Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 11 октомври 2018 г., брой 4812
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(11.10.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23656
USD   1.70072
CHF   1.71384
EUR/USD   1.1500*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Ломска захар АД - Лом
Фарена ЕООД - Благоевград
Цлахим АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През периода януари - август 2018 г. от България общо са изнесени стоки на стойност 35 078.4 млн. лв., което е с 1,5 на сто по-малко в сравнение със същия период на 2017 година, съобщи НСИ. През август 2018 г. общият износ на стоки възлиза на 4 613.0 млн. лв. и нараства с 0.6 на сто спрямо същия месец на предходната година. През периода януари - август 2018 г. общо в страната са внесени стоки на стойност 40 993.4 млн. лв. (по цени CIF), или със 7.2 на сто повече спрямо същия период на 2017 година. През август 2018 г. общият внос на стоки намалява с 0.1 на сто спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 4 973.0 млн. лева. Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - август 2018 г. и е на стойност 5 915.0 млн. лева.

Източник: 24 часа

От юли догодина се забранява акциите на фирмите да бъдат на анонимни притежатели. Народното събрание прие на второ четене промените в Търговския закон, с които се отменят акциите на приносител и временните удостоверения, удостоверяващи права по записани ценни книжа на приносител. Изрично се предвижда те да бъдат заменени с поименни до 9 месеца след обнародването на промените. Промените в закона се правят с цел да се идентифицира собственикът, защото с тези на приносител смяната на собственик била много лесна, а в Търговския регистър липсва информация за това кой упражнява властта с тях, се посочва в мотивите. Компаниите ще трябва да водят и книги за акционерите и да ги предоставят в Търговския регистър. Агенцията по вписванията ще изпрати на прокуратурата списък с дружествата, които не са изпълнили изискванията, 2 месеца след упоменатия срок. Въпросният списък ще се актуализира през 6 месеца и отново ще се изпраща до прокуратурата. В случай, че акционер не представи за замяна притежаваните от него акции на приносител или заместващи ги временни удостоверения в срока, дружеството ще бъде задължено да ги обезсилва. В тези случаи той ще има право да поиска от дружеството да му заплати равностойността на направените по тях вноски в 6-месечен срок от узнаването, но не по-късно от 5 години от датата на обезсилването.

Източник: МониторКонцесии

„България Алфа” ЕАД ще търси и проучва метални полезни изкопаеми в площ „Свобода“, разположена на територията на общините Панагюрище, Лесичево, Пазарджик и Стрелча, област Пазарджик. Разрешението за търсене и проучване, одобрено от правителството, се предоставя за срок от 3 години, като за този период дружеството ще вложи минимум 823.5 хил. лв. в търсещо-проучвателни дейности.

Източник: Банкеръ

Дружества
Производство на хляб, хлебни изделия и пресни сладкарски изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Хляб и хлебни изделия ЕООД - Бургас   4 279  
  2   Фаворит 98 ООД - Велико Търново   3 616  
  3   Форнетти България ЕООД - Ихтиман   3 280  
  4   Хлебозавод Стражица ООД - Стражица   1 743  
  5   Заря 2000 ЕАД - Септември   1 435  
  6   М К Б ООД - Пловдив   1 229  
  7   Хлебни изделия Лозенец АД - София   1 203  
  8   Здравко Георгиев ЕТ - Перник   1 049  
  9   Милена МК ООД - Черно море   914  
  10   Аги 1 ООД - Пловдив   892  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 10.10.2018
  Обща стойност (BGN): 222 412.25  
Брой търгувани компании: 24
Premium 44 218.95
Standard 153 507.54
АДСИЦ 24 644.56
Структурирани 41.20
Най-голяма промяна в цените
Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД - Варна 7.84 %
Параходство Българско речно плаване АД - Русе -5.33 %
BaSE - Акции: 1 023.50
BaSE - АДСИЦ: 200.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Британският фонд British Growth Found (BGF) ще инвестира 2 млн. паунда в българско-английската компания за управление на облачни услуги HeleCloud. Целта на инвестицията е ускорение на растежа на компанията и разширение към европейския пазар. HeleCloud е основана през 2016 г. и разполага с офиси в Мейдънхед, Великобритания, и София. Общо за компанията работят 50 души. Фирмата работи по проекти на компании като Viber и NEX, като основната дейност е технологична консултация в платформата за облачни услуги Amazon Web Services. В България компанията работи през дружеството "Хелеклауд България", което за 2017 г. е отчело приходи от 873 хил. лв. и загуба от 37 хил. лв. "Близо 80% от консултантската експертиза на HeleCloud е позиционирана в България. Не изключваме в бъдеще отварянето и на други центрове за експертиза в Източна Европа", съобщиха от компанията.

