и затова неговата партия ще поеме сама ангажимента за съставяне на кабинет с министър-председател Николай Василев. Правителството на малцинството и новосформираната партия ще разчита на плаващо мнозинство и подкрепа от другите в Народното събрание за прокарване на политиката си.

Източник: investor.bg

От 1 януари 2022-ра година линията на бедност в страната ще бъде 413 лева вместо досегашните 369 лева - това предвижда проект на правителствено постановление, качен за обществено обсъждане. Определянето на размера на линията на бедност за страната става на основание на специална методика. Тя дава възможност, при резки икономически промени, социалният министър да предлага размер на линията на бедност на базата на обективна информация, съобразена с възможностите на бюджета, но не по-малък от определения размер на линията на бедност за страната през текущата година. Отсъствието на предсказуемост по отношение на промените в потреблението и заетостта, свързани с все още наличните рискове от здравно естество, налагат използването на относително консервативен подход при определянето на размера на линията на бедността за 2022 г., се посочва в мотивите към проекта на постановление, предаде БНР. С определянето на линията на бедност от 413 лв. за догодина, финансовата подкрепа за хората с трайни увреждания ще бъде актуализирана, съобразно възможностите на бюджета.

Източник: Монитор

 
Дружества
Строителство на електрически инсталации
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2019 г.
(хил. лв.)
  1   Импулс Ко ООД - София   41 295  
  2   Техно инвест ЕООД - Добрич   23 909  
  3   Електролукс Табаков и Синове ООД - Пловдив   21 077  
  4   Булелектрикс ООД - София   20 152  
  5   Енерджи Ка ЕООД - Пловдив   13 646  
  6   Брайт инженеринг ООД - София   11 110  
  7   Технотерм Инженеринг ЕАД - София   9 847  
  8   Мега Ел ЕООД - Казичене   8 613  
  9   Вилмат ООД - София   7 281  
  10   Кларео ЕООД - Несебър   7 196  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 12.07.2021
  Обща стойност (BGN): 788 022.67  
Брой търгувани компании: 29
Premium 47 778.77
Standard 406 187.34
АДСИЦ 142 702.26
Структурирани 9 927.16
BEAM - Акции: 181 427.14
Най-голяма промяна в цените
Зърнени храни България АД - София 5.00 %
Индустриален холдинг България АД - София -3.08 %
BaSE - Акции: 1 672.00
BaSE - АДСИЦ: 604.00
  Регулирана информация
Випом АД - Видин
КММ АД - Шумен
Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 

 

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Контролирано от „Химимпорт“ дружество е придобило от държавата поредните апетитни имоти в района на летище София. Сделката за 27 508 кв. м. с фирма „България Ер Меинтенанс“ е финализирана на 18 януари 2021 г. при средна цена от 101 евро на квадратен метър – цена, обявена за нереалистична още в далечната 2008 г. при сходна сделка на тройната коалиция. Решението за продажба на терените директно на „България Ер Меинтенанс“ без провеждане на търг бе взето от кабинета на Бойко Борисов на 18 септември 2020 г. Правителството се позова на Закона за насърчаване на инвестициите, който позволява продажба на земя без конкурсна процедура на сертифицирани инвеститори. Проектът предвижда върху земята да бъде разширена съществуващата база за ремонт и обслужане на самолети, оперирана от „Луфтханза Техник“, като се обособи нова част за организация на техническото обслужване. Според сключения договор инвеститорът следва да въведе обекта в експлоатация до 3 години от подписването му с инвестиция от 27 млн лв. Проектът трябва да се поддържа минимум 5 години след завършване на инвестицията, като най-малко 80% от приходите трябва да са от заявената икономическа дейност.

Източник: Сега

Комисията за защита на конкуренцията е получил уведомление за намерението на "СОТ-Сигнално охранителна техника“ ЕООД да осъществи концентрация посредством придобиване на пряк едноличен контрол върху "ВИП СОД“ ЕООД. Търговските дейности на двете компании са свързани с извършване на охранителни услуги. "СОТ – Сигнално охранителна техника“ ЕООД, известна като „СОТ 161“, е дъщерна фирма на „Сектрон“ ООД, най-големия вносител на технически системи за сигурност и охрана в България. Фирмата е регистрирана през януари 1994 г. от инж. Павел Виденов. Тя е първата фирма в страната, специализирана в охраната на обекти със СОТ. Година след регистрирането си, фирмата стартира и физическата охрана на обекти.

Източник: Банкеръ

Базираната в Унгария компания ANY Security Printing Company заяви, че е подписала договор за продажбата на своя 50% дял в базираната в София аутсорсинг компания Direct Services за 2 милиона евро. Името на купувача не беше обявено. Приключването на сделката зависи от регистрацията на промяната на собствеността, която се очаква да се осъществи до края на юли, заявиха от ANY Security Printing Company. Според данни, публикувани в Търговския регистър, останалите 50% дял от Direct Services се притежават от базираната в София Power Solutions. Direct Services е създадена през 2005 г. от ANY Security Printing Company в партньорство с българската ИТ компания KONTRAXDirect Services оперира в областта на транзакционен печат, дигитален печат на книги, дигитализация и физическо съхранение на документи, доставки на ПИН пликове и банкови карти. Direct Services, която има екип от 60 служители, е регистрирала 8.8 млн. лева продажби миналата година. Унгарската ANY Security Printing Company е една от най-големите в Унгария и водеща в региона на Централна и Източна Европа печатни компании.

