Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
БИК Капиталов пазар
ISSN 1311-364X
Вторник, 11 юли 2023 г., брой 5984
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(11.07.2023)
  EUR   1.95583  
GBP   2.28130
USD   1.78517
CHF   2.00536
EUR/USD   1.0956*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   3.12%  

Продава: Парцел от 10.2 дка в Пчелински бани (Община Костенец)
Цена: 95 000 EUR

Отлична инвестиция с възможност за изграждане на атрактивен СПА-комплекс,  с добро местоположение, минерална вода и климат.

Съветите на експерта
За контакт:
тел: 0888 924185,
email: sfb@bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 90
bic@bia-bg.com
 
Продава парцел с площ 283 кв.м с виза за проектиране на хотел в София ( бул. Акад.Иван Гешов)
Цена: 515 000 EUR

Стратегическо и комуникативно място, подходящо за построяването на хотел, офис, магазин или жилищна кооперация.

За контакт:
тел: 0888 924185,
email: sfb@bia-bg.com

 


Общи събрания днес
  Бакстън Тейлър АД - София
Верум АД - София
Консенто
Магнолия клуб АД - Добрич
Светлина Ин АД - Плевен
Син Карс Индъстри АД - София
 
Предстоящи общи събранияОбщество и политика

Финансови новини

Пети пореден месец индустриалното производство в България спада, като през май намалението на годишна база е с 11% при рекорд от 12,7% месец по-рано, показват данните на НСИ. Това се дължи най-вече на енергетиката, където спадът е с 26,1%, но също и на производството на тютюневи изделия, където стига до 36,7%, а също и производството на текстил, на дървен материал и мебели, както и на химически изделия, където спадът надвишава 20%. Единствените сектори, които не са засегнати от свиването на производството, са автомобилните части и металните изделия. За разлика от предходния месец, през май има леко оживление в търговията на дребно - годишният ѝ ръст е 1,8%. С най-голям ръст са продажбите на горива - 8% на годишна база. Преди 12 месеца средните цени на бензина и дизела у нас бяха с около 25-30% по-високи, отколкото през май 2023 г. Оборотите на търговците на храни и напитки са се повишили с 1,6% на годишна база, което очевидно идва по линия на инфлацията при тях - точно през април-май м.г. цените им тръгнаха рязко нагоре.

Източник: 24 часа

През периода януари - април 2023 г. износът на стоки от България за ЕС намалява с 1.2% спрямо същия период на 2022 г. и е в размер на 18 960.5 млн. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция, които формират 61.8% от износа за държавите - членки на ЕС. През периода януари - април 2023 г. при износа на стоки от България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2022 г. е отбелязан в сектор „Разнообразни готови продукти, н.д.“ (26.8%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (57.3%). Вносът на стоки в България от ЕС през периода януари - април 2023 г. се увеличава с 6.1% спрямо същия период на 2022 г. и е на стойност 19 533.0 млн. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Нидерландия.

Източник: Дарик радио

Кой печели ако държавата задължи работодателите да изплащат трудовите възнаграждения по банков път?
По материали от печата

Работодателските организации в България обявиха, че са против намеренията на министъра на финансите Асен Василев да въведе със закона за бюджета за 2023 година задължение всички компании с персонал от над 50 души да изплащат заплатите на служителите си само по банков път. Според мотивите им това трудно ще изсветли икономиката и ще преустанови проблема на "заплатите в плик", напротив - работещите в малките населени места и в сектори като селското стопанство ще бъдат затруднени да изтеглят парите си от банковите сметки. Пълен текст на анализа
Коментари по представените материали, можете да изпращате на адрес: bic@bia-bg.com

Дружества
Производство на канцеларска и електронно-изчислителна техника
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Брой
служители
  1   Софтсърв България ЕООД - София   577  
  2   Датекс ООД - София   530  
  3   Флат Рок Технолъджи ЕООД - София   257  
  4   Телетек Електроникс ЕАД - София   213  
  5   ГоуДеди България ЕООД - София   205  
  6   Соитрон ЕООД - София   199  
  7   Щайнер електроник ЕООД - Русе   190  
  8   Ар Би София ЕООД - София   170  
  9   Форт България ЕООД - София   135  
  10   Елтрейд ООД - Ботевград   130  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 10.07.2023
  Обща стойност (BGN): 483 556.24  
Брой търгувани компании: 32
Premium 80 053.30
Standard 264 020.72
АДСИЦ 72 715.93
Структурирани 42 861.37
BEAM - Акции: 23 904.91
BaSE - Акции: 4 373.95
BaSE - АДСИЦ: 10 827.92
Най-голяма промяна в цените
Параходство Българско речно плаване АД - Русе 37.50 %
Градус АД - Стара Загора -3.33 %
  Регулирана информация
Випом АД - Видин
КММ АД - Шумен
 
