Последен брой    Абонирайте се!    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 16 ноември 2017 г., брой 4592
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(16.11.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.17532
USD   1.65188
CHF   1.67523
EUR/USD   1.1840*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Българска газова борса АД - София
Имерис Минералс България АД - Кърджали
КГ ЕООД - Пловдив
Констръкшън инженеринг груп АД - София
ММоторс АД - Етрополе
Такси С Експрес АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Вземанията на лизинговите дружества по финансов и оперативен лизинг в края на септември 2017 г. се увеличават с 8% до общо 3,6 млрд. лв. (3,6% от БВП) спрямо 3,3 млрд. лв. година по-рано, съобщи БНБ. Спрямо края на юни те се повишават с 1,7%. Вземанията по финансов лизинг са 3,4 млрд. лв. в края на третото тримесечие, като на годишна база те нарастват с 6,3%, а спрямо края на второто тримесечие – с 1,6%. Сключените между юли и септември нови договори за финансов лизинг са в размер на 401,4 млн. лв. Спрямо третото тримесечие на 2016 г. обемът им нараства с 8,5%, а спрямо второто тримесечие на 2017 г. намалява с 6%. По вид на актива вземанията по договори за финансов лизинг на леки автомобили са за 1,2 млрд. лв. в края на септември тази година. На годишна база те нарастват с 21,7%, а спрямо предходното тримесечие ръстът е с 4,1%. При товари и лекотоварни автомобили вземанията по договори за финансов лизинг са в размер на 1,1 млрд.лв. , като се увеличават с 5,8% спрямо края на септември 2016 г. и намаляват с 0,3% спрямо края на юни 2017 г. По сектори вземанията по финансов лизинг от сектор „нефинансови предприятия“ възлизат на 3,021 млрд. лв.

Източник: investor.bg

Фирмите, които са издали акции на приносител, ще имат 9 месеца, за да ги трансформират в поименни. Това предвиждат промени в Търговския закон, одобрени от правителството. Тъй като книжата, издадени "на приносител", са анонимни и лесно сменят собственика си, те могат да се използват за укриване на данъци, пране на пари и други незаконни дейности, посочват от Министерството на правосъдието в мотивите към проекта. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е посочила при прегледа на българското законодателство, че непрозрачните акции на приносител са пречка пред обмена на информация с други държави за данъчни цели. Проектът предвижда фирмите да канят акционерите си на общи събрания само с поименни покани. Тази промяна трябва да влезе в сила от 1 октомври догодина.

Източник: СегаДружества
Производство на хранителни подправки и сосове
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Консул ООД - София   16 510  
  2   Джърман Бългериън Бизнес груп ООД - София   13 713  
  3   Ригана АД - София   11 334  
  4   Радиком ЕООД - Калековец   5 419  
  5   Риал България ООД - София   5 360  
  6   Веда ООД - Плевен   3 554  
  7   Витал ООД - Първомай   2 811  
  8   Румяна Богданова ЕООД - Шумен   2 048  
  9   Шидеров ЕООД - Стара Загора   1 868  
  10   Идеал продукт ООД - Пловдив   1 732  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 15.11.2017
  Обща стойност (BGN): 11 549 381.20  
Брой търгувани компании: 45
Premium 45 308.70
Standard 2 234 610.18
АДСИЦ 57 148.46
Структурирани 248.40
Облигации 9 212 065.47
Най-голяма промяна в цените
Златни пясъци АД - Варна 7.87 %
Тодоров АД - София -6.93 %
BaSE - Акции: 2 005.21

