Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 02 април 2019 г., брой 4926
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(02.04.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.28330
USD   1.74068
CHF   1.74940
EUR/USD   1.1236*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Астелс АД - Ботевград
Болкан пропърти АД - Своге
Информационни, био и комуникационни технологии АД - Благоевград
Парк АДСИЦ - София
Софтакси АД - София
Сторгозия АД - Плевен
Технотекс АД - Пазарджик
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Българска стопанска камара настоява в писмо относно Наредба Н-18 до премиера и финансовия министър, че продължава да няма разбиране от страна на НАП за проблемите, които посочва бизнеса за изпълнението на новите изисквания за софтуера за продажбите и касовите апарати. Не се реализира постигнатият ангажимент в срока до 30 септември т.г. да бъдат решени същностните различия. Удължаването на част от сроковете по Наредбата, без това да е придружено с промени по същество, само отлага хаоса с няколко месеца! Промените в Наредба Н-18 от есента на миналата година не целят изсветляване на икономиката и гарантиране на добра бизнес среда, а по-скоро генерират обществено напрежение, при това в година на европейски и местни избори. Не трябва българският бизнес да бъде поставян в ролята на заложник на политически интереси. Икономическа стабилност няма нужда от актове, които влошават бизнес средата. Чрез подобни действия (публикуване на неясни текстове, предвиждане на необосновано кратки и неизпълними срокове, обнародване на промени на промените в последния момент) се създава огромно напрежение, несигурност и дори гняв сред бизнеса и гражданите, а това подкопава граденото с години доверие към администрацията.

Източник: БСК

Приходите от хазарт в държавния бюджет нараснаха с близо 14%. През 2018 г. платените такси за организиране на хазартни игри са на стойност 157,29 млн. лв., съобщиха от Министерството на финансите. Това е с 13,7% повече спрямо 2017 г., когато организаторите на хазартни игри са внесли в хазната 138,31 млн. лв. Таксите за поддържане на лицензите за хазартни игри заместват плащането на корпоративен данък и се определят основно на базата на направените залози. Затова сериозният ръст на приходите от хазарт показва, че все повече хора залагат по-често и по-големи суми в търсенето на големи печалби. Приходите от хазарт в държавната хазна за 2018 г. са с 47% повече от предвиденото. Тенденцията за сериозен ръст на залозите започна още преди няколко години. През 2017 г. ръстът на приходите от хазарт беше с 10%, а през 2016 г. – с 32%. Прави впечатление, че през 2018 г. събраните глоби от всички агенции към МФ – НАП, Агенция “Митници”, Държавната комисия по хазарта и Агенцията за държавна финансова инспекция са общо 2,77 млн. лв., при 1,899 млн. лв. за предходната 2017 г. и 5,38 млн. лв. за 2016 г.

Източник: Труд

 
Дружества
Производство на продукти от други неметални минерали, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Каолин ЕАД - Сеново   23 317  
  2   Ангро ООД - София   2 061  
  3   Боро Теракол ООД - София   1 596  
  4   Теразид ЕООД - София   504  
  5   Драгажен флот - Истър АД - Свищов   322  
  6   Билмат ООД - Шумен   261  
  7   Авко АД - София   256  
  8   Химически продукти ООД - Ямбол   202  
  9   Хидроизомат АД - София   182  
  10   Пътища и мостове ПРО ООД - Провадия   115  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 01.04.2019
  Обща стойност (BGN): 217 878.40  
Брой търгувани компании: 30
Premium 48 872.07
Standard 62 154.11
АДСИЦ 106 647.22
Структурирани 205.00
Най-голяма промяна в цените
Златни пясъци АД - Варна 19.05 %
Холдинг Варна АД - Варна -8.42 %
BaSE - Акции: 759.30
BaSE - АДСИЦ: 32.25

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Производителят на автомобилни компоненти "Магна пауъртрейн Пловдив" вече има нов собственик - южнокорейската Hanon Systems. Българската компания е част от глобална сделка за общо девет завода на канадската Magna, която беше приключена в края на март. Цената на транзакцията е 1.35 трлн. вона (1.2 млрд. долара). Magna се разделя с глобалния си бизнес с продукти за регулиране на налягането на течности и контрол, който е част от поделението й за задвижващи системи. То включва девет завода на три континента - Европа, Северна Америка и Азия, с общо 4100 служители. С прибавянето им към групата на Hanon се създава глобален гигант с комбинирани приходи за 2018 г. от 6.9 млрд. долара. Hanon Systems е глобален доставчик за автомобилната индустрия и работи в областта на системите за управление на топлина и енергия. Компанията има 40 завода в Азия, Северна Америка и Европа и 16.5 хил. служители.

