Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 03 юни 2020 г., брой 5211
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(03.06.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19551
USD   1.75034
CHF   1.82090
EUR/USD   1.1174*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Алианц България ЗАД АД - София
БГ Транс АД - Добрич
Брилянт инвест АД - София
Дунав прес АД - Русе
Еластик 2000 АД - Световрачене
Еластик АД - Световрачене
Еуропапир България АД - Русе
Лукойл Нефтохим Бургас АД - Бургас
Пасат България АД - Царево
Примагаз АД - Варна
Рилски лен АД - Самоков
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

От 1 октомври 2020 г. малките небитови потребители вече ще купуват ток от електроенергйната борса. Това става възможно с промени в Закона за енергетиката, които парламентарната енергийна комисия одобри на първо четене. Основният подтик за мащабната промяна дойде от Брюксел. До началото на следващата година България трябва да вкара в своето законодателство европейска директива, която ни задължава стопанските субекти да преминат от регулиран към свободен пазар, а на регулирания да останат единствено битовите. „Това Европейската комисия разглеждат като един преходен период, до който ще излязат на свободния пазар и всички битови потребители”, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Източник: Сега

5265 души са взели безлихвени и необезпечени кредити по програмата на Българската банка за развитие (ББР), която гарантира отпускането на заеми на хора в неплатен отпуск, както и на самоосигуряващи се. Към края на май постъпилите искания за взимане на кредити в банките, партньори на ББР по програмата, са 10 847. Документите по 2351 заявления още се обработват. Общата сума на одобрените кредити е над 22 млн. лв., при средна стойност на заемите от близо 4300 лв. Програмата за гарантиране на безлихвени кредити цели да подпомогне хората в неплатен отпуск и самоосигуряващите се, които временно не могат да работят заради коронавируса. Те имат възможност да получат безлихвени заеми до 4500 лв., които се отпускат наведнъж или на три транша от по 1500 лв. За кредит може да кандидатстват до края на 2020 г. Максималният срок на погасяване е 5 години, с гратисен период между 6 и 24 месеца. По заемите не се дължат такси, комисиони и неустойки.

Източник: Труд

 
Дружества
Производство на сладолед
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Фронери България ЕООД - София   55 536  
  2   Сладоледена фабрика ЕООД - Велико Търново   14 758  
  3   Изида ООД - Добрич   13 653  
  4   Чичо Чарли ЕООД - Бенковски - Пд   4 854  
  5   Карил и Таня АД - Ямбол   4 381  
  6   Сандер 2000 ЕООД - Елин Пелин   991  
  7   Витаджой ЕООД - София   954  
  8   Аляска-Бургас ООД - Несебър   900  
  9   Крейзи Лав АД - София   468  
  10   Джанет ООД - Смолян   57  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 02.06.2020
  Обща стойност (BGN): 222 635.75  
Брой търгувани компании: 26
Premium 63 883.91
Standard 141 277.86
АДСИЦ 13 533.54
Облигации 3 940.44
Най-голяма промяна в цените
Емка АД - Севлиево 10.00 %
Първа инвестиционна банка АД - София -5.71 %
BaSE - Акции: 3 395.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Bepигaтa лyĸcoзни xoтeли Нуаtt oфициaлнo щe oтвopи пъpвия cи oбeĸт в Бългapия пpeз ceптeмвpи, cлeд ĸaтo eпидeмиятa oт ĸopoнaвиpyc oтлoжи oтĸpивaнeтo мy в нaчaлoтo нa 2020 гoдинa. Xoтeлът Нуаtt Rеgеnсу Ѕоfіа ce нaмиpa нa cтoличния плoщaд "Bacил Лeвcĸи" ĸaтo тoй бeшe изгpaдeн нa мяcтoтo нa бившeтo ĸинo "Cepдиĸa". Нуаtt Rеgеnсу Ѕоfіа paзпoлaгa c 183 cтaи, вĸлючитeлнo 22 aпapтaмeнтa и пpeзидeнтcĸи aпapтaмeнт. B peгиoнa Нуаtt имa oщe oбeĸти в Apмeния, Гъpция, Pycия, Typция и Уĸpaйнa. Πo пpoeĸтa cи в Бългapия ĸoмпaниятa paбoти пo нeгo в пapтньopcтвo c бългapcĸaтa "Tepa тyp Cъpвиcиз" EOOД.