 

Заводът на "Аурубис България" до Пирдоп и Златица е известен основно като производител на мед, макар че отдавна прави и сярна киселина, като пречиства отпадните си газове. Компанията вече има и още един продукт на пазара - железния силикат (фаялит), който доскоро се третираше като отпадък. Фаялитът вече успешно се прилага в производството на цимент, бетон и тухли, а след допълнително изсушаване ще може да се влага и в строителни смеси. Железният силикат представлява основно комбинация от оксиди (железни, силициеви и др.) и се получава като шлака след стопяване на концентратите в металургичните пещи. Специално в "Аурубис" втвърдената шлака преминава допълнителна преработка - смила се и се обогатява във флотационна фабрика, за да се извлече максимално медта от суровината. Българският завод годишно произвежда значителни количества железен силикат - около 800 хил. тона, които доскоро се складираха като отпадък. През октомври 2022 г. "Аурубис" сертифицира железния силикат като строителен продукт с приложение в бетони и разтвори. Това позволява суровината директно да се използва като фин добавъчен материал от индустриален произход от производителите. Така през октомври миналата година компанията премина одит и получи сертификат за съответствие с изискванията на хармонизираните европейски стандарти за бетони и разтвори от Центъра за изпитване и европейска сертификация.

Източник: Капитал

Общинската фирма "Тролейбусен транспорт" в Плевен изгради фотоволтаична централа на територията на тролейбусното си депо в квартал "Дружба". Монтирани са общо 780 панела, като годишната мощност на централата е 450 мегаватчаса, съобщи инж. Ангел Несторов, управител на фирмата. Електроенергията от централата ще покрива средно около 10 процента от нуждите на "Тролейбусен транспорт" за година. В летните месеци очакванията са делът да е около 20 на сто, поясни инж. Несторов. Изграждането на фотоволтаичната централа е струвало 550 000 лв. на дружеството, които са собствени средства. При изготвянето на проекта за централата, когато цената на мегаватчас ток е била около 250 лв., е пресметнато, че инвестицията ще се възвърне за четири години. Сега при по-ниската цена на тока от 180-200 лв. за мегаватчас, вложените средства ще бъдат възстановени за около пет години.

Източник: БТА

Динко и Йордан Диневи (Братя Диневи) построиха първите 8 къщи от бъдещия огромен комплекс “Венид Еко Вилидж” в гористата местност Касада над курорта Свети Влас. Изграждането им беше стопирано от институциите след скандал преди 3 години, когато екоорганизацията “Зелени закони” разкри, че част от апетитния имот изненадващо е изключен от защитената зона по “Натура 2000”. Фирмата – инвеститор, която е част от „Диневи груп“, е спечелила делата в Административния съд за спирането на строителството от РДНСК – Бургас и РИОСВ-Бургас. Обектите вече са довършени и са в експлоатация. Дори вече са продадени, обясниха за TravelNews от „Диневи груп“. Първият етап включва 36 къщи (30 единични и 6 близнака), вътрешна алейна мрежа, тротоари, алеи, паркинги с усилена настилка. На втория етап трябва да бъдат изградени 29 къщи (21 единични и 8 близнака), вътрешна алейна мрежа, тротоари, алеи, паркинги с усилена настилка и площадно пространство. При третия етап ще се появат 2 апартхотели с капацитет по 199 места, включително за посетители, вътрешна алейна мрежа, тротоари, алеи, паркинги с усилена настилка. Последният четвърти етап се състои от 44 редови къщи и трисекционен блок и вътрешна алейна мрежа.Става въпрос за терен от заменките по време на Тройната коалиция при Сергей Станишев, признати от ЕК за схема за държавна помощ. През 2019 г. държавата е оценила размера на помощта на 1 128 980 лв. През същата година се активират плановете за екоселище. Източник: TravelNews

Пощенска банка ("Юробанк България" АД) изгради фотоволтаична електроцентрала за собствени нужди върху покрива на сградата на Централното си управление с обща инсталирана мощност от 388 kWp. Очаква се годишно производството на зелена енергия да достигне 432 хиляди кВтч, като в дните с интензивно слънцегреене произведеното от централата електричество ще покрива поне 30% от консумираната от сградата за едно денонощие електрическа енергия. Финансовата институция разполага и с многопластова политика за корпоративна социална отговорност, като всяка година заедно със своите служители банката реализира множество зелени проекти и инвестира в инициативи, свързани с насърчаване на образованието, спорта и предприемачеството у нас. Ангажираността ѝ в областта на опазването на околната среда многократно бива отличавана в различни конкурси за устойчиви инициативи, като в последното издание на „Най-зелените компании в България“ на b2b Media през 2023 г.

