Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 23 октомври 2017 г., брой 4574
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(23.10.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18229
USD   1.65496
CHF   1.68650
EUR/USD   1.1818*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  БММ АД - София
Долината на розите АД - Казанлък
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Българският бизнес ще разполага с близо 1 млрд. и 200 млн. лева след ноември 2017-та. Средствата са осигурени от 4-ри вече функциониращи оперативни програми за финансиране, но не са усвоени. Финансовите инструменти са обединени и ще се управляват от един орган - Фонда на фондовете. Фондът на фондовете ще финансира проекти и предприятия, след като вече имат одобрението на техни финансови партньори. Финансовите посредници могат да бъдат банки, фондове за финансиране, юридически и физически лица, които са близо до бизнеса и знаят какви са нуждите му. Системата е измислена така, за да може да се усвои максимално голяма част от европейските пари. До момента средствата по 4-те оперативни програми са се управлявали от отдели към министерствата и са били безвъзмездни, но са достигали трудно до предприемачите.

Източник: Банкеръ

През първото полугодие на 2017 г. износът на България за Русия бележи увеличение от близо 10 процента, като възлиза на 324,5 млн. долара, съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев. За същия период двустранният ни стокообмен с Русия се е увеличил с 35,4 процента и възлиза на 1,8 млрд. долара. "Въпреки позитивните данни за нарастването на взаимния ни търговски оборот през първите шест месеца на 2017 г., той не съответства на потенциала на двете държави", допълни Манолев.

Източник: 24 часаДружества
Производство на електрическа енергия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Национална електрическа компания ЕАД - София   3 028 875  
  2   АЕЦ Козлодуй ЕАД - Козлодуй   835 335  
  3   ТЕЦ Бобов дол ЕАД - Големо село   118 282  
  4   ТЕЦ Марица 3 АД - Димитровград   15 394  
  5   Грийн форест проджект АД - Пловдив   6 365  
  6   Дъбово Енерджи ЕООД - София   6 259  
  7   Делтън ООД - Пловдив   4 651  
  8   Еко Билд Проджект ООД - Пловдив   4 375  
  9   Благоевградска Бистрица ООД - София   4 176  
  10   Брестиом АД - София   2 970  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 20.10.2017
  Обща стойност (BGN): 3 063 262.34  
Брой търгувани компании: 34
Premium 74 896.18
Standard 351 467.79
АДСИЦ 2 781.42
Облигации 2 634 116.94
Най-голяма промяна в цените
Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ - София 7.53 %
Булгартабак холдинг АД - София -5.15 %
BaSE - Акции: 1 760.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Нова индустриална зона ще бъде изградена край Сандански. Развитието й ще зависи от инвеститорския интерес, съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев. Меморандум за изграждането на зоната край Сандански беше подписан от кмета на града Кирил Котев и изпълнителния директор на Национална компания "Индустриални зони" Антоанета Барес, а чужда бизнес делегация се запозна на място с възможностите на бъдещата зона. Тя ще бъде изградена при село Дамяница заради добрата автомобилна и жп свързаност, която мястото предлага. Вече са проведени разговори с компании от Индия и Китай, които търсят място близо до пристанището в Солун и до европейски пазар, каза Александър Манолев. Индустриална зона "Сандански" ще се намира на 500 км от девет европейски столици и най-големия град в Европа – Истанбул, и на 2 часа път от икономическите центрове на България, Гърция и Македония, посочи той. По това направление минават големи обеми товари. За първото полугодие на годината стокообменът между България и Гърция се е увеличил с 8.4% в сравнение със същия период на 2016 г. до 1.5 млрд. евро. Същевременно износът към Македония за 2016 г. възлиза на около 390 млн. евро, а вносът - 245 млн. евро. Част от тези обороти също остават или преминават през този регион.

Източник: mediapool.bg

Националната електрическа компания (НЕК) преговаря с руската страна сама да съхранява оборудването на АЕЦ "Белене" под контрола на производителя, съобщи изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев. Причината е, че руското предложение за съхранение е финансово неизгодно за компанията. Илиев обясни, че оборудването ще трябва да предстои на площадката най-малко през следващите 5 години. "Преди две седмици от завода производител бяха на площадката и нямаме никакви забележки от тях по съхранението на оборудването, както и по неговата консервация. Няма опасност от атмосферни условия да бъде нещо изложено и да му се наруши неговата цялост, защото ценното е вътре, където ние няма да допуснем нито корозия, нито някакво друго въздействие", посочи Петър Илиев. Компанията ще продаде на АЕЦ "Козлодуй" останалата част от старото оборудване за АЕЦ "Белене", която все още се намира на площадката на втората атомна централа.

Източник: econ.bg

Производителят на акумулатори "Монбат" подготвя евентуална сделка за Assad в Тунис. В средата на 2017 година компанията обяви, че купува германските Gaia и EAS, а преди месец стана ясно, че придобива италианската Piombifera. Германските сделки са в сферата на литиево-йонните технологии и са изцяло нов бизнес за "Монбат". Затова и решението за покупката е стратегическо, а целта е компанията да се подготви да посрещне новите тенденции на пазара. Цената на сделките все още не е обявена. Това, което е ясно засега, е, че за разширението компанията ще разчита на комбинация от дъгови книжа, банков заем и собствени средства. От "Монбат" съобщиха, че ще издадат до 60 млн. лв. конвертируеми облигации, с които да финансира част от инвестиционната си програма. До покупката на Gaia и EAS се стига след преглед на плана за развитие на групата през следващите 50 години. Преди две години "Монбат" решава да изследва приложенията на литиево-йонната технология и да види къде е нейното място. Най-популярната възможност - батерии за електромобили, отпада веднага, тъй като от компанията я оценяват като много рискова. В момента компанията не работи с производители на автомобили, а е активна на вторичния пазар.

Източник: Капитал

100 работни места и близо 10 млн. лв. инвестиция носи на Велико Търново новият хипермаркет с градински център на „Практи