Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 26 май 2022 г., брой 5697
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(26.05.2022)
  EUR   1.95583  
GBP   2.29302
USD   1.83543
CHF   1.90460
EUR/USD   1.0656*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
arbitration.bia-bg.com

 


Общи събрания днес
  Алвас АД - Варна
Белла Дрес АД - Петрич
ЕЛАНА Фонд за земеделска земя АДСИЦ - София
Електрон консорциум АД - София
Кричим индустрия АД - Кричим
Лозен Асошиейтс АД - София
Мак АД - Габрово
Пътно строителна компания Ес Би Ес АД - Стара Загора
Строителна компания Ес Би Ес АД - Стара Загора
Транс юг АД - Петрич
Търговия на едро-Сливен АД - Сливен
Търговска база - Русе - 98 АД - Русе
Харманлийска керамика АД - Харманли
Хидропневмотехника АД - Казанлък
Юта АД - Русе
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Жилищното кредитиране в България продължава да расте с традиционните си за последната година темпове и през втория пълен месец от войната в Украйна. Стойностният обем на ипотечните заеми през април нараства с около 1.4% за месец, или 200 млн. лв. – до рекордните 14.7 млрд. лв., показва статистиката на Българската народна банка (БНБ). Месечното увеличение изостава минимално спрямо март, но е над по-слабите за имотния пазар празнични декември и януари. С най-висок темп растат дългосрочните заеми за над пет години. Проблемните жилищни заеми продължават уверено да намаляват за 13-и пореден месец и се свиват под 420 млн. лв. Въпреки това миналата седмица в своя доклад по линия на Европейския семестър Еврокомисията предупреди за опасности за българската икономика при хипотетична ситуация на вдигане на лихвените проценти от настоящите исторически ниски нива.

Източник: economic.bg

В края на април депозитите на неправителствения сектор са близо 105.2 млрд. лв. или 71.6 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Числата показват годишно увеличение с 10.1 на сто (при 9.8 на сто годишно повишение през март), съобщава Българската народна банка. Депозитите на нефинансовите предприятия възлизат на 33.54 млрд. лв., което представлява 22.8 на сто от БВП в края на април. В сравнение със същия месец на миналата година сумата се увеличава с 15.4 на сто. Спестяванията на тези фирми продължават да растат. Сравнението показва, че годишно повишение на депозитите им през март 2022-ра е било „само“ 13.3 на сто. Финансовите предприятия се очертават като още по-големи спестовници. Техните банкови влогове нарастват с 32.1 на сто на годишна база и в края на април достигат малко над 4 млрд. лв. (2.7 на сто от БВП). Има обаче забавяне в прехвърлянето на фирмени пари в депозити. През март, например, ръстът в превръщането им в „бели пари за черни дни“ е бил 47.4 на сто на годишна база.

Източник: Банкеръ

България сред най-големите износители на сирена в света
Борислав Георгиев, експерт по външна търговия

Сирената и кашкавалите формират 80 % от българския износ на млечни продукти от митническата тарифна подпозиция 040690 – Сирена и извара. За 2020 България заема 23-та позиция в световния износ с неизползван допълнителен потенциал в този износ от 50 % по оценката на МТЦ – Женева. България е нетен износител, като вносът на сирена е почти половината от износа, който за 2021 е за близо 84 милиона евро и близо 20 хиляди тона. Пълен текст на анализа
Коментари по представените материали, можете да изпращате на адрес: bic@bia-bg.com

 
Дружества
Производство на изолирани проводници и кабели
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2020 г.
(хил. лв.)
  1   Емка АД - Севлиево   3 598  
  2   Щека Електроник България ЕООД - Съединение - Пд   2 399  
  3   Кабел 2001 ЕООД - София   1 197  
  4   КЕМП АД - Севлиево   1 036  
  5   Ховаг ООД - Търговище   671  
  6   Унитех Инженеринг ООД - София   595  
  7   Конеторе ООД - Кюстендил   386  
  8   М Кабел ООД - Бургас   228  
  9   Изолат ООД - Ряхово   163  
  10   Дикс кабел ЕАД - Бургас   140  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 25.05.2022
  Обща стойност (BGN): 6 815 391.09  
Брой търгувани компании: 50
Premium 171 629.54
Standard 623 348.38
АДСИЦ 31 825.10
Облигации 5 826 493.58
BEAM - Акции: 162 094.50
Най-голяма промяна в цените
Параходство Българско речно плаване АД - Русе 35.07 %
Зърнени храни България АД - София -10.71 %
BaSE - Акции: 1 664.50
BaSE - АДСИЦ: 630.00
  Регулирана информация
Випом АД - Видин
КММ АД - Шумен
Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 

 

