Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 30 април 2020 г., брой 5189
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(30.04.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23836
USD   1.80394
CHF   1.85018
EUR/USD   1.0842*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
търси да назначи
за гр. София
Работник ВиК
Технически ръководител
Водопроводчик
Машинист ПСМ (багерист)
Заварчик полиетилен
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Асела АД - Асеновград
Балканкерамик АД - Нови Искър
БММ АД - София
Винексперт ивънтс ЕАД - Варна
ВС - Метал къмпани АД - Луковит
Жабляно АД - Жабляно
Зино П АД - Петрич
Исмена Ви АД - София
Лесоимпекс АД - София
Мак АД - Габрово
Метаком СЛЗ Инвест АД - Плевен
Момчил Кооп АД - Момчилград
Нектар АД - Севлиево
Новоком АД - Плевен
Очна оптика и корекция АД - София
Пегас АД - Пловдив
Пиринснаб АД - Благоевград
Рила Инвест АД - Дупница
Рилалес АД - Дупница
СБКИ АД - Пловдив
Сортови семена АД - Бяла Слатина
Юробанк България АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През март 2020 г. лихвените равнища по евровите влогове на фирмите достигнаха отрицателната средна стойност от -0.03%, отбелязвайки спад с 0.07 пр.п спрямо февруари, когато процентът беше положителен. Година по-рано тези средства са се олихвявали средно с 0.05%. Бизнесът започна да държи пари на депозит с отрицателна лихва още от октомври 2019-а, когато доходността падна до -0.02 на сто, като това бе прекратено временно в началото на годината. Средните лихви по левовите депозити за бизнеса също спадат спрямо предходния месец - до 0.02 на сто. При влоговете на гражданите ситуацията е подобна. През март спрямо година по-рано средният лихвен процент по депозитите на домакинствата в левове също се понижава - с 0.02 пр.п. до 0.12%, а по тези в евро - с 0.06 пр.п. до 0.10%.

Източник: Банкеръ

Кабинетът пусна първите безвъзмездни помощи за пострадали от коронакризата фирми. Общо 173 млн. лв. ще бъдат предоставени като грантове на малки и микрофирми, които са регистрирали спад с минимум 20% в своя оборот през този април спрямо същия месец на 2019 г. Те ще получат безвъзмездно суми от 3 000 до 10 000 хиляди лева. С тях ще могат да покрият най-неотложните си нужди, като наем, консумативи, суровини, разходи за заплати и други разходи за оборотни средства. Досега обявените антикризисни мерки, с изключение на субсидията, покриваща 60% от заплатите на работниците, бяха единствено за отпускане на кредити при облекчени условия. Средствата за безвъзмездната помощ идват от европрограмата "Иновации и конкурентоспособност“, а проектът е наречен „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. За грантовете ще може да се кандидатства от 11 май 2020 г.

Източник: Сега

 
Дружества
Производство на метални конструкции и части от тях
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   ХМЦ АД - Пловдив   42 951  
  2   Технопанел ЕАД - София   41 537  
  3   Новотехпром ООД - Стара Загора   40 162  
  4   Металик АД - Стара Загора   35 128  
  5   Метекно България АД - Плевен   32 479  
  6   Стам ЛТД ООД - София   30 730  
  7   Томика Метал АД - Пловдив   30 048  
  8   Стримона строй ЕООД - Петрич   26 400  
  9   Скай Монт ЕООД - Хасково   24 599  
  10   ВИТУ ООД - Пловдив   19 011  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 29.04.2020
  Обща стойност (BGN): 997 922.29  
Брой търгувани компании: 36
Premium 441 529.09
Standard 395 777.44
АДСИЦ 139 756.05
Права 20 859.70
Най-голяма промяна в цените
Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ - София 4.97 %
Алтерко АД - София -4.46 %
BaSE - АДСИЦ: 489.85

