Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 07 септември 2022 г., брой 5772
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(07.09.2022)
  EUR   1.95583  
GBP   2.26479
USD   1.97160
CHF   2.00660
EUR/USD   0.9920*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 90
bic@bia-bg.com
 

 


Общи събрания днес
  Агро инвест корпорация АД - София
Агрострой Д АД - Добрич
Алианц България - Пенсионно осигурително дружество АД - София
ГБС-Инфраструктурно строителство АД - София
Кайлъка ресурс АД - Плевен
Климатех АД - Димитровград
Минстрой Марица Изток АД - Раднево
Орфей хотел АД - Девин
Плевен холдинг АД - Плевен
Пловдивинвест 21 АД - Пловдив
Пловдивинвест АД - Пловдив
Септона България АД - Русе
Тивамекс и Ко АД - Стара Загора
Труд АД - Русе
Хрансервизинженеринг АД - Стара Загора
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През 2021 г. двустранната търговия на България с Великобритания е на стойност 929.9 млн. евро, като намалява с 11.9 на сто спрямо 2020-а. Това е резултат от свиване и на износ, и на вноса. На Великобритания се пада 1.8% от общия ни експорт и 0.8% от импорта. Изнасяме семена от слънчоглед, дори натрошени, пръти и профили от мед, медикамент, слънчогледово, шафраново или памучно масло и техните фракции и други. Вносът включва етилов алкохол, ракии, ликьори и други спиртни напитки, пътнически автомобили и други автомобилни превозни средства, строителни машини и други. През първите шест месеца на 2022 година експортът към Обединеното кралство расте с 20.3 на сто, а вносът отбелязва увеличение с 26.5 на сто.

Източник: Банкеръ

Данък печалба няма да плащат фирми, които правят инвестиции в общини с безработица с 25% по-висока от средната за страната. Това предвиждат промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, които са пуснати от Министерството на финансите за обществено обсъждане. Такава схема за данъчно облекчение действаше и до края на 2021 г. Но с новия програмен период на парите от ЕС условията за ползване на данъчни облекчения са променени и е необходимо ново одобрение на схемата от Европейската комисия.

Източник: Труд

 

Запишете се за предстоящия квалификационeн REFA-курс в гр.София на тема: Организация, управление и оптимизация на производствените процеси в предприятието:

Модул 1: “Организация на работни системи и процеси” (03.10 - 14.10.2022)
Модул 2: “Управление на производствени данни”
(24.10 - 04.11.2022)

Заявка за участие в курса:
Записванията стават по реда на заявяване, до изчерпване на максимално допуснимия брой участници в курса!

 
http://refa.bia-bg.com/, тел. 0888 924185, 02/980-10-90, София
Дружества
Производство на стоманени тръби
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2020 г.
(хил. лв.)
  1   ЗПТ АД - Стралджа   53 755  
  2   ЕМЦ Дистрибюшън ЕООД - Русе   43 133  
  3   БМТ Трейд ЕООД - София   42 430  
  4   Стийлимпекс ООД - Варна   27 451  
  5   Мат ООД - Разград   13 100  
  6   Алупро ООД - Русе   10 894  
  7   ДФ България ЕООД - Драгоман   6 869  
  8   Мегапрофил ИГ ЕООД - Русе   6 556  
  9   ВМ Конструкт ООД - Варна   2 719  
  10   Профил (Рс) ЕООД - Русе   2 718  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 05.09.2022
  Обща стойност (BGN): 1 171 647.39  
Брой търгувани компании: 35
Premium 40 418.87
Standard 798 041.83
АДСИЦ 307 756.11
Структурирани 226.72
BEAM - Акции: 8 114.19
BaSE - Акции: 251 516.90
Най-голяма промяна в цените
Спиди АД - София 4.76 %
Индъстри дивелъпмънт холдинг АД - София -3.97 %
  Регулирана информация
Випом АД - Видин
КММ АД - Шумен
Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 

 

 

За първите шест месеца на 2022 г. общият износ на български стоки в европейската мрежа на Lidl възлиза на 42.5 млн. лв., което за втора поредна година е 44 процента ръст спрямо същия период на предходната година. Над 30 български компании са успели да реализират своя продукция в 28 европейски държави, благодарение на партньорството си с "Лидл България". Румъния остава с най-голям интерес към продукти от български производители за първата половина на 2022 г. и там са реализирани 35% от общия оборот на експорта. На второ място застава Унгария (19%), следвана от Гърция (18%). Четвърто и пето си делят пазарите на Германия и Сърбия с по 7% принос в общия износ с "Лидл България".