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Производителят на санитарна керамика и арматура "Идеал стандарт – Видима" е инвестирал 22.5 млн. лв. в завода си в Севлиево през последната година. Проектът е първият етап от тригодишната инвестиционна програма на компанията, чиято цел е увеличаване на капацитета и повишаване на производителността. До 2019 г. дружеството планира да увеличи производството с 30%, като вложи още два пъти по толкова, с което общата сума ще достигне близо 70 млн. лв. Първите резултати от новата инвестиция вече са факт, като в резултат на увеличения капацитет компанията отчита около 3% повече продажби спрямо миналата година. Инвестицията е направена в стратегически проекти и развитие на нови продукти. Проектите включват увеличаване на производителността и капацитета на производство на технологично сложни изделия, както и повишаване на производствената ефективност и подобряване на условията на труд, каза изпълнителният директор на "Идеал стандарт – Видима" Ярослав Дончев. Програмата засяга и трите завода на дружеството – един за санитарна керамика и два за арматура, но самите инвестиции се различават заради спецификата на работа. В арматурното производство инвестицията е дългосрочна, като крайната цел е да бъдат инсталирани 20 робота за автоматизация на шлайф-полирната работа.

Източник: Капитал

От началото на годината до края на октомври 2017 г. през летище София са преминали над 5,5 млн. пътници, което е ръст от 36% спрямо същия период на миналата година. Пътникопотокът по международни редовни линии се е увеличил с 18% в сравнение със същия месец на 2016 г. Пътувалите по вътрешни линии са почти двойно - от 12 хил. пътници през 2016 г. на 23 хил. през 2017 г. Броят на пътуващите с туристически чартъри e два пъти по-голям спрямо същия месец на миналата година. Най-предпочитани за периода са курортните дестинации в Гърция и Турция. Общо 5011 са излетелите и кацнали самолети, което е ръст от 5%, дължащ се основно на увеличените с 3% полети по международни редовни линии. Ръст от 48% има и при полетите на вътрешните линии до Варна и Бургас. През oктомври карго превозите бележат ръст от 21%. Обработени са общо 1946 тона товарни и пощенски пратки.

Източник: Дума

Биотехнологичната фирма "Генезис лаборатории" затвори производствения цикъл за пробиотични хранителни добавки с финансиране по програма "Иновации и конкурентоспособност". Компанията е специализирана в разработването и производството на концентрирани лиофилизирани стартерни култури (закваски) за хранително-вкусовата промишленост, както и на пробиотици на базата на Lactobacillus bulgaricus. Проектът е на стойност 1.665 млн. лв., от които 45% са безвъзмездни по европрограмата. Той включва покупка на лиофилизатор, на линия за таблетиране, блистериране и броене, както и на вертикална пакетираща машина. Лиофилизацията (изсушаването) на стартерните култури е процес, при който се харчат огромни количества ток и вода. "Резултатът от инвестицията е 2.5 пъти по-висока производителност и спестяване на над 20% от ел. енергията и над 90% от използваната вода", уточни Александър Кондратенко, управител на "Генезис лаборатории". В "Генезис лаборатории" се произвежда натуралната добавка Proviotic по идея и поръчка на серийния предприемач Кирил Петков, която през 2014 г. направи силен пробив на американския пазар, а днес се продава и в редица други пазари. Капацитетът на блистериране достига 2400 бройки/час, а на таблетиране - 16 200 бр./час. Линията е изключително енерго- и ресурсоефективна с почти нулеви загуби на суровини при операциите.

Източник: Капитал

"КОРАДО-България" АД е приет в сегмент Рrеmіum на Българската фондова борса (БФБ). В началото на октомври 2017 г. компанията за производство на радиатори сключи договор за маркет-мейкинг с инвестиционния посредник "Елана Трейдинг" АД. В момента в Рrеmіum сегмента влизат едва пет други дружества - "Химимпорт" АД, ТБ "Централна кооперативна банка" АД, "Софарма" АДТБ "Първа инвестиционна банка" АД и "Монбат" АД. Сред останалите изисквания, на които компанията е отговорила, са да прилагат принципите на корпоративно управление, да публикуват редовно информация за дейността си, включително и на английски език, да имат най-малко пет завършени финансови години, като поне две от тях на печалба.

