Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 09 януари 2019 г., брой 4868
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(09.01.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.17937
USD   1.70960
CHF   1.74130
EUR/USD   1.1440*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Финансови новини

България е най-големият производител на билки и подправки в Европейския съюз. През 2017 г. у нас са били отгледани 81 хил. тона такива растения. Следващите в класацията - Полша и Испания, са с далеч по-малки количества - съответно 44 хил. и 32 хил. тона, съобщи Евростат. България от години държи първото място в ЕС - и като производител, и като износител на лечебни растения и подправки. Страната ни е и сред най-големите производители на слънчогледово семе в Евросъюза. С реколта от близо 2.1 млн. тона тя е втора след Румъния (2.9 млн. тона). При малините и сладките череши България се класира на четвърта позиция. За първия плод водещи са Полша, Испания и Великобритания, а за втория - Италия, Испания и Гърция. Страната ни е пета в ЕС по производство на тютюн (13 хил. тона за 2017 г.) - след Италия (48 хил. тона), и Полша (32 хил.). Данните на Евростат отреждат шесто място на България в производството на ориз, дини, праскови, кайсии и люцерна.

Източник: Сега

Общото годишно производство на електроенергия от кондензационни (въглищни) централи е около 20 тераватчаса /TWh/, а само 2 TWh от тях са за регулирания пазар, за които не се заплащат въглеродни емисии. Постепенното увеличение на това количество ще намали общите разходи за емисионни квоти и ще улесни прехода към ниско въглеродна икономика. Това е предложението на Българската стопанска камара /БСК/, изпратено до секретариата на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/, относно намаляването на негативните ефекти от нарастващите цени на квотите за емисии на парникови газове. Според БСК цената на битовите потребители трябва постепенно да се обвърже по-тясно с тази на свободния пазар, като се осигурят ефективен достъп и стимули битовите потребители да излязат на свободния пазар. Трябва да се ограничи административната намеса на Българската независима електроенергийна борса. Съществуващият механизъм за доплащане над референтната цена води до увеличаване на разходите на стопанските потребители.

Източник: Банкеръ

 
Дружества
Производство на бои, лакове и подобни продукти, печатарско мастило и китове
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Оргахим АД - Русе   63 411  
  2   Сейнт Гобен Вебер България ЕООД - Костинброд   28 267  
  3   Мегахим АД - Русе   16 911  
  4   Русе Кемикълс АД - Русе   12 017  
  5   Алел ЕООД - София   11 587  
  6   Лакпром АД - Световрачене   5 492  
  7   Купро 94 ООД - Горна Оряховица   5 472  
  8   Уником ЕООД - Пловдив   4 892  
  9   Нинахим ЕООД - Русе   4 423  
  10   Булбиокем ЕООД - Габрово   2 660  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 08.01.2019
  Обща стойност (BGN): 194 742.62  
Брой търгувани компании: 35
Premium 66 889.31
Standard 118 837.83
АДСИЦ 9 015.48
Най-голяма промяна в цените
Неохим АД - Димитровград 9.59 %
Инвестор.БГ АД - София -7.33 %
BaSE - Акции: 6 244.27

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

През 2018 година на Софийската стокова борса (ССБ) са реализирани сделки на обща стойност 345 289 150,61 лв. През 2017 година са реализирани сделки за 266 030 197,35 лв., което представлява близо 30% ръст на годишна база. Броят на регистрираните сделки също бележи ръст от 30% като достигнаха 999 броя. За последните три години е отчетен възходящ тренд. „2018 година беше доста разнообразна, имаше стоки, които повишиха цената си с 20-30%, което доста над инфлацията. С отминалата година можем да кажем, че приключи окончателно обединението на борсовия пазар в България, отбеляза изпълнителният директор на борсата Васил Симов. Борсата търгува в три подкръга- индустриални, хранителни стоки и зърна. Най-голям процент заема търговията с индустриалните стоки, което формират над 96% от оборота или над 326 млн. лева. Търговията с хранителни стоки е била сравнително ниска. В началото на миналата година средната цена на суровия петрол на международните пазари беше 67,62 долара за барел и достигна към настоящия момент 54,91 долара или понижение от 19% на година, отбелязват от ССБ.

Източник: econ.bg

QuarkVR, българска софтуерна компания за виртуална реалност (VR), е привлякла нови инвестиции за над 500 хил. лв. Те идват от CEO Angels Club, като инвестицията е водена от фонда Одасио. Най-належащата задача пред компанията е разширяването на екипа с висококвалифицирани кадри. С най-висок приоритет е наемането на още C++ програмисти за софийския офис. Разработката на QuarkVR е технология за компресия и стрийминг с многобройни приложения както на корпоративно ниво, така и за масовия потребител. Чрез нея цели компании със стотици хиляди служители могат да започнат да използват виртуална реалност с почти нулева инвестиция. QuarkVR вече си партнира с HTC, NVidia, Dell и Intel. През декември 2017 г. българската компания бе избрана да влезе в престижния акселератор Vive X на HTC. През 2018 г. пък QuarkVR сключи партньорство с германския Deutsche Telekom и френския Orange. Заедно с телекомите екипът изпробва силата на 5G мрежата, която предстои тепърва да се пуска за масова употреба.