Източник: 24 часа

Модерен завод за рециклиране на текстил край Пловдив спря работа през 2020 г., а ЧСИ го обяви за продан. Две години по-късно бе открита процедура по несъстоятелност. Назначен е синдик, който разпродава имуществото на кредиторите. Производствената база, която се построи преди няколко години, на площ от над 8 хил. дка близо до Бенковски, е собственост на „Хюманита“ АД. Негов мажоритарен собственик е германецът Райнер Карл-Хайнц Вернер Зигмунд. Първата копка бе направена през лятото на 2017 г. Тогава инвеститорът посочи, че ще вложи близо 5 милиона лева в производството и оборудването със сортировъчни машини. Фирмата стана популярна с партньорството си с БЧК и съвместната акция за даряване на дрехи. По-късно откри и верига магазини за дрехи втора употреба.

Източник: Блиц


 

Заявете участие за квалификационния REFA-курс в гр.София на тема:

Организация, управление и оптимизация на производствените процеси в предприятието: 30.10-29.11.2023:

Модул 1: “Организация на работни системи и процеси” (30.10 - 10.11.2023)
Модул 2: “Управление на производствени данни”
(20.11 - 29.11.2023)

Необходимото обучение за адаптиране организацията на производството към световен опит, доказан в практиката!

Заявки за участие в курса:
Записванията стават по реда на заявяване и заплащане.Остават ограничен брой места!

 
http://refa.bia-bg.com/, тел. 02/980-10-90, 0888 924185, София

Възможности за финансиране по Европейски проекти:

До:20.9.2023 г. - Хоризонт Европа-Стратегическа мярка свързана с целите на Стратегията на ЕС за биоикономика, Индустриалната стратегия и Стратегията за МСП

До:21.9.2023 г. - Хоризонт Европа - Стимулиращи практики за експериментиране

До:23.11.2023 г. - Хоризонт Европа - Сигурност на стабилни AI системи

До:23.11.2023 г. - Хоризонт Европа - Технологии за запазване на поверителността и управление на идентичността


       Българска стопанска камара

 
Новини от БСК и членовете на БСК

България на 5-то място сред най-добрите държави за пенсиониране в Европа

Мaрия Минчевa учaствa в конференция, посветенa нa зелените умения в професионлното обрaзовaние и обучение


Предстоящи събития

24-25 ноември: Заявете участието си в Деветото издание на "Базар на професиите"


Актуални дискусии

До 21.07.2023: Наука и технологии: ЗИД на Закона за електронните съобщенияЦентър за професионално обучение на БСК

Организира на територията на цялата страна:

Професионални обучения по проекти, включени в НПДЗ;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
Семинари и консултации по ЗБУТ.

ЦПО към БСК, създаден през 1998 г, лицензиран от НАПОО през 2003 г., е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст. Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности. Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:  тел. 02/932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.comwww.training.bia-bg.com

 
Безплатен абонамент за бюлетини на БСК
 

       Светът

Европа

България отново е предпоследна в областта на иновациите в ЕС, показва доклад на Европейската комисия. Заедно с Румъния страната ни е на дъното в Евросъюза. Въз основа на своите резултати държавите членки се подразделят на 4 групи: водещи новатори (чиито резултати надхвърлят 125 % от средната стойност за ЕС), силни новатори (между 100 % и 125 % от средната стойност за ЕС), умерени новатори (между 70 % и 100 % от средната стойност за ЕС) и прохождащи новатори (под 70 % от средната стойност за ЕС). Дания е новият топ новатор, докато Швеция, която оглавяваше класацията през последните няколко години, вече заема второто място. Другите водещи новатори са Финландия, Нидерландия и Белгия. Унгария се изкачи в класацията, попадайки в групата на умерените новатори, характеризираща се с по-високи резултати, докато резултатите в областта на иновациите във Франция и Люксембург бележат спад от 2016 г. насам. Австрия, Германия, Люксембург, Ирландия, Кипър и Франция са силни новатори, чиито резултати са над средните за ЕС. Естония, Словения, Чехия, Италия, Испания, Малта, Португалия, Литва, Гърция и Унгария са умерени новатори. Хърватия, Словакия, Полша, Латвия, България и Румъния са прохождащи новатори. В Европейския сравнителен доклад за иновациите за 2023 г. се подчертава наличието на съществено подобрение на резултатите в областта на иновациите с около 8,5 % от 2016 г. насам, което потвърждава ангажимента на ЕС да насърчава определена култура на иновации. Резултатите в областта на иновациите на 25 държави са се подобрили през този период, макар и с по-бавни темпове през последните години; при 20 държави членки е отбелязано значително увеличение на капацитета за иновации през изминалата година, докато само при седем е наблюдаван спад.  В световен мащаб ЕС все още има малко по-добри резултати от Китай и скъсява дистанцията в това отношение с Австралия, докато дистанцията с Канада, Република Корея и Съединените щати се е задълбочила.