Източник: SeeNews

Финансовият ресурс на „Автомагистрали“ е на своя минимум, а причината е раздаваните огромни суми от предишното ръководство на дружеството, алармира изпълнителният директор инж. Валентин Вълков. Освен строителството на нови пътни участъци, дружеството изпълнява ремонти по пътната мрежа, възложени от Агенция „Пътна инфраструктура“ след обществени поръчки, като използва и подизпълнители. Без одобрение от страна на АПИ предишното ръководство е раздало 19 млн. лв. по такива договори, съобщи Вълков. Именно осигуряване на средства за разплащания за пътни обекти, които са в процес на изпълнение, обсъдиха инж. Вълков, регионалният министър Виолета Комитова и представители на АПИ. Недостигът на финансов ресурс за текущи ремонти по републиканските пътища е заради възложената в много по-голям обем работа, отколкото е предвиденият за тази година бюджет на АПИ. Ресорният министър Комитова съобщи, че плащанията към фирмите ще бъдат правени след проверка на качеството на извършените дейности. Председателят на УС на АПИ Апостол Минчев заяви, че ще назначи техническа експертиза от Университета по архитектура, строителство и геодезия, която да провери дали е целесъобразна промяната в проекта за участък от магистрала „Хемус“. Промяната предвижда вместо тунел да бъде изградена траншея.

Източник: economic.bg

Moody's Investors Service заяви в понеделник, че е дал рейтинг от Ba2 за дългосрочен дълг на старшите необезпечени облигации, които ще бъдат емитирани от държавния Български енергиен холдинг (БЕХ). Перспективите на БЕХ са стабилни, се казва в изявление на Moody's Investors Service. За финансовата 2020 г. Български енергиен холдинг отчита консолидирани общи приходи от 5,6 млрд. лв. и EBITDA от 898 млн. лв. Рейтингът Ba2, присвоен на новите облигации, е в съответствие с този на съществуващите облигации на БЕХ, отразявайки тяхното първостепенно необезпечено класиране. Очаква се сумата на емисията да бъде 600 милиона евро, но изпълнението зависи от пазарните условия. Moody's очаква приходите от емисията да бъдат използвани до голяма степен за погасяване на непогасената облигация на компанията в размер на 550 милиона евро, която е с падеж на 2 август 2021 г. БЕХ има корпоративен рейтинг на групата Ba1, който се подкрепя от нарастващите приходи от либерализирания пазар на електроенергия, предвид конкурентна производствена комбинация, отличаваща се с висока производителност; от ядрена и хидроенергия с ниска променлива цена чрез значителни печалби от регулирани електрически и газови мрежи; и от история на относително ниски инвестиционни разходи и ограничаване на дивидентите от 100% собственика на БЕХ, правителството на България (стабилен Baa1).

Източник: SeeNews       Българска стопанска камара 
В помощ на външнотърговската дейност
 

 


 
Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
 

 
 
Новини от БСК и членовете на БСК

ВУЗФ: конкурс за есе за пълна стипендия Срок за кандидатстване – 31 август!


Предстоящи събития

18 юни – 19 юли: Cъстезания за иновации „Copernicus Masters” и “Galileo Masters” 2021

9 септември: Тук-Там Кошер 2021 с отстъпка за членове на БСК.Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага от м. юли 2020 г., цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 3 – 12 юни 2021, съботно-неделен
CCNA 1 – 02 октомври 2021, съботно-неделен
DevNet – 02 октомври 2021, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Европейската комисия обяви, че ще отложи плана си да предложи дигитален данък в ЕС, за да не застрашава опитите за осигуряване на глобално споразумение за по-справедливо данъчно облагане. След "необикновен" пробив на преговорите на Г-20 в събота, "решихме да отложим работата си по предложение за дигитален налог", отбеляза говорител на ЕК, ден след като Вашингтон поиска Брюксел да отложи данъчния си план. Срещайки се във Венеция, финансовите министри на страните членки на Г-20 одобриха план, договорен от 132 страни, да се направи основен ремонт на начина, по който мултинационалните компании, включително американските дигитални гиганти, са облагани с данъци. Г-20 призова преговарящите да разгледат бързо останалите въпроси и да финализират споразумението до октомври. Те одобриха резултата от преговорите в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за глобална минимална ставка на корпоративния данък от най-малко 15 процента и да позволят на нациите да облагат част от печалбите на най-големите световни компании, независимо къде се намират са със седалище. 

