Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 18 юни 2019 г., брой 4975
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(18.06.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19244
USD   1.74099
CHF   1.74410
EUR/USD   1.1234*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Автотранс 2002 АД - Ветрен - Пз
Агрогор АД - Генерал Тошево
Билдинг Група АД - Габрово
БМ Карпет АД - София
Българска бизнес група холдинг АД - София
Българска фондова борса АД - София
Ви Кей Джи Груп АД - Русе
Винарско имение Санта Сара АД - Горица - Бс
Вулкан цимент АД - Димитровград
Доверие - Обединен холдинг АД - София
Е-Елит БГ АД - София
Екоел-омега АД - Плевен
Елиша АД - Храбърско
Елпром Харманли АД - Харманли
Индустриален център Тракия АД - Пловдив
Интертед 99 АД - Стара Загора
Интертед Стара Загора АД - Стара Загора
Кох-И-Ноор Хемусмарк АД - Бургас
М Тек АД - Пловдив
Магнетик Хед Текнолоджис / България/ АД - Разлог
Мел Холдинг АД - София
Нео Лондон Капитал АД - София
Неохим АД - Димитровград
Одеса груп АД - Дупница
Партньори АД - Костинброд
Пенсионно осигурителна компания Съгласие АД - София
Родина - Турист - 97 АД - София
Родопи АД - Белово
Ролес АД - Варна
Самоков - Боровец 21 АД - Самоков
Самоков Боровец АД - Самоков
Сирена 98 АД - София
Стройинвест холдинг АД - София
Т-Ком АД - Пловдив
Таис 91 АД - Казанлък
ТЕЦ Марица 3 АД - Димитровград
Тодоров АД - София
Трансстрой - Бургас АД - Бургас
Тутракански фериботен комплекс АД - Тутракан
Фоукал Пойнт Инвестмънтс АД - София
Химическо чистене - ГМК АД - Казанлък
Хотел Рила АД - София
Цератицит България АД - Габрово
Ялта груп инвест АД - Русе
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Само месец след като остро разкритикуваха изп. директор на НЕК Петър Илиев и директно поискаха оставката му от Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ) отново обвиниха държавното дружество в изкривяване на свободния пазар. От началото на юли токът, произведен от малките ВЕИ централи, трябваше задължително да се търгува на борсата, но впоследствие срокът бе удължен и вече е 1 октомври. Заради отлагането сега НЕК се разпорежда с тази електроенергия и планира да проведе търг за продажбата й на платформата за двустранни договори на енергийната борса, организиран за сряда, съобщиха работодателите. "Като приветстваме решението тази електроенергия да бъде реализирана на свободен пазар, изразяваме несъгласие с начина, по който планирате това", пишат от асоциацията, в която влизат БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП. Според експертите условията по търга може да породят спекулации и в крайна сметка да доведат до това, че кандидат-купувачът да бъде една единствена фирма. Работодателите напомнят, че точно за да се избегнат подобни рискове, Народното събрание прие законови промени, които задължават електроенергията от тези централи да се продава на борсата.

Източник: Сега

Финансовите резултати на компаниите в България през 2018 г. отразяват лекото забавяне на икономическия растеж, който е видим и в макроикономическата статистика. Приходите на работещите фирми в страната нарастват със 7.1% до 359.9 млрд. лв. през 2018 г. Това е много по-силен резултат от година по-рано, когато оборотите се вдигнаха само с 1%. Същевременно нагоре са и разходите, като така печалбата се повишава едва с 2.7% до 23.4 млрд. лв. Основният двигател на растежа през 2018 г. са силните финансови резултати на фирмите от сектора на информационните и комуникационните технологии, показват данни на Националната агенция за приходите (НАП) за 2018 година.

