Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 30 юли 2019 г., брой 5005
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(30.07.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.16250
USD   1.75900
CHF   1.77207
EUR/USD   1.1119*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Водкомплект АД - София
Ебиос Енерджи (Европейско дружество) АД - София
Евро алианс геотехника АД - София
Жар Актив АД - Варна
Изгрев Актив АД - Варна
Консолидирани инвестиции АД - Несебър
Рубина АД - Варна
СМВ Пропърти АД - София
Студио 1 груп АД - София
Яница АД - Елхово
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Брутният външен дълг нараства с 80.8 млн. евро на годишна база, като към края на май е 33 798.3 млн. евро, показва статистиката на Българската народна банка. Спрямо края на 2018 г. дългът се увеличава с 455.6 млн. евро. Дългосрочните задължения са 25 400.6 млн. евро. Спрямо май 2018 г. дългосрочният дълг намалява с 529.1 млн. евро. В същото време краткосрочните задължения възлизат на 8397.7 млн. евро и нарастват с 609.9 млн. евро за година. Брутният външен дълг на сектор Държавно управление в края на май 2019 г. е 5401.6 млн. евро и на годишна база се понижава с 242.3 млн. евро (4.3%) Външните задължения на сектор Банки са 4575 млн. евро, като бележи ръст с 317.3 млн. евро (7.5%) спрямо май 2018 г. Външните задължения на Други сектори са 10 843.4 млн. евро (18.3% от БВП) и се увеличават с 24 млн. евро. БНБ отчита също така, че в края на май 2019 г. вътрешнофирменото кредитиране е 12 978.4 млн. евро и намалява с 18.2 млн. евро (0.1%) спрямо май 2018 г. (12 996.6 млн. евро, 23.6% от БВП).

Източник: Банкеръ

Държавата преотвори емитираната през юни тази година 10.5-годишна емисия облигации и продаде книжа за нови 200 млн. лв. при още по-ниска доходност. Така в рамките на по-малко от два месеца Министерството на финансите набра от вътрешния пазар 700 млн. лв. Заявката, която направи ресорният министър Владислав Горанов, е правителството да достигне заложения в бюджета лимит за нов дълг от 1 млрд. лв., който може да поеме тази година. А това означава до края на годината да бъдат пласирани още 300 млн. лв. Това едва ли ще е проблем на фона на големия глад за вътрешен дълг и очакванията през есента ЕЦБ да свали още повече и без това рекордно ниските нива на лихвите. В момента ликвидността във финансовата система е голяма, а заради липса на емисии през последната година и половина много от инвеститорите излязоха на външните пазари.

Източник: Капитал

 
Концесии

И останалите двама кандидат-концесионери за Летище София са обжалвали пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) избора на консорциума "Соф Кънект" за частен оператор на столичния аеропорт. В понеделник, когато изтича крайният срок за предявяване на претенции, искания за образуване на производство в КЗК са внесли и българският претендент "Фрапорт България" и консорциумът "ССБ София Еърпорт" , воден от швейцарското инфраструктурно дружество "ССБ Зауервайн & Шефер Бау АГ" с патрньор датският оператор "Копенхаген Еърпортс". В петък жалби подадоха и френско-турският консорциум между "Еърпортс Де Пари" и "ТАВ Хавалиманларъ Холдинг" (ЕДП/ТАВ) и британско-китайският между британския метищен оператор "Манчестър Еърпорт Груп" (МАГ) и "Бейджин Кънстракшън. Така на практика всички останали назад в класацията претенденти за концесията на Летище София не са съгласни с избора на комисията на Министерството на транспорта. Те не искат налагането на временни мерки по концесията.

Източник: mediapool.bg

Дружества
Дейности на туроператори и туристически агенции; спомагателни туристически дейности, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Туристическа агенция Солвекс ЕООД - София   49 433  
  2   ТУИ България ЕООД - Варна   41 251  
  3   Клуб Магелан ООД - Варна   35 183  
  4   Астрал Холидейз Интернешънъл АД - Пловдив   34 813  
  5   Теди Кам ЕООД - Бургас   31 410  
  6   Бохемия ЕООД - София   27 533  
  7   Премиер Турс ЕООД - София   21 972  
  8   Съни Турс ООД - Трявна   21 078  
  9   Тез Тур Балканс ЕООД - София   18 553  
  10   Абакс ЕООД - Пловдив   18 292  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 29.07.2019
  Обща стойност (BGN): 862 275.99  
Брой търгувани компании: 29
Premium 181 772.39
Standard 514 137.93
АДСИЦ 166 365.67
Най-голяма промяна в цените
Централна кооперативна банка АД - София 3.79 %
Еврохолд България АД - София -2.94 %
BaSE - Акции: 106 517.72
BaSE - АДСИЦ: 33 580.12

