Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 26 август 2019 г., брой 5024
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(26.08.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.16226
USD   1.76758
CHF   1.79549
EUR/USD   1.1065*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Агрострой-Добрич АД - Добрич
Болгар Ню Кепитъл АД - Варна
Българска енергийна търговска платформа АД - София
Комплекс Колхида АД - Елхово
Лемекон АД - Елхово
Мениджмент инвестмент груп АД - София
Панайот Волов АД - Шумен
Сирма груп холдинг АД - София
СНД Кепитъл АД - София
Студио 1 груп АД - София
Холдинг Света София АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’. Перспективата остава положителна, съобщиха от Министерството на финансите. Оценката за кредитния рейтинг е подкрепена от стабилните външни и публични финанси, благонадеждната политика за постепенно присъединяване към членство в еврозоната и перспективите за устойчив растеж. Агенцията счита, че българските власти и европейските партньори следват заявената готовност за финализиране на процеса по присъединяване към ВМII и банковия съюз. Това ще се случи до края на 2019 г., а приемането на еврото - най-рано през януари 2023 г. Реалното нарастване на БВП да възлезе на средно 3.3 % в периода 2019-2021 г., което е в съответствие с медианата за групата страни, оценени с ‘ВBB’. През първата половина на 2019 г. икономическият растеж надхвърли очакванията, главно поради по-значителното от предвиденото възстановяване на износа. Частното потребление остава стабилно, подкрепено от повишението на заплатите.

Източник: 24 часа

Повече промени на сроковете за подмяна на касовите апарати и привеждането на софтуерите за управление на продажбите (СУПТО) според изискванията на Наредба Н-18 няма да има, предупреди Националната приходна агенция, след като в края на миналата седмица проведе среща с производители и внедрители на софтуер, както и с търговци, които го ползват. На срещата са присъствали и български представители на световни софтуерни компании като MicrosoftSAP и Oracle, с които е било уточнено, че не се налага техните платформи да се модифицират според изискванията на наредбата. Локалните им внедрители може да създадат и инсталират СУПТО, а в регистъра на НАП вече има одобрени такива софтуерни решения. Финансовото министерство представи преди десетина дни поредни промени в прословутата наредба Н-18, която подлуди бизнеса с изискванията към касовите апарати и софтуера към тях, които да позволят всяка продажба да се отчита до 5 минути на сървъра на НАП. Неясните разпоредби и трудно изпълнимите технически изисквания вече цяла година затрудняват търговци и програмисти. Според последното отлагане фирмите, които използват СУПТО, трябва да изпълнят наредбата до 31 януари 2020 г. вместо до 30 септември 2019 г. За електронните магазини, които използват СУПТО, крайният срок е 31 март 2020 г.

Източник: Сега

 
Дружества
Строителство на електрически инсталации
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Тошел 92 ЕООД - София   27 896  
  2   Булелектрикс ООД - София   18 638  
  3   Импулс Ко ООД - София   16 625  
  4   Анди БГ ООД - Труд   14 367  
  5   Електролукс Табаков и Синове ООД - Пловдив   12 297  
  6   Енерджи Ка ЕООД - Пловдив   11 666  
  7   Брайт инженеринг ООД - София   11 023  
  8   Мармет АД - София   10 990  
  9   Мега Ел ЕООД - Казичене   10 521  
  10   Ел Контрол ЕООД - Стара Загора   10 177  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 23.08.2019
  Обща стойност (BGN): 1 141 557.59  
Брой търгувани компании: 38
Premium 60 823.55
Standard 933 468.84
АДСИЦ 147 265.20
Най-голяма промяна в цените
ВФ Алтърнатив АД - София 19.66 %
Неохим АД - Димитровград -12.50 %
BaSE - Акции: 1 629.83

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Три окончателни и един предварителен договор с различни компании бяха подписани от "Национална компания индустриални зони" ЕАД за изпълнение в "Икономическа зона София-Божурище" през следващите месеци. Проектите са на "Лим текникс" ООД, "Зора логистик ММС", "АИКО" ЕООД и "РГС Инвест". Стойността на инвестициите по тях е около 52 млн. лева, а в резултат от тях ще се разкрият нови работни места за близо 100 човека. Инвестиционният проект на "Лим текник" ООД свързан с разширение на дейността на фирмата. Тя ще изгражда собствена производствена и офис сграда. Фирмата изработва силиконови изделия за автомобилостроенето, медицински изделия, домакински уреди, електронни устройства и други. Размерът на инвестицията е 4 млн. лв. и чрез нея ще бъдат открити 40 нови работни места. Другият инвеститор в "Икономическа зона София-Божурище" е "Зора логистик ММС" ООД, която ще изгражда офиси за складиране за над 17 млн. лева. Инвестицията ще осигури работа на 33 човека. "АИКО" ЕООД ще строи складови площи. Фирмата ще вложи в проекта близо 15 млн. лв. и ще бъдат създадени пет работни места. В средата на юли "Лим текникс" ООД, "Зора логистик ММС" и "АИКО" ЕООД получиха сертификат за инвестиции. Компанията "РГС Инвест", с която също беше подписан окончателен договор през юли, има сертификат и планира изграждането на логистичен център със спомагателни офис постройки. Тяхната инвестиция е в размер на 16 млн.лв., а в базата ще работят 20 човека. С тези четири проекта, които се присъединяват към "Икономическа зона София-Божурище", вложените в нея средства стават близо 530 млн. лева.