Източник: economy.bg

Америка

Докато температурите се покачват, на борсите се усеща леко охлаждане. След спринта през първите шест месеца - благодарение в огромна степен на еуфорията около изкуствения интелект, пазарите забавиха темпото през първата седмица на юли. Водещите борсови индекси на развитите страни затвориха последните дни с леки спадове. От една страна, данните за безработицата в САЩ от петък показват, че за да се свали инфлацията, ще се наложи допълнително увеличение на лихвите. От друга, не е ясно до каква степен затягането на монетарните политики ще окаже влияние на глобалната икономика. Отчетите на американските компании, повечето от които са мултинационални фирми, могат да бъдат добър измерител. В петък, 14 юли, JP Morgan ще открие сезона на отчетите, в който се публикуват резултатите за второто тримесечие на годината. На 18 юли Bank of America също ще разкрие финансовия си резултат, последвана от другите големи банки в САЩ. Веднага след тях са и технологичните гиганти - Tesla и Netflix, на 19 юли. Прогнозите на анализаторите на FactSet са за спад в печалбите на компаниите от S&P 500 с над 7% спрямо предходната година, най-големият от 2020 г. насам. Въпреки сложната икономическа конюнктура повечето видове активи - акции, облигации и суровини, успяха да надвият инфлацията през първото полугодие. Според Федералния резерв инфлацията трябва да се върне към целта от 2% до края на 2025 г. Кристин Лагард, председател на ЕЦБ, смята пък, че ценовият натиск ще остане съществен през следващите две години. "Все още трябва да работим, за да я върнем обратно и да постигнем целта си", казва в интервю за френския La Provence Лагард на 5 юли. "Несигурността относно движението на лихвените проценти остава много висока според историческите стандарти", пишат икономистите на Федералния резерв на 5 юли относно срещата, свързана с монетарната политика в края на юни. Институцията повиши лихвите три пъти досега през 2023 г., като на последната си среща от предходния месец остави основния лихвен процент непроменен - 5.25% (в еврозоната е 4%). Според фючърсите на Чикагската борса инвеститорите залагат, че през юли Фед ще вдигне лихвите отново с 25 базисни пункта. Една от основните причини за паузата в затягането на монетарната политика в САЩ през юни са проблемите в банковия сектор. От началото на годината три финансови институции изпаданаха в несъстоятелност, като общо активите им надхвърлят 500 млрд. долара. Според икономистите на Федералния резерв стресът в банковата система е намалял и условията са се подобрили значително от началото на март. Американските публични компании ще публикуват данните за второто тримесечие през следващите няколко дни, като, както обикновено, първи ще бъдат големите банки: JP Morgan, Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup и Morgan Stanley. Прогнозите на анализаторите са за ръст в депозитите на гигантите във финансовия сектор за сметка на регионалните банки. Борсовият фонд на S&P - Regional banking, е загубил близо 30% от началото на годината. Някои стратези препоръчват предвид сложната обстановка в САЩ диверсификация на географско ниво - да се търсят алтернативи в чужбина. Други като Джоузеф Куинлан, директор пазарни стратегии в Merrill Lynch, смятат Америка за "най-динамичната" икономика в света. "Не се връзвайте на американския пораженчески разказ", пише в седмичен доклад на 3 юли Куинлан. За сега в действителност акциите в Америка дават по-добра възвръщаемост. От началото на годината S&P 500 поскъпва с над 15%, докато ръстът в германския DAX е около 10%. Сезонът на отчетите, който навлиза в разгара в тандем с настъпващите жеги, ще покаже кой ще се окаже прав в крайна сметка.

