Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 06 януари 2022 г., брой 5603
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД Екипът на БИК Капиталов пазар ЕООД Ви пожелава спорна и успешна 2022 година!

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(06.01.2022)
  EUR   1.95583  
GBP   2.34102
USD   1.72792
CHF   1.88714
EUR/USD   1.1319*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  

15 години доверен партньор за дигитализация на 270+ компании.
Предлагаме
софтуерни решения за:
BI. Бизнес анализи
ERP. Цялостно управление на бизнеса
FPM. Финансово планиране и консолидация
WMS. Складово управление
Годишни отчети в XBRL формат
Изслушваме с внимание и съветваме за избор
на точната бизнес система.
Научете повече >>

 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
arbitration.bia-bg.com

 


Общи събрания днес
  Винпром АД - Велико Търново
ИмПулс I
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Българската икономика ще продължи да се възстановява плавно, като до края на тази година може да се върне на предкризисните нива. БВП ще се увеличи с 3,5% през 2022 г. и с 4% през 2023 г. Това прогнозират от компанията за застраховане на търговски кредити Euler Hermes. Тези темпове са по-бавни в сравнение с очакваното за глобалната икономика и еврозоната. Основният риск за българската икономика е нейната силна експортна ориентация, включително за услуги като туристическите. Това я прави силно уязвима при външни турбуленции, предупреждават експертите на Euler Hermes.

Източник: investor.bg

За деветте месеца на 2021 г. строителните фирми са изработили продукция за 11,5 млрд. лв., докато през 2020 г. е била за 14,7 млрд. лв. за същия период, съобщиха от Камарата на строителите в България. Причината за сегашния спад според камарата е невероятно големият ръст на цените на основните строителни материали. Трендът започна още в края на 2020 г., като до момента бетонът, дървеният материал и металите поскъпнаха с около 60-70% спрямо година по-рано, а някои видове дори със 100 процента и повече. Спадът е повсеместен и обхваща всички видове строителни дейности. Само при инженерното строителство той е малко по-малък – 18,9% на годишна база, докато при сградното строителство е 23,6%, показват данните.

Източник: 24 часа

 
Дружества
Отглеждане на свине
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2019 г.
(хил. лв.)
  1   Аякс 1 ООД - Димитровград   12 586  
  2   Свинекомплекс Бръшлен АД - Бръшлен   8 777  
  3   Тетрахиб АД - Никола Козлево   7 933  
  4   Манекс Сън АД - Слънчево   7 903  
  5   Свинекомплекс Зимен АД - Зимен   5 632  
  6   Хибриден център по свиневъдство АД - Шумен   3 946  
  7   Свинекомплекс Юделник ООД - Юделник   2 837  
  8   Свинекомплекс Брестак АД - Брестак   2 556  
  9   Манекс - Наско Манасиев ЕТ - Варна   2 312  
  10   Репродуктор по свиневъдство АД - Калчево   1 075  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 05.01.2022
  Обща стойност (BGN): 859 109.31  
Брой търгувани компании: 37
Premium 34 474.38
Standard 630 248.62
АДСИЦ 49 079.14
BEAM - Акции: 145 307.16
Най-голяма промяна в цените
Трейс груп холд АД - София 10.45 %
Неохим АД - Димитровград -4.42 %
BaSE - Акции: 78 467.10
BaSE - АДСИЦ: 593 850.00
  Регулирана информация
Випом АД - Видин
КММ АД - Шумен
Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 

 

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

"Топлофикация Перник" планира да използва като гориво природен газ и въглища поне още десет години, става ясно от писмен отговор на вицепремиера и министър на околната среда Борислав Сандов. Дружеството планира да закупи три когенериращи мощности на природен газ. Те ще работят до 8000 часа годишно - основно в периода от май до октомври, когато топлинното потребление не е толкова високо. В зимните месеци топлофикационното дружество ще продължи да използва въглища и брикети. Отпадъците при изгарянето ще се обезвреждат в сгуроотвал "Кудин дол", който е в процес на реконструкция. Проверка на Районната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ - София) през септември 2021 година е показала, че площадката, на която ще бъдат монтирани газовите мощности, вече се изгражда.

Източник: investor.bg

Българският емигрант Антон Стефов, който е собственик на производител на бронирани автомобили в световен мащаб - International Armored Group (IAG), се насочва към преки инвестиции във военната промишленост в България. Първата му стъпка е наемането на полигона в Змейово, Старозагорско, за провеждане на задължителните изпитания за качество и надеждност на произвежданите от него автомобили по стандартите на НАТО, съобщиха от компанията. Направените инвестиции до момента са в размер на около 150 000 лв. Междувременно IAG изпълни задълженията си като подизпълнител на българската "Самел - 90", която през 2020 г. сключи договор за доставка на бронирани автомобили за нуждите на "Силите за специални операции" към Министерството на отбраната. Първите 45 машини вече са в България.