Източник: Капитал

Пътностроителната компания „Трейс Груп Холд“ АД направи промени в ръководоството си, заменяйки Мирослав Манолев като член на управителния съвет и изпълнителен директор на компанията. На негово място в управителния съвет е избрана Десислава Любенова. Управителният съвет на „Трейс Груп Холд“ АД е в състав Десислава Любенова – председател, Боян Делчев – зам. председател и изпълнителен директор, и Росица Динева – член. От компанията не посочват мотиви за промяната в управлението си. „Трейс Груп Холд“ АД бе замесена в редица скандали тази година, единият от тях е катастрофата край Своге, при който загинаха 20 души. През май стана ясно, че в Чехия има съдебен иск срещу компанията за близо 10 млн. лв. по повод строежа на летището „Рузине“. Тогава цената на акциите падна от 4,2 лв. до 3,9 лв. за акция в рамките на няколко дни. Десислава Любенова е изпълнителен директор и на фондация „Трейс за хората“. Била е член на СД на редица дружества от пътностроителния бранш и промишлеността като “Мостстройинженеринг” ЕАД – София, „Пътностроителна техника” АД – София, „Бургаспътстрой” АД – Бургас„Трейс-София“ АД и др.

Източник: investor.bg

Собственикът на "Бояна филм" "Ню Имидж Медиа" няма да придобие половината от медийната група "Телеграф Медиа", както беше договорено преди повече от половин година, обяви депутатът от ДПС Делян Пеевски в официално писмо, в което посочва, че се оттегля от активната издателска дейност и се отказва от договорената през пролетта сделка с "Ню Имидж Медиа". В края на април месец стана ясно, че "Телеграф Медиа" ЕООД, която издава вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика" и "Меридиан мач", е подписала предварително споразумение за продажба на половината от компанията на "Ню Имидж България". Тогава беше потвърдено, че последната ще създаде ново дъщерно дружество, което ще придобие дела от "Телеграф Медиа", която от своя страна е собственост на "Интръст" ЕАД. "Ню Имидж България" ЕАД е част от американската компания "Nu Image Inc.", чиято дейност е производство на филми, собственик e на филмовото студио "Ню Бояна Филм" и е добре позната в България. Регистрираният капитал на дружеството е малко над 44 милиона лева. Американската компания е собственост на Авиноам и Дафне Лернър, Тревор Шорт и Дани Димборт. В България дружеството се управлява от Саббах Шимон, Калина Тошкова Кьосева-Котас, Авиноам Лернър, Ярив Лернър и Дафне Лернер. "Ню Имидж" притежава 95% от капитала на "Бояна филм".

Източник: money.bg

Техническа грешка на енергийната борса е на път да затвори предприятия и болници. В сегмента Пазар „Ден напред“ на борсата за 11 октомври са обявени цени на електроенергията между 595 и 613 лв/MWh при цени от юни досега от 66 до 102 лв/MWh. Поради тази причина машиностроителните предприятия от „Холдинг Металик“ ще работят при драстично ограничаване на консумацията на електроенергия, заради 7-кратно по-високата цена на електроенергията, съобщиха от дружеството. Всички енергоемки металообработващи машини в машиностроителните предприятия „Металик“ АД, „Енергоремонт – Гълъбово“, „Чугунолеене“ – Първомай“, „Комерсиал“ АД, GRP-Tech, месопреработвателното предприятие „Кумир-СИ“ и други ще бъдат изключени. Работниците ще ползват единствено ръчни електрически инструменти с ниска консумация на електроенергия. Ограничение на потреблението на електроенергия ще бъде направено и в други обекти от групата на „Металик“ – Болница „Тракия“ и Парк-Хотел „Стара Загора“. Няма логично обяснение за този скок на цените, тъй като цената на най-скъпата електроенергия в България, добивана от ВЕИ, е далеч под обявената цена от около 600 лв./MWh, е становището на мениджмънта на „Холдинг Металик“. От борсата обясниха, че става дума за техническа грешка в оферта на борсов участник, както и на официално съобщение и писмо, което довело до нереалистични резултати на пазар "Ден напред".