Източник: Капитал

 
Дружества
Дейности на агенции, свързани с превоз на товари
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Шенкер ЕООД - София   122 272  
  2   Монделийз Юръп Прокюърмънт ГмбХ - клон България - София   100 348  
  3   Юнимастърс Лоджистикс Ес Си Ес ЕООД - София   65 887  
  4   Батон Транспорт България ЕООД - София   40 396  
  5   Мувио лоджистикс ЕООД - София   39 324  
  6   Кам шипинг ЕАД - Бургас   31 633  
  7   Деламод ООД - София   31 418  
  8   Карго Партнер ЕООД - София   31 175  
  9   Трансленд ООД - София   29 668  
  10   Трък Фери ЕООД - Пловдив   29 485  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 17.06.2019
  Обща стойност (BGN): 803 568.14  
Брой търгувани компании: 27
Premium 59 808.82
Standard 439 548.64
АДСИЦ 40 707.52
Структурирани 427.69
Облигации 263 075.48
Най-голяма промяна в цените
Елхим Искра АД - Пазарджик 6.11 %
Индустриален капитал - холдинг АД - София -5.00 %
BaSE - Акции: 9 227.37
BaSE - АДСИЦ: 278.20

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Хладилници от най-висок клас и по най-модерни технологии ще се произвеждат до две години в завода на Либхер край с. Радиново. Те ще заменят сегашните модели, които ще продължат да се правят, но в други държави, където компанията има свои представителства. Либхер-Хаусгерете Марица е една от 70-те германски фирми в Южен Централен район и най-големият инвеститор в Тракия икономическа зона. Всички германски компании в обсега на Южен централен район са производствени и в различни сфери ​- машиностроене, металургия, хранително-вкусовата и химическата промишленост, строителството, медицинската сфера, текстилната индустрия и др. Големият производител на селскостопанска техника Claas е тясно свързан с Аграрния университет в Пловдив. Успешно е дългогодишното присъствие на фирмата „Аурубис България“ - медодобивния завод на германската компания „Аурубис“ в Пирдоп.

Източник: Марица

Българската софтуерна компания Tiger Technology е привлякла инвестиция от 4.5 млн. лв. (2.3 млн. евро) от бизнес ангели. Компанията, основана от Александър Лефтеров, който от юни миналата година е част от международната мрежа за предприемачи Endeavor, разработва софтуерни решения, свързани с използването на големи дискови масиви чрез споделен достъп в области, за които има нужда от високи скорости, като медийната индустрия. Набраните средства ще бъдат използвани за разширяването на компанията, предимно по отношение на пазара в САЩ, и по-добро налагане на продукта на компанията Tiger Bridge, който прави възможен бързия достъп на файлове в облака, които нямат копие на локален сървър. От своя страна инвеститорите ще получат общо около 20% от акциите на компанията. Tiger Technology, която работи през дружеството "Тайгър технолоджи", работи с големи клиенти в сферата на медийната индустрия, в която има най-голямо търсене за технологии, свързани с бърз споделен достъп до файлове. Списъкът включва Disney, Universal, MTV, Sky, Financial Times и други от медийната сфера, а извън нея – NASA, BNP Paribas и Пентагона.

Източник: Капитал

Осемдесет и девет млн. евро са инвестирани за реконструкция и обновяване на пристанището на ТЕЦ "Варна", съобщи изпълнителният директор на компанията и бивш транспортен министър Данаил Папазов. Той очаква до края на тази година новият порт да обработи до 250 хил. тона товари и 500 хил. тона до края на следващата 2020-а. Папазов заяви, че се водят преговори за привличане на чуждестранен инвеститор, който да поеме до 50% от дяловете в новосъздадено дъщерно дружество на ТЕЦ "Варна", което ще управлява пристанището. Варненската централа бе закупена от фирма на Данаил Папазов (преди тя беше собственост на "ЧЕЗ Груп"), а на по-късен етап като мажоритарен съдружник в нея влезе почетният председател на ДПС Ахмед Доган. В публикувано инвестиционно предложение бе записано, че предстои разширение и модернизиране на пристанището за обществен транспорт с регионално значение "ТЕЦ Езерово", чрез присъединяване на три съседни на него поземлени имота. Доган и Папазов са регистрирали "Пристанище ТЕЦ Езерово" - дъщерно на "ТЕЦ Варна", с капитал от почти 63.8 млн. лева. Той е под формата на непарична вноска - апорт на недвижими имоти и съоръжения.