Източник: mediapool.bg

Компанията за биосертифицирани eтерични масла, екстракти, биокозметика и хранителни добавки "Екомаат" е единственият български участник в изследователски проект, финансиран по програма "Хоризонт 2020" на ЕС за научни изследвания и иновации. InnCoCells ("Иновативни козметични продукти с висока добавена стойност от растения и растителни клетки") включва 17 партньора от 11 европейски държави. Изследването, което се финансира от Европейската комисия, е с бюджет 7.9 млн. евро и се координира от VTT (Технологичен изследователски център на Финландия). За българското дружество ще отидат 80 хил. евро от сумата. Дружеството приключва последния етап от инвестиция в нова производствена лаборатория, която ще повиши четири пъти капацитета за производството на крайни продукти. Инвестицията е около 1.5 млн. лева и част от нея е субсидия по Програмата за развитие на селските райони.

Източник: Капитал

Завод за базалтови влакна с прилежаща електроцентрала за над 380 млн. eвро, който ще осигури близо 600 работни места с възнаграждения доста над средните за страната, е подложен на обществено обсъждане в Павликени. Вложението осигурява и близо 6 млн. за местния общински бюджет под формата на концесионни възнаграждения и е на компанията „Петрургия“, собственост на Румен Гайтански – Вълка. Компанията вече придоби правото да експлоатира находищата от ценна суровина в района за период от 35 години и изкупи хиляди декари земи и гори в околията. Това е второто поред обществено обсъждане на казуса, като първото, което бе по повод възстановяването на базалтовите кариери, бе отнесено към съда през 2013 година. Великотърновският административен съд призна процедурата за редовна. Край Върбовка се намират единствените на Балканския полуостров залежи на базалт с много високо качество.

Източник: Борба - Велико Търново

До средата на 2022 година в България ще се появи нова добавка за животинска храна, която е направена изцяло от преработката на отпадъците от скариди. Тя ще бъде произвеждана в един от двата завода за преработка на скариди в България - „Алмар Сийфуд“ в Айтос. В предприятието в момента се монтира нова производствена линия, която ще позволи дневното производство на добавката да достига 1 тон, съобщи собственикът на предприятието Ивайло Русинов. Инвестицията в съоръжението около 500 000 лева. До март първата производствена линия трябва да влезе в действие. Технологията отделя главите и черупките на скаридите, които се преработват в прахообразна смес, изключително богата на хитин, астаксантин и протеин. Добавката ще бъде предложена на българските фуражни заводи. Предприятието в Айтос разполага с 2800 кв. м застроена площ. Плановете на собствениците са да изградят още едно предприятие със същата големина в близост до сегашното. Източник: divident.eu       Българска стопанска камара 
В помощ на външнотърговската дейност
 

 


 
Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
 

 
 
Новини от БСК и членовете на БСК

Включете се в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2021 г.


Предстоящи събития

27-28 януари 2022: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на Health Tech Hub Styria Pitch & Partner 2022

20 декември – 31 януари: SDG Pioneers 2022 - Световните награди за напредък по Целите за устойчиво развитие ще се проведат и в България от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

1 февруари 2022 г.: Retail Summit 2022

10-11 февруари 2022: Уебинар за възможностите за участие в обществени поръчки на Европейската организация за експлоатация на метеорологични спътнициВъншноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага, цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 1 – 27 ноември 2021, съботно-неделен

 

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация:
тел.0888 832172
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Германия затвори три от останалите си шест атомни електроцентрали точно на Нова Година. Планът на страната е да изведе от експлоатация основния си източник на нисковъглеродна енергия. За част от енергията ще се разчита на природен газ, който сега на рекордно високи цени. Планира се до края на 2030 година енергията да се осигурява от възобновяемите източници, пише Quartz. Затворените централи произвеждаха около 6% от електроенергията на страната през 2021 г., което се равнява на около 1000 вятърни турбини. Остават три, които трябва да затворят до края на тази година. Въпреки амбициозните цели, свързани с изменението на климата, Германия е главният противник на ядрената енергетика сред държавите в Европа или поне стана такъв след катастрофата във Фукушима в Япония през 2011 г. След нея бившият вече канцлер Ангела Меркел ангажира Германия с пълно прекратяване на ядрената енергия. Междувременно Франция настоява за изграждане на повече реактори, а проектопредложение, цитирано от Reuters тази седмица, показва, че Европейската комисия ще позволи повечето нови ядрени проекти да бъдат определени като "зелена инвестиция".