Източник: Банкеръ

Агенция "Пътна инфраструктура" (AПИ) реши "ГБС - Инфраструктурно строителство" да ремонтира моста при 62-и км на магистрала "Струма", който на 13 август 2019 г. пострада при пожар от струпани под него отпадъци. Изчислено е, че дейностите по реконструкцията на обгорелите колони на моста ще струват 1.8 млн. лв. с ДДС и ще отнемат между два и четири месеца. В решението за възлагане на ремонта на ГБС е посочен срок за изпълнение четири месеца. "ГБС - Инфраструктурно строителство" е избрана да извърши ремонта, тъй като именно това е фирмата, построила мостовото съоръжение, и то е в 10-годишен гаранционен срок. За подписването на договора АПИ е обявила процедурата за договаряне без предварително обявление поради спешната нужда от ремонта. Надзорът на дейностите ще се извърши от "Пътинвест - инженеринг" за 50 хил. лв. без ДДС.

Източник: Капитал

Над 11 млн. лв. е обявената цена за най-скъпия хотел, пуснат за продажба във Велико Търново и региона. Той се намира в центъра на старата столица и се простира на 7000 кв.м площ. Цялата сграда е на 7 нива, разполага с ресторант и конферентен център, кафе-сладкарница и лоби бар с тераси, от които се разкрива гледка към река Янтра и хълма Света гора. За близо 2 млн. лв. се предлага друг хотел в центъра, намиращ се в старинния квартал “Варуша”, в близост до входа на крепостта “Царевец”. Хотелска сграда в идеалния център на В. Търново е пусната за продажба срещу 1,1 млн. лв. На пазара за недвижими имоти в региона са обявени за продажба десетки хотели и къщи за гости, както и луксозни имоти и комплекси в Арбанаси, Елена, Вонеща вода, Златарица, Килифарево и др. Най-високата обявена цена на хотел в Арбанаси достига внушителните 9 млн. лв. Луксозният комплекс е разположен на голяма площ, намира се до манастира “Св. Успение Богородично” и е изграден в стила на XVI век. Разполага с просторен ресторант, голяма грaдина, детски кът, басейни и зала за дегустации на вино. Към имота има и просторен самостоятелен паркинг, което допълнително го оскъпява.

Източник: Янтра - Велико Търново

БДЖ ще пробват да конкурира автобусите до Пловдив и Стара Загора с ускорен влак, който ще пуснат през септември 2019 г. Той ще спира преди Пловдив само 2 гари и пътуването от София ще е 2 часа и 10 минути. Това все пак е малко повече, отколкото с автобус, но ще е с най-новите вагони и с по-нов локомотив. През септември ще се обявяват и обществените поръчки за нови вагони и локомотиви. Едната поръчка ще е за 5 или 6 локомотива, като прогнозната стойност на един е 2,5 млн. евро. Втората е за 30 нови вагона, като единият струва около 1 млн. евро. Срокът за доставката им е 1 година, така че ако поръчката приключи с договор по Нова година, то в началото на 2021 г. жп превозвачът ще има нови влакове. Пак следващия месец ще се обяви поръчка и за между 30 и 50 пътнически вагона втора употреба, каза изпълнителният директор на БДЖ Никола Василев. Цената на немските вагони, които “Дойче Бан” вади от експлоатация, е около 30 хил евро за тези, които са без климатик, а с климатик - 55 000 евро. Ремонтът на българските излиза 150 000 евро. Ще се поръчат и 10 шинобуса, тъй наречените автобуси на релси. Прогнозната им стойност е 1,5-2 млн. евро, но ще возят 60 пътници. Те са за къси разстояния, по които пътуват и по-малко пътници, така компанията смята да намали разходите.

Източник: 24 часа

Капсула на времето с послания за поколенията поставиха в курорта Албена по повод 50-годишня юбилей на комплекса. За периода април-юни 2019 г. в Албена се отчитат 15% ръст на отседналите българи в местата за настаняване с поне 10 легла, спрямо същия период на миналата година по данни на НСИ. В броя на нощувки им се отбелязват 27 на сто ръст, както и над 31% ръст в приходите от тях. Само за първия летен месец – юни 2019 г., тук са реализирани общо близо 278 хил. нощувки, като от българи те са с над 29 на сто повече спрямо юни 2018 г. Приходите от тях приближават 15 млн. лв., като от пребиваването на български туристи ръстът е 33 на сто, информират от министерството.