Източник: Банкеръ

Започнала е процедура по обявяването в несъстоятелност на предприятието „Захар-Био" в Русе , чийто дълг надхвърля 14 млн. лева. За да покрият задълженията, кредиторите са принудени да продадат материалните активи, включително и ведомствените жилища. Според доклада на синдика захарната фабрика е фалирала заради наложените ограничения на европейския и световния пазар. Производството се е оскъпило, а за нарушения на квотите за внос на сурова захар от захарна тръстика Държавен фонд „Земеделие" санкционира предприятието с 8,5 млн. лева. Междувременно се натрупват задължения към НАП и от неплатени местни данъци към община Русе. За да се покрият задълженията, ще се наложи разпродаване на имуществото, в това число и ведомствените жилища на фалиралото предприятие. В тях под наем живеят над 250 души. Оценител ще изготви пазарната стойност на имотите.

Източник: Монитор

Производителят на алуминиеви изделия "Алкомет" ще разпредели по 0.15 лв. брутен дивидент на акция за 2018 г., решиха акционерите на проведеното редовно общо събрание. Сумата е по-малка от изплатените миналата година по 0.26 лв. на брой. Акционерите гласуваха като дивидент да бъдат разпределени 20% от печалбата след данъци, или 2.7 млн. лв. Останалите 10.9 млн. лв. ще бъдат отнесен към неразпределената печалба. За 2018 г. "Алкомет" отчете нетен резултат от 13.6 млн. лв. в сравнение с 15.4 млн. лв. предходната година. За 2017 г. компанията разпредели и по-голям процент от печалбата като дивидент - 30%, и така акционерите получиха по 0.26 лв. на ценна книга. Изплащането сега ще започне на 29 юли 2019 г. През миналата година продажбите на компанията се увеличиха леко (1.6%) до 366.7 млн. лв. заради поскъпването на алуминия. Разходите също нараснаха и компанията понижи крайния си резултат с 12%. За първото тримесечие на тази година приходите продължават да нарастват на годишна база, но печалбата е по-ниска заради увеличени материални запаси. В момента "Алкомет" приключва голям тригодишен проект, с който ще бъдат модернизирани и трите цеха на завода. Инвестицията е на обща стойност около 40 млн. евро и ще приключи тази есен. Част от новото оборудване вече работи.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Председателят на БСК обсъди с кмета на Монтана възможностите за партньорство между бизнеса и местната власт

Писмо на АОБР до изпълнителния директор на НЕК ЕАД


Предстоящи събития

19 юни: Заседание на НСТС

19 юни: Семинар "Капиталовият пазар като източник за бизнес растеж на МСП" (Бургас)

19 юни: Заседание на УС на БСК

20-21 юни: Smart & Green Business Camp 2019 - 20-21 юни

20 юни: Двустранни бизнес срещи по време на E2tech4Cities, 20 юни 2019г., Брюксел

21.06.2019: Конференция "Бизнесът и регионите"

27 юни: Общо събрание на БАМИ

21 и 28 юни, Варна: Информационни дни "Дигитализацията на регионалната индустрия – предизвикателства, перспективи, практики и решения"

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“

10 септември: CAREER SHOW 2019 - Награди за най-добър работодател

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 01 юни 2019, съботно-неделен
CCNA 2 - 08 юни 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 05 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 3 - 14 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 14 септември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Правителствата на Европейския съюз ще повторят осъждането си на "продължаващите незаконни действия на Турция в Източното Средиземноморие", според проектокомюникето, което ще бъде публикувано във вторник. Според документа, правителствата на ЕС ще посочат, че преговорите за членство на Турция в ЕС са спрени, като добавят, че "не се предвижда по-нататъшна работа за модернизиране на митническия съюз ЕС-Турция." Гръцкият външен министър Йоргос Катругалос пристигна днес в Брюксел, за да присъства на Съвета по външни работи, където се очаква да проведе серия от срещи с европейските си колеги. В неделя турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Анкара няма да се откаже от сондажите около Кипър, въпреки призивите на европейските лидери. "Продължаваме да правим проучвания в тези райони, които са наши", каза Ердоган. "Някой е дал заповед. Те очевидно ще арестуват персонала на нашите кораби.