Източник: economic.bg

Американската компания Robertshaw е новият собственик на пловдивския производител на компоненти за бяла техника "Каст футура-БГ". Промяната е част от международна сделка, с която миналия месец базираната в щата Илинойс компания придоби италианската CastFutura. От началото на 2019 година в пловдивското дружество влизат трима американски мениджъри на мястото на италианския, но българският управител остава. Сделката ще позволи на двете страни да допълнят портфолиото си, както и да се възползват взаимно от пазарите си. Българската компания има приходи от 37 млн. лв. и три производствени площадки. Със своите 500 служители "Каст футура-БГ" е най-голямата компания в италианската група. Дружеството е създадено през 2003 г. като малък цех в село Горна Малина, община Елин Пелин, а от 2008 г. започва производство и в Пловдив, където в момента има две предприятия. CastFutura има общо шест завода със 750 служители, като освен в България има производствени бази в Бразилия, Унгария и Полша. Основните продукти на групата са компоненти за газови уреди като печки и бойлери.

Източник: Капитал

Американската компания за управление на големи данни AtScale е избрала София за първия си офис извън САЩ. Базираната в Калифорния фирма, която е основана от бивши служители на Google и Yahoo!, е насочена към решаване на проблема по отношение на организацията на големи масиви данни в облака. Връзката на компанията с България е вицепрезидентът и генерален мениджър за Европа Момчил Михайлов, който е насочил AtScale към страната. Целта е до края на годината в офиса в страната да работят 50 души, като инвестициите в офиса като работни помещения ще бъдат пряко обвързани с увеличаването на екипа, където в момента са насочени усилията на ръководството. Офисът ще се намира в софийския квартал "Бъкстон". Работата на софийския екип на AtScale ще бъде да разработва продукта на компанията.

Източник: Капитал

Над 90% ръст на приходите си до 312 млн. лв. за деветте месеца на 2018 година отчита Българският енергиен холдинг (БЕХ). За този период има ръст и в печалбата - преди данъците тя е била 137.7 млн. лв., или увеличение с около 15% спрямо година по-рано. Огромният ръст на приходите си дължи най-вече на изплатените дивиденти от подопечните на БЕХ дружества, основно от АЕЦ "Козлодуй". Първа атомна регистрира по-висок нетен резултат - от едва 1.4 млн. лв. през 2016 г. до цели 117.9 млн. лв. година по-късно. По-добрият финансов резултат на дружеството се дължи на по-високите приходи от продажба на ток на борсовия пазар и на по-ниските разходи около удължаването на живота на пети и шести блок на ядрената централа. За сравнение само за полугодието Първа атомна е продала на свободния пазар с 416% повече ток в сравнение със същия период на 2017 г. Продажбите на свободния пазар очевидно се отразяват добре на централата и на нейния принципал - БЕХ, но от друга страна борсовата търговия продължава да е обект на остри критики от страна на бизнеса. големите разходи за покупка на квоти за емисии парникови газове, чиято цена според компанията е нараснала тройно.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Новият български посланик в Черна гора посети БСК

БСК с предложения за стабилизиране на пазара на електрическа енергия

Демографски срив, липса на възпитание и трудови навици и отсъствие на адекватни дигитални умения мъчат образователната система

Пробив в производството на батерии за електромобили може да се очаква до 2020 г.

Предложения за намаляване на негативните ефекти от нарастващите цени на квотите за емисии на СО2


Предстоящи събития

22 януари: Представяне на книгата „Електронният мониторинг на осъдени лица в България – приложения и перспективи“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Уебинар „Ползата от облачните технологии за бизнеса”

19 февруари 2019

  • Ще научите как да използвате облачните технологии във Вашата работа и как да направите своя бизнес още по-ефективен;
  • Ще Ви дадем конкретни практически примери за ползите от облачните технологии;
  • Ще разберете, за какви проекти е подходящ облакът и ще видите по какъв начин се подобрява начинът на работа на една компания, която преминава на cloud.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 12 януари 2019, съботно-неделен
ССNА 4 - 12 януари 2019, съботно-неделен
ССNА 3 - 26 януари 2019, съботно-неделен
CCNP Switch - 9 февруари 2019, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Индустриалното производство в Германия неочаквано бележи спад през ноември, увеличавайки по този начин рискът икономиката да изпадне в техническа рецесия. Спадът от 1,9% следва понижение от 0,8% през октомври в индустрията, като по този начин нарастват разочароващите данни за най-голямата икономика в Европа. Регистрираното свиване на индустриалното производство е широкообхатно, като най-чувствително се усеща при потребителските стоки и енергията. На годишна база индистриалното производство в Германия отчита спад от 4,7% - най-лошият резултат за сектора от 2009 г. И макар че данните за индустрията обикновено са нестабилни, редица показатели сигнализират за продължаваща слабост през четвъртото тримесечие, засилвайки по този начин опасенията за икономиката. Лошото време засегна доставките в края на миналата година, напрежението в световната търговия пък намали износа и се отрази негативно на доверието на бизнеса.

Източник: Bloomberg

Америка

Американският гигант за онлайн търговия Amazon вече е най-скъпата компания в света. След затварянето на пазара в петък и отчетения ръст от 3.5%, капитализацията ѝ достигна 796.8 млрд. долара. Зад нея остана Microsoft с оценка от 783.6 млрд. долара. На четвърто място остава Apple, която в средата на 2018 г. стана първата американска компания и едва втората в сета, чиято пазарна капитализация надхвърли 1 трлн. долара. Днес тя вече е едва 702 млрд. долара. Въпреки взетата корона сегашната капитализацията на Amazon е под нейния рекорд от септември 2018 г., когато тя също пресече границата от 1 трлн. долара. През последното тримесечие на миналата година акциите на компанията, основана от Джеф Безос, се обезцениха с 25%, което бе най-голямото потъване от кризата през 2008 г. Въпреки опасенията за забавяне на растежа, гигантът в електронната търговия се очаква да отчете по-добри продажби през четвъртото тримесечие спрямо същия период на миналата година. Очакваният ръст е с около 20%.

Източник: BBC

Азия

Samsung Electronics очаква спад с 29% на оперативната си печалба за последното тримесечие на 2018 година заради по-слабите продажби. Южнокорейският технологичен гигант прогнозира, че тя ще е в размер на 9,7 млрд. долара. Това е първият подобен спад за Samsung от 2 г. насам. Освен пред по-ниските продажби, Samsung е изправен пред ожесточената конкуренция на Apple и китайски производители. Компанията очаква по-ниска с 11% печалба и през първото тримесечие на 2019-а. През последните години Samsung се радваше на постоянно увеличение в печалбите. Новината за спада идва, след като от Apple прогнозираха понижение в своите приходи и печалби. От американската компания посочиха като главна причина спада на търсенето на смартфони на китайския пазар.

Източник: BBC

 
Индекси на фондови борси
08.01.2019
Dow Jones Industrial
23 787.45 (256.10)
Nasdaq Composite
6 897.00 (73.53)
Стокови борси
08.01.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)50.60
Heating oil ($US/gal.)1.8400
Natural gas ($US/mmbtu)2.9800
Unleaded gas ($US/gal.)1.3800
Gold ($US/Troy Oz.)1 284.10
Silver ($US/Troy Oz.)15.68
Platinum ($US/Troy Oz.)826.50
Hogs (cents/lb.)62.60
Live cattle (cents/lb.)125.30

       Опознай България

Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ е най-старото техническо учебно заведение в България. Основите на родното морско образование са положени в гр. Русе на 9 януари 1881 г. Инициатор на формирането на учебното заведение е капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич. Пръв началник на Морското училище е подпоручикът от корпуса на флотските механици Павел Алексеевич Машнин. На Морското училище се възлага задачата да подготвя машинисти и огняри за княжеския военен флот. През 1892 г. училището е преустроено и преименувано в Унтерофицерска морска школа, в която се подготвят боцмани, рулеви, артилеристи, миньори и машинисти. През 1900 г. учебното заведение е преместено във Варна и преименувано на Машинно училище при Флота. През 1904 г. със закон на Народното събрание училището става първото средно техническо учебно заведение в България, като срокът на обучение е удължен до шест години. През 1906 г. училището издава първите зрелостни свидетелства. През 1910 г. във Варна е построена първата специално проектирана и построена за целта сграда за нуждите на Машинното училище при Флота на Негово Величество. През 1949 г. Морското училище приема за свой патрон Никола Вапцаров, поет, възпитаник на училището от випуск 1926 г. и получава названието „Народно военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. През 2001 г. получава пълна акредитация като висше училище, в съответствие с новоприетия Закон за висшето образование. През 2000 г. получава сертификат за качество ISO 9002.4 по специалността „Корабоводене“ от Лойд регистър, а през 2004 г. – ISO 9001-2000 за всички специалности. (Снимка: www.naval-acad.bg/)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 09.01.2019
Българска версия: 29614, Английска версия: 2904

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999