Източник: Капитал

Компанията Spark, която предоставя услуга за споделена мобилност в София, планира да разшири бизнеса си в още две страни от региона, едната от които е Румъния. Навлизането на чуждия пазар трябва да се случи до края на годината като в момента тече събирането на коли и екип, съобщиха от компанията. Така услугата ще бъде достъпна в общо четири държави, сред които е и Литва с партньорската на Spark - Ride Share. Към момента София разполага със 150 споделени електромобила, а до края на годината тяхната бройка ще се удвои. В началото на март от компанията обявиха, че увеличават автопарка си с още 170 електрически Hyundai Kona, като част от тях вече са достъпни за потребителите на услугата.

Източник: economic.bg

Акционерите на Феърплей Пропрътис АДСИЦ остават без дивидент за 2018 г., след като печалбата за разпределяне за миналата година е минус 710 хил. лв. Сумата е такава, защото апартаментите до столичния квартал Студентски град са продавани по-евтино от балансовата стойност на парцелите, придобити преди над 10 години. Строителството на въпросните парцели беше с цел монетаризиране на парцелите. Нетната печалба на Феърплей Пропъртис АДСИЦ за 2018 г. е 1,98 млн. лв., но тя се коригира със загубите спрямо цената на придобиването на парцелите. През 2018 г. са продадени апартаменти с балансов стойност 13,55 млн. лв. Получените аванси по договори за продажба на апартаменти са за 3,92 млн. лв. в края на 2018 г., като те ще бъдат осчетоводени като приходи през 2019 г. През 2018 г. Феърплей Пропъртис АДСИЦ има приходи от наеми и експлоатация на инвестиционни имоти за 2,97 млн. лв., спрямо 3,08 млн. лв. за 2017 г. Това са приходи от експлоатацията на хотел Свети Иван Рилски в Банско и комплекс Санта Марина в Созопол. След продажбата на апартаментите в София основната дейност на АДСИЦ-ът ще остане експлоатацията на имотите в Банско и Созопол, ако не започне някакъв нов проект.

Източник: investor.bg

Координационният комитет към механизма за свързване на Европа отпуска 27,184 млн. евро безвъзмездна финансова помощ за проекта "Рехабилитация, модернизация и разширение на българската преносна система - Фаза 2" на "Булгартрансгаз" ЕАД, съобщиха от дружеството. Дейностите са за рехабилитацията на два участъка от северния полупръстен на газопреносната система с обща дължина около 81 км. Това са участъците "ОС Беглеж - КВ Дерманци - КВ Батулци - КВ Калугерово" с дължина 58 км. и "ОС Вълчи дол - КВ Преселка" с дължина около 23 км., посочиха от Булгартрансгаз. Средствата са за доставка, строителство и въвеждане в експлоатация на двата участъка, както и за свързаните с това дейности по строителен надзор. С рехабилитацията на участъците ще се гарантира по-сигурен и надежден пренос на природен газ. Предвижда се дейностите по рехабилитация на участъците да се изпълняват в периода януари 2019 - юни 2022 година, допълниха от дружеството. Основната цел на проекта от общ интерес "Рехабилитация, модернизация и разширение на българската преносна система - Фаза 2" е адаптиране на газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД към плановете за развитие на инфраструктурата в региона.

Източник: 24 часа

Застрахователят "Еврохолд" официално обяви, че отправя индивидуална оферта за активите на ЧЕЗ в България. Компанията изтъкват, че сделката ще бъде финансирана със собствени средства и с подкрепата на западноевропейски банки. Компанията уточнява, че ще участва самостоятелно в процедурата и не е партньор с някой от останалите кандидати. Заедно със сделката за придобиване на ЧЕЗ "Еврохолд" обмисля да продаде част от активите си извън застраховането, за да се фокусира върху сегментите с най-голям потенциал за растеж. Решението е било взето след "задълбочено проучване и обстоен анализ на финансовите резултати на българските подразделения на ЧЕЗ в страната". Само преди седмица от чешкото издание "Лидове новини" обявиха, че в състезанието за ЧЕЗ може да се появи и трети кандидат, и назоваха "Еврохолд". Тогава от дружеството отказаха да коментират "слухове или спекулативни информации". Сделката за ЧЕЗ продължава вече година, а към момента за ЕРП-то се борят две компании - "Инерком" и "Индиа пауър".