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Националната електрическа компания (НЕК) е завършила 2021 г. с рекордна печалба - 688.6 млн. лв. на фона на едва 43.3 млн. лв. година по-рано. Това на практика е увеличение с почти 1500%, а основната причина са високите цени на тока свободния пазар, тъй като компанията е един от големите производители на електроенергия със своите ВЕЦ-ове. Въпреки това обаче задълженията на НЕК продължават да бъдат на високи нива - пасивите все още са около 4 млрд. лв. Добрата новина е, че няма просрочия. Няколко фактора допринасят за впечатляващата печалба на НЕК - високата средна цена на електроенергията на свободния пазар (194 лв./мВтч) и оттам големият ръст на приходите, както и увеличените постъпленията от балансираща енергия. Например - приходите от продажбата на електроенергия са се увеличи с близо 60% до 2.3 млрд. лв. Тук влизат и приходите от продажби на свободния пазар на ток, които растат с 459% до 985.9 млн. лв.

Източник: Капитал

Монбат Груп, чрез компанията-майка Монбат АД и дъщерното дружество Монбат Рисайклинг ЕАД сключиха споразумение за продажбата на 100% от капитала на базираната в Германия компания Monbat Holding GmbH, съобщиха от Групата. Monbat Holding GmbH е посредническа холдингова структура на Монбат Груп, притежаваща 100% от EAS Batteries GmbH (EAS) и 100% от Monbat New Power GmbH (MNP). EAS отговаря за оперативния екип и извършва търговските дейности в литиево-йонната дивизия на Монбат, а MNP притежава завода, оборудването и друга собственост, включително патентите, лицензите и разработените в компанията изобретения и ноу-хау. Трите компании - Монбат Холдинг (холдингова структура), EAS Batteries (оперативна структура) и MNP (структура, стопанисваща активи) формират литиево-йонната дивизия на Монбат. Споразумението за продажба на 100% от дяловия капитал на Monbat Holding GmbH подлежи на финализиране, включително на всички регулаторни одобрения. Купувач на акциите е британската компания Britishvolt. Стойността на сделката за акциите на Monbat Holding GmBH е 36 млн. евро и включва кеш компонент, както и емитиране на обикновени акции от капитала на Britishvolt.

Източник: money.bg

Основаната в Украйна IT компания Ciklum откри свой офис в България и в момента е в процес на набиране на кадри. В нея вече работят около 100 специалисти, а справка в LinkedIn показва, че има още над 30 отворени позиции за центъра в София. Компанията планира да наема българи, но ще предложи работа и на украинци, които заради войната са принудени временно да напуснат домовете си. Очакванията на Ciklum са до края на годината българският офис да достигне няколкостотин души персонал. Новата локация в София разширява присъствието на компанията в Източна Европа и е планирана още от края на миналата година, а войната на Русия в Украйна ускорява процеса. Ciklum има над 3500 служители в цял свят, превръщайки се в една от петте най-големи аутсорсинг компании в страната си. На територията на Европейския съюз Ciklum има центрове в Испания, Полша, Чехия, Румъния и Словакия. В Украйна пък те са шест – два в Киев и по един в Одеса, Харков, Днипро и Виница. Главният офис на компанията бе преместен още преди време от Киев в Лондон.

Източник: economic.bg

Министерството на енергетиката и "КонтурГлобал Марица Изток 3" подписаха Меморандум за разбирателство за проучване на възможности за инвестиции в енергийни проекти, базирани на нови технологии, които ще съдействат за модернизирането на българския електроенергиен сектор. Компанията, която притежава и експлоатира втората по големина въглищна електроцентрала в България, ще проучи възможностите за инвестиции в технологии за безвъглеродно и нисковъглеродно производство на електроенергия, също и в системи за съхранение на енергия, както и за съвместно изгаряне на алтернативни горива, вкл. биомаса. Компанията ще осигури техническа помощ при оценката на използването на алтернативни горива, които да съдействат за постигане на целите за декарбонизация. Така енергийната компания се ангажира да подкрепя "зеления" преход на страната ни с експертиза, опит и технически компетенции.

Източник: money.bg

Производителят на килими от Сливен „Декотекс“ отчита почти 30% спад на печалбата за първото тримесечие на годината заради намаление на приходите и въпреки по-ниски разходи. Това се вижда от консолидирания отчет на дружеството. Общите приходи на дружеството към края на март възлизат на 1,128 млн. лева в сравнение с 1,428 млн. лева година по-рано, или намаляват с 21%. Същевременно разходите на компанията за периода достигат 964 хил. лева при 1,196 млн. лева година по-рано, т.е. има спад от 19,4% на годишна база. Значително намаление има на разходите за материали – до 260 хил. лева към края на март спрямо 531 хил. лева година по-рано, или повече от два пъти, въпреки поскъпването на суровините и енергията. Разходите за заплати остават стабилни, а за външни услуги се свиват с малко над 27% до 112 хил. лева от 154 хил. лева за същия период на миналата година. Печалбата за периода януари-март е в размер на 164 хил. лева при 232 хил. лева година по-рано.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара 
В помощ на външнотърговската дейност
 