Източник: mediapool.bg

Оборотът на „Българска фондова борса“ АД се увеличава със 108% на годишна база до 636 млн. лв. за периода януари-август 2022 г. При броя сделки увеличението е с 50% до 74 294. Само през август оборотът е 55,5 млн. лв. при ръст от 101% спрямо същия месец на миналата година. Сделките са 8 581 и се увеличават с 67%. От началото на годината има оборот за 86 млн. лв. с чуждестранни акции и дялове, търгувани на сегмента MTF BSE International. Само през август на този сегмент са изтъргувани рекордните 20,6 млн. лв., а сделките са 2 445. Делът на чуждите книжа в оборота достига 37% през август. 

Източник: investor.bg

Софийската компания "Ремикс глобъл", която под бранда Remix продава онлайн секънд хенд и аутлет облекла, инвестира 20 млн. лв. в нов център за обработка и дистрибуция на артикулите. Това е най-големият център за "кръгова мода" не само в България, но и в Европа. Новата база в с. Равно поле отваря една година след като българската фирма стана част от американската thredUP - една от най-големите онлайн платформи за препродажба на дрехи, обувки и аксесоари, Новият център е разположен на територията на логистичен парк "София" (LPS), който е разположен на 200 декара и е собственост на братята Анатоли и Владимир Лазарови през дружеството им "Уеърхаузинг енд логистикс". От Имотния регистър се вижда, че през декември 2021 г. е вписан десетгодишен договор за наем, като "Ремикс глобъл" ще плаща по 122 хил. евро на месец за склад от 27.5 хил. квадрата. Или общо 14.6 млн. евро за десетилетие.

Източник: Капитал

Общинският съвет на Стара Загора даде предварителното си съгласие за учредяване на безвъзмездно право на строеж в продължение на 30 години върху имот – частна общинска собственост на СНЦ „Водородна долина Стара Загора“. Проектът „Загора Устойчив Водороден Регион“ е иницииран от СНЦ „Водородна долина Стара Загора“ и представянето му е в в рамките на отворения прием на проекти от съвместното предприятие „Чист водород“ (CleanH2 JU) - Clean Hydrogen Joint Undertaking по линия на "Хоризонт Европа". Общинската земя е с площ от близо 206 дка в село Еленино. СНЦ „Водородна долина Стара Загора“ планира да изгради върху нея фотоволтаична централа и да произвежда зелен водород. Проектът включва фотоволтаична централа или система от фотоволтаични централи с инсталирана пикова мощност до 22MW общо. Партньори са ЕСО, фирма Алмотт ООД, Хранинвест Стара Загора, ЦИЕС, транспортната фирма на Холдинг „Загора“ - Загора Мобил, ТЕЦ „Марица Изток 2“, както и Тракийският университет. Източник: divident.eu

Индустрията на Пловдив се възстанови бързо от ковид вълната и към момента безработицата в региона отново е под 2%, отчита НСИ. „Още в края на 2020 г. безработицата падна на 4%, а в момента е наполовина”, обяснява зам.-кметът по бизнес развитие Стефан Стоянов. Повечето компании в Пловдив и региона са експортно ориентирани - изнасят за Европа и Северна Америка, и успяха бързо да се реорганизират в ковид кризата. Дори разкриха нови работни места, защото разшириха своите производства. Област Пловдив е национален лидер по издаване на разрешителните за строеж на индустриални бази. Този ръст в изграждането на нови заводи води и до разрастване на жилищното строителство, защото работните места привличат нови хора в Пловдив. Сред знаковите инвестиции от последната година са оптичните производства на “Оптикс” и “Кимкооп”, които откриха нови бази, разширявайки досегашните си заводи, които бяха в Панагюрище.