Източник: money.bg

Допълнителни 20 млн лв. от централния бюджет ще получи Военномедицинска академия. Парите са одобрени като допълнителен разход на Министерството на отбраната, а с тях ВМА ще се разплати частично с Българска банка за развитие по цесия на вземанията на кредиторите си. Парите са предварително планирани в разходната част на държавния бюджет. През 2016 година бюджетът пак отпусна 20 млн. лв. на болницата за покриване на дългове. След новия транш лечебното заведение ще остане с 12-13 млн. лв. оперативен дълг, при положение че през 2014 г. ВМА беше най-задлъжнялата болница у нас със 130 млн. лв. дългове. Те бяха намалени с мерки за по-добър контрол на разходите и с прехвърляне на част от тях като цесия на банката за развитие. Военна болница е собственост на Министерството на отбраната и наред с Правителствена, МВР и Транспортна болница не е със статут на търговско дружество, какъвто имат останалите лечебни заведения у нас.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Включете се в годишната анкета на БСК "2017 г. през погледа на бизнеса"!


Предстоящи събития

16 ноември: Заседание на УС на БСК

17 ноември: Годишна конференция на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост

17 ноември: Следобедна бизнес закуска и кафе за стартиращи и млади компании с интерес към повишаване на енергийната ефективност в офиса

Управление на риска в стандарти на ISO за системи за управление

12-13 декември: Иновации чрез дизайн - специализирано обучение за МСП


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 21 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 07 октомври, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 16 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Еврозоната продължава да бележи търговски излишък с останалата част на света и през септември, достигайки ниво от 26.4 млрд. евро, ускорявайки темпа на растеж. За сравнение, през септември 2016 г. той е бил в размер на 24.3 млрд. евро, сочат предварителните сезонно неизгладени данни на Евростат, публикувани в сряда. Зоната с единна валута е изнесла стоки към останалата част от света (в която се включват и другите страни членки на ЕС, които не са в еврозоната) за 187.1 млрд. евро, което представлява ръст от 5.6% на годишна база. В същото време вносът за септември възлиза на 160.7 млрд. евро, което е с 5.1% повече спрямо септември 2016 г. Търговията в рамките на еврозоната също се увеличава през деветия месец на годината – с 4.9% до 157.6 млрд. евро на годишна база. За първите девет месеца на годината износът на еврозоната към останалата част от света е достигнал 1.624 трлн. евро, а вносът – 1.454 трлн. евро.

Източник: Associated Press

Америка

Камарата на представителите на САЩ одобри бюджета за отбрана за фискалната 2018 г., който възлиза на 700 милиарда долара. Осведомителната агенция пояснява, че камарата е подкрепила искането на президента Доналд Тръмп за по-големи и силни въоръжени сили на държавата, но не успя да вземе решение как да финансира огромното увеличение на разходите. В контролираната от Републиканската партия камара 356 срещу 70 конгресмени подкрепиха проектозакона за национална отбрана. 127 демократи са гласували в полза на проектозакона. Но законодателството пренебрегва наложените през 2011 г. в Закона за контрол на бюджета тавани за разходите и няма ясен план от Конгреса откъде ще бъдат взети парите за Пентагона. За 2018 г. са отделени 634 милиарда долара за базисни военни разходи като закупуване на оръжие и заплати за войниците. За 2017 г. бяха отделени 549 милиарда долара. Одобреният проектозакон включва и увеличение на броя на активните военнослужещи с повече от 16 000.

