Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 21 юни 2018 г., брой 4734
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(21.06.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.22562
USD   1.68926
CHF   1.69527
EUR/USD   1.1578*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

Българска Фондова Борса - София

и
ELITE – London Stock
Exchange Group
организират уъркшоп
Connecting companies with capital
25 юни 2018 г., София

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Автомотор АД - София
Автотрансснаб АД - София
Алианц Банк България АД - София
АутоБохемия АД - София
Бриз 2 АД - Стара Загора
Варна плод АД - Варна
ГБС Имоти АД - София
Елдоминвест 1 АД - Варна
Елпром Елхово АД - Елхово
Елхим Искра АД - Пазарджик
Еуратек финанс АД - София
Жакард АД - Добрич
ЗПТ АД - Стралджа
Инвест пропърти АДСИЦ - Враца
ИП Фаворит АД - София
Капрони АД - Казанлък
Климбо инвест АД - София
Комарс-стройинвест АД - Пловдив
Кореком Принцес АД - София
Лазурно Море АД - София
Ломско пиво АД - София
Наталия АД - Стара Загора
Никром Логистикс ЕООД - Ловеч
Пенсионноосигурително акционерно дружество ЦКБ - Сила АД - София
Пи Ар Си АДСИЦ - София
Полихарт 98 АД - Пловдив
Пресков АД - Стара Загора
Примагаз АД - Варна
Прогрес АД - Стара Загора
Първа инвестиционна банка АД - София
Ремел АД - Елена
Санитапласт АД - Драгоево
Саранда Пропърти АД - София
Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД - Варна
Свободна зона АД - Пловдив
Сирма АД - Бургас
Славянка Тутракан АД - Тутракан
Софарма билдингс АДСИЦ - София
Софарма Имоти АДСИЦ - София
София Принцес хотел АД - София
Стройкомбинат М АД - Стара Загора
Топливо АД - София
Трейс груп холд АД - София
Флагман Хотел АД - София
Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ - София
Хан Крум АД - Хан Крум
Хидком АД - Оряхово
Хидроизомат АД - София
Центромет АД - Враца
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Текущата и капиталова сметка на България за април 2018 г. е положителна и възлиза на 14.2 млн. евро при дефицит от 77.6 млн. евро за април 2017 г., съобщи БНБ. За януари - април 2018 година текущата и капиталовата сметка е отрицателна и възлиза на 123.1 млн. евро (0.2 на сто от БВП) при дефицит от 61.8 млн. евро (0.1 на сто от БВП) за януари - април 2017 г. За април 2018 г. салдото по текущата сметка е отрицателно и възлиза на 63.1 млн. евро при дефицит от 86 млн. евро за април 2017 г. За януари - април 2018 г. текущата сметка е отрицателна и възлиза на 201.6 млн. евро (0.4 на сто от БВП) при дефицит от 183.5 млн. евро за първите четири месеца на миналата година. Капиталовата сметка за април 2018 г. е положителна в размер на 77.2 млн. евро при положителна стойност от 8.5 млн. евро за април 2017 г.

Източник: 24 часа

Кабинетът одобри списък с 29 защитени специалности, по който паралелките за подготовка на дефицитни кадри ще получават допълнително финансиране. В списъка попадат дейности като производство на мляко, строителство на пътища, изолации в строителството и стъклопоставяне, компютърно моделиране и десениране на тъкани, полевъдство, пчеларство и бубарство, каменоделство, лазерна и оптична техника, електрообзавеждане в градския транспорт, ядрена енергетика и др. Министрите одобриха и друг списък с 54 специалности, по които в бъдеще се очаква недостиг на кадри. В него са дейности като строителство на пътища и сгради, бояджийство и изолация на сгради, текстил и производство на облекла и обувки, автомобилен и жп транспорт, корабостроене, хлебопроизводство, грижи за децата и др. Чрез включването на защитените специалности и на застрашените в бъдеще, за които се очаква недостиг на пазара на труда, в държавния план-прием в училищата се създава възможност за осигуряване на кадри за области, които са приоритетни за развитието на икономиката на регионално ниво в средносрочен план, са мотивите за решението.

