Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 07 октомври 2019 г., брой 5052
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(07.10.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19645
USD   1.78143
CHF   1.79220
EUR/USD   1.0979*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Финансови новини

192 985 са работещите българи, които получават официални доходи над 9000 лв. на месец. Те са 6% от общия брой на всички работещи, а всеки десети от тях е бил на под 35 години, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. За една година - през 2018 спрямо 2017 г., броят на високоплатените българи се е увеличил с цели 177 462 души. Начисленият данък върху доходите на най-богатите за 2017 г. е в размер на 448 млн. лв. За същия едногодишен период е намалял броят на хората, които се осигуряват на минимална заплата. През 2018 г. 1,5 милиона работещи българи, или 47% от всички, са се осигурявали на минималната работна заплата от 560 лв. От тях в хазната са влезли 515 594 лв., или 16% от общата сума на данък общ доход. ГОбщо 3,1 милиона са получавали облагаеми доходи и са отделяли по 10%, за да платят данък върху тях през миналата година. Общата сума на платения от тях данък е 3,4 млрд. лв.

Източник: 24 часа

След поредицата от силни години пазарът на бизнесимоти в България регистрира драстичен спад на продажбите през деветмесечието на 2019 година. В сравнение със същия период на 2018-а покупко-продажбите са намалели със 77%, анализират от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Общият обем на сключените сделки от януари до септември е 108 млн. евро, като в това число влизат покупки на офисни, търговски и индустриални площи, за хотели и парцели за строителство на бизнес сгради. През същия период на миналата година стойността на тези транзакции е надхвърляла 460 млн. евро. Активността на инвеститорите през тази година върна пазара на нивото от 2013 г., когато общият обем от придобиванията бе под 100 млн. евро. Тогава доминираха сделките за подценени активи и строителни терени, за което повлия глобалната криза, докато сега купувачите са по-скоро в изчаквателна позиция.

Източник: Банкеръ

 
Концесии

Концесионните такси за черноморските плажове вече ще се изчисляват по нова формула. Това предвижда проект на наредба, с която се определя нова методика за изчисляването на таксата, която е пусната за обществено обсъждане. Методиката ще отчита вече прогнозните приходи от едно плажно място, броя на местата на съответния плаж, броя на леглата в радиус от 3 километра от плажа и роялти такса, която ще се определя в концесионния договор и ще зависи от наддаването на кандидатите, ако е имало такова. Размерът на роялти таксата ще е еднакъв през целия срок на концесията. Според формулата базовият приход от едно плажно място за сезон е 225 лв., като тази сума може да се променя в зависимост от инфлацията. При определяне на броя на леглата в радиус от 3 километра от плажа ще се вземат предвид не само хотелите, а и категоризираните къмпинги.

Източник: 24 часа

Дружества
Производство на кухненски мебели, без столове
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Средна гора АД - Стара Загора   27 509  
  2   Кронос Ко ЕООД - Пловдив   6 004  
  3   Мебели Димов ООД - Силистра   3 434  
  4   Фантастико Мебел ЕООД - Русе   3 274  
  5   Диалог ЕООД - Пловдив   3 187  
  6   Метрон ЕАД - София   2 812  
  7   Спринт 73 ООД - Търговище   1 174  
  8   Краб 2004 ООД - Варна   709  
  9   Абанос ООД - Севлиево   641  
  10   Сталид ЕООД - Ловеч   495  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 04.10.2019
  Обща стойност (BGN): 516 462.85  
Брой търгувани компании: 41
Premium 38 329.12
Standard 462 264.94
АДСИЦ 14 892.84
Структурирани 975.95
Най-голяма промяна в цените
Юрий Гагарин АД - Пловдив -14.29 %
Агрия груп холдинг АД - Варна 11.43 %
BaSE - Акции: 780 996.26
BaSE - АДСИЦ: 5.40

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Германският холдинг Industrie und Finanz Holding планира да инвестира 2,5 милиона евро в изграждането на ново производствено съоръжение в България за местното си звено Winterhalder. Новото съоръжение ще бъде разположено в настоящата производствена база на производителите на уплътнения и изолационни продукти Winterhalder България - в индустриалната зона Радиново в близост до град Пловдив. Winterhalder България резервира приходи от 5 милиона лева през 2018 г. и приключи годината с печалба преди данък от 1 милион лева. Компанията прогнозира, че приходите й ще нараснат до 8 милиона лева през 2023 г. В момента Winterhalder България работят 35 души в страната.

Източник: Капитал

Най-голямата белгийската финансова група "KBC Груп" и собственик на Обединена българска банка обяви отварянето на нов център във Варна, с който ще бъдат разкрити 300 работни места. Главният изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов отчете, че KBC Груп е един от най-големите инвеститори в България в последните години с инвестиции в размер на 1.4 млрд. евро. Иинвестициите са направени на стъпки - през 2008 г. с придобиването на ДЗИ, след това със "СИБАНК", а преди две години с покупката на ОББ. Белгийската група откри наскоро ИТ център в София, където вече работят 150 служители, които обслужват четири банки на KBC в Европа.