Източник: Reuters

Азия

Японският технологичен конгломерат Toshiba ще продаде своя бизнес с телевизори. Това е поредното усилиe на компанията да набере спешно капитал, като се разделя с подразделение, което някога символизираше доминацията на японските технологии и вкара марката в милиони домове по целия свят. Като знак за това колко много е спаднала стойността на телевизионното звено на Toshiba и колко агресивно компанията се разделя с части от бизнеса си, конгломератът продаде 95% дял от подразделението си за телевизори и визуални продукти за едва 12,9 млрд. йени (114 млн. долара). Купувачът е китайската група Hisense. В миналото продажбата на голяма технологична фирма на Китай щеше да предизвика критики, но базиран в Токио анализатор коментира, че сегашният ход „едва ли ще предизвика учудване“. Продажбата се случва, след като близки до компанията хора коментираха „продължаващите проблеми“ на Toshiba и усилията ѝ да си осигури пари, с които да покрие голямата загуба, която нейният бизнес с ядрена енергетика в САЩ генерира миналата година.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
15.11.2017
Dow Jones Industrial
23 271.28 (-138.19)
Nasdaq Composite
6 706.21 (-31.66)
Стокови борси
15.11.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)55.36
Heating oil ($US/gal.)1.9100
Natural gas ($US/mmbtu)3.0800
Unleaded gas ($US/gal.)1.7400
Gold ($US/Troy Oz.)1 276.70
Silver ($US/Troy Oz.)16.97
Platinum ($US/Troy Oz.)933.00
Hogs (cents/lb.)67.45
Live cattle (cents/lb.)125.15

       Опознай България

Кордопуловата къща

Кордопуловата къща е най-голямата възрожденска къща на Балканите, която е запазена до днес. Тя е построена от богатата мелнишка фамилия Кордопулови през 1754 г. Къщата е разположена сред пясъчни сипеи и прекрасната природа на Мелник. Тя е сред най-забележителните сгради в града и има невероятна архитектура и богат интериор. Състои е от четири етажа като два от тях са изградени от камък. За връзка между отделните етажи служат седем вътрешни стълбища. Най-интересната стая в къщата е дневната. Тя е много просторна и има дванадесет големи прозореца в четирите посоки на света. Таванът на тази стая е направен от дърво. Той изобразява слънцето, с дванадесет лъча – броят на месеците в годината. Приземният етаж е вкопан в скалите и така са оформени фантастични лабиринти, като най-дългият тунел е 150 метра. В тази част на къщата се намират винарските изби, в които се е произвеждало и съхранявало прочутото мелнишко вино. Избите са с капацитет до 300 т. вино като най-голямата бъчва побира 12,5 т. Кордопуловата къща е сред стоте национални туристически обекта.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 16.11.2017
Българска версия: 29902, Английска версия: 3008

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2017
 ПВСЧПСН
52      1
12345678
29101112131415
316171819202122
423242526272829
53031     

Февруари 2017
 ПВСЧПСН
5  12345
66789101112
713141516171819
820212223242526
92728     

Март 2017
 ПВСЧПСН
9  12345
106789101112
1113141516171819
1220212223242526
132728293031  

Април 2017
 ПВСЧПСН
13     12
143456789
1510111213141516
1617181920212223
1724252627282930

Май 2017
 ПВСЧПСН
181234567
19891011121314
2015161718192021
2122232425262728
22293031    

Юни 2017
 ПВСЧПСН
22   1234
23567891011
2412131415161718
2519202122232425
262627282930  

Юли 2017
 ПВСЧПСН
26     12
273456789
2810111213141516
2917181920212223
3024252627282930
3131      

Август 2017
 ПВСЧПСН
31 123456
3278910111213
3314151617181920
3421222324252627
3528293031   

Септември 2017
 ПВСЧПСН
35    123
3645678910
3711121314151617
3818192021222324
39252627282930 

Октомври 2017
 ПВСЧПСН
39      1
402345678
419101112131415
4216171819202122
4323242526272829
443031     

Ноември 2017
 ПВСЧПСН
44  12345
456789101112
4613141516171819
4720212223242526
4827282930   

Декември 2017
 ПВСЧПСН
48    123
4945678910
5011121314151617
5118192021222324
5225262728293031


 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999