Източник: Bloomberg

Америка

Американската федерална минимална работна заплата отбеляза рекорд. Но не като размер, а като период от време без повишение. Ставката от $7.25 на час не е променяна в продължение на почти едно десетилетие. За работници с минимална работна заплата, които имат 40-часова работна седмица и работят 52 седмици, без да имат никакъв неплатен отпуск, това се равнява на само $15 080 годишно, според изчисление на CNN. Според информацията 21 щата са въвели федералната минимална работна заплата. Законодателите са одобрили последното увеличение на 24 юли 2009 г. Рекордното забавяне е на фона на потенциално значителен икономически растеж. САЩ се радват на около 10 години икономическа експанзия, която скоро може да се превърне в най-дългия период на растеж в историята на страната, според USA Today. Междувременно инфлацията доведе до загуба на покупателна способност. CBS съобщи, че заради инфлационните процеси ставка от $7,25 през 2009 г. сега се равнява на около $6.

Източник: Guardian

Азия

Huawei ще намали производствения си капацитет, което може да се отрази на ръста на приходите на компания, призна главният изпълнителен директор на китайския технологичен гигант в понеделник Рен Женгфей, който коментира плановете за справяне с продължаващия натиск от САЩ. Той призна, че причината за тежкия удар са санкциите, наложени от администрацията на американския президент Доналд Тръмп. „През следващите две години, мисля, че ще намалим капацитета си, а приходите ни ще намалеят с около 30 млрд. долара в сравнение с прогнозите“, коментира той. По думите му това означава, че за 2019 и 2020 г. приходите на Huawei ще са около 100 млрд. долара. Той добави, че гигантът ще се върне към „темповете на растеж“ след 2020 г. Huawei влезе в черен списък на САЩ, който ограничава американските компании да му продават продуктите си. Китайската корпорация, която е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и смартфон доставчик номер две, пряко зависи от техните хардуерни и софтуерни решения.

Източник: economic.bg

 
Индекси на фондови борси
17.06.2019
Dow Jones Industrial
26 112.53 (22.92)
Nasdaq Composite
7 845.02 (48.37)
Стокови борси
17.06.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.92
Heating oil ($US/gal.)1.8000
Natural gas ($US/mmbtu)2.3800
Unleaded gas ($US/gal.)1.6900
Gold ($US/Troy Oz.)1 345.20
Silver ($US/Troy Oz.)14.84
Platinum ($US/Troy Oz.)791.30
Hogs (cents/lb.)82.25
Live cattle (cents/lb.)105.62

       Опознай България

Христо Смирненски (1898 - 1923)

Христо Димитров Измирлиев (Смирненски) е роден на 17 септември 1898 година в град Кукуш, тогава в Османската империя, днес Килкис, Гърция. След опожаряването на родния му град, той се премества със семейството си в София. Работи известно време като вестникар и репортер, а също и като писар. 16-годишен започва да сътрудничи на хумористичните издания – най-напред на вестник „К’во да е“, където за пръв път се подписва с един от най-известните си псевдоними като хуморист – Ведбал. От следващата година той публикува хумористични стихове и фейлетони в „Българан“, „Родна лира“, „Художествена седмица“, „Смях и сълзи“, „Барабан“, „Сила“. Необикновено находчив и плодовит, Ведбал, въпреки младостта си, става един от най-търсените и популярни за онова време хумористи. През 1917 г. за пръв път се подписва с псевдонима Смирненски, с който остава в класиката на българската литература. На 18 юни 1923 година умира в следствие на усложнения от своето заболяване туберкулоза на 24 години. Той е представител на постсимволизма в българската литература и завещава над 800 лирически и над 100 прозаически произведения.

Името на Христо Смирненски носи морският нос Христо Смирненски на остров Робърт, Южни Шетлъндски острови, Антарктика. (Източник: /bg.wikipedia.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 18.06.2019
Българска версия: 29959, Английска версия: 2913

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999