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

„Чайкафарма Висококачествените лекарства“ АД ще строи трети завод в с. Казичене край София. Покупката на имота, върху който ще се изгражда предприятието, е една от точките, които акционерите ще обсъждат на общото събрание, насрочено за 22 юни т.г. Цената на парцела и прилежащите към него сгради е 14,849 млн. лева и е определена от независим оценител, като оценката е подготвена и е в сила от средата на 2018 г. Продавач е „Търговска Лига Глобален Аптечен Център“ АД. Инвестицията се планира да бъде завършена към края на 2022 г., а мощностите й да бъдат почти напълно запълнени към 2026 г. при благоприятна икономическа обстановка. Предприятието се планира да увеличи производствения капацитет на компанията с допълнителни 500 млн. таблетки годишно от около 450 млн. в момента и да осигури допълнителни помещения за съхранение на продукцията. Сделката ще доведе до обезпечаване и на планираните продажби на компанията, в противен случай, заради липсата на капацитет, има риск те да не се реализират, става ясно още от документите. Компанията в момента има два завода – един във Варна и един в Пловдив. И двете предприятия работят на почти максимален капацитет и произвеждат почти 160 лекарствени продукта.

Източник: investor.bg

13 фирми са кандидати да изградят срещу 267 млн. лв. без ДДС обходния път на Габрово с тунел под връх Шипка. Техните оферти, обединени в 7 предложения, бяха отворени в Агенция “Пътна инфраструктура”. Сред кандидатите са големи български фирми в пътното строителство, обединени в консорциуми, турски компании и една китайска, които играят самостоятелно. В “Консорциум ПСВТ” са “Пътни строежи – Велико Търново”“Хидрострой” и “Пътинженерингстрой-Т”. Чрез обединението “Шипченски проход” участват “Трейс груп холд” и “Алве консулт”. В “Геопът Шипка” участват “Геострой” и “Пътстрой-92”. Българската фирма “Виа план” е подала оферта в консорциум с турската “Доуш Иншаат Ве Тиджарет”, която изгради метрото от “Надежда” до площад “Света Неделя” в столицата. Сред изцяло чуждите участници са турската “Дуйгу мюхендислик иншаат туризм дъш тиджарет ве санайи лимитед ширкети”. Фирмата у нас досега се е явявала единствено на търга за жп линията Елин Пелин - Вакарел, който е за половин милиард лева. Друг кандидат от Турция е “Колин иншаат туризм санайи ве тиджарет”, която е напълно непозната в България. Китайската оферта е на “Чайна комюникейшън кънстракшън къмпани”. Тя участваше в консорциум с “Трейс груп холд” за участък от жп отсечката между Елин Пелин и Костенец. Проектът за тунел под Шипка се финансира от бъдещата програма “Транспортна свързаност 2021-2027” и трябва да направи бърза връзка между Южна и Северна България.

Източник: 24 часа

България е получила от Китай 25 килограма субстанция за производство на Хлороквин фосфат срещу COVID-19 и лекарството започна да се произвежда в Бул Био. Дружеството е получило лиценз за производството на Хлороквин фосфат у нас. Бул Био е към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и е 100 процента държавна собственост, с принципал Министерството на здравеопазването. Обемите, в които се разфасова и опакова лекарството Хлороквин фосфат, са съобразени с терапевтичната доза за прилагане при пациенти с коронавирус, а Бул Био ще го произвежда в собствената си база. Първите дози от Хролоквин фосфат ще стигнат за 2500 пациенти за пълен курс на лечение от 14 дни в болнични условия. От Бул Био представиха и три инвестиционни проекта за борбата с инфекциозните заболявания. Първият касае е нова производствена линия на БЦЖ ваксина, за която дружеството притежава лиценз и така капацитетът за производство на ваксината ще се увеличи двойно и може да достигне до 4 млн. ваксини. Вторият проект е за разширяване производството и обновяване на апаратурата за човешки кръвни продукти-имуноглобулини, което е изключително важно за най-тежко болните и е от стратегическо значение за нашето здравеопазване. Специалистите в дружеството там използват с техника от 70-те години на миналия век и обновяването на базата е водещо за работата им. В Бул Био имат готовност и за възстановяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне.