Източник: money.bg

Американската компания за взаимна свързаност и центрове за данни Equinix обяви, че придобива 13 центъра за данни в Канада от BCE за 750 млн. долара. Equinix развива бизнес и в България, като миналата пролет откри втория си център за данни в страната. Очакванията са канадските центрове да осигурят годишни приходи от близо 105 млн. долара. Сделката се предвижда да приключи през второто тримесечие на годината. Американската компания отвори през април миналата година втория си център за данни в България. Инвестицията в центъра, носещ името SO2, е 19 млн. долара и се намира в столичния квартал "Дружба", на около 1 км от мястото, където е и първият център на компанията - SO1. И двата използват 100% зелена енергия. От компанията тогава обявиха, че SO2 първоначално ще предлага на клиентите си около 350 шкафа за оборудване с възможност да се добавят още 1100 в следващите фази. Земята, на която е разположен новият капацитет, е собственост на компанията и в бъдеще ще е възможно разширяването му при търсене на пазара. Equinix обслужва през България компании от финансовия сектор, телевизионния бизнес, софтуерни компании като VMware и над 50 доставчика на мрежови услуги тук като "СуперХостинг.БГ".

Източник: Капитал

Комисията за защита на конкуренцията е наложила глоба на таксиметровата компания "Максим". Причината - недобросъвестна търговска практика и получаване на нелоялно конкурентно предимство. Комисията налага на „Такси Максим“ ЕООД периодична имуществена санкция в размер на 5% от среднодневния оборот на дружеството за всеки ден на неизпълнение от 13.06.2019 г. до прекратяване на противоправното поведение или по 6,00 лв. (шест лева), за всеки ден неизпълнение. Вече има решение на КЗК, което постановява незабавно прекратяване на работата на такси оператора. От компанията още тогава заявиха, че няма да изпълнят постановлението на антимонополния орган и продължиха да работят. Тези 5% от дневния оборот няма как да бъдат събрани, защото дружеството няма подаден и заверен финансов отчет за миналата година. В този смисъл КЗК стига до извода, че ще ползва данните от 2018 г., които изчислени показват точно това - глоба от 6 лв. на ден.

Източник: Клуб Z

Мажоритарният пакет акции на Професионален футболен клуб Левски АД - София (86.6%), които досега бяха на името на Георги Попов, са джиросани на името на Наско Сираков. Той ще стане официално собственик на клуба на предстоящото общо събрание на акционерите, насрочено за 6 юли 2020 г. Преди дни Божков потвърди, че е изпратил за София джиросаните акции от Дубай, където се намира заедно с Попов, след като прокуратурата у нас им повдигна обвинения. Очаква се, че "Левски" съвсем скоро ще има нов голям спонсор - българската букмейкърска компания "Уинбет" (WINBET). Вече е постигнато принципно споразумение между двете страни и предстои да бъде подписан договор.

Източник: Сега

“Отрицателни разлики от промяна на валутни курсове” за 5,4 млн. лв. намаляват консолидираната нетна печалба на „Софарма“ АД с почти една трета (30%) на годишна база до 10,8 млн. лв. за първото тримесечие на 2020 г. В загубите от валутни курсове влизат „Нетна загуба от курсови разлики по заеми в уждестранна валута и договори за лизинг“ за 4,4 млн. лв. и „Печалби/(загуби) от курсови разлики по търговски вземания и задължения и текущи разплащателни сметки“ за 997 хил. лв. Преди година не е имало такива загуби. От началото на 2020 г. спрямо лева са поевтиняли украинската и беларуските валути. „Софарма“ АД е успяла да прехвърли 2,38 млн. лв. загуби към малцинственото участие, поради което нетната печалба намалява само с 4,6 млн. лв. или посочените 30%, до 10,8 млн. лв. Брутната печалба (преди данъци и преди малцинствено участие) намалява с 8,26 млн. лв. до 10,9 млн. лв. за януари-март 2020 г. И въпреки платените данъци за 2,5 млн. лв. нетната печалба е 10,8 млн. лв. (само 100 хил. лв. по-малко), защото малцинственото участие отчита загуба от 2,4 млн. лв. за януари-март 2020 г.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

БАСЗЗ с дарение и на засегнатия от КОВИД-19 Дом за възрастни хора в с. Гара Орешец

Четири нови завода ще бъдат изградени в Шумен


Предстоящи събития

4 юни: Национална Online конференция „Граждани и бизнес – партньори в управлението на отпадъци от текстил и обувки – „Зелената сделка“ за текстила в България. Накъде след COVID?“

10-11 юни: Специализирана финансова конференция „Шумът на парите“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Във връзка с извънредното положение в страната и забраната за обучителни институции да провеждат присъствени курсове,
Сиско академията на Българска стопанска камара стартира дистанционно обучение.

Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Надзорният съвет на Lufthansa одобри предложената от Германия спасителна помощ за 9 млрд. евро (10 млрд. долара), която ще позволи на авиокомпанията да поеме глътка въздух, ако акционерите приемат сделката. Кешовите резерви на компанията намаляват и това накара Надзорния съвет на Lufthansa да гласува в подкрепа на плана и да свика извънредно общо събрание на акционерите на 25 юни. Одобрението на борда беше отложено неочаквано миналата седмица заради недоволството на членовете му от исканията на Европейския съюз за отказ от слотове. Проблемът беше разрешен в постигнатата сделка късно в петък. Сега погледът е насочен към инвеститорите, които държат съдбата на Lufthansa в ръцете си. Те са изправени пред избор между увеличаване на капитала, който ще намали собствените им дялове или тласкането на най-голямата авиокомпания в Европа към неплатежоспособност. Ръководството на германската авиокомпания е уведомило представители на правителството и на синдикатите, че ще остане без пари на 15 юни, съобщиха запознати източници. Председателят на Надзорния съвет на Lufthansa Карл-Лудвиг Клей заяви, че това е било „много трудно решение“, включващо „интензивни разговори“.