Източник: ДумаКонцесии

Едноименното дружество, което управлява курорта Св. св. Константин и Елена - “Св. св. Константин и Елена Холдинг” АД, получава концесия върху големия плаж пред комплекса за още 15 г. Дружеството се е явило на конкурс за концесията, едно от условията на който е цената за чадър и шезлонг да е по 10 лв. Дружеството е концесионер на големия плаж пред курорта още от времето на приватизацията на комплекса в средата на 90-те години. С друго решение на кабинета за концесионер на централния плаж на Приморско е определена регистрираната в София фирма “СОФ Проект Инженеринг” ЕООД. Там цената за наемане на чадър и шезлонг ще е по 1 лв. По предложение на туристическото министерство конкурсът за определяне на концесионер на плажа пред курорта Ривиера е прекратен.

Източник: 24 часа

Дружества
Производство на тютюневи изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Благоевград-БТ АД - Благоевград   259 492  
  2   Сокотаб ЕООД - Радиново   138 085  
  3   КТ Интернешънъл ЕАД - Пловдив   83 543  
  4   София-Булгартабак АД - София   53 234  
  5   Първомай БТ АД - Първомай   21 084  
  6   Плевен-Булгартабак ЕАД - Ясен - Пл   12 705  
  7   Слънце Стара Загора-Табак АД - Стара Загора   6 830  
  8   Кърджали Табак АД - Кърджали   3 353  
  9   Глобал Табако ООД - София   1 370  
  10   Дупница-Табак АД - Дупница   1 221  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 20.06.2018
  Обща стойност (BGN): 271 998.44  
Брой търгувани компании: 38
Premium 75 139.67
Standard 154 655.06
АДСИЦ 21 278.41
Структурирани 5 620.00
Облигации 15 305.29
Най-голяма промяна в цените
Свилоза АД - Свищов 7.32 %
Петрол АД - Ловеч -6.32 %
BaSE - Акции: 1 348.88
BaSE - АДСИЦ: 96.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

В България има пет предприятия, които се занимават с предоставяне на мобилни телефонни услуги, но от тях през 2017 г. на този пазар са работили само три – БТК"Мобилтел" (вече "А1 България") и "Теленор""Макс Телеком" е преустановила дейността си в сферата в началото на 2017 г., а "Булсатком" е предоставяла безплатни тестови достъп до мобилното си приложение Bulsatcom Voice само на определени потребители. Докладът посочва още, че продължава спадът на броя на абонатите - с 4.9%, през 2017 г., което се дължи почти изцяло на въведеното през декември 2016 г. ограничение за максимален брой от 10 предплатени карти на един потребител. Най-голям дял на мобилния пазар по брой абонати и размер на приходи остава "А1 България", като при абонатите делът е 39.3%, а при приходите – 40.3%. На второ място остава "Теленор" с 32.9% дял при абонатите и 31.2% при приходите. На трето е БТК с пазарни дялове от 27.8% при абонатите и 28.5% при приходите, според доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за състоянието на пазара за миналата година.

Източник: Капитал

Leanplum, лидер в мобилния маркетинг, обяви придобиването на Connecto, българска компания, специализирана в маркетингови чат-ботове и диалогови системи с естествен език, генерирани от изкуствен интелект. С тази придобивка Leanplum прави следващата крачка в промяната на отношенията между брандовете и техните клиенти. Обединявайки автоматизацията с помощта на изкуствен интелект, разработвана от Connecto, с платформата за мобилна ангажираност на Leanplum, брандовете ще могат да се свържат с клиентите си в реално време чрез широк спектър от свързани преживявания. Connecto е основана от Васил Поповски (изпълнителен директор), Радослав Николов (технически директор) и Владимир Русев (директор продажби и бизнес развитие). Това придобиване ще стимулира иновациите в AI, машинното обучение, обработката на естествения език и усъвършенстваните алгоритми в платформата на Leanplum.

