Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 16 септември 2016 г., брой 4304
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(16.09.2016)
  EUR   1.95583  
GBP   2.29563
USD   1.73790
CHF   1.78762
EUR/USD   1.1254*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Българска стокова борса АД - София
Евро депо АД - София
ЕМКО АД - Белене
Издателска къща Шанс АД - София
Мерино ЕООД - София
Пещостроене и изолации Монтажи АД - София
Фохар АД - София
Фуражи АД - София
Фючърс Кепитал АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Международният валутен фонд (МВФ) ревизира прогнозата си за растеж на българската икономика през 2016 година до 3% от БВП. Досега очакванията бяха за 2.3%. Експертите на фонда са в България за редовния годишен преглед на българската икономика, като мисията им започна на 7 септември и ще приключи на 16-и септември 2016 г. Дефицитът в края на годината ще е по-нисък от заложения. По закон той трябва да е 2% от БВП, но изпълнението към август показва рекордните 3.3 млрд. лв. излишък. Прогноза за по-ниско от заложеното изпълнение на разходите над приходите преди няколко дни дадоха и анализаторите от Еconomist Intelligence Unit.

Източник: Капитал

Всички служебни вещи, които се използват и за лична употреба, ще бъдат облагани с 10 процента данък. Промяната стана факт с приети на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Данъчната основа, върху която ще се изчислява ставката, е различна в зависимост от използваните вещи. Фирмените активи ще бъдат в три групи - имоти, превозни средства и други. За автомобилите работодателят сам ще решава, в зависимост от изминатите километри, доколко ще се ползват за лични нужди. Дава се възможност и да се избере фиксирано разпределение за ползването 50% за служебни цели и 50% за лични. За имотите ползването за лични нужди ще се определя съобразно площта и времето за използване. В категорията "други", където попадат мобилните телефони и лаптопите, се приема, че се използват за лични и служебни цели. При тях работодателят има право да отчита автоматично 20% като лично ползване. При недвижимите имоти данъчната основа ще зависи от частта, предоставена за лични нужди, или от времето, прекарано в имота. Новият данък ще влезе в сила със задна дата от 1-ви януари 2016 година.

Източник: БанкеръПриватизация

Обособени имоти могат да бъдат приватизирани, въпреки че са част от дружества в забранителния списък. Този законов текст буквално изненада депутатите от икономическата комисия в парламента, които обсъдиха отчета на Агенцията за приватизация. Остана неизяснен въпросът как се определя какво е обособена част и защо парите, спечелени от продажбата й, не отиват изцяло в Сребърния фонд, където по правило се събират всички приходи от продажбата на държавна собственост. На търга за продажбата за Дипломатическия клуб в Бояна този месец се е явил само един участник и то е дружество, представлявано от трима души, всичките на възраст под 25 години. Сделката е на стойност 8,5 млн. лева без ДДС, но още не е приключена, обясни изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. Трябва да има яснота какъв е произходът на средствата.

Източник: Дума

20 неуспешни търга организира Общинската агенция за приватизация за имот с площ от 1,1 дка в самия център на село Арбанаси област Велико Търново, но кандидати липсват. Междувременно стойността на имота е намалена с повече от 100 хил. лв. Теренът бе плануван за базар на занаятите, но идеята за създаването му пропадна. Той е подходящ за хотел или частна къща, но така и няма кой да плати 172 хил. лв. за него.Теренът се намира точно срещу читалище „Извора” и едноименния комплекс. Цената му е била 283 хил. хил. лв., но заради липса на интерес вече е смъкната драстично.

Източник: Борба - Велико Търново

Регулирана информация

На 15.09.2016 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен отчет към 30.06.2016 г. на Диагностично-консултативен център 3 - Варна ЕООД - Варна

Дружества
Отглеждане на свине
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Аякс 1 ЕООД - Димитровград   4 948  
  2   Свинекомплекс Зимен АД - Зимен   2 948  
  3   Хибриден център по свиневъдство АД - Шумен   2 824  
  4   Тетрахиб АД - Никола Козлево   2 535  
  5   Свинекомплекс-Голямо Враново-Инвест АД - Голямо Враново   1 946  
  6   Хайбрид ЕООД - София   1 859  
  7   Аякс-95 ООД - Димитровград   1 510  
  8   Свинекомплекс Брестак АД - Брестак   1 327  
  9   Кембароу ММ5 АД - Зелендол   938  
  10   Репродуктор по свиневъдство АД - Калчево   868  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 15.09.2016
  Обща стойност (BGN): 895 859.10  
Брой търгувани компании: 31
Premium 161 353.27
Standard 691 651.60
АДСИЦ 38 819.45
Облигации 4 034.78
Най-голяма промяна в цените
Хидравлични елементи и системи /ХЕС/ АД - Ямбол 8.50 %
Соларпро Холдинг АД - София -5.71 %
BaSE - Акции: 1 012 389.30
BaSE - АДСИЦ: 398 230.14