Източник: 24 часа       Българска стопанска камара


 

Предстоящи събития

До 9 септември: Промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските и в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от ДОО

9 септември: Утвърждаване броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища и научните организации

До 13 септември: Наредба за условията и реда за издаване, удължаване и отнемане на удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект, наречен “Стартъп виза”

До 22 септември: Национална програма за развитие на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари...

7 октомври: Обучение по ЗБУТ (Добрич)
Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към БСК е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 

 

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага, цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи и тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 1 – 29.10.2022, съботно-неделен

CCNA 2 – 17.09.2022, съботно-неделен

DevNet Associate – 08.10.2022, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация:
тел.0888 832172
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Италианската газоразпределителна компания Italgas сключи сделка за закупуването на DEPA Infrastructure, водещият газоразпределителен оператор в Гърция. Italgas придобива 100% от компанията от Hellenic Republic Asset Development Fund (HRADF) и Hellenic Petroleum (HELPE). DEPA Infrastructure, която беше продадена за 733 млн. евро, притежава дялове в трите основни газоразпределителни оператора в Гърция, които управляват 7500 км газова мрежа. Italgas, която управлява около 74 000 км газопроводи, заяви през юни 2022 г., че планира да инвестира 8,6 милиарда евро до 2028 г. за модернизиране на гръцката газова мрежа и завършване на модернизацията на своята италианска мрежа. Italgas имаше за цел да разшири гръцката мрежа, за да обслужва около 1 милион клиенти, спрямо около 600 000 в момента. Италианската група заяви, че има за цел да дигитализира изцяло италианската мрежа за няколко месеца, за да улесни използването на повече зелен водород и синтетични горива като част от европейските усилия за постигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г. (publics.bg)

Америка

Ръстът на работните места в САЩ се забави през август, но остана силен, предлагайки нова надежда, че политиците ще успеят да намалят инфлацията, без да предизвикат рецесия, съобщи The New York Times. Служителите на Федералния резерв (Фед) искат да охладят пазара на труда, който смятат за твърде горещ, с твърде много работни места и недостатъчно работници, които да ги запълнят. Работодателите са добавили 315 000 работни места през август, съобщава Департамента по труда. Това е значително забавяне от повече от половин милион, добавени през юли, но все още солидно число. Работната сила нарасна с повече от 750 хил. души, което трябва да облекчи опасенията за недостиг на работници. Ръстът на заплатите се охлади. Данните показват, че дълго отлаганото забавяне може най-накрая да е започнало. Департаментът по труда също преразгледа надолу прогнозата си за наемане през юни. Равнището на безработица се повиши през август до 3,7% от петдесетилетно дъно от 3,5% през юли. Това увеличение отчасти е резултат от това, че повече хора се връщат отново на пазара на труда, за да търсят работа, но също така отразява скромно увеличение на броя на хората, които губят работа. По-бавният ръст на заплатите е добра новина за Фед, но не и за работниците, чиито заплати вече изостават от инфлацията. Средните почасови доходи са нараснали с 0,3% през август, което е спад спрямо ръст от 0,5% през юли. Почасовите доходи са се увеличили с 5,2% спрямо август 2021 г.

Източник: economy.bg

Азия

В допитване през юни, проведено от Търговската камара на Европейския съюз в Китай, 23 процента от западните фирми са заявили, че обмислят преместването на дейността си, докато 50 процента са на мнение, че бизнесът в страната е станал по-политизиран през миналата година. Причина за това е и политиката на Китай за нулев ковид. Тя засегна веригите за доставки и остави фабриките затворени. Нивата на заплащане в азиатската страна, които се покачиха, също са фактор, следен от инвеститорите. Заплащането за труда стана по-скъпо, което сви групата от потенциални работници. Нарастващата конфронтация между Китай и Запада, и поддържането на връзки между управляващите в Пекин и Кремъл също притеснява бизнеса. Проучване на политическия риск пред международния бизнес, проведено от застрахователния консултант "Уилис Тауърс Уотсън" (Willis Towers Watson), сочи, че 95 процента от мултинационалните компании са загрижени относно правенето на бизнес в Индо-тихоокеанския регион и в частност - Китай. Това е увеличение от 62 процентни пункта спрямо данните отпреди две години.
Някои компании, имащи изнесени производства или услуги в Китай, планират преместване в страни като Турция, Сърбия, Индия и Виетнам, докато други планират да похарчат малко повече и да отидат в страни, които традиционно са съюзници на Запада.