Източник: economic.bg

Една от двете български компании на австрийската Kapsch, която спечели търга за изграждане на тол-системата, скоро ще има нов собственик. Става дума за "Капш", която работи в областта на комуникационните и IT услуги. Участникът в тол-системата от българска страна е другото дружество - "Капш телематик технолоджис България". Предстоящата промяна в собствеността е във връзка със сделка на групово ниво. Австрийската S&T планира да придобие част от подразделението Kapsch CarrierCom, което включва дъщерните дружества в седем държави, включително България. За предстоящата концентрация е подадено уведомление до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Австрийската група S&T има намерение да придобие самостоятелен контрол върху част от предприятието на Kapsch CarrierCom, което включва неговото бизнес подразделение Carrier International, състоящо се от дъщерните дружества в Беларус, България, Хърватия, Македония, Сърбия и Словения, както и австрийското подразделение Carrier. Сделката предвижда S&T да придобие 100% от дяловете на тези дружества. Очаква се операцията да окаже въздействие върху пазарите на IT услуги, хардуер, софтуер и вградени системи.

Източник: Капитал

Великотърновската фирма „ВТПГ – Строймат“ ООД първа в България въвежда производството на рингови пирони. Инвестицията възлиза на 400 000 долара, а специалните машини, които са с производствен капацитет от 3000 гвоздея в минута, са закупени от Южна Корея. В продължение на две години фирмата е проучвала технологията за новото производство и машините, които се предлагат в цял свят. Ринговите пирони на лента се използват за коване с пневматични пистолети. Тялото на гвоздея може да е накатено или гладко. Използват се за производство на палети, в мебелната индустрия и строителството“, обясниха от компанията. В двете бази на „ВТПГ – Строймат“ във В. Търново се произвежда около 400-500 тона продукция месечно, основно за вътрешния пазар. През 2017 година те са пуснали на пазара 6 тона метални изделия, които възлизат на над 5 млн. лева. Преди няколко години търновската фирма първа започна производство на габиони. С техните метални кошове и мрежи са укрепени свлачищата в Прохода на републиката, използвани са и на други знакови обекти в Родопите, включително и хидровъзела „Цанков камък“.

Източник: Янтра - Велико Търново

Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовори" ще управлява нежеланите от общините водоеми. Тези промени в Закона за водите приеха депутатите на второ четене. Предприятието ще може да стопанисва и частни язовири, ако собствениците имат желание. Държавната структура ще поеме грижа и за язовори, за които има спор за собствеността, докато той не бъде разрешен. Ръководството ще бъде от осем души, като председател ще бъде министърът на икономиката. Националното сдружение на общините и Държавната агенция по метрология и технически надзор. Общините ще разполагат с тримесечен срок след влизането на промените в сила, да решат дали да прехвърлят в специално създаденото предприятие собствеността на язовирите, за които имат отговорност, или да продължат да ги стопанисват. Промените, с цел по-добра поддръжка на водоемите, също така определят категории - "големи" - с височина на стената между 5 и 15 или над 15 метра, а всички останали - "малки". Въвеждат се три степени на риск - висока, значителна и ниска, но критериите за тях още не са изготвени. В зависимост от степента на риска ще се определя честотата на проверките. Предприятието няма да бъде търговско дружество и няма да формира печалба.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

26 юли: Специализиран тренинг за МСП „Икономика на споделянето“

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.
Дати: 16.05.2018 г., 14 - 18 ч.;
12.06.2018 г., 14 - 18 ч.
Регистрация

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
Дата: 19.05.2018 г., 09.00 – 17.00 ч.
Регистрация

 

Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNА 1 - 19 май 2018, съботно-неделен
CCNA 2 - 2 юни 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Американският производител на електромобили Tesla предпочита Германия за локация за своята европейска Gigafactory, обяви главният изпълнителен директор на фирмата Илон Мъск. Това ще бъде най-новият ход на външна компания на европейския пазар на батерии, предава Ройтерс. Експерти от индустрията очакват революцията на зелените коли да насърчи пазара на батерии в Европа, който да достигне 250 млрд. евро до 2025 г. Азиатски компании, сред които CATL и Samsung, вече са подписали договори с местни играчи или са създали собствени операции в Европа, което подтикна европейски политици и бизнес лидери да призоват за повече вътрешни инвестиции. "Германия е водещ избор за Европа“, коментира Мъск, посочвайки, че според него вероятно най-удачното място ще е границата на Германия и Франция. Tesla вече има операции в Прюм, Германия, който се намира само на 30 км от Беглия и на около 100 км от френската граница.