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Германската семейна компания Multivac направи първа копка на бъдещия си завод в индустриална зона "Божурище". Това е най-голямата производствена инвестиция около София тази година - в първата фаза ще се вложат 18.8 млн. евро. Проектът ще има и втори етап, на който ще бъде вложена същата или по-голяма сума, каза главният изпълнителен директор на групата Кристиан Трауман. Т.е. общата инвестиция може да надхвърли 70 млн. лв. Германският производител е избирал за новия си завод между Румъния и България. Спира се на страната ни заради добре образованите специалисти, финансовите стимули от държавата и ниските данъци. Държавната зона в Божурище започва постепенно да се запълва с чужди инвеститори - след първия германски завод за авточасти на Behr-Hella, който заработи миналата година, през 2016 и датска мебелна компания JYSK реши да инвестира 100 млн. евро в логистична база в Божурище. Машиностроителното предприятие на Multivac е планирано да заработи след година. Освен производствените мощности в София ще бъде изграден и център за споделени услуги, който ще поеме техническата поддръжка в компанията на групово ниво.

Източник: Капитал

Частeн съдебен изпълнител отново обяви за продажба паркинга и земите под кино "Арена" в столичния квартал "Младост". Собственик на терена е "Кино Арена" ЕООД, което притежава двете едноименни столични кинокомплекса. Началната цена за терена в "Младост" е 5.8 млн. лева. Миналата година частeн съдебен изпълнител за пръв път направи опит да изтъргува имота, като тогава началната тръжна цена бе 7.04 млн. лева. Паркингът и територията под самото кино са с площ 23.7 дка и се намират в непосредствена близост до "Бизнес парк София". Върху него има учредена ипотека в размер на 8.5 млн. евро и за 1.38 млн. евро в полза на Обединена българска банка. Дългът не е обезпечен с ипотека върху сградите на киното, за това те не са обявени за продан. Оферти за покупка на имота се приемат до 12 октомври, а депозитът е 10% от обявената тъжна цена.

Източник: Банкеръ

"Булгартрансгаз" търси консултантска фирма, която срещу 119 000 лв. без ДДС да каже в състояние ли е дружеството да изгради газов хъб. Фирмата ще направи преглед на възможностите на фирмата за доставки, потребление и инвестиции. Парите ще бъдат осигурени от бюджета на дружеството и няма да са по линия на някой от европейските фондове. Кандидатите трябва да са изпълнявали сходни дейности в последните три години от датата на подаването на офертата. Те трябва да разполагат с квалифициран персонал и ръководен състав за изпълнението на поръчката. Това ще бъде поредното плащане на "Булгартрансгаз" за консултанти. Средствата по това перо растат почти тройно - ако през първото полугодие на миналата година компанията е платила 203 000 лв. за експертни съвети и анализи, тази година разходите вече са близо 600 000 лв. В последната година останалите дружества от държавната енергетика също увеличават разходите си за консултанти, външни услуги и оценки. Сред рекордьорите е Българският енергиен холдинг, чиито суми за такива услуги са скочили със 112%, или с близо 1 млн. лв., спрямо миналата година. Това се дължи най-вече на договора със Световната банка, която бе наета да разработи заедно с правителствени експерти модела за освобождаването на енергийния пазар.

Източник: Сега

Производителят на тухлите Ytong и други изолационни материали "Ксела България" очаква приходите на компанията да се повишават. За тази година от дружеството предвиждат 11% ръст на продажбите, а за следващата си поставят цел да нараснат с 15%. От 2013 г. постъпленията на компанията стагнираха, покачвайки се или спадайки с по-малко от процент. Към края на 2015 г. постъпленията от продажби достигнаха 15.58 млн. лв. Крайният финансов резултат за същия период е негативен, като реализира загуба от 4.16 млн. лв., свивайки тази от предишни периоди.Основните продукти на "Ксела България" са топлоизолационните плочи по технологията Multipor и клетъчният бетон, към който спада производството на известните тухли Ytong. Извън рамките на Германия групата на Xella произвежда първите единствено в България.