Източник: Капитал

Азия

Индия е напът да стане втората по големина икономика в света след Китай до 2075 г., изпреварвайки както Япония и Германия, така и САЩ. Това пише в най-новия доклад на американската инвестиционна банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs), посветен на перспективите за брутния вътрешен продукт на най-големите световни икономики, съобщи Си Ен Би Си.  В момента Индия заема петото място сред страните с най-голяма годишна икономическа продукция в света, като преди нея се нареждат Германия, Япония, Китай и САЩ. Наред с нарастващото население, основен двигател за растежа на индийската икономика, според прогнозата на "Голдман Сакс", е напредъкът на страната по отношение на иновациите и технологиите, по-високите капиталови инвестиции и нарастващата производителност на труда, се посочва още в доклада на инвестиционната банка. Коефициентът на възрастова зависимост на дадена страна представлява съотношението между броя на "зависимите” възрасти (лица под 15 и на 65 и повече години) спрямо общото население в трудоспособна възраст. Ниският коефициент на възрастова зависимост показва, че  пропорционално има повече лица в трудоспособна възраст, отколкото деца и възрастни хора. Очаква се приходите от индийската технологична индустрия да се увеличат с 245 милиарда долара до края на 2023 г., по данни на местната неправителствена търговска асоциация "Наском" (Nasscom). Този растеж ще бъде в резултат на доброто представяне на сектора на информационните технологии, управлението на бизнес процеси и софтуерните продукти. Друга американската банка - "Морган Стенли" (Morgan Stanley), както и рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global) също очакват, че Индия е напът да стане третата по големина икономика до края на настоящото десетилетие. БВП на Индия през първото тримесечие на 2023 г. нарасна с 6,1 на сто на годишна база, леко надминавайки очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, които предвиждаха ръст с 5 на сто. Растежът на икономиката на страната за цялата 2023 г. се предвижда да бъде 7,2 на сто, докато през финансовата 2021 г. бе 9,1 на сто.

Източник: БТА

 
Индекси на фондови борси
11.07.2023
Dow Jones Industrial
33 735.01 (-187.25)
Nasdaq Composite
13 660.70 (-18.33)
Стокови борси
11.07.2023
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)73.62
Heating oil ($US/gal.)2.5551
Natural gas ($US/mmbtu)2.5570
Unleaded gas ($US/gal.)2.5551
Gold ($US/Troy Oz.)1 931.40
Silver ($US/Troy Oz.)23.30
Platinum ($US/Troy Oz.)918.50
Hogs (cents/lb.)98.85
Live cattle (cents/lb.)176.95

       Опознай България

Варненски аквариум

Аквариумът във Варна е построен през 1912 г. по идея на цар Фердинанд. Фасадата му е изключително интересна – в нея са съчетани барелефни изображения на огромна мида и някои от най-разпространените животински видове в Черно море. В централната зала е изложена впечатляваща колекция от сладководни и морски обитатели, представени в естествената им среда. В няколко съседни зали са подредени експозиции, даващи пълна представа за флората, фауната и специфичните особености на Черно море.За реклама в изданието
Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 11.07.2023
Българска версия: 31900, Английска версия: 3207

Общи условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политика за поверителност и защита на личните данни.

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София 1527, ул. Чаталджа 76,
тел. 980-10-90, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2023. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2023
 ПВСЧПСН
52      1
12345678
29101112131415
316171819202122
423242526272829
53031     

Февруари 2023
 ПВСЧПСН
5  12345
66789101112
713141516171819
820212223242526
92728     

Март 2023
 ПВСЧПСН
9  12345
106789101112
1113141516171819
1220212223242526
132728293031  

Април 2023
 ПВСЧПСН
13     12
143456789
1510111213141516
1617181920212223
1724252627282930

Май 2023
 ПВСЧПСН
181234567
19891011121314
2015161718192021
2122232425262728
22293031    

Юни 2023
 ПВСЧПСН
22   1234
23567891011
2412131415161718
2519202122232425
262627282930  

Юли 2023
 ПВСЧПСН
26     12
273456789
2810111213141516
2917181920212223
3024252627282930
3131      

Август 2023
 ПВСЧПСН
31 123456
3278910111213
3314151617181920
3421222324252627
3528293031   

Септември 2023
 ПВСЧПСН
35    123
3645678910
3711121314151617
3818192021222324
39252627282930 


 2023   2022   2021  
 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999