Източник: economic.bg

Правителството определи три лечебни заведения за университетски болници за срока на новата им акредитационна оценка. Това са „Университетска многопрофилна болница за активно лечение - проф. д-р Стоян Киркович“ АД – Стара Загора„Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“ ЕАД – София и „Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина Н.И. Пирогов“ ЕАД – София. И трите лечебни заведения до настоящия момент са се ползвали с правата на университетска болница.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Радосвет Радев защити правата на българските превозвачи пред президента на BusinessEurope

Стратегията за развитие на кооперативните организации от Централния кооперативен съюз до 2030 г. е приета

По-висока осигуровка сега ще гарантира ли по-добра пенсия в бъдеще?

Конкурс „Най-голям корпоративен дарител” 2018. Срок за кандидатстване: 12 октомври!


Предстоящи събития

12 октомври: Конференция по дигитални технологии за В2В индустрията

13 октомври: КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

19 октомври: "Икономика на споделянето" - специализиран тренинг за малки и средни предприятия

20-21 октомври: Обучение по мрежи CCNA 3: Scaling Networks

25 октомври: КУРС „Въведение в Blockchain технологията”

26 октомври: Конференция „Киберсигурност в електрическата мобилност и цифрова трансформация в енергийната инфраструктура“

27-28 октомври: Обучение по мрежи CCNP ROUTE: Implementing IP Routing

1 ноември: КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 20 октомври 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейските законодатели отново разглеждат идеята да се осигурят стимули за създаването на камион, снабден с няколко ремаркета, в регулациите на Европейския съюз (ЕС) за ограничаване на емисиите въглероден диоксид, съобщава Euractiv. За първи път беше направен опит да се прокара тази идея през 2014 г., за да се ограничи консумацията на гориво, което поне отчасти ще спомогне за намаляването на вредните емисии в атмосферата. Някои противници на предложението наричат този тип товарни превозни средства „камиони чудовища“, виждайки в тях потенциална опасност за сигурността по пътищата. Накрая опитът на Европейската комисия (ЕК) да позволи на подобни камиони да прекосяват териториите на европейските страни беше „убит“ от представителите на Европейския парламент и от самите държави членки на ЕС. Сега идеята за налагане на този тип модулни камиони отново е „поставена на масата“. Тези товарни превозни средства с няколко ремаркета (European Modular Systems – EMS) не са споменати в предложението на ЕК, представено през май тази година.

Източник: EurActive

Америка

Британската банка HSBC е прие да плати глоба от $765 милиона, съобщавана сайта на Министерството на правосъдието на САЩ. Американските власти наложиха тази финансова санкция на банката заради продажба на обезценени ипотечни ценни книжа в навечерието на финансовата криза от 2008 година. Според обвиненията на правосъдното министерство на САЩ, при продажбата на различни ценни книжа, обезпечени с ипотечни кредити, в периода 2005 - 2007 г. HSBC е заблудила клиентите си по отношение реалното качеството на тези активи, гарантирайки тяхната надеждност. Отбелязва се, че сътрудниците на банката, отговарящи за риск мениджмънта и оценката на ипотечните кредити, са предупреждавали за тяхното ниско качество. Но в HSBC са игнорирали тези предупреждения и са продължили процесите на секюритизация и последващата продажба на структурираните ипотечни инструменти. Британската банка се е съгласила да заплати определената глоба от $765 милиона, за да урегулира обвиненията на американските власти, но същевременно не признава своята вина за допуснатите нарушения.

