Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 24 август 2016 г., брой 4288
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(24.08.2016)
  EUR   1.95583  
GBP   2.27435
USD   1.72487
CHF   1.79500
EUR/USD   1.1339*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Финансови новини

Към края на юли 2016 г. депозитите в банковата система на България надхвърлят 65 млрд. лв., като само за месец обемът им е нараснал със 760 млн. лв., отчете Българска народна банка (БНБ). При кредитирането на годишна база портфейлите на банките продължават да се свиват. Делът на лошите и преструктурирани заеми спрямо общия кредитен портфейл спада до 21.5%. Към края на юли предоставените на бизнеса и домакинствата заеми са на обща стойност 48.7 млрд. лв. За последния месец обемът нараства с близо 232 млн. лв., или 0.48%. Леко увеличение има както при финансирането на бизнеса, където повишението е със 177 млн. лв. до 30.5 млрд. лв., така и при заемите за домакинствата. Те достигат 18.2 млрд. лв., като отчетеното повишаване на обема е с 55 млн. лв. спрямо юни.

Източник: Капитал

Възвращаемостта на активите на държавните предприятия в България е изключително ниска. През 2015 г. тя е била едва 0.25%, като в частния сектор се търси възвращаемост от около 5% или нагоре, според анализ на Института за пазарна икономика за финансовото състояние на държавните предприятия в България. В него са включени всички 158 държавни предприятия, за които са публикувани пълни финансови отчети през последните 3 години. Десетте най-големи държавни предприятия са изцяло в секторите "енергетика“ и "железопътен транспорт“. Медианното ниво на задлъжнялост не е толкова високо за всички държавни предприятия. Като цяло дори има леко занижаване през този тригодишен период, но възвращаемостта на тези предприятия е изключително ниска. При големите предприятия се забелязва ръст на задлъжнялостта и същевременно спад на възвращаемостта. При 10- те най-големи държавни предприятия, съотношението на техните дългове към собствения им капитал нараства с повече от 60% в рамките на 3 години. Нивото на задлъжнялост на БДЖ-"Пътнически превози“ сериозно спада през 2015 г, но не заради реални спестявания, а заради преоценка на съществуващите активи на дружеството. НЕК е най-задължнялото предприятие в енергийния сектор.

Източник: БанкеръДружества
Производство на електроразпределителни и контролни апарати
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   АББ България ЕООД - София   197 906  
  2   Интеркомплекс ООД - Пловдив   23 453  
  3   КЕМЕТ Електроникс България ЕАД - Кюстендил   17 990  
  4   Елиа АД - София   14 137  
  5   ДЗУ (Дискови запаметяващи устройства) АД - Стара Загора   10 991  
  6   АСМ (Сф) ООД - София   8 697  
  7   Уудуърд ИДС България ЕООД - София   8 480  
  8   Найден Киров АД - Русе   7 830  
  9   ЕМЕ АД - Смолян   7 670  
  10   Инженеринг ЕАД - Пловдив   4 738  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 23.08.2016
  Обща стойност (BGN): 534 625.07  
Брой търгувани компании: 30
Premium 61 173.10
Standard 427 677.09
АДСИЦ 45 774.88
Най-голяма промяна в цените
Доверие - Обединен холдинг АД - София 12.14 %
Фаворит Холд АД - София -9.88 %
BaSE - Акции: 3 107.17

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Компанията "Р.И.П.А." ЕООД е собственик на три от четирите тютюневи складове в Пловдив, които горяха в неделя, обяви кметът на града Иван Тотев.. Четвъртия склад е собственост на основателите на "Винпром Пещера" - дружество "Галакси Инвестмънт Груп". На собствениците ще бъде наложена глоба от 30 хил. лева, обяви министърът на културата Вежди Рашидов по време на своя проверка на мястото. През септември ще бъдат внесени поправки в Закона за културното наследство, с които да бъдат налагани по тежки глоби за безстопанственост на културни ценности. Управител на "Р.И.П.А." е Пиетро Луиджи Гиа, а собственици са Паоло Каральо и Рикардо Каральо. Рикардо Карольо е управител на регистрираните в Пловдив "Електро Плюс" ООД, "ЧИЕБ България" ЕООД, "Енерджи Ка" и "Каральо Реню България" с регистрация в София. Каральо е съдружник с Гиа в "ЧИЕБ България", която също като "Р.И.П.А." е регистрирана на булевард "Руски 77". Пиетро Луиджи Гиа е управител и/или едноличен собственик в над 30 отделни фирми, участва в съвета на директорите на други 3 и съдружник в още 5. Четвъртият от складовете - този на бул. "Г.М. Димитров" 29, е собственост на "Галакси Инвестмънт Груп" ООД (бившо "Галакси пропърти груп"), чиито собственици са Атанас Петров и Антон Щерев. Двамата са собственици и на "Винпром Пещера".