Източник: Bloomberg

Америка

Western Union Со. е направил оферта за придобиването на MoneyGram International Inc. – сделка, която би могла да обедини двата най-големи американски доставчика на услуги за трансфер на пари. Това съобщава източник на Bloomberg, запознат с въпроса. По думите му трансакцията все още не е сигурна и е възможно да не се стигне до сделка. Засега не се споменава каква е предложената сума за придобиването. Представители на Western Union и MoneyGram са отказали коментар. Бизнесът на двете компании постепенно отслабва, тъй като все повече клиенти извършват онлайн прехвърляния на средства. В същото време финтех решенията също представляват конкуренция за установените вече компании. Акциите на MoneyGram поскъпнаха с над 6% по време на борсовата сесия в понеделник, а в късната търговия отскокът бе от близо 32%. Борсовата оценка на компанията след вчерашния ден достига до 164 млн. долара. Тя обаче трябва да се справя и с немалък дълг в размер на около 878 млн. долара. От своя страна, книжата на Western Union поскъпнаха с 3,5% по време на понеделнишката сесия, достигайки до пазарна оценка от около 8,5 млрд. долара.

Източник: Bloomberg

Азия

Samsung Electronics Co Ltd заяви в понеделник, че е започнала изграждането на нова местна производствена линия за чипове NAND, залагайки на търсенето на персонални компютри и сървъри, тъй като коронавирусът подтиква повече хора да работят от вкъщи. Най-големият производител на чипове в света е готов да добави новата линия в завода в град Пьонтек да започне работа през втората половина на годината. Samsung заяви, че допълнителният капацитет ще спомогне и за задоволяване на търсенето на 5G смартфони и други устройства, въпреки последните забавяния в разполагането на 5G мрежи в Европа и други страни поради здравната криза. Компанията не разкри размера на инвестицията, но според анализатори тя възлиза на между 7 трилиона вона (5,70 милиарда долара) и 8 трилиона вона.

Източник: economic.bg

 
Индекси на фондови борси
02.06.2020
Dow Jones Industrial
25 742.65 (267.63)
Nasdaq Composite
9 608.38 (56.33)
Стокови борси
02.06.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)37.51
Heating oil ($US/gal.)1.1000
Natural gas ($US/mmbtu)1.7800
Unleaded gas ($US/gal.)1.1200
Gold ($US/Troy Oz.)1 728.80
Silver ($US/Troy Oz.)18.18
Platinum ($US/Troy Oz.)864.10
Hogs (cents/lb.)54.88
Live cattle (cents/lb.)96.20

       Опознай България

Цар Иван Шишман

Иван Шишман дошъл на престола през 1371 г., а управлението му преминало под знака на отчаяната борба с османската експанзия. Силите на държавата били отслабени от самостоятелното, понякога дори враждебно поведение на видинския цар Иван Срацимир, син на влахинята Теодора (І). Т.нар. Добруджанско деспотство също било практически независимо, схващано от съвременниците като "трета България". В тази обстановка Иван Шишман бил принуден да сключи неравноправен "съюз" с османския султан Мурад І, давайки му за съпруга своята сестра Кера-Тамара. Около 1377 г. обстоятелствата го заставили да стане османски васал, но продължавал да търси съюзници, поддържайки контакти с владетелите на Сърбия, Влашко и Унгария. Цар Иван Шишман, за разлика от повечето тогавашни балкански владетели, нееднократно се отклонявал от задълженията си на султански васал. Предвид очертаващата се българо-сръбска коалиция, през лятото на 1388 г. османците нанесли изпреварващ удар на Търновска България – били загубени Шумен, Дръстър/Силистра и други важни крепости, зависимостта към султана станала още по-тежка. Около това време царят се установил в Никопол, за да бъде в по-тесен досег с Влахия и Унгария. През 1393 г. султан Баязид изненадващо атакувал столицата Търново, която била превзета след тежка обсада (17 юли 1393 г). През 1395 г. "невернишкият бей" Шишман, както го нарича една турска хроника, отново не участвал в поредния османски поход. Разярен от поражението си във Влахия, на връщане Баязид преминал Дунав при Никопол. Иван Шишман бил заловен с измама, а съвременниците дават различни версии за гибелта му. Най-правдоподобно е сведението на Българската анонимна хроника от ХV в. – Иван Шишман бил обезглавен край Никопол на 3 юни 1395 г.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 03.06.2020
Българска версия: 29973, Английска версия: 2884

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999