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Писмо на БСК до Министър-председателя във връзка с Наредба Н-18 (за касовите апарати)


Предстоящи събития

4 април 2019 г.: Международна конференция: "Вътрешно сътрудничество по морските отпадъци: фокус върху река Дунав и Черно море”

9 април: Общо събрание на Съюза на птицевъдите в България

9 април: Дискусия на тема: „Бизнесът говори за… кръгова икономика“

16-18 април: Щанд на БСК в рамките на Save the Planet

16 април: Инвестиционен форум за зелена енергия

14-17 май: Семинар “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 23 март 2019, съботно-неделен 
CCNA 4 - 23 март 2019, съботно-неделен
ССNА TShoot - 13 април 2019, съботно-неделен

Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

ЕС изчерпва търпението си към Великобритания заради Брекзит, предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той заяви, че би искал депутатите от Обединеното кралство да успеят да постигнат съгласие в следващите дни. „Имаме много търпение към нашите британски приятели, но то идва към своя край”, каза той. Председателят на комисията добави: „Досега знаем на какво британският парламент казва „не“, но не знаем на какво може да каже „да“. Запитан дали може да е възможен втори референдум, Юнкер заяви, че това е въпрос изключително за британския народ. Няколко министри призоваха Тереза Мей да се вслуша във волята на депутатите. Министърът на отбраната Тобиас Елууд отбеляза, че ще подкрепи някакъв план за митнически съюз при гласуванията. Въпреки че има спекулации, че може да бъдат организирани общи избори, за да се стигне до пробив в безизходицата в парламента, повечето консерватори се противопоставят. Алистър Бърт, който подаде оставка като министър на външните работи, след като гласува срещу споразумението на Тереза Мей, заяви, че не смята, че нови избори ще бъдат полезни.

Източник: Associated Press

Америка

През февруари продажбите на дребно в САЩ се свиха изненадващо за втори от последните три месеца, което е сякаш нов сигнал за забавяне на икономическия растеж началото на 2019-а година. Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през февруари се понижиха с 0.2% спрямо януари, когато обаче нараснаха с 0.7% (солидна възходяща ревизия от предишна оценка за доста по-скромен растеж с 0.2%), докато участниците на финансовите пазари очакваха повишение на продажбите с 0.2 на сто. Това представлява свиване на търговията на дребно в САЩ за втори от последните три месеца, след като през декември 2018-а година продажбите се понижиха с цели 1.6% (най-солиден спад от 2009-а година - точно, след като икономиката на САЩ започна да се измъква от последната рецесия). Трябва да се има предвид, че потребителските разходи са ключов двигател за растежа на американската икономика, формирайки около две трети от брутния вътрешен продукт.

Източник: Reuters

Азия

Настроението сред японския бизнес се влоши до двегодишно дъно през март, сочи проучване на централната банка. Последните данни са поредното доказателство, че търговският конфликт между САЩ и Китай и намаляващото световно търсене оказват влияние върху икономиката на страната, която е силно зависима от износа. Мрачните настроения са по-силно изразени сред големите производители, при които доверието в икономиката се влошава с най-бързи темпове от над шест години. Това увеличава страховете, че несигурността около световната икономика може да обезкуражи компаниите да харчат за заплати и разходи. От други данни в понеделник стана ясно, че производствената активност в Япония се е понижила за втори пореден месец през март, като производството е намаляло с най-големи темпове от близо три години. Според анализатори Японската централна банка е подложена на все по-голям натиск да поддържа и дори да увеличи стимулите си за икономиката.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
01.04.2019
Dow Jones Industrial
26 258.42 (329.74)
Nasdaq Composite
7 828.91 (99.59)
Стокови борси
01.04.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)61.74
Heating oil ($US/gal.)1.9900
Natural gas ($US/mmbtu)2.7000
Unleaded gas ($US/gal.)1.9000
Gold ($US/Troy Oz.)1 290.40
Silver ($US/Troy Oz.)15.03
Platinum ($US/Troy Oz.)854.60
Hogs (cents/lb.)88.50
Live cattle (cents/lb.)119.48

       Опознай България

Резерват “Козя стена”

“Козя стена” е най-малкият резерват в националния парк Централен Балкан. Обявен е за резерват на 22 декември 1987 г. с цел опазването на ендемичния вид еделвайс и буково-еловите гори на възраст над 100 години. “Козя стена” се намира в землището на село Чифлик, община Троян. Площта на резервата е 904 хектара и на територията му се намира скалния феномен козя стена, както и други скални форми, поради което в резервата има разнообразие от грабливи птици. Резерватът е разположен в стръмната част на планината. “Козя стена” е истински ботанически рай – тук са установени 40 растителни вида, които присъстват в списъци на редки или на застрашени от изчезване растителни видове. Някои от тях са благаево бясно дърво, рохелова каменоломка, лунна папрат, високопланински желтак, старопланинска лазаркиня и сребърник, както и старопланинския еделвайс. В “Козя стена” гнездят над 60 вида птици, от които в Червената книга на България са – големият и малкият ястреб, осоядът, черният кълвач, гълъбът хралупар, уралската улулица.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 02.04.2019
Българска версия: 29570, Английска версия: 2898

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999