Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 02 юни 2016 г., брой 4229
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(02.06.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.52828
USD/BGN   1.75034
CHF/BGN   1.76918
EUR/USD   1.1174*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  Академично Строителство 98 АД - София
Академично строителство АД - София
Випом-инвест АД - София
Водно Строителство Благоевград АД - Зелендол
ЗММ Смолян АД - Смолян
Контролно-заваръчни устройства (КЗУ) АД - София
Мак АД - Габрово
Мел Холдинг АД - София
Напредък - Товарни превози АД - Нова Загора
Провити АД - София
Протех Консултинг АД - София
Република холдинг АД - София
Розахим АД - Горна Оряховица
Сирена 98 АД - София
Текстилни влакна-Горна Оряховица АД - Горна Оряховица
УСМА АД - Монтана
Фонд имоти АДСИЦ - София
Цератицит България АД - Габрово
Ямболен АД - Ямбол
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Министерството на образованието и науката (МОН) не е било достатъчно ефективно в осигуряването на условия за провеждане на качествено професионално образование, което да отговаря на потребностите на трудовия пазар. Това е заключението на одитен доклад на Сметната палата за периода от 01.01.2012 г. до 31.12.2014 г. и който обхваща управлението на шестима министри от пет кабинета - Сергей Игнатов, Стефан Воденичаров, Николай Милошев, Анелия Клисарова, Румяна Коларова и Тодор Танев. Изводът е, че отговорността за състоянието на системата е споделена, а неспособността за справянето с проблемите от страна на МОН - системна. Дадени са 22 препоръки на министъра на образованието и науката, които трябва да бъдат изпълнени в срок до шест месеца. Според Сметната палата ключовите недостатъци в работата на МОН са свързани с липсата на фокус за развитието на професионалното обучение, несъществуващата система за оценяване на качеството му, както и неспособността за модернизиране на програмите, изпитите, методите за преподаване и материалната база на професионалните гимназии. Предлага се държавният план-прием да се базира на проучване, идентифициране и прогнозиране на потребностите от професионално образование и обучение (ПОО), което да се създаде заедно с местната индустрия.Не са осигурени достатъчно средства и добро сътрудничество с организациите на работодателите за модернизиране и осъвременяване на материалната база на училищата. Липсва още система за подобряване качеството на обучението по професионална подготовка за учителите и възможности за кариерното им развитие.

Източник: Капитал

На 31 май 2016 г. България се присъедини към Специалния стандарт за разпространение на данни Плюс на Международния валутен фонд (МВФ). Така страната става 11-тата държава в света, която се присъединява към международния стандарт за разпространение на данни. Специалният статистически стандарт за разпространение на данни Плюс на МВФ е създаден през 2012 г. с цел да засили и допълни съществуващите стандарти за статистически данни.

Източник: Econ.bgПриватизация

Приходите от приватизацията през 2014 г. са 2,853 млн. лв., според отчета на дейността на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. В Плана за работа през 2014 г. АПСК e предвидила да продаде 37 обекта. От обявените за продажба обекти са сключени 7 приватизационни сделки. През 2014 г. бяха спрени повечето сделки, защото тогава беше назначен служебен кабинет. Бяха спрени процедурите за дружествата "АДИС" и Аудиовидео "Орфей". През 2015 г. с решение на парламента те бяха върнати в т.нар. забранителен списък. 2014 г. е била най-слабата година по отношение на приватизацията за последните 6 години, каза Емил Караниколов, изпълнителен директор на АПСК.

Източник: Стандарт

Дружества
Производство на мелничарски продукти, нишесте и нишестени продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Амилум България ЕАД - Разград   46 720  
  2   Унибел АД - София   4 987  
  3   Топаз мел ООД - София   3 642  
  4   Колор Фуудс ЕООД - Петрич   3 198  
  5   ГудМилс България ЕООД - София   1 659  
  6   Кристера АД - Попово   1 499  
  7   Симид 1000 - Пловдив   1 203  
  8   Садина Плант ООД - Зелениково - Пд   1 098  
  9   Техра ЕООД - София   641  
  10   Мелница Варна 2006 ООД - Варна   175  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 01.06.2016
  Обща стойност (BGN): 3 231 099.83  
Брой търгувани компании: 36
Premium 1 222 427.36
Standard 1 276 848.41
АДСИЦ 12 846.12
Облигации 718 977.94
Най-голяма промяна в цените
ХипоКредит АД - София -43.72 %
Фонд имоти АДСИЦ - София 6.45 %
BaSE - Акции: 1 304.25
BaSE - АДСИЦ: 104 009.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

През април 2016 г. печалбата на 27-те банки, опериращи на българския пазар, се повишава с 22,6% на месечна и с 50,6% на годишна база до 134 млн. лв. Това е най-високата печалба от началото на годината, съобщиха от Българска народна банка (БНБ). През първите четири месеца на 2016 г. банковият сектор печели общо 439 млн. лв., което е със 17,4% повече в сравнение с 4-месечието на миналата година, когато на пазара все още имаше 28 търговски банки. Резултатите обхващат вече 27 банки, защото през март бе финализирана окончателно сделката за закупуването на клоновата мрежа на Алфа Банк в България от страна на Юробанк България (Пощенска банка).

Източник: Investor.bg

Писма за проявяване на интерес към придобиване на ТБ „Виктория“ ЕАД ще могат да се подават до един месец след оповестяването на резултатите от провеждащите се в банковия сектор в момента преглед на качеството на активите и стрес тестове, информират синдиците на Корпоративна търговска банка АД, която е едноличен собственик на 22-та по размер на активите банка у нас. Решението е взето след препоръки на подуправителя на Българска народна банка, ръководещ управление „Банков надзор“, Димитър Костов и на консултанта по продажбата АФА ООД. Според предварителния график за проверката на банковите активи и стрес тестовете резултатите от тях ще бъдат налични на 13 август.

Източник: Investor.bg

Цената на "Трейс груп холд" за изграждане на 630 м тунел и една метростанция е най-ниска, стана ясно след отварянето на офертите на кандидатите. Поръчката на общинската "Метрополитен" е за тунел и станция "Хаджи Димитър", а отсечката е част от третия лъч на метрото и представлява продължението на неговата централна част - от Малък градски театър до бул. "Владимир Вазов" след "Подуяне". Предложената от компанията цена е 29.8 млн. лв., което е доста под прогнозната - 45 млн. лв. Това обаче не я прави автоматичен победител. Тъй като офертата на "Трейс" е с повече от 20% по-ниска от средната предложена цена, процедурата изисква да й бъде поискана обосновка. В случай че тя не бъде приета, най-вероятно изпълнител ще е обединението между "Станилов" и "Главболгарстрой", което има най-много точки по техническото предложение и е с втората най-ниска цена.

Източник: Капитал

Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa /КЗК/ зaпoчнa paзcлeдвaнe зa ĸapтeл cpeщy още три тъpгoвcĸи вepиги - "T-Mapĸeт”, "Фaнтacтиĸo” и "ЦБA”. Πpичината е, че са изпoлзвaли cъщитe пpoизвoдитeли, ĸoитo и ocтaнaлитe чeтиpи разследвани вepиги, зa coбcтвeнитe cи мapĸи. KЗK вече пpoвepявa "Kayфлaнд", "Биллa", "Лидл" и "Meтpo" зa ĸapтeл.

Източник: Банкеръ

Четири години след като мораториумът върху фракинга блокира проучванията за газ в два блока в Северна България, проектите са на път да бъдат размразени, но този път по конвенционална технология. Базираната в Калгари Horizon Petroleum подготвя сливане с Iskander Energy Corp (IEC) – собственик на половината от акциите в "Група за научни изследвания и сервиз" (ГНИС). Българската компания държи правата за търсене и проучване на нефт и газ в блоковете "Градище" и "Килифарево". Решението за възобновяване на работата идва в резултат от планираното сливане на канадските компании, което се очаква да бъде одобрено от акционерите до края на юни. Двата блока се намират на територията на областите Ловеч, Габрово и Велико Търново и са с обща площ около 1000 кв.км.

Източник: Капитал

Ирена Кръстева излиза от ръководството на семейната медийна империя – "Нова българска медийна група холдинг" (НБМГ), където досега заемаше поста на изпълнителен директор и член на борда. Мястото й в дружеството, издаващо "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Борба" и други ще бъде заето от Александър Георгиев, който е заместник-председател на борда на НБМГ и на собственика на холдинга "Балканска медийна компания" от създаването им през 2007 г. Смяната става малко след като Пеевски стана едноличен собственик на "Балканска медийна компания". Новият изпълнителен директор на "Нова българска медийна група холдинг" Александър Георгиев стана и управител на други три дружества "НСН инвестмънт", "Био уотър" и "Био уотър инвестмънт".

Източник: Медия Пул       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Семинар "Начини за изготвяне и подаване на месечни и коригиращи ИНТРАСТАТ декларации" - 7 юни 2016 г.


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. юни
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
17 септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Европа губи статута си на световен лидер в производството на чиста енергия, като инвестициите в региона спадат с 21 на сто през миналата година, докато разходите в останалата част на света нарастват. Рекордните 328,9 милиарда долара са инвестирани в световен мащаб в слънчева, вятърна и друга възобновяема енергия през 2015 г., показва доклад, публикуван от глобалната мрежа по политиката за енергия от възобновяеми източници REN 21. Същевременно разходите в Европа са намалели до 48,8 млрд. долара в сравнение с 62 млрд. долара година по-рано. Изключвайки Китай, най-големия световен инвеститор в чиста енергия, през 2015 г. Азия за първи път е инвестирала повече от Европа във възобновяеми източници, показват данните в доклада, извлечени от Bloomberg New Energy Finance. Промяната във възобновяемите инвестиции от развитите към развиващите се икономики трябва да се очаква предвид тяхното нарастващо търсене на енергия и отрязването на субсидиите в Европа, се посочва в доклада. В Германия финансирането в сектора пада с 46%, главно заради промени в правителствената политика.

Източник: Блумберг

Америка

Технологичният гигант Apple планира да емитира облигации в Тайван, чрез които ще се опита да набере капитал в размер на 1 милиард долара. Това ще е първата емисия на ценни книжа в страната, като по този начин производителят ще се присъедини към някои други големи компании, които също опитват да наберат средства в островната държава. Очаква се облигациите да са с матуритет от 30 години. Фирмите са привлечени най-вече от изключително богатия кредитен пазар в Тайван, на който участват животозастрахователни фирми, склонни да придобиват дългосрочни дългови инструменти на популярни имена от технологичния свят. През декември производителят на чипове Intel Corp. извърши емисия на 30-годишни облигации на стойност 915 милиона долара при постигната доходност от 4,7%. В началото на тази година Anheuser Busch InBev емитира облигации на стойност 1,47 милиарда долара при лихва от 4,915%.

Източник: Ройтерс

Азия

Китайската централна банка е инжектирала общо 290,57 милиарда юана (44,1 милиарда долара) през май чрез механизмите за краткосрочно и средносрочно кредитиране. През април сумата, която регулаторът вля на пазарите, за да насърчи ръста на кредитите, беше 715,76 милиарда юана. Непогасените задължения по средносрочното кредитиране са 1,638 трилиона юана към края на май спрямо 1,495 трилиона юана в края на месец април. Задълженията на финансовите институции към централната банка по линия на краткосрочния механизъм са 400 милиона юана в края на май в сравнение с 410 милиона юана в края на предходния месец. Това означава нетна ликвидна инжекция от 142,2 милиарда юана по средносрочния механизъм и нетно изтегляне на ликвидност в размер на 10 милиона юана по линия на краткосрочното кредитиране. Лихвените проценти по 3 и 6-месечните кредити остават без промяна – съответно 2,75 и 2,85%, посочва Китайската народна банка.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
01.06.2016
Dow Jones Industrial
17 789.67 (2.47)
Nasdaq Composite
4 952.25 (4.20)
Стокови борси
01.06.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)48.92
Heating oil ($US/gal.)1.5000
Natural gas ($US/mmbtu)2.3900
Unleaded gas ($US/gal.)1.6200
Gold ($US/Troy Oz.)1 216.70
Silver ($US/Troy Oz.)15.98
Platinum ($US/Troy Oz.)975.00
Hogs (cents/lb.)0.83
Live cattle (cents/lb.)1.17

       Опознай България

Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за пръв път през 1884 г. във Враца и Пловдив. Официално се чества от 1901 г. с тържествената церемония на връх Вола. По традиция в този ден се организира всенародно поклонение на връх Околчица във Врачанския балкан – лобното място на великия поет и революционер. Христо Ботев е роден на 25 декември 1847 г. (нов стил - 6 януари 1848 г.) в гр. Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище. Октомври същата година заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка. През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер. От октомври 1867 г. живее в Румъния. През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Левски. През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. През май 1876 г. вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета, става неин войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба "Радецки" и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 г. (2 юни) е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 02.06.2016
Българска версия: 28136, Английска версия: 3028

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999