Източник: Банкеръ

Един от най-големите оператори у нас - “Булсатком”, ще бъде преструктуриран, след като преди дни стана ясно, че в него има нови акционери. Това са един от неговите създатели Пламен Генчев, базираният в Лондон инвестиционен фонд Blantyre Capital, EБВР и Българската банка за развитие. В новия борд на директорите, като представител на американската компания, ще влезе икономистът Владимир Каролев. Новите акционери ще вложат 30 млн. евро в оздравяването на компанията. До промените се стигна, след като “Булсатком” спря да плаща кредитите си към големи банки и бе на път да обяви фалит. Плановете на новите акционери са дружеството да продължи да предлага телевизия, мобилен интернет и мобилни услуги.

Източник: 24 часа

Столичната зала "Универсиада" отново е предложена за публична продан. Това е третият опит на частния съдебен изпълнител Стоян Якимов да осребри активите на затъналото в дългове дружество "Универсиада" ЕАД. Цената при отварянето на първия търг беше 15.6 млн. лева. За втория търг цената беше свалена на 14 млн. лева. Сега цената е 11 927 531.77 лева. Това е поредното дружество, кредитирано от фалираната Корпоративна търговска банка, чиито активи се продават на безценица. След погрома на финансовата институция, от т. нар. доклад на "Аликс Партнърс" - за необслужваните кредити - стана ясно, че две дружества - "Велдер-БГ" и "Велдер Пропъртис", които са собственост на последния собвтвеник на зала „Универсиада“ - швейцарската фирма "Велдер билд", са натрупали близо 40 млн. дългове. Одиторите тогава включиха дружества "Велдер" в черния списък, известен като "Канали за финансиране чрез фирми бушони". През февруари 2017-а синдиците пуснаха пълен опис на задълженията към КТБ, според който „Велдер Пропъртис“ ЕАД (100% собственост на "Велдер БГ" ЕАД ) дължи 26 096 591 лева. А в „сметката“ на "Велдер-БГ" - собственост на регистрираната в Женева швейцарска компания "Съсекс инвест АГ" - беше записан дълг от 17 236 404.36 лева. Тези две дружества отдавна са поели по пътя на несъстоятелността, но все още окончателно съдебно решение за това няма.

Източник: Банкеръ

Чешката компания CEZ Power ще запази българските си активи, ако местните власти блокират продажбата им отново, каза заместник-председателят на Съвета на директорите на компанията Томаш Плескач. ЧЕЗ обяви през юни, че е продала активите си в България на Еврохолд за 335 млн. евро. Сделката трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията, която обяви, че открива производството по искане на "Еврохолд". Миналия юли Антимонополният орган предотврати продажбата на предишния участник в търга, българската компания "Инерком". В случая с "Инерком" антитръстовата комисия изтъкна, че сделката може да помогне на компанията да придобие господстващо положение на българския пазар, което би имало отрицателно въздействие върху конкуренцията. Договорът за покупка, подписан миналата година с "Инерком" беше прекратен от ЧЕЗ този април. Придобиваните дружества са „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЧЕЗ Електро България“ АД„ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, „Бара Груп“ ЕООД и „ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България“ ЕАД. От КЗК обявиха, че комисията ще де произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка.

Източник: economic.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

ИКЕМ и СофтУни подписаха меморандум за партньорство

Кръгла маса за представяне на добри практики и прилагането им от социалните предприятия се проведе в Смолян

Григор Димитров: С внасянето на 50 млн. лв. заплатите автоматично няма как да се увеличат

Председателят на БСК участва в откриването на кариерен форум в Нидерландия

Българска стопанска камара се заема с насърчаване на активното старeене

Бавно поумняване

Андрей Делчев: Пълненето на газови бутилки на газостанциите крие много сериозен риск

Григор Димитров: Касата не увеличава и не намалява заплати - тя осигурява финансиране за извършена дейност

Резултати от проведените дейности по проект DigiFInd


Предстоящи събития

7 октомври: Публична дискусия за предизвикателствата и проблемите във фитнес сектора, с участието на Йорданка Фандъкова

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)

18 октомври: „Leading HR Transformation“

2 - 19.10. 2019 г.: Включете се в безплатни практически обучения за онлайн търговия в Пловдив, Хасково, Ямбол, Монтана, Ловеч и Габрово

22 октомври: Дискусия „Проблеми на информационната сигурност“

22 октомври: Robotics Strategy Forum 2019

28-31 октомври: Бързи интервюта срещат топ работодатели с квалифицирани кадри в София, Пловдив и Варна

6-9 ноември: Mеждународно специализирано изложение „МЕСОМАНИЯ 2019“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA Security - 26 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 9 ноември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 30 ноември 2019, съботно-неделен
ССNА 2 - 1 декември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Британският премиер Борис Джонсън ще изпрати писмо до ЕС с искане за ново отлагане на Brexit, ако до 19 октомври няма ратифицирано споразумение между Лондон и Брюксел. Това става ясно от документи на британското правителство, изпратени до шотландски съд. Миналия месец опозиционни депутати, както и бунтовници от управляващата Консервативна партия на Джонсън, приеха закон, който изисква от премиера да поиска поредно отлагане на излизането от ЕС. Самият Джонсън, макар да обеща да се подчини на закона, заяви, че страната му ще напусне ЕС на 31 октомври, със или без споразумение. В документите, изпратени до шотландския съд, в който противниците на Brexit опитват да принудят Джонсън да се съобрази с новия закон, британското правителство заявява, че премиерът е приел, че е длъжен да изпрати на ЕС писмо с искане за отлагане.

