Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 20 август 2009 г., брой 2515
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

        България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(20.08.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.27211
USD/BGN   1.38593
CHF/BGN   1.29081
EUR/USD   1.4112*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   1.71%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Български Институт за Външна Търговия

16.09.2009
Продажба на собствен бизнес на максимална стойност

17.09.2009
Пазари и успешна търговия с Румъния

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bg


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Незабавна онлайн резервация на хотел в България
Летни намаления за почивка на море
 »Хотели в Слънчев бряг  »Хотели в Несебър  »Хотели в Созопол  »Хотели в Приморско »Хотели в Златни пясъци »Хотели в Балчик
Българските хотели
в Google Earth
Незабавна онлайн резервация
на хотел в България
0700 11881

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Геосервизинженеринг АД - Асеновград
Вела АД - Шумен
Програмни продукти и системи АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Нетните активи на българските взаимни фондове са се повишили с 21,23 милиона лева до 341,42 милиона лева за периода 15 юли - 14 август. В проценти ръстът възлиза на 6,63%. Десет управляващи дружества управляват активи от взаимни фондове на стойност над 10 милиона лева към 14 август, осем управляват 4-10 милиона лева активи от взаимни фондове, шест управляват 1-4 милиона лева, а останалите 5 - под 1 милион лева.

Източник: Монитор

Правата на българите в Македония - казус по оста „София-Брюксел-Скопие”
Теодора Каменова

Както често се случва на Балканите, един чисто битов проблем (какъвто е случая “Спаска Митрова”) лесно прерасна от правен казус в дипломатически спор между България и Македония. И тъй като политиците и дипломатите на двете държави очевидно не са в състояние да намерят справедливото в случая решение, има всички изгледи “домашната кавга” да се пренесе за разрешаване до ЕС. От една страна Македония демонстрира твърдост срещу една майка, която търси справедливост за своето дете. От друга страна България недвусмислено обръща внимание, че съгласно изискванията на Копенхагенските критерии, всеки кандидат за член в ЕС трябва да демонстрира „стабилност на институциите, гарантиращи демокрацията, правовата държава, спазване на правата на човека, защита на малцинствата…”. Може ли реално българската държава да се позове на Копенхагенските критерии, за да защити Митрова и дали ЕС дава сигнал, че е готова в този случай да защити човешките права на една българка в Македония?    Пълен текст на анализа
Коментари по представените материали, можете да изпращате на адрес: bic@bia-bg.comКвалификационeн REFA-курс
12.10-20.11.2009 - София

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Първи модул: “Организация на работни системи и процеси”
Тема: Производствени данни/процеси
 • Значение на производствените данни
 • Установяване на данни – основни положения
 • Структуриране на задачи, разпределение на функции, приоритетен анализ (АВС анализ)

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София
  Приватизация

  Повече от 1 млрд. лева трябва да влязат в държавната хазна за продадено имущество от Агенцията за приватизацията и министерствата. От тях около 400 млн. лева са присъдени на агенцията, но шансовете за събирането им не е особено големи. Други 600 млн. лева все още са във висящи дела, които продължават. Освен тях държавата си търси 80 млн. евро от препродажбата на БТК от американския фонд "Адвент интернешънъл", а 32 млн. лева са от запорирани акции на „Кремиковци". Това стана ясно вчера от отчета на Агенцията за следприватизационен контрол, с който се запознаха депутатите от комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм.  Част от купувачите на държавни фабрики не притежават абсолютно никакво имущество и няма да платят нито стотинка на Агенцията за следприватизационен контрол, обяви ръководството й. Става дума за 167 млн. лева задължения, за които няма никаква надежда да влязат в хазната.

  Източник: Монитор

  Германско-българският консорциум "Кей Джи Маритайм Шипинг" е поискал да отложи с три години обещаните инвестиции в закупеното от него "Параходство Български морски флот" (БМФ), съобщи в сряда Емил Бозуков, председател на Надзорния съвет на Агенцията за следприватизационен контрол (АСК). Договорът между държавата и "Кей Джи" за 70% от акциите на БМФ предвижда инвестиции в размер на 779.88 млн. лева за 10 години, като за първите пет години инвестициите са 372 млн. лева. Новият собственик на БМФ се ангажира да закупи 25 нови кораба при сключването на сделката. Купувачът дори заяви, че е почнал преговори с корабостроителници в България, Япония и Южна Корея за закупуването на 21-25, 35-40 и дори 200 хиляди тонни кораба.