Източник: Стандарт

 
Индекси на фондови борси
06.09.2022
Dow Jones Industrial
31 145.30 (-173.14)
Nasdaq Composite
11 544.90 (-85.96)
Стокови борси
06.09.2022
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)86.75
Heating oil ($US/gal.)3.5871
Natural gas ($US/mmbtu)8.3210
Unleaded gas ($US/gal.)2.4516
Gold ($US/Troy Oz.)1 711.50
Silver ($US/Troy Oz.)17.91
Platinum ($US/Troy Oz.)818.20
Hogs (cents/lb.)91.03
Live cattle (cents/lb.)145.08

       Опознай България

Средновековна крепост Маркели

Крепостта Маркели се намира в района на община Карнобат. Заема западния край на възвишението Хисар, което е част от южната верига на Източна Стара планина. В древността, на север и югозапад от крепостта, са съществували две блата – Карнобатското и Стралджанското. Мостът над Мочурица е бил единствената проходима връзка между тях. Стратегическото местоположение и естествената защита са основните причини за изграждането на крепостта на това място. В околностите на Маркели са се състояли няколко големи битки. При една от тях, на 20 юли 792 г., българите обсадили в крепостта византийския император Константин VІ и му нанесли тежко поражение. След като се спасил с бягство, владетелят на Византийската империя се задължил да плаща данък на българския хан Кардам (777- 802), а крепостта станала българско владение. Повече от столетие след това Маркели била най-важната гранична крепост, разположена на най-краткия път между Константинопол и първата българска столица, Плиска. Археологическите разкопки през 1986 г. разкриват средновековна базилика от VІ в., старобългарска църква от Х в. и византийска църква от ХІ в. Площта на оградената от крепостната стена територия е 14,6 декара. Най-вероятно крепостта е била разрушена от турците през 1371 г. след битката при Черномен.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.09.2022
Българска версия: 30295, Английска версия: 3065

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София 1527, ул. Чаталджа 76,
тел. 980-10-90, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2022. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2022
 ПВСЧПСН
52     12
13456789
210111213141516
317181920212223
424252627282930
531      

Февруари 2022
 ПВСЧПСН
5 123456
678910111213
714151617181920
821222324252627
928      

Март 2022
 ПВСЧПСН
9 123456
1078910111213
1114151617181920
1221222324252627
1328293031   

Април 2022
 ПВСЧПСН
13    123
1445678910
1511121314151617
1618192021222324
17252627282930 

Май 2022
 ПВСЧПСН
17      1
182345678
199101112131415
2016171819202122
2123242526272829
223031     

Юни 2022
 ПВСЧПСН
22  12345
236789101112
2413141516171819
2520212223242526
2627282930   

Юли 2022
 ПВСЧПСН
26    123
2745678910
2811121314151617
2918192021222324
3025262728293031

Август 2022
 ПВСЧПСН
311234567
32891011121314
3315161718192021
3422232425262728
35293031    

Септември 2022
 ПВСЧПСН
35   1234
36567891011
3712131415161718
3819202122232425
392627282930  

Октомври 2022
 ПВСЧПСН
39     12
403456789
4110111213141516
4217181920212223
4324252627282930
4431      

Ноември 2022
 ПВСЧПСН
44 123456
4578910111213
4614151617181920
4721222324252627
48282930    

Декември 2022
 ПВСЧПСН
48   1234
49567891011
5012131415161718
5119202122232425
52262728293031 


 2022   2021   2020  
 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999