Източник: Труд

Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО) оспорва решението на Министерството на образованието да възложи изграждането на зони за безжичен интернет в определени райони на страната на два големи телекома - А1 и на БТК. Конкурсът бе обявен на 8 април. Срокът за представяне на оферти също 8 април. Възложителят МОН твърди, че е бързал много с процедурата, защото в условията на извънредно положение и дистанционнно учене е важно всички деца да имат достъп до интернет. Поръчката на МОН с прогнозна стойност 1.6 млн. лева е за „Изграждане на безжични (тип WiFi) зони в кризисни ситуации с цел подпомагане учебните процеси“. Министерството е открило няколко особени зони в големите градове, в които д домовете почти няма интернет. Това са кв. Факултета в София, "Нов път" във Видин, Столипиново и Шекер махала в Пловдив, бургаските квартали Долно езерово, Горно езеро и Победа, кв. Надежда в Сливен. В Кърджали е кв. Боровец, в Благоевград - махала Предел, в Пазарджик - част от жк "Изток"."Цената е прекалено висока, а изборът на МОН, който пренебрегва малките и средните български компании, които са в основата на това България да е в топ класацията за най-бърз интернет в световен мащаб, е неправилен и дискриминиращ", твърди в свое отворено писмо БАБТО.

Източник: Сега

Държавното оръжейното предприятие "ВМЗ"-Сопот ще произвежда и в чужбина част от новата си продукция, за което в момента води преговори с европейска държава - член на НАТО. Съвместно с чужда компания, ще бъде произвеждан нов, разработен в заводите, противотанков реактивен гранатомет. Оръжието вече се произвежда и е тествано у нас. Новият гранатомет е предназначен за поразяване на танкове и други механизирани бронирани средства, които са на въоръжение на няколко чуждестранни армии. Разработката е направена изцяло в България. "ВМЗ" продължава да изнася 100% от продукцията. През последните години освен традиционните партньори от Близкия изток и държавите от бившия Съветски съюз, все по-голям интерес към изделията проявяват страните от Азия, Европа, Латинска Америка и Северна Африка. Чрез износа на производство в НАТО-вска държава се гарантира бъдещо сътрудничество в областта на производството на артилерийски муниции и въоръжение, както и износ на ноу-хау. За последните три години предприятието е инвестирало над 100 млн. долара за модернизация на производствата. Заради глобалното свиване на търсенето на специална продукция, в момента "ВМЗ" работи по усвояване на натовски образци на въоръжение и до края на годината се очаква да предложи нова серия продукти на световния пазар.

Източник: БНТ

Регулирана информация       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Възобновяване на работата в предприятията след период на спиране по причини, свързани с COVID-19

БАСЗЗ дари 5000 лв. на БАН за научни разработки, свързани с борбата с Ковид-19

Радосвет Радев: В тези тежки условия българските работодатели показаха своята социална отговорност

Относно: Мерки за възстановяване от кризата, предизвикана от COVID-19


Предстоящи събития

11 май: Солидарност и отговорност на бизнеса в отговор на COVID-19

12 май: Уебинар: Cloud & Cyber Security

18 май: Частният сектор и COVID-19 Икономическо въздействие и ефекти върху бизнеса


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Във връзка с извънредното положение в страната и забраната за обучителни институции да провеждат присъствени курсове,
Сиско академията на Българска стопанска камара стартира дистанционно обучение.

Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Ограниченията заради коронавируса са причинили огромна финансова загуба на Alitalia. Това заяви пред парламентарна комисия назначеният от правителството администрaтор на италианския авиопревозвач, който е близо до фалит Джузепе Леогранде. Приходите през март са намалели със 76,5 процента на годишна основа до около 44 милиарда евро (48 милиарда долара), каза той пред комисията. За периода от 1 до 23 април те са се сринали с 97 процента до по-малко от 5 милиарда евро, а броят на дневните полети се е понижил до 49 спрямо повече от 500 през януари, добави Леогранде. Италианското правителство е в процес на ренационализация на Alitalia. Миналата седмица министърът на икономическото развитие Стефано Патуанели заяви, че това може да стане през юни. Епидемията от COVID-19 и ограниченията за пътуване, свързани с нея, се превърнаха в катастрофа за всички авиокомпании по света, но Alitalia беше в тежко положение и преди това. Авиопреозвачът е под контролирана от правителството администрация от май 2017 година и оттогава оцелява благодарение на държавни заеми. Преди епидемията да усложни ситуацията, опитите да се намерят частни купувачи, включващи преговори с Delta и Lufthansa, се провалиха.