Източник: AFP

Америка

Повишаването на добива на петрол в Бразилия през това десетилетие ще превърне страната в петия по големина износител на суров петрол през 2030 г. Това обяви бразилският министър на енергетиката Бенто Албакърки. "През 2030 г., ще достигнем производство от 5,3 милиона барела петрол на ден. Бразилия ще стане петият по големина износител в света". По думите му производството на суров продукт в Бразилия ще скочи от 3,3 милиона барела на ден. В момента Бразилия е сред първите десет на най-големите износители на суров петрол в света. На първо място е Саудитска Арабия. Производството на петрол обаче през последните години в Бразилия нараства. Основните двигатели за растежа при предлагането през 2021 г. ще бъдат Канада, Бразилия, Китай и Норвегия, според последния месечен доклад за пазара на петрол на ОПЕК през юни. Производството на суров петрол в Бразилия през април 2021 г. нараства със 128 000 барела на ден от март до средно 2,97 милиона барела на ден. Производството през май отчете ръст от повече от 50 000 барела на ден, изчислява ОПЕК. 

Източник: Associated Press

Азия

Компанията за електрически превозни средства Pony.ai планира масово производство на своята система за автономно шофиране от Ниво 4 до 2023 г., докато индустрията все повече започва да се измества към този тип технологии на фона на глобалната електрификация на транспорта. Американската група за инженерни стандарти SAE International класифицира автономното шофиране в шест нива – от 0 до 5, като Ниво 4 позволява на превозното средство да действа само, без човешка намеса, през по-голямата част от пътуването. Системата на Pony.ai ще бъде подкрепена от нова сензорна платформа, оборудвана с лидар, разработен от американската компания Luminar Technologies. 10-сантиметровите сензори са способни да откриват обекти на разстояние от 500 метра от превозното средство. Понастоящем Pony.ai тества своя автопарк от над 200 автомобила в китайските градове Гуанджоу, Шанхай и Пекин, както и Ървайн и Фремонт, Калифорния. Компанията, подкрепена от японския автомобилен концерн Toyota, поглежда и към пазара за товарни автомобили. Нейните самоуправляващи се камиони вече са изминали повече от 37 хил. км и са транспортирали над 13 хил. тона товар от май досега.

Източник: Nikkei

 
Индекси на фондови борси
12.07.2021
Dow Jones Industrial
34 996.18 (126.02)
Nasdaq Composite
14 733.20 (31.32)
Стокови борси
12.07.2021
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)74.32
Heating oil ($US/gal.)2.1500
Natural gas ($US/mmbtu)3.7500
Unleaded gas ($US/gal.)2.2800
Gold ($US/Troy Oz.)1 810.20
Silver ($US/Troy Oz.)26.33
Platinum ($US/Troy Oz.)1 119.20
Hogs (cents/lb.)87.33
Live cattle (cents/lb.)125.80

       Опознай България

Берлински договор - 1878 г.

Берлинският договор е подписан на 13 юли 1878 г. и урежда промените в положението на Османската империя след Руско- турската война (1877 – 1878). Договорът е заключителния документ от Берлинския конгрес и е подписан точно месец след началото на тази среща на представителите на Великите сили - на 13 юни с.г. в двореца Радзвил. Договорът се състои от 64 члена. Унищожава разпоредбите на предварителния Санстефанския мирен договор от 3 март 1878 г. между Русия и Османската империя. По силата на Берлинския договор току-що освободилата се българска държава е разпокъсана на няколко части. 1. Териториите между река Дунав и Стара планина заедно с тогавашната Софийска област образуват Княжество България начело с княз, избиран пряко от народа. За да бъде признат за законен български владетел, той трябва да получи съгласието на Великите сили (Русия, Англия, Франция, Австро-Унгария, Германия и Италия) и Османската империя. За управлението на Княжеството се предвижда Органически устав (конституция), изработен от събрание на местни първенци. Новата българска държава се поставя във васална зависимост от Османската империя и се задължава да и плаща ежегоден данък. За нея остават в сила всички договори, подписани между западните велики сили и Османската империя до избухването на Руско-турската освободителна война 1877- 1878 г., и др. 2. Земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област под произволното име Източна Румелия. Управлението и се възлага на генерал- губернатор, назначаван от Високата порта и одобряван също така от Великите сили, участвали в Берлинския конгрес. В негова подкрепа трябва да действа Областно събрание, избирано от населението, живеещо в Областта. 3. Македония и Одринско остават отново в пределите на Османската империя под пряката власт на султана, т. е. за тези две български области не се предвижда каквато и да било промяна в статута им от времето преди Руско-турската освободителна война (1877 г.-1878 г.). 4. Градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа като компенсация за Бесарабия, която по силата на Санстефанския договор се предоставя на Русия. Някои клаузи на Берлинския договор са променени още при Съединението на Княжество България с Източна Румелия (6 септември 1885 ). Част от системата, установена с договора, е напълно разрушена на 22 септември 1908 г., когато България обявява независимостта, а Австро- Унгария анексира Босна и Херцеговина, покрай благоприятно условие възникнало в Османската империя, където е налице Младотурската революция.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 13.07.2021
Българска версия: 29961, Английска версия: 2876

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София 1527, ул. Чаталджа 76,
тел. 980-10-90, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2021. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999