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Още една верига за бързо хранене стъпва в България. Предприемачът Стефан Мандачи ще разшири дейността си и планира инвестиция от €125 хил. в първия си обект у нас, пише румънското финансово издание Zіаrul Fіnаnсіаr. Очаква се първият ресторант да отвори врати още през второто полугодие на 2019 година, като засега локацията е неизвестна, но най-вероятно ще е в някой от софийските молове. Мандачи, който вече управлява 43 обекта в Румъния, планира общо €700 хил. за разширяване на дейността на Sраrtаn в страната. През 2018 г. компанията отчита приходи от над €11,4 милиона, ръст от 20 процента спрямо 2017 г. Sраrtаn, който твърди, че предлага здравословна бърза храна, предлага и договори за франчайз. Изискванията са локация в търговски мол или популярна търговска улица и минимална инвестиция от €70 хил.

Източник: money.bg

Съветът на директорите на "Българска роза" АД - Карлово е решил да прекрати изпълнението на договора с китайската козметична корпорация "Бейджин Фангкаоцян Козметикс Трейдинг" Ко. Решението е взето предвид тенденцията за трайно неизпълнение на договора от страна на китайската компания и спада на поръчките спрямо договорените обеми. Мениджърите на дружеството ще продължат проучванията с оглед реализация на продукцията на предприятието на китайския пазар. Точно преди година бе подписано петгодишно споразумение с китайската козметична корпорация "Бейджин Фангкаоцян Козметикс Трейдинг Ко". Плановете бяха "Българска роза" АД - Карлово да увеличи износа си за Китай на розово масло и козметика. Предвиждаше се изнесената за Китай продукция на карловското предприятие да достигне до 40 млн. лева в дългосрочен план.

Източник: Банкеръ

Софийският производител на фуражи "Вианд", който наскоро придоби над 65% от "Свинекомплекс Николово", е платил по 0.93 лв. на акция на продавачите "Пимаро България" и "Хайбрид", което прави малко над 2 млн. лв. Това става ясно от внесеното търгово предложения, с което новият мажоритарен собственик предлага същата цена на останалите акционери. Според информацията в търговото предложение, което все още не е одобрено от финансовия регулатор, "Вианд" планира да възстанови и разшири бизнеса. "Вианд" е внесла търговото предложение пред съвета на директорите на "Свинекомплекс Николово" в петък, седмица след като беше направена промяна в акционерната структура.

Източник: Капитал

Болниците от групата на производителя на лекарства "Чайкафарма", търговеца на едро с медикаменти "Търговска лига" и застрахователя "ДаллБогг: Живот и Здраве" ще се увеличат с още една. Многопрофилната болница под бранда "Сърце и мозък" ще бъде втората по големина в групата и ще се намира в Бургас. Инвестицията в нея ще бъде 50 млн. лв., като новата клиника ще бъде разположена в девететажна сграда на входа на Бургас от София. Компанията е с трима акционери - основателят на "Чайкафарма" и "Търговска лига" Тихомир Каменов и двамата дългогодишни изпълнителни директори на групата - Тони Веков и Таквор Бохосян. Част от финансирането на новата болница идва от кредит, а другата – от собствени средства. Клиниката е инвеститор клас А и в момента общината в Бургас решава да подпомогне инвеститора със строежа на път до бъдещата болница.

Източник: Капитал

Управителят на "Агенция БГНЕС" ЕООД е подала молба до Софийски градски съд (СГС) да бъде открито производство по несъстоятелност срещу дружеството. От молбата, която е вписана в Търговския регистър, става ясно, че първоначалната дата на неплатежоспособността е 15 юли тази година, а дружеството дължи 600 хил. лв. от неплатени данъци и осигуровки. Компанията притежава и марката "БГНЕС", която в началото на юни беше обявена за продажба на търг от НАП. В началото на юни стана ясно, че НАП продава принудително марката БГНЕС. В сайта на приходната администрация се вижда, че съобщението за продажбата на марката на частната информационна агенция е от 30 май, а срокът за подаване на предложения е бил 21 юни. Началната цена е била 30 500 лв., а търгът трябваше да се състои на 28 юни. Няма публична информация за резултата от търга. От молбата до СГС се вижда, че старото дружество "Агенция БГНЕС" не може да изпълни изискуеми парични задължения в размер на 607 хил. лв., като 539 хил. от тях са свързани с търговската му дейност. Задълженията на дружеството към Националната агенция за приходите (НАП) са за неплатени данъчни и осигурителни вноски.