Източник: Associated Press

Америка

Американският самолетопроизводител Boeing съобщи, че ще намали служителите си с около 10% и ще свие още повече производството на самолетите 787 Dreamliner, след като обяви загуба за второ поредно тримесечие на фона на срива на глобалното търсене на пътувания заради коронавируса. Цената на акциите на компанията нарасна с 5,4% до 138,34 долара в предборсовата търговия. Самолетопроизводителите, авиокомпаниите и доставчиците бяха тежко засегнати от пандемията, която срина пътуванията, запрати големите икономики в рецесия и принуди големи компании да търсят ликвидни средства, за да издържат кризата. Базираната в Чикаго Boeing изрази увереност, че ще получи достатъчно ликвидни средства, за да финансира операциите си, което тласна нагоре цената на акциите й в предборсовата търговия. Ройтерс съобщи във вторник, че компанията работи с инвестиционни банки по потенциална облигационна сделка на стойност най-малко 10 млрд. долара. Миналия месец тя използва цялата си кредитна линия от 13,8 млрд. долара и също така обмисля да поиска държавна помощ. Още преди коронавируса Boeing трябваше да се бори със замразяване на производството и приземяването от една година на самолетите си 737 MAX след две катастрофи с жертви.

Източник: investor.bg

Азия

Звеното на Huawei за дизайн на чипове за първи път изпревари Qualcomm като водещ доставчик на полупроводници в Китай. Това се случи след като коронавирусът повлия на пазара на смартфони в страната и това засегна американския гигант. Звеното, известно като HiSilicon, е продало 22,21 млн. процесора за смартфони през първото тримесечие на 2020 г., почти в съответствие с броя, който продаде през същия период миналата година, сочи нов доклад на базираната в Китай CINNO Research. HiSilicon е успяла да увеличи пазарния си дял до 43,9% от 24,3% през първото тримесечие на 2019 г. CINNO Research, която следи пазара на чипове в страната, не разкрива данните за продажбите на Qualcomm или други доставчици, но твърди, че пазарният дял на американската компания е спаднал до 32,8% през тримесечието до март, от 48,1% през същия период миналата година. HiSilicon проектира чиповете с марката Kirin, които се ползват в смартфоните на Huawei. Полупроводниците се произвеждат от Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Растежът на HiSilicon в Китай отразява факта, че Huawei се фокусира активно върху вътрешния си пазар, след като беше поставена в черния търговски списък на Съединените щати миналата година.

Източник: CNBC

 
Индекси на фондови борси
29.04.2020
Dow Jones Industrial
24 633.86 (532.31)
Nasdaq Composite
8 914.71 (306.98)
Стокови борси
29.04.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)17.41
Heating oil ($US/gal.)0.8300
Natural gas ($US/mmbtu)1.8800
Unleaded gas ($US/gal.)0.8100
Gold ($US/Troy Oz.)1 727.80
Silver ($US/Troy Oz.)15.40
Platinum ($US/Troy Oz.)807.10
Hogs (cents/lb.)55.52
Live cattle (cents/lb.)84.28

       Опознай България

Античен културно-комуникационeн комплекс Антична Сердика

Комплексът се намира в сърцето на град София пред ЦУМ, между Министерския съвет и президентството. Изграден е върху площ от 8000 кв. м. Възстановени са двете главни улици на древна Сердика – Декуманус Максимус и Кардо Максимус. Сред руините на 7 древни сгради, принадлежали на богати граждани, има обособени пешеходни пътеки и по-голямата част от комплекса е свободна за посещения. Зоната на площад "Независимост" е с площ 4850 кв. м. В нея са експонирани разкрити археологически структури и е обърнато специално внимание на консервацията на секторите със запазени подови настилки. Зоната под бул. "Мария Луиза" е с площ 3150 кв. м и обхваща пространството между Централния подлез с храма "Св. Петка Самарджийска" и северния вестибюл на Метростанция тт-8, като включва покритото пространство под трасето на бул. "Мария Луиза". Тя има музеен характер и е с цялостна консервация на всички проучени и съхранени археологически останки. (Снимка: БНТ)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 30.04.2020
Българска версия: 29978, Английска версия: 2886

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999