Източник: Дарик радио       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

4 септември: Кариерен кошер 2019

10 септември: CAREER SHOW 2019 - Награди за най-добър работодател

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)

18 октомври: „Leading HR Transformation“

6-9 ноември: Mеждународно специализирано изложение „МЕСОМАНИЯ 2019“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 5 октомври 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Великобритания няма да плати пълната сума от сделката по раздялата с ЕС, ако страната излезе без споразумение, а Съединените щати трябва да вдигнат ограниченията за британския бизнес, ако искат да постигнат търговска сделка с Лондон след Брекзит. Това се очаква да заяви днес в Биариц на срещата на Г-7 британският премиер Борис Джонсън. За да се стигне до така желаното двустранно споразумение за свободна търговия обаче тези ограничения трябва да отпаднат, смята Джонсън. Той допълни, че вече е обсъдил този въпрос с Доналд Тръмп и днес ще го повдигне отново. По другата чувствителна тема - Брекзит, Борис Джонсън ще разговаря с председателя на Съвета на Европа Доналд Туск и да го информира, че Великобритания ще плати само около една четвърт от сделката по развода с ЕС, или 9 от общо 39 млрд. паунда, ако страната излезе от евросъюза без сделка.

Източник: Reuters

Америка

Световните лидери на срещата на върха на Г7 се съгласиха да помогнат на страните, засегнати от огромните пожари, които опустошават тропическите гори в Амазония "възможно най-бързо", обяви в неделя френският президент Еманюел Макрон. "Всички се съгласихме да помогнем на онези страни, които са били засегнати от пожарите, възможно най-бързо", каза той пред журналисти на срещата на върха в югозападния френски курорт Биариц. По-рано Макрон нарече пожарите в Амазония "международна криза" и обеща, че ще внесе темата в дневния ред на срещата. Германският канцлер Ангела Меркел също обеща "спешната ситуация" да бъде обсъдена от световните лидери, тъй като е заплаха не само за потърпевшите държави, но и за целия свят. Бразилската армия също се включи в битката с огнената стихия, която бушува в най-голямата тропическа гора в света.

Източник: Reuters

Азия

Huawei оглави рейтинга на 500-те най-големи частни компании в Китай, изготвен от Общокитайската асоциация на търговията и промишлеността. Според данни на обединението, приходите на Huawei за 2018 година са достигнали около 721,2 милиарда юана (102,44 милиарда долара). На второ място е конгломератът HNA Group, в чийто състав влиза авиопревозвачът Hainan Airlines с приходи от 618,29 милиарда юана (около 87,83 милиарда долара). Сред 500-те най-големи компании повечето работят в сферата на промишлеността (337, от които 295 са в производствената сфера). Други 157 работят в сферата на услугите. Повечето участници в класацията развиват бизнес в сектори като черна металургия, обработка на метали, недвижими При съставянето на списъка са отчетени данни за около 5400 компании с оборот над 500 милиона юана (71,02 милиона долара), което е с 85 предприятия повече от миналата година. При една трета от тях е отчетен растеж на оборота.

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
23.08.2019
Dow Jones Industrial
25 628.90 (-623.34)
Nasdaq Composite
7 751.77 (-239.62)
Стокови борси
23.08.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)53.56
Heating oil ($US/gal.)1.8100
Natural gas ($US/mmbtu)2.1800
Unleaded gas ($US/gal.)1.5200
Gold ($US/Troy Oz.)1 551.40
Silver ($US/Troy Oz.)17.61
Platinum ($US/Troy Oz.)864.20
Hogs (cents/lb.)59.30
Live cattle (cents/lb.)99.40

       Опознай България

Национален парк Шипка - Паметник на свободата

Паметникът на свободата на връх Шипка е открит на 26 август 1934 г. Построен е с волните пожертвования на българския народ по проект на габровския архитект Атанас Донков и скулптора Александър Андреев. Изграждането му започва през 1926 г. и завършва през 1934 г., когато паметника е официално открит от цар Борис Трети. Той е част от националния парк Шипка, който е разположен на самото място, където са се водили легендарните военни действия, свързани с петмесечната отбрана на Шипченския проход през Руско-турската освободителна война (1877 – 1878). По етажите на паметника е поместена експозиция, разказваща за героизма на руските воини и българските опълченци, били се за освобождението на родината ни. От последната площадка се открива панорамен изглед към възстановените детайли на бойното поле, паметниците и братските могили, запазили спомена за подвига и саможертвата на героите. През 2017 година се чества 140-тата годишнина от Шипченската епопея.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.08.2019
Българска версия: 30013, Английска версия: 2909

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999