Източник: Капитал

Регулирана информация       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Радосвет Радев връчи на Шефкет Чападжиев сертификат за почетно членство в БСК

Златен Ритон '2009 за 10-тия рожден ден на Черноморие

Жан-Мари Стандарт получи сертификат за почетно членство в БСК

Писмо на АОБР относно функционирането на е-управлението на РБ


Предстоящи събития

10 септември: CAREER SHOW 2019 - Награди за най-добър работодател

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)

6-9 ноември: Mеждународно специализирано изложение „МЕСОМАНИЯ 2019“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 5 октомври 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Главният изпълнителен директор на автомобилния концерн PSA, собственик на британския Vauxhall, обяви, че компанията може да измести изцяло производството си от Великобритания в случай, че Brexit го направи нестабилно, застрашавайки около 1000 работни места. Карлос Таварес заяви, че производителят на автомобили има алтернативи на завода, които може да използва. През юни френският концерн, който притежава Opel заедно с Vauxhall, обяви плановете си да произвежда следващото поколение Astra в Елсмиър Порт и в друга фабрика в Германия. В официално изявление от понеделник PSA потвърди намеренията си за производство в Кралството, като заяви, че финалното решение на концерна ще зависи от „финалните срокове за излизането на Великобритания от Европейския съюз“. „PSA има предвид подробен план в случай на Brexit без сделка, който покрива човешкия капитал, данъците, митническите процедури, логистиката, продукцията, регулацията, веригите на доставка и технологиите“, посочват още от компанията.

Източник: BBC

Америка

Четири месеца след принудителното спиране на полети на най-добре продавания модел на Boeing резултатите за авиокомпаниите вече са ясно видими – намаляващи приходи и печалби и несигурност в плановите графици за полетите. Southwest Airlines, най-големия клиент на 737 MAX, е заявила, че ще спре полетите от летище Нюарк в Ню Джърси от тази есен като опит да преодолее недостига на машини. Планираните за отмяна полети са до пети януари 2020 г. Докато само няколко авиомпании в САЩ са в позицията на Southwest, то на други пазари, където ръстът на пътниците се покачва драматично на годишна база, ударът е сериозен. Лоу-кост превозвачите разчитат на подобни на 737 MAX тясно-фюзелажни и по-икономични самолети. Нискотарифната flydubai, най-големият клиент на Boeing в Близкия изток с 251 поръчани и 14 доставени машини, вече е отменила 17% от планираните полети. Oman Air, която има пет приземени 737 МАХ и поръчки за още 25 броя, вече е отменила 800 полета само за месец август.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Азиатската компания за споделено пътуване Grab обяви, че ще инвестира 2 млрд. долара в Индонезия в следващите пет години. Компанията ще използва капитал, който е получила от японския технологичен инвеститор SoftBank Group. Инвестицията ще помогне за създаването на следващото поколение транспортни мрежи и за трансформиране получаването на ключови услуги, като здравеопазването например, посочва Grab. "SoftBank ще инвестира 2 млрд. долара в страната чрез Grab, за да засили дигитализацията на ключови услуги и инфраструктура“, коментира базираната в Сингапур фирма. По-рано днес главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон също коментира пред репортери, че компанията ще инвестира 2 млрд. долара в Grab. Той не уточни дали става дума за ново финансиране, или за средства, обявени по-рано. Освен това SoftBank ще помогне на Grab да изгради втора централа в индонезийската столица Джакарта, обясни Сон.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
29.07.2019
Dow Jones Industrial
27 221.35 (28.90)
Nasdaq Composite
8 293.33 (-36.88)
Стокови борси
29.07.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)57.27
Heating oil ($US/gal.)1.9300
Natural gas ($US/mmbtu)2.1200
Unleaded gas ($US/gal.)1.8300
Gold ($US/Troy Oz.)1 424.30
Silver ($US/Troy Oz.)16.46
Platinum ($US/Troy Oz.)884.60
Hogs (cents/lb.)76.45
Live cattle (cents/lb.)109.45

       Опознай България

Рациария

Близо до с. Арчар, на 17 км южно от Видин, се намират останките от римския град Рациария. Римското селище Рациария възниква в началото на I в. от н.е. като военен център на мястото на по-старо мизийско селище. В чест на победата си над даките, император Траян издига мизийска Рациария. Градът се развива като голям занаятчийски център, като златарството заема почетно място. Археолозите са открили над 50 различни по вид и характер златни и сребърни накити. При разкриване на останки от градска къща са намерени две огърлици, четири пръстена, две обеци, игла и масивна гривна от злато 23 карата. Повече от два века (II-IV в.) Рациария е най-значителният военен и стопански център на земите на днешна Северна България, здрав опорен пункт на римската култура и цивилизация. Тук е била една от шестте императорски оръжейници. Блестящата градска култура се долавя в скулптурите, надгробните плочи и саркофази, в архитектурните фрагменти и изящните многоцветни мозайки, разкрити по време на редовните археологически разкопки. Днес древното римско селище е ежедневно нападано и разрушавано от иманяри.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 30.07.2019
Българска версия: 29871, Английска версия: 2908

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999