Източник: Reuters

Америка

Международният търговски дефицит на САЩ се разшири през август поради по-силно нарастване на вноса от износа, но при свиване на американския дефицит с Китай. През август 2019-а международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги се повиши с 1,6% до 54,90 млрд. долара от дефицит за 54,0 млрд. долара месец по-рано и очаквания за малко по-слабо увеличение до 54,5 млрд. долара. Американският износ се увеличи с 0,2% до 207,9 млрд. долара, докато вносът нарасна с 0,5% до 262,8 млрд. долара. Внимателно следения дефицити при търговията със стоки с Китай обаче се сви през август с 3,1% до 31,8 млрд. долара, тъй като износът на САЩ в посока Китай нарасна с цели 8,0% благодарение на доставките на соя, докато вносът от втората по сила световна икономика се понижи с 0,8%. Въпреки това САЩ продължава да отчита най-голям търговски дефицит с Китай (от 28,9 млрд. долара), следван от дефицита с ЕС (скок с цели 23,7% до 15,3 млрд. долара) и Мексико (дефицит от 8,4 млрд. долара).

Източник: ABC News

Азия

Иран ще използва всеки възможен начин да изнася петрола си. Това заяви министърът на петрола Биджан Намдар Зангане, като допълни, че износът на суров петрол е законно право на страната. "Ще използваме всеки възможен начин да изнасяме своя петрол и няма да отстъпим пред натиска на Америка, тъй като износът на петрол е легитимно право на Иран", посочи Зангане. Иранският износ на суров петрол беше намален с повече от 80 процента, след като САЩ възстановиха санкциите. Това стана, след като президентът Доналд Тръмп изтегли страната си от сключената през 2015 г. ядрена сделка между Иран и големите световни сили. Иранската организация за атомна енергия повтори днес, че Техеран ще ограничи още повече ангажиментите си по сделката, ако подписалите я европейски страни не изпълнят обещанията си да предпазят иранската икономика от американските санкции.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
04.10.2019
Dow Jones Industrial
26 573.72 (372.68)
Nasdaq Composite
7 982.47 (110.21)
Стокови борси
04.10.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)52.86
Heating oil ($US/gal.)1.8900
Natural gas ($US/mmbtu)2.3300
Unleaded gas ($US/gal.)1.5700
Gold ($US/Troy Oz.)1 511.50
Silver ($US/Troy Oz.)17.57
Platinum ($US/Troy Oz.)883.80
Hogs (cents/lb.)67.25
Live cattle (cents/lb.)110.78

       Опознай България

Рачо Стоянов (1883 -1951)

Рачо Стоянов е роден на 7 октомври 1883 г. в гр. Дряново в семейството на занаятчия. Учи в Априловската гимназия в Габрово до 1902 г. 20-годишен се мести във Варна, където работи като чиновник и участва в театрална група. Работил е като коректор във вестник “Ден“ (1904-1910), библиотекар в Народното събрание(1910-1914) и в БАН (1914-1926), журналист в редакциите на вестниците “Мир“, „Македония“ и „Знаме“. Член на СБП. Литературната дейност на Рачо Стоянов започва с поезия. За пръв път печата през 1904 г. в сп. “Летописи“ - разказа „Човекът“. Сътрудничи на списанията „Летописи“, „Демократически преглед“, „Съвременник“, на вестниците „Ден“, „Македония“, „Литературен глас“ и „Литературен фронт“. Първият му сборник „Разкази“ (1909) e посрещнат добре от литературната критика. През 1927 г. Народният театър в София открива сезона си с драмата му „Майстори“, написана през 1922 г. Тя разказва за сблъсъка между традиционалиста Найден и новатора Живко, които се борят не само за надмощие в резбарския занаят, а и за сърцето на красивата Милкана. Драмата е поставяна и в театрите на Белград (1936), Прага (1938), Загреб (1943). През 1936 г. публикува повестта „Майка Магдалина“, наградена от БАН. Превежда и художествена литература от руски, френски и английски език. Рачо Стоянов умира на 12 януари 1951 г. в София. На него са кръстени Професионалната гимназия по икономика в Дряново и Драматичен театър-Габрово. През 1986 г. е учредена Национална литературна награда „Рачо Стоянов“, която се присъжда на творци, които имат изключителни заслуги за развитието на българската култура.(Снимка: old.duma.bg)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.10.2019
Българска версия: 29984, Английска версия: 2903

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999