Източник: Reuters

Америка

Дефицитът по текущата сметка се разшири през първото тримесечие на годината с 6,9% главно в резултат на по-голям дефицит при търговията със стоки, обяви в сряда Департаментът по търговия. През трите месеца до края на март дефицитът по текущата сметка на САЩ, който е мерило за търговските и финансовите потоци на САЩ и респективно за американския дълг към останалия свят, нарасна до 124,1 млрд. долара от 116,1 млрд. долара през последното тримесечие на 2017-а година, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за още по-силно увеличаване на дефицита до 129,0 млрд. долара. Като процент от американската икономика, дефицитът по текущата сметка нарасна до 2,5% от БВП на САЩ спрямо 2,4% през предходното тримесечие. Въпреки това повишение, дефицитът по текущата сметка остава далеч под неговия пик от 6,3%, достигнат през 2005-а година.

Източник: Reuters

Азия

Европейските компании определят бизнес климата в Китай като враждебен, заради ограниченията в интернет пространството и несправедливите законови регулации, сочи публикувано днес годишно проучване на Търговската камара на ЕС в Китай. Въпреки това компаниите остават по-скоро оптимистично настроени за пазарната конюнктура. Около 61 процента от 532-те компании от ЕС, участвали в проучването, посочват, че са "оптимистично настроени" за растежа на сектора им в страната. През миналатта година такъв отговор са дали 55 процента от анкетираните. "Но тъй като китайската икономика достига зрялост, то дълготрайните й неефективни аспекти стават по-очевидни", коментира представител на Търговската камара на ЕС. Старите бариери си остават. Регулаторната среда задържа икономиката и това става въпреки очевидното подобрение на икономиката, твърди президентът на Търговската камара Матс Харборн.

Източник: AFP

 
Индекси на фондови борси
20.06.2018
Dow Jones Industrial
24 657.80 (-42.41)
Nasdaq Composite
7 781.52 (55.93)
Стокови борси
20.06.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)65.49
Heating oil ($US/gal.)2.1000
Natural gas ($US/mmbtu)2.9700
Unleaded gas ($US/gal.)2.0200
Gold ($US/Troy Oz.)1 267.30
Silver ($US/Troy Oz.)16.24
Platinum ($US/Troy Oz.)863.80
Hogs (cents/lb.)75.15
Live cattle (cents/lb.)106.65

       Опознай България

Казанлъшки манастир "Въведение Богородично"

Според преданията, началото на Казанлъшкия манастир е поставено през 1828 г. от Сусана Генчева, която била монахиня в Калоферския женски манастир „Въведение Богородично“. На нея й се присънила Богородица, която я посъветвала да се върне в родния си град и да основе там манастир. Тя събрала осем момичета от Казанлък за послушнички и започнала да ги обучава на богослужение и ръкоделие. Първоначално създаденият женски метох се помещавал в къщата на известния търговец на розово масло Иванчо Клатната. Едно от момичетата - сестра Зиновия Станчева се счита за основателка на манастира. Тя заедно с няколко монахини успяла да събере средства от българските търговци в Румъния, Русия, Сърбия, Австрия и Цариград, за изграждане на църква и монашески килии. С подкрепата на Петербургския митрополит Исидор през 1866г. е завършен строежа на манастирската църква "Въведение Богородично”, която е осветена от търновския гръцки владика Атанасий. Храмът е построен от дебърски майстори и е уникален по рода си в България, като представлява кръстокуполна сграда без нито една колона. По време на Освободителната война (1877-1878), Казанлъшкият манастир е използуван от турците за склад на храна. След Освобождението манастирът се възобновява и разширява чрез изграждане на нови сгради.(Снимка: www.pravoslavieto.com)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.06.2018
Българска версия: 30001, Английска версия: 2992

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999