Източник: Капитал

Към края на август 2016 г. Адванс Терафонд АДСИЦ притежава 230 748 дка земеделска земя и 139 дка градска земя. През август са купени 490 дка земеделски земи при средна цена 870 лв/дка и са продадени 61 дка. През месеца са продадени 61 дка земеделски земи, а от началото на годината са продадени общо 6371 дка при средна цена 1300 лв/дка. Съвкупните приходи от продажби на зема от началото на 2016 г. възлизат на 8.279 млн. лв. Отделно през 2016 г. общо са договорени 14 696 дка за продажба на разсрочено плащане при средна цена 1500 лв/дка. Очакваните приходи са с 11% повече от предходната година или 7 371 122 лв., от които авансово са събрани 55.5%. За стопанската 2014-2015 г. са събрани 91.6% от дължимите вземания, a за 2013-2014 г. - 96.4%.

Източник: Profit.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

20 септември: Дискусия на тема: "Администрацията - помощник или препятствие за развитието на бизнеса"

30 септември: Специализирано обучение за подготовка на проекти по Фаза1 на Инструмента за МСП, Хоризонт 2020

Food4Life 2016 - 10 ноември 2016 г., Интер Експо Център, София


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. юни
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
17 септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Британското правителство одобри плановете и съгласува условията за строителството на първата в страната атомна електростанция за последните 20 години - "Хинкли Поинт". Проектът се осъществява от частни компании. През юли решението беше отложено за есента поради някои възражения относно китайските инвестиции в британската атомна енергетика. "Хинкли Поинт" ще бъде разположена на мястото на вече съществуващата АЕЦ в графство Съмърсет в Югозападна Англия. Ще се строи от консорциум начело с френската компания EDF, а като инвеститори ще участват китайски държавни компании. Две трети от разходите поема Франция, една трета - Китай. Строителството ще струва 18 милиарда лири. Станцията ще работи с два реактора, чийто срок на експлоатация ще бъде 60 години. Новата АЕЦ ще осигурява около 7 на сто от електроенергията, необходима на Обединеното кралство.

Източник: BBC

Америка

Американците обвиняват политическото съперничество във Вашингтон за спадащата икономическа конкурентност на страната и държи и републиканци и демократи отговорни за това. Това показа вчера оповестено изследване на бизнес училището в Харвард. Проучването отбелязва, че БВП на САЩ расте с около 2% след 2000-та година, което е под средното ниво от между 3% и 4% характерно за предишния половин век. В проучването се посочват серия от фактори, включително сложните корпоративни данъци, обърканата имиграционна система и застаряването на нацията, като допринасящи за забавянето на растежа. Изследването признава, че фактори включващи нарастващата разлика в доходите, спадащия ръст на производството и увеличения брой хора в работоспособна възраст, които нито са работещи, нито търсят работа, показва че американската икономика става по-неконкурентна.

Източник: Associated Press

Азия

Индийската рупия се срина рязко след съобщение, че министерството на търговията ще предложи девалвация, за да промотира отслабващия експорт. Валутната единица намали загубите след опровержение от министерството на финансите. Министерството на финансите отрече, че правителството е обсъждало девалвация на рупията, чийто плаващ валутен курс се управлява от Резервната банка на Индия. Секретарят във финансовото министерство отговарящ за икономическите въпроси Шактиканта Дас заяви, че няма истина в съобщенията за девалвация на рупията. Той допълни, че цената на рупията се определя от пазара и няма планове за промяна на политиката по отношение оценката на валутата. Министерството на търговията е отговорно за търговията, но не и за валутния курс, който е в ръцете на централната банка. Тя обаче се консултира с министерството на финансите по отношение на валутния курс.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
15.09.2016
Dow Jones Industrial
18 212.48 (177.71)
Nasdaq Composite
5 249.69 (75.91)
Стокови борси
15.09.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)43.65
Heating oil ($US/gal.)1.4100
Natural gas ($US/mmbtu)2.9100
Unleaded gas ($US/gal.)1.4300
Gold ($US/Troy Oz.)1 316.70
Silver ($US/Troy Oz.)18.96
Platinum ($US/Troy Oz.)1 029.30
Hogs (cents/lb.)0.49
Live cattle (cents/lb.)1.07

       Опознай България

Тракийско светилище –Маджарово

Гр. Маджарово е разположен по поречието на р. Арда и привлича туристите с красивата и запазена природа, неповторими скални образувания и множество археологически и исторически забележителности. Сред тях е тракийското светилище от VII – VI в. пр.н.е., открито край с. Долни Главанак (на около 12 км от гр. Маджарово в посока Хасково). То представлява мегалитно съоръжение – кромлех и е единствен паметник от този вид на територията на България. Изградено е във формата на каменен връх, ограден от всички страни и изолиран от външни сили, най-вероятно използван за извършване на древни религиозни свещенодействия.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 16.09.2016
Българска версия: 28165, Английска версия: 3022

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999