Компанията за мода H&M Hennes & Mauritz AB (H&M) планира да открие двадесетия си магазин в България. Той ще отвори врати до края на 2016 година в Габрово, съобщиха от дружеството. H&M стъпи на българския пазар през март 2012 г. Mарката разполага със 19 магазина в 10 града в страната – София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Сливен и Русе. Най-новият магазин на шведската марка отвори врати през март тази година в Русе.

Източник: Money.bg

Осем хиляди бутилки от литър и половина в час е капацитетът на новата линия за бутилиране на вода, която ще заработи в "Михалково" през март 2017 година. С нея дружеството ще удвои досегашните си производствени възможности. Проектът е на стойност 1 665 657 лв., от които 849 485 лв. са безвъзмездни по линия на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Очаква се също производителността на цялостния процес по бутилиране, етикетиране и опаковане на крайната продукция да се повиши с около 40%. Ще намалeят количествата влагани суровини (с 25%) и отпадъци от производствения процес (от 1.04 тона до 0.8 тона годишно), както и неточностите при опаковането на пълните бутилки в стекове. Проектът ще доведе до по-малко отпадъци и при крайните потребители. Прогнозите са, че по време на работа с новата бутилираща линия при нормални условия средната консумация на електроенергия ще спадне с до 40%."Михалково" бутилира и реализира на българския пазар годишно около 13 млн. литра вода или около 17 млн. опаковки.

Източник: Капитал

Немска компания за производство на иновативни продукти за медицинска грижа ще изгражда производствена база в Свищов и възнамерява да разкрие до 50 нови работни места. През юли 2016 г. между Община Свищов и чуждия инвеститор е подписан меморандум за инвестиционно сътрудничество и развитие на инвестиционния и икономически климат. Месец по-късно водещата немска фирма в производството на продукти за медицинска грижа е изразила своето намерение да инвестира в Свищов. Фирмата е утвърдена в производството на иновативни специални продукти за ежедневна употреба и медицински грижи. В своето инвестиционно предложение те заявяват, че в перспектива ще осигурят заетост от 30 - 50 човека на пълен работен ден. Инвестиционното намерение и разполагането на производствената база може да се реализира за срок от няколко месеца, след което производственият цикъл може да стартира. За производството се използват съвременни, безотпадни технологии и не се очаква генерирането на отпадъци. Производственият цикъл е "затворен" и щадящ околното среда.

Източник: 24 часа

Търгът за продължението на магистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза привлече основно български кандидати. Офертите за поръчката от 80 млн. лв. са 11, като се състезават големите български строителни фирми - "ПСТ груп", "Трейс холд", "Агромах", "Геострой""Хидрострой" и т.н. За пръв път "Главболгарстрой" и австрийската "Щрабаг" се обединяват. Чуждото участие се изчерпва с гръцката "Актор", която често се явява на местни търгове и напоследък все в консорциум със свързаната с Христо Ковачки "Атоменергоремонт". Има и испанско, италианско и казахстанско присъствие, но то е в консорциуми с български строителни фирми, което е честа практика, за да се докаже опит в магистрални поръчки. Поръчката за новите 9.3 км от "Хемус" идва след отменените през февруари два търга за 60 км. Тогава въпреки по-големите суми участваха по 8 кандидата за отсечка, но чуждите бяха или отстранени, или се отказаха, а останалите на финала дадоха високи цени.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК стартира проект "Разширяване и интегриране на услугите на MyCompetence към дейността на Агенцията по заетостта"