Източник: Telegraph

Азия

Най-скъпият имотен пазар в света, където дори паркоместата струват стотици хиляди долари, има нов план как да се справи с жилищната криза. Заради високите цени дори висококвалифицираните служители трудно могат да си позволят собствен дом в Хонконг, а за да си купите жилище от 60 кв. м, е нужно да работите 22 години. За да се справят с хроничния недостиг на жилищни имоти и галопиращите цени, местните власти са решили да изградят изкуствени острови, с които да разширят територията на специалния административен район. Ще се стимулира и строителството на повече обществени жилища, обяви ръководителят на администрацията на Хонконг Кари Лам. В краткосрочен план мерките обаче няма да облекчат жилищната криза, която Лам призна за най-голямото предизвикателство в града. Засега тя избягва най-спорните идеи за увеличаване на предлагането на земя, като преобразуване на земята до парковете на острова, но мащабът на плановете на Хонконг може да предизвика екологични опасения. Увеличаването на дела на обществените жилища до 70% от новото предлагане на земя едва ли разреши проблемите с хроничната недостъпност в града.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
10.10.2018
Dow Jones Industrial
25 598.74 (-831.83)
Nasdaq Composite
7 422.05 (-315.97)
Стокови борси
10.10.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)71.94
Heating oil ($US/gal.)2.3700
Natural gas ($US/mmbtu)3.2600
Unleaded gas ($US/gal.)1.9800
Gold ($US/Troy Oz.)1 196.60
Silver ($US/Troy Oz.)14.30
Platinum ($US/Troy Oz.)819.30
Hogs (cents/lb.)55.95
Live cattle (cents/lb.)116.48

       Опознай България

Художествена галерия на град Добрич

Художествената галерия на град Добрич е специализиран музей с многогодишна история. В него се съхраняват над 3000 творби - живопис, скулптура, графика и декоративно-пластични изкуства от различни поколения български творци. Галерията се помещава в една от най-представителните сгради в града - обявена за архитектурно-строителен паметник на културата. Тя е строена в периода между 1933 - 1935 и е интересна като пример на европейското архитектурно влияние. На обща площ от 3960 кв.м. галерията в Добрич е събрала богат художествен фонд от творби на българското изобразително изкуство, между които работи на Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Бенчо Обрешков, Александър Петров, Васил Захариев, Пенчо Балкански, Дечко Узунов. Гостували са изложби с чуждестранно изкуство от Франция, Испания, Полша, Словакия, Куба и др. Художествена Галерия – Добрич притежава над 1700 живописни творби, създадени от началото на ХХ век до наши дни. Графичната колекция наброява над 1000 творби. Скулптурният раздел на галерията включва творби на български художници, създадени най - вече в периода 70-те - 90-те години. Макар и малка по обем, колекцията от декоративно-пластични изкуства съдържа произведения от декоративните жанрове - керамика, текстил, мозайка, дървопластика, плакат и др.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 11.10.2018
Българска версия: 29682, Английска версия: 2911

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2018
 ПВСЧПСН
11234567
2891011121314
315161718192021
422232425262728
5293031    

Февруари 2018
 ПВСЧПСН
5   1234
6567891011
712131415161718
819202122232425
9262728    

Март 2018
 ПВСЧПСН
9   1234
10567891011
1112131415161718
1219202122232425
13262728293031 

Април 2018
 ПВСЧПСН
13      1
142345678
159101112131415
1616171819202122
1723242526272829
1830      

Май 2018
 ПВСЧПСН
18 123456
1978910111213
2014151617181920
2121222324252627
2228293031   

Юни 2018
 ПВСЧПСН
22    123
2345678910
2411121314151617
2518192021222324
26252627282930 

Юли 2018
 ПВСЧПСН
26      1
272345678
289101112131415
2916171819202122
3023242526272829
313031     

Август 2018
 ПВСЧПСН
31  12345
326789101112
3313141516171819
3420212223242526
352728293031  

Септември 2018
 ПВСЧПСН
35     12
363456789
3710111213141516
3817181920212223
3924252627282930

Октомври 2018
 ПВСЧПСН
401234567
41891011121314
4215161718192021
4322232425262728
44293031    

Ноември 2018
 ПВСЧПСН
44   1234
45567891011
4612131415161718
4719202122232425
482627282930  

Декември 2018
 ПВСЧПСН
48     12
493456789
5010111213141516
5117181920212223
5224252627282930
131      


 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999