 


 
Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
 

 
 
Новини от БСК и членовете на БСК

Щетите са недооценени: COVID-19 вече е най-масовата болест сред работещите

Металургичната индустрия предлага 160 работни места за украински бежанци

Жени заемат 40% от мениджърските позиции във Филип Морис Интернешънъл


Предстоящи събития

26 май: Представяне на проект BE-Rural пред студенти от Тракийския университет

27 май: Представяне на виртуален биомагазин в Стара Загора

31 май – 30 юни: Курс по Английски език за социален диалог 2

31 май – 1 юни: RE-Source Southeast 2022

7 юни – 7 юли: Курс по Английски език за социален диалог 3

8-22 юни: Обучения „Кръгова икономика – добри практики“

7-8 юни: Двустранни срещи (B2B) по време на Free From Functional & Health Ingredients Expo

10 юни: Обучение по ЗБУТ (София)

10 юни: Kонференция "Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход"

15 юни: Next Level HR

7 октомври: Обучение по ЗБУТ (Добрич)


Актуални дискусии

До 27.05.2022: Земеделие: изискванията към преработените храни на зърнена основа

До 27.05.2022: Транспорт: Единната система за гражданско и военно управление на въздушното пространство

До 30.05.2022: Енергетика: концесионното плащане за добив на подземни богатства по Закона за подземните богатства

До 30.05.2022: Социална политика и заетост: промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж

До 30.05.2022: Финанси и данъчна политика: ЗИД на ЗДДС /ДБ, ПП, ИТН и БСП/

До 30.05.2022: Образование: Закона за кредитиране на студенти и докторанти

До 30.05.2022: Правосъдие и вътрешни работи: ЗИД на Закона за задълженията и договорите /МС/

До 30.05.2022: Бизнес среда: ЗИД на Закона за държавните резерви и военновременните запаси

До 01.06.2022: Околна среда: промени в Правилника за устройството и дейността на НИМХ

До 06.06.2022: Регионална политика: Наредба за организиране на движението по пътищата, отворени за обществено ползване

До 09.06.2022: Наука и технологии: Националната програма за полярни изследвания

До 11.06.2022: Здравеопазване: Законопроект за изменение на Закона за здравето /ИТН, ПП, БСП и ДБ/

До 12.06.2022: Култура: приемане и преместване на ученици в училищата по изкуствата

До 13.06.2022: Правосъдие и вътрешни работи: ЗИД на Търговския закон

До 15.06.2022: Образование: квалификация по професията „Техник-металург“

До 16.06.2022: Бизнес среда: Устройствен правилник на Българския институт по метрология

До 17.06.2022: Земеделие: Закон за представителните браншови организации за производство и преработка на селскостопански продукти

До 20.06.2022: Транспорт: придобиване на правоспособност за управление на МПС

До 30.05.2022: Енергетика: таксите по Закона за подземните богатства

До 24.06.2022: Образование: списък на работодателите, които имат право да сключват договори по ЗВО

До 24.06.2022: Финанси и данъчна политика: ЗИД на ЗДДС /ДБ, ПП, ИТН и БСП/Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага, цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 1  - 14 май 2022, съботно-неделен

DevNet Associate  - 8 октомври 2022, съботно-неделен

 

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация:
тел.0888 832172
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Унгария ще задължи банки, телекомуникационни компании, големи търговски вериги, застрахователи, енергийни компании и авиокомпании да предават "голяма част от своите допълнителни печалби" на държавния бюджет на страната, обяви премиерът Виктор Орбан на страницата си във Фейсбук. Орбан посочи, че специалните данъци ще се прилагат през 2022 и 2023 г. като добави, че банките и компаниите, които реализират "извънредни печалби" в сегашната трудна ситуация на фона на войната в Украйна и повишаването на цените, ще трябва да допринесат за укрепването на унгарската армия и за финансирането на компенсациите, които домакинствата ще получат за високите си битови сметки.

Източник: vesti.bg

Америка

Stellantis NV и Samsung SDI обявиха, че ще инвестират над 2,5 млрд. долара за изграждане на нов завод за батерии в рамките на съвместно предприятие в Кокомо, щата Индиана, тъй като автоконцернът, известен в САЩ с марката Chrysler, засилва ангажимента си относно производството на електромобили. Очаква се съоръжението да заработи през 2025 г. с първоначален годишен капацитет от 23 гигаватчаса (ГВтч). Впоследствие производството ще бъде увеличено до 33 ГВтч годишно. Съвместното предприятие ще създаде 1400 нови работни места, като инвестицията може постепенно да се увеличи до 3,1 млрд. долара. Щатските власти в Индиана посочват, че проектът отговаря на условията за осигуряване на поне 186,5 млн. долара стимули плюс неуточнени допълнения. Stellantis увеличава производството на плъгин хибриди, но изостава от някои конкуренти при пускането на изцяло електрически превозни средства в САЩ.