Източник: money.bg

Америка

Представители на Федералния резерв смятат, че засилването на икономиката и ускоряването на инфлацията може да доведат до по-ранно и по-бързо повишаване на лихвите от предишните очаквания, като някои ръководители подкрепят също свиване на програмата за изкупуване на активи скоро след това. „Участниците като цяло отбелязаха, че предвид индивидуалните им прогнози за икономиката, трудовия пазар и инфлацията, може да е оправдано по-скорошно и по-бързо повишаване на лихвите от първоначалните очаквания на участниците“, става ясно от публикуваните протоколи от заседанието на 14 и 15 декември на Комисията за отворения пазар (FOMC) на американската централна банка, който определя паричната политика. В края на заседанието FOMC обяви, че ще забави програмата за изкупуване на облигации на Фед повече от очертаното на предишното заседание в началото на ноември, като се позова на рисковете от инфлацията.

Източник: Bloomberg

Азия

Акциите на казахстанските банки Kaspi Bank и Halyk Bank паднаха в сряда съответно с по 25.1% и 17.7% на Лондонската фондова борса на фона на протестите в страната. Така акциите на Kaspi Bank се котират на нивото от 88.3 долара за един брой, което е с 28.2 долара по-ниско спрямо цените, при които затвори борсовата търговия във вторник. Котировките на Halyk Bank загубиха три долара от стойността си - до 13.8 долара за акция. Освен това, с 8.8% се сринаха ценните книжа на казахстанската компания "Казатомпром", която се занимава с добив на уран. От 2 януари в Казахстан не спират митингите, свързани с почти двойното повишение на цената на втечнения газ, ĸoйтo ce изпoлзвa ĸaтo aвтoмoбилнo гopивo. Новите цeни нa cиньoтo гopивo влязоха в сила oт 1 янyapи 2022 година. Президентът Касим-Жомарт Токаев въведе извънредно положение в Мангистауска и Алмаатинска област, а също така в най-големият град в страната Алмати /до 1992 г. се наричаше Алма Ата/, в който са най-силни опозиционните настроения, и в столицата на страната Нур-Султан. Протестите са се разширили и в други региони на страната.

Източник: Банкеръ

 
Индекси на фондови борси
05.01.2022
Dow Jones Industrial
36 407.11 (-392.54)
Nasdaq Composite
15 100.20 (-522.54)
Стокови борси
05.01.2022
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)76.80
Heating oil ($US/gal.)2.4600
Natural gas ($US/mmbtu)3.8400
Unleaded gas ($US/gal.)2.4100
Gold ($US/Troy Oz.)1 806.70
Silver ($US/Troy Oz.)22.71
Platinum ($US/Troy Oz.)976.40
Hogs (cents/lb.)82.28
Live cattle (cents/lb.)137.25

       Опознай България

Богоявление (Йордановден)

На 6 януари българската православна църква отбелязва Йордановден или Богоявление – един от най-очакваните християнски празници, тъй като хората вярват, че тогава си отиват злите сили. Според Библията, на този ден Иисус Христос е покръстен във водите на р. Йордан от Йоан Кръстител. Когато това се случило, небето се разтворило и Бог отец известил, че кръщелникът е неговия син. Светият дух се явил като гълъб. Оттогава съществува триединството – Бог отец, Бог син и Бог дух. Обичаят на Йордановден е свещеникът да хвърли кръст в реката и само мъже да се спуснат да го ловят, и то само с уста.На този ден имен ден празнуват: Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, БожанaАбонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 06.01.2022
Българска версия: 30019, Английска версия: 2873

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София 1527, ул. Чаталджа 76,
тел. 980-10-90, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2022. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2022
 ПВСЧПСН
52     12
13456789
210111213141516
317181920212223
424252627282930
531      

Февруари 2022
 ПВСЧПСН
5 123456
678910111213
714151617181920
821222324252627
928      

Март 2022
 ПВСЧПСН
9 123456
1078910111213
1114151617181920
1221222324252627
1328293031   

Април 2022
 ПВСЧПСН
13    123
1445678910
1511121314151617
1618192021222324
17252627282930 

Май 2022
 ПВСЧПСН
17      1
182345678
199101112131415
2016171819202122
2123242526272829
223031     


 2022   2021   2020  
 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999