Предстоящи събития

Food4Life 2016 - 10 ноември 2016 г., Интер Експо Център, София


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. юни
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
17 септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Турската централна банка понижи лихвата по овърнайт кредитирането за шести пореден месец с 25 базисни пункта до 8,5%, въпреки високата инфлация и притесненията за евентуални понижения на кредитния рейтинг. Както се очакваше, банката намали най-високият от няколкото лихвени проценти, които използва. Регулаторът остави лихвата по едноседмичните репо сделки непроменена на ниво от 7,5%. Общо 15 от 17 анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха намаляване на основния лихвен процент с 25 базисни пункта, а останалите двама очакваха понижение с 50 базисни пункта. Турският президент Реджеп Ердоган, който иска по-силен растеж, основан на потреблението, отправи многократни призиви за по евтино кредитиране. Той призова кредиторите да запазят ниски лихвените проценти след неуспешния преврат и обеща да предприеме мерки срещу банките, които „се отклонят от правия път“.

Източник: CNBC

Америка

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е наредил да бъдат уволнени всички държавни служители, които не го харесват. Държавният глава на южноамериканската държава е определил дори срок от 48 часа на министрите си да освободят всички работници в публичната сфера, които искат да бъде свикан референдум за освобождаването му от този пост, съобщи говорител на социалистическата партия в Каракас. Стотици служители в обществения сектор твърдят, че са били освободени от работа само заради това, че са подписали петиция срещу непопулярния президент, обясняват организации за защита на човешките права и местни медии. Конституцията на Венецуела позволява провеждане на референдум за освобождаване на държавния глава по средата на шестгодишния му мандат. Опозицията настоява за референдум срещу Мадуро, твърдейки, че той носи основната вина за икономическата и социалната криза в страната.

Източник: Ройтерс

Азия

Комитетът за чужди инвестиции в САЩ (CFIUS) е одобрил придобиването на швейцарската Syngenta от китайската държавна компания ChemChina. Двете страни се договориха на цена от 43 млрд. долара още през февруари. Това привлече погледите на институциите, което постави под съмнение успеха на най-голямата сделка на китайска компания извън страната. Очакванията са придобиването да бъде финализирано до края на годината, съобщава Reuters. Акциите на Syngenta отчетоха новината. С отварянето на европейските борси цената им скочи с близо 12% до 423 франка. По този начин тя се доближи до офертната от 448 франка за ценна книга, включваща и бонус дивидент от още 5. Книжата на компанията оставаха далеч зад предложената от ChemChina цена, защото инвеститорите бяха скептични относно получаването на зелена светлина от институциите.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
23.08.2016
Dow Jones Industrial
18 547.30 (17.88)
Nasdaq Composite
5 260.08 (15.48)
Стокови борси
23.08.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)47.40
Heating oil ($US/gal.)1.4900
Natural gas ($US/mmbtu)2.7600
Unleaded gas ($US/gal.)1.4000
Gold ($US/Troy Oz.)1 340.80
Silver ($US/Troy Oz.)18.88
Platinum ($US/Troy Oz.)1 109.50
Hogs (cents/lb.)0.61
Live cattle (cents/lb.)1.10

       Опознай България

Каваците

Каваците е името на голям залив, разположен на около 4 км южно от гр. Созопол. Името на областта идва от големите тополи, които растат по тези места (турската дума за топола е “кавак”, и оттам – каваците – мн.ч.). Каваците са защитени едновременно от ветровете от запад и от север и там времето винаги е спокойно и тихо. Затова в миналото заливът е използван като пристанище-убежище за корабите, плаващи по Черно море. Дъното му и до днес е осеяно с каменни, оловни и железни котви, както и цели и частично запазени керамични съдове от праисторическата, античната и средновековната ера. Каваците е единственото място в България, където вирее изключително редкия растителен вид “пясъчна лилия”. Всички опити тя да бъде пренесена в други части от черноморското крайбрежие са неуспешни. В западната част на плажната ивица бликат няколко минерални извора.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 24.08.2016
Българска версия: 28161, Английска версия: 3024

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999