Източник: investor.bg

Азия

Индийското правителство заяви, че ще ограничи износа на захар до 10 милиона тона за пазарния сезон, който продължава до септември, за да поддържа цените под контрол. Продавачите също са помолени да търсят "специфично разрешение" от властите за всеки износ на захар между 1 юни и 31 октомври. Индия е най-големият производител на захар в света и вторият по големина износител след Бразилия. Правителството на Нарендра Моди заяви, че трябва да предприеме действия за поддържане на запасите от захар в страната след "безпрецедентен ръст на износа" миналата година и през настоящия сезон. Ходът за ограничаване на износа идва в момент, когато годишната инфлация на дребно в третата по големина икономика в Азия достигна 7,8%, най-високото си ниво от близо осем години, през април. Това е и друг знак за нарастващ продоволствен протекционизъм в целия свят.

Източник: frognews.bg

 
Индекси на фондови борси
25.05.2022
Dow Jones Industrial
32 120.28 (191.66)
Nasdaq Composite
11 434.70 (170.29)
Стокови борси
25.05.2022
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)110.80
Heating oil ($US/gal.)3.7700
Natural gas ($US/mmbtu)9.0500
Unleaded gas ($US/gal.)3.7400
Gold ($US/Troy Oz.)1 843.00
Silver ($US/Troy Oz.)21.79
Platinum ($US/Troy Oz.)928.70
Hogs (cents/lb.)107.95
Live cattle (cents/lb.)132.53

       Опознай България

Блато Малък Преславец

Блатото Малък Преславец е обявено за защитена местност и се намира на 4 км северно от с. Малък Преславец, в непосредствена близост до р. Дунав. Служи за хранителна база на чапли, блестящи ибиси, лопатари, корморани и други гнездящи в резервата “Сребърна” птици. Блатото Малък Преславец е една от най-големите вододайни зони в Добруджа и има голяма естетическа стойност за крайбрежието в района на Долен Дунав като непозната, екзотична и необичайна природна среда. Островите от водни лилии и големите концентрации на редки и застрашени от изчезване водолюбиви птици са малко познати на широката публика и представляват интерес за научни изследвния и любителски посещения. Блатото Малък Преславец е една от последните запазени влажни зони по българския бряг на р. Дунав. Птичето богатство на района наброява 147 вида, като гнездящи от тях са 82 вида. Сред тях са сивата чапла, малката бяла чапла, нощната чапла, които са защитени видове. Могат да се видят още зимно бърне, зеленоглава патица, качулата потапница, гривеста чапла, голяма бяла чапла, ням лебед, белобуза рибарка, двата вида водни кокошки - зеленоногата и белочелата (лиската), градската лястовица. (Снимка: http://ezero-mp.glavinitsa.bg/)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.05.2022
Българска версия: 30302, Английска версия: 2914

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София 1527, ул. Чаталджа 76,
тел. 980-10-90, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2022. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2022
 ПВСЧПСН
52     12
13456789
210111213141516
317181920212223
424252627282930
531      

Февруари 2022
 ПВСЧПСН
5 123456
678910111213
714151617181920
821222324252627
928      

Март 2022
 ПВСЧПСН
9 123456
1078910111213
1114151617181920
1221222324252627
1328293031   

Април 2022
 ПВСЧПСН
13    123
1445678910
1511121314151617
1618192021222324
17252627282930 

Май 2022
 ПВСЧПСН
17      1
182345678
199101112131415
2016171819202122
2123242526272829
223031     

Юни 2022
 ПВСЧПСН
22  12345
236789101112
2413141516171819
2520212223242526
2627282930   

Юли 2022
 ПВСЧПСН
26    123
2745678910
2811121314151617
2918192021222324
3025262728293031

Август 2022
 ПВСЧПСН
311234567
32891011121314
3315161718192021
3422232425262728
35293031    

Септември 2022
 ПВСЧПСН
35   1234
36567891011
3712131415161718
3819202122232425
392627282930  

Октомври 2022
 ПВСЧПСН
39     12
403456789
4110111213141516
4217181920212223
4324252627282930
4431      

Ноември 2022
 ПВСЧПСН
44 123456
4578910111213
4614151617181920
4721222324252627
48282930    

Декември 2022
 ПВСЧПСН
48   1234
49567891011
5012131415161718
5119202122232425
52262728293031 


 2022   2021   2020  
 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999