  Източник: Медия Пул

  Дружества
  Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2007 г.
  (хил. лв.)
    1   Агри България ЕООД - Радиново   28 344  
    2   Тимбарк България ЕООД - Казачево   28 123  
    3   Куминяно Фрут ООД - Катуница   20 593  
    4   Дерони ООД - Хасково   18 706  
    5   Фудярд холдинг АД - София   17 754  
    6   Филикон-97 АД - Пловдив   14 622  
    7   Кронос АД - Сливен   14 525  
    8   Гривас ООД - Сливен   13 385  
    9   Фрукто Сливен АД - Варна   12 940  
    10   Пенелопа Груп ЕООД - Карнобат   11 059  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 19.08.2009
    Обща стойност (BGN): 1 421 296.17  
  Брой търгувани компании: 73
  Официални пазари: 370 046.03
  Свободен пазар: 662 345.97
  Облигации: 81 139.20
  Най-голяма промяна в цените
  Сердиком АД - София 63.24 %
  Випом АД - Видин -21.16 %

  Регулирана информация
  4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
  4KP (KMM) КММ АД - Шумен

    БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  Правителството реши в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) да влязат 8 нови членове, съобщиха от правителствената информационна служба.  Това са настоящият министър на труда и социалната политика Тотю Младенов, заместникът му Христина Митрева, началникът на кабинета на министъра Димитър Марков, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Росица Стилянова, заместник-министрите на финансите Владислав Горанов, на здравеопазването Любомир Гайдов, на образованието, младежта и науката Светлана Ломева и директорът на дирекция "Бюджет и финансови параметри" в НЗОК Жени Начева.  От състава на Надзорния съвет на НОИ са освободени Емилия Масларова, Лазар Лазаров, Димитър Димитров, Драгомир Драганов, Гергана Дрянска - Петкова, Гълъб Донев, Атанас Додов и Сабрие Сапунджиева.  Съгласно Кодекса за социалното осигуряване, Надзорният съвет на НОИ се състои от по един представител на всяка от представителните организации на работниците и служителите и на работодателите и равен на тях брой представители, определени от Министерския съвет, единият от които задължително е изпълнителният директор на Националната агенция по приходите.

  Източник: Profit.bg

  Георги Гергов води преговори за купуването на столичния хотел Радисън. Той вече е платил депозит от 330 000 евро, за да участва в сделката за емблематичния хотел на жълтите павета в София. "Последната цена, която чух, беше в размер на 80 млн. евро", каза Гергов. За да осигури финансиране за сделката, той е готов дори да се раздели с комплекса си Слънчев ден в курорта Св. св. Константин и Елена. Във вторник в сайта Bulgaria News се появи информация, че бизнесменът спешно отпътувал за Люксембург, за да се раздели със собствеността си.

  Източник: Стандарт

  615 хил. лв. е консолидираната печалба за полугодието, която отчитат общинските фирми във Велико Търново. В сравнение с първото полугодие на м.г. печалбата се е увеличила двойно. Това се дължи основно на намаляването на разходите и увеличаването темпа на приходите. С утвърждаването на В. Търново като столица на културния туризъм резонно с най-голяма печалба сред общинските търговски дружества е общинската туристическа агенция. Царевград Търнов приключи полугодието с печалба от 40 хил. лв., което е със 7000 лв. по-добре от същия период на м.г. Сливането на Благоустройство и Комунално стопанство се отрази благоприятно на фирмата по чистотата. Тя отчита за полугодието 4000 лв. печалба, което е двойно над миналогодишните показатели. Приходите от платените паркинги във В. Търново се запазват относително постоянни - 230 хил. лв. Печалбата остава константна от 16 хил. лв.

  Източник: Янтра - Велико Търново

  Проведеното на 17 август общо събрание на акционерите на Южен индустриален парк АД - София е приело доклада на управителните органи за дейността и резултатите на дружеството, годишния финансов отчет за 2008 г. и анализа на специализираното одиторско предприятие за извършената проверка.  Всички членове на съвета на директорите - Йордан Атанасов Иванов - изпълнителен директор, Николай Петров Костов - заместник-председател, и Соня Драгова Георгиева, са били освободени от отговорност за дейността им през 2008 година.  Предприятието се занимава с производство на стоманени тръби. Стоманени тръби-98 държи най-големият дял (46.6%) от капитала.

  Източник: Банкеръ

  1.37 млн. лв. ще спестят идната зима  потребителите на природен газ в Стара Загора от обществено-административния сектор, съобщиха от Овергаз Инк.. През миналия отоплителен сезон те са платили близо 5 млн. лв., а се очаква през периода октомври 2009 г. - март 2010 г. сумата да намалее до 3.6 млн. лв. Стара Загора е сред първите с развита газова мрежа, като изграждането й почна през 1996 г.

  Източник: Сега         Българска Стопанска Камара

  Външноикономическо сътрудничество


  Enterprise Europe Network  Външнотърговски консултации


  Оферти от български и чуждестранни фирми  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света  Предстоящи обучения
  КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

   
  Новини от БСК и членовете на БСК

  Стартира работата по подготовка на Националния план за разпределение на квоти за емисии на СО2 . До 31 август браншовите организации трябва да определят свои представители в Междуведомствената работна група!

  Стартира договарянето на минималните осигурителни прагове за 2010 г. Очакваме Вашите мнения и предложения!

  Център за продажба и дистрибуция на български хранителни и селскостопански стоки ще бъде открит в Шанхай

  Процедури при МАСОВИ УВОЛНЕНИЯ!


  Предстоящи събития

  12.10 - 20.11.2009г. - РЕФА-базов курс в гр. София. Краен срок за заявки 31 август 2009

  19 октомври, Вилнюс (Литва): Форум за развитие на азиатско-европейския транспорт.

  Център за компютърно обучение
  към Българската Стопанска Камара
  Центърът за компютърно обучение към БСК
  e вече Майкрософт ИТ академия.

  Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


  Нов курс в Центъра за компютърно обучение на БСК
  Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
  Регионална Cisco академия
  CCNA – сем. 2 - 4 юли - 2 август, съботно-неделен
  CCNA – сем. 4 - 4 юли - 26 юли, съботно-неделен

  MS Word, напреднали 06-10.07 - 15:30-18:30 ч
  MS Excel. напреднали 13-17.07 - 15:30-18:30 ч

  За повече информация:
  http://educentre.bia-bg.com/
  teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
  или на тел. 981 03 26

   
  Център за професионално обучение на БСК
  Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
  Центърът за професионално обучение на БСК организира:
  Професионално обучение и квалификация;
  Вътрешно фирмени обучения по заявка;
  Разработване на проекти по различни програми по заявка;
  Семинари по актуални теми;
  Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

  За допълнителна информация:
  тел. 987 97 03; 932 09 69,
  e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
  www.training.bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Lloyds Banking Group ще преразгледа решението си да затвори дъщерното си дружество Cheltenham & Gloucester (C&G). През месец юни компанията обяви, че всички 164 офиса на C&G на острова ще затворят и 833 служители ще бъдат съкратени. Говорителят на Lloyds заяви, че това няма да се случи през ноември както беше планирано. От Unite union приветстваха обявлението, но са недоволни от слабото ръководство на Lloyds. От Unite се радваме, че Lloyds Banking Group най-накрая разбра, че решението за затваряне на мрежата от офиси на C&G е неправилно, каза Роб МакГрегър, главен секретар на Unite.

  Източник: BBC

  Америка

  BJ's Wholesale Club обяви по-висока печалба за тримесечието от очакваното и повиши прогнозите си за годината. Печалбата на компанията за второто тримесечие е 35.1 млн. долара или 64 цента на акция. За сравнение печалбата година по-рано е била 36.5 млн. щ. д. или 61 цента на акция. Анализаторите предвиждаха резултат от 62 цента на акция. По-рано BJ's обяви, че продажбите за трите месеца до края на юли са спаднали с 5.2% до 2.5 млрд. долара, докато спадът при други подобни магазини е бил 7.7 на сто.

  Източник: Ройтерс

  Азия

  Чуждите инвестиции в Южна Кореа са се увеличили рязко през второто тримесечие благодарение на силната фондова борса и местната валута. Според централната банка към края на юни размерът на инвестициите е достигнал 630 млрд. долара. Това е 9% увеличение, като се случва за първи път от четвъртото тримесечие на 2007 г. В същото време националният външен дълг е 380.1 млрд. щ. д., което е с 3% повече от първите три месеца. Увеличението на дълга е в резултат на натрупаните по-големи задължения на местните банки към чужбина по време на финансовата криза.

  Източник: Синхуа

   
  Индекси на фондови борси
  19.08.2009
  Dow Jones Industrial
  9 279.16 (61.22)
  Nasdaq Composite
  1 969.24 (13.32)
  ?>
  Стокови борси
  19.08.2009
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)72.42
  Heating oil ($US/gal.)1.9200
  Natural gas ($US/mmbtu)3.1200
  Unleaded gas ($US/gal.)2.0300
  Gold ($US/Troy Oz.)944.80
  Silver ($US/Troy Oz.)13.88
  Platinum ($US/Troy Oz.)1 241.40
  Hogs (cents/lb.)45.75
  Pork bellies (cents/lb.)79.10
  Live cattle (cents/lb.)88.68


  SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

         Опознай България

  Нос Чиракман

  Нос Чиракман е един от символите на Каварна. Намира се на 3 км южно от Каварна и се явява завършек на китна долина, през която се спуска пътят от града до пристанището и морето. Тук в продължение на хилядолетия е кипял интензивен живот. Преди време археолози откриха тук крепостна стена от ІV век след Христа. Откритието показва, че градът се нарежда между най-укрепените селища по западния бряг на Черно море през късноантичната епоха. Крепостната стена е открита по материали от личния архив на чешкия археолог Карел Шкорпил, който е работил в България в края на ХІХ - началото на ХХ век. През I- ви век преди новата ера, мощно земетресение разцепва носа и голяма част от него потъва в морето. Този факт от древността и до днес предизвиква интереса на туристите.  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.08.2009
  Българска версия: 24698, Английска версия: 3554

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031

  Юни 2020
   ПВСЧПСН
  231234567
  24891011121314
  2515161718192021
  2622232425262728
  272930     


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999