Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 01 юни 2016 г., брой 4228
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(01.06.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.56721
USD/BGN   1.75348
CHF/BGN   1.77094
EUR/USD   1.1154*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  Автостарт АД - Самоков
Асансьорни сервизи - София АД - София
Берус 97 АД - Русе
Берус Мел АД - Русе
Бъдеще Агро ЕАД - Пловдив
Вакуумтерм АД - Велико Търново
Видона Р АД - Ямбол
Грийн А енд Д АД - София
Джерман София АД - Дупница
Зино АД - Казанлък
Имерис Минералс България АД - Кърджали
Италтехнофураж АД - София
Лев инвест АДСИЦ - София
Леяркомплект АД - София
Многопрофилна болница за активно лечение-Пловдив АД - Пловдив
Принтек България ЕАД - София
Ритекс АД - Казичене
Селект Дистилъри АД - София
Сила АД - Ямбол
Синтер М АД - Ямбол
Смолян Табак АД - Смолян
Стил-Комерс АД - Нова Загора
Сток плюс АД - Банкя
Техномагс АД - Велико Търново
Тисем 97 АД - Русе
Транс сити АД - Панагюрище
Трест Б Дистрибюшън АД - Вресово
Фазеринвест АД - Силистра
Фарма АД - Дупница
Ферал и Ко АД - Пловдив
Хан Омуртаг АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) по инерция нареди отново България в челото на най-разследваните заради евроизмами страни в ЕС. Според доклада на службата държавата ни е в челната тройка заедно с Румъния и Унгария. От години от евроструктурата обявяват за добра новина пристигащите от проверяваната страна сигнали, защото това означава, че има вътрешни механизми за проверки. Според доклада на ОЛАФ България е подала 34 сигнала за възможни злоупотреби - два от тях са дошли от властите, а 32 са били от "частни източници". Всички случаи са били проверени и еврослужбата, ръководена от генералния директор Джовани Кеслер, е заключила, че трябва да бъдат образувани разследвания.

Източник: Сега

От днес стартира домейнът на кирилица .ею, който дава възможност да се създават интернет адреси, изписани изцяло на български език. С .ею кирилицата официално става третата азбука, която се използва при изписването на домейни заедно с латиницата и гръцката азбука.

Източник: СегаКонцесии

Ако след реализиране на концесията за летище София БДЖ изплати задълженията си към НКЖИ в размер на около 85 млн. лв., ще вложим парите в модернизация на железопътните отсечки и в закупуването на нови скоростни влакове, съобщи генералният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев. Последната отсечка от дестинацията Пловдив-Свиленград предстои да бъде открита до септември и до края на годината ще бъдат завършени железопътните отсечки Септември-Пловдив и Пловдив-Бургас.

Източник: Новинар

Дружества
Отглеждане на свине
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Свинекомплекс Брестак АД - Брестак   20 825  
  2   Аякс 1 ЕООД - Димитровград   19 190  
  3   Хибриден център по свиневъдство АД - Шумен   11 764  
  4   Свинекомплекс-Голямо Враново-Инвест АД - Голямо Враново   10 279  
  5   Тетрахиб АД - Никола Козлево   9 077  
  6   Свинекомплекс Зимен АД - Зимен   6 135  
  7   Репродуктор по свиневъдство АД - Калчево   5 369  
  8   Свиневъдна компания ООД - Радко-Димитриево   4 722  
  9   Аякс-95 ООД - Димитровград   4 312  
  10   Свинекомплекс Крумово градище АД - Крумово градище   4 149  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 31.05.2016
  Обща стойност (BGN): 213 552.77  
Брой търгувани компании: 44
Premium 20 227.09
Standard 178 960.66
АДСИЦ 3 936.61
Облигации 10 428.42
Най-голяма промяна в цените
Доверие - Обединен холдинг АД - София -7.77 %
Синергон холдинг АД - София 7.75 %
BaSE - Акции: 6 479.60
BaSE - АДСИЦ: 4 973.20

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Соса-Соlа щe инвecтиpa 5 милиoнa лeвa зa изгpaждaнeтo нa нoвa пpoизвoдcтвeнa линия в зaвoдa cи в Kocтинбpoд. Bлoжeниeтo щe бъдe изпoлзвaнo зa пpoизвoдcтвoтo нoвaтa нa гoлямa cтъĸлeнa бyтилĸa зa мнoгoĸpaтнa yпoтpeбa oт 750ml. Зa двe дeceтилeтия cтoйнocттa, ĸoятo дoбaвя мeждyнapoдния пpoизвoдитeл ĸъм иĸoнoмиĸaтa нa България, ce e yвeличилa дo 98 милиoнa лeвa, ĸaтo тя пpeдcтaвлявa 0,05% oт бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт (БBΠ). Toвa cтaвa яcнo oт дoĸлaд зa coциaлнo иĸoнoмичecĸoтo въздeйcтвиe нa Соса-Соlа y нac зa 2015 г. Kaтo ce имaт пpeдвид вcичĸи пapтньopи и дocтaвчици, c ĸoитo paбoти ĸoмпaниятa в Бългapия, дoпълнитeлнaтa дoбaвeнa cтoйнocт дocтигa paзмep oт 455 милиoнa лeвa . Πo oтнoшeниe нa пaзapa нa тpyдa, пpяĸo зaeтитe в cиcтeмaтa нa Соса-Соlа y нac ca 2100 дyши. Дoпълнитeлнитe paбoтни мecтa, cвъpзaни c дeйнocттa нa пpoизвoдитeля, ca 17 800, ĸaтo тe вĸлючвaт зaeти в пpoизвoдcтвoтo нa cypoвини и cъcтaвĸи, ĸaĸтo и тaĸивa, ĸoитo пpoдaвaт нaпитĸи нa мapĸaтa в зaвeдeния и мaгaзини.

Източник: Money.bg

Българският енергиен холдинг (БЕХ) и гръцката Gastrade (част от групата Copelouzos) са сформирали работна група, която да изработи проект за строежа на терминала за втечнен газ край Александруполис.  Според предварителни изчисления терминалът ще струва около 400 млн. евро, но част от сумата може да бъде финансирана от Европейската комисия (ЕК), тъй като проектът е приоритетен. Това означава, че за изграждането му могат да бъдат осигурени до 50% грантови средства. Така участието на България, която панира евентуално да придобие 20% от тер;инала, ще струва около 40 млн. евро. Евентуалната бъдеща инсталация се планира да бъде с годишен капацитет от 5.3-5.6 млрд. куб.м. Засега другият партньор в проекта е компанията американската Noble Energy. Интерес проявяват и гръцката DEPA и американската Cheniere, които обаче все още не са заявили твърд ангажимент.

Източник: Капитал

Предстои в Добрич да бъде открита дестилерия за етерични масла, съобщи кметът Йордан Йорданов. Инвестицията, в размер на над 3 млн. долара, е на американска компания. Очакванията са в обекта да се разкрият между 80 и 110 работни места. В края на ноември проведохме няколко срещи с компанията, която се занимава с етерични масла. В рамките на по-малко от две седмици успяхме да подготвим цялата нужна документация, те започнаха строежа и сега сме пред откриване на инсталацията, коментира Йорданов. Той подчерта, че усилията за привличане на външни инвестиции в Добрич продължават, като идеята е в рамките на няколко години да се отворят поне 1000 работни места. Интерес към Добрич проявявали предприемачи от Румъния, Турция и други страни.

Източник: Дарик радио

България и Румъния започват изграждането на резервен газопровод под река Дунав. Тръбата ще свързва газопреносните системи на двете страни, съобщиха от "Булгартрансгаз", като уточниха, че договорът е сключен през април 2016 г. От румънска страна със строежа е ангажирана фирмата "Трансгаз" АД. Двете компании са подписали договор за изграждането на новото съоръжение с консорциум между Inspet и Habau. Планирано е строежът да продължи 213 дни, или около седем месеца. Дължината на газопровода е около 2 километра, а максималният капацитет ще е 1,5 милиарда кубически метра годишно. Газопроводът под река Дунав трябваше да бъде готов още през 2013 г. Проектът се забави заради технически проблеми, свързани със смачкана тръба по дъното.

Източник: Новинар

Завършени са всички работи по тестовете за състоянието на основното оборудване в V блок на АЕЦ "Козлодуй", на чиято основа ще се направи обосновка за модернизацията на ядреното съоръжение, за да може то да получи нов лиценз за работа. Приключва и изготвянето на разчетите за необходимите мерки, за да се внесе документацията от АЕЦ "Козлодуй" в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). "Русатом Сървис" има договори с АЕЦ "Козлодуй" за обследването на двата реактора и оценката на остатъчния им жизнен ресурс, за да може ядреният оператор да иска нови лицензи за работа. На V блок разрешителното изтича през ноември 2017 г., на VI - през октомври 2019 г. По предишни обявени предварителни оценки на "Русатом" българската ядрена централа може да работи още 30 години. По последни данни това ще струва около 360 млн. евро, като модернизацията ще става паралелно в рамките на плановите ремонти на двата блока ВВЕР-1000.

Източник: Дума       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Българо-сръбски бизнес форум се проведе днес в БСК

БСК отправи запитване към Министерството на културата относно натиск върху ресторантьорския сектор от страна на медийна група

Становище на БСК относно проекта на ЗИД на Кодекса за социално осигуряване


Предстоящи събития

Семинар "Начини за изготвяне и подаване на месечни и коригиращи ИНТРАСТАТ декларации" - 7 юни 2016 г.


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. юни
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
17 септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Икономическото възстановяване в Хърватия се ускорява през първото тримесечие на годината, подпомогнато от износа и туризма, но напредъкът е застрашен от напрежение в управляващата коалиция преди вота на недоверие през юни. БВП се разширява с 2,7% на годишна база през първите три месеца, което е повече от 1,9-те процента, записани през периода октомври – декември 2015 г. На тримесечна база ръстът е 0,6 на сто. Това е шестото поредно тримесечие с растеж на годишна база след рецесията, която изтри 12% от БВП на Хърватия. Възстановяването в страната е изложено на риск, тъй като управляващата коалиция, която е на власт от едва четири месеца, е разединена преди вота на недоверие срещу премиера Томислав Карамарко през юни. По-малката от двата коалиционни партньора – партия „Мост“ - заяви миналата седмица, че някои от депутатите й ще гласуват срещу премиера, който оглавява Хърватския демократичен съюз. Това решение ще даде на опозицията мнозинство при вота, което би свалило правителството и усилията му за реформиране на бившата югославска република.

Източник: Блумберг

Америка

Канадската икономика не успя да оправдае очакванията както на пазарите, така и на Централната банка за растежа през първото тримесечие, съобщи WBPonline. БВП се разширява с 2,4% на годишна база през периода януари-март, докато резултатите за четвъртото тримесечие на миналата година са ревизирани надолу от 0,8 до 0,5%. Консенсусната прогноза на пазарите и на Централната банка за първото тримесечие беше за ръст от 2,8 на сто. Затова действителните данни по всяка вероятност са изненада за инвеститорите и насърчиха разпродажбите на канадския долар. Освен това стойностите може да доведат до понижение на прогнозите за идните тримесечия, коментира WBPonline. На месечна база канадската икономика се свива с 0,2% на фона на прогнози за нулев ръст. Въпреки че не оправда очакванията, икономическият растеж през първото тримесечие е най-силният от над една година, като износът на стоки и услуги допринася най-много за повишението с ръст от 6,9% на годишна база. Едни от най-популярните стоки за износ остават колите и автомобилните части. Неенергийният износ продължава да е ключов за Канада, която полага усилия да се справи със срива в цените на петрола.

Източник: Associated Press

Азия

Въпреки слабия износ и редица земетресения през април японската индустрия отчита изненадващ ръст. Индустриалното производство се увеличава за втори пореден месец спрямо предния - сега с 0,3 на сто, а преди месец - с 3,8%, както става ясно от данни на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността в Токио (METI), извлечени от проучването за производството, обхващащо 530 вида стоки. Консенсусната прогноза на анкетираните от Ройтерс анализатори бе за свиване от 1,5 на сто. Надеждите за икономическо възстановяване на третата по големина икономика в света се подкрепят и от анкетата сред интервюираните от министерството дружества. Те очакват разширяване на производството през следващите месеци. За май се очаква ръст от 2,2 на сто, а за юни – ново нарастване от 0,3 на сто. Добрите данни от индустрията са факт въпреки големия брой земетресения, които прекъснаха производството в редица заводи за автомобили и електроника в южната част на страната през април.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
31.05.2016
Dow Jones Industrial
17 787.20 (-86.02)
Nasdaq Composite
4 948.06 (14.55)
Стокови борси
31.05.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)48.66
Heating oil ($US/gal.)1.4900
Natural gas ($US/mmbtu)2.2800
Unleaded gas ($US/gal.)1.6000
Gold ($US/Troy Oz.)1 215.30
Silver ($US/Troy Oz.)16.02
Platinum ($US/Troy Oz.)978.30
Hogs (cents/lb.)0.81
Live cattle (cents/lb.)1.18

       Опознай България

Международен ден на детето

В България на 1 юни се чества Международния ден на детето. Тази дата води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 година в Женева. Идеята за отбелязването идва през същата година, когато генералният китайски консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони за китайския празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие. В България става популярен след 1949 г., когато първи юни е официално обявен за Международен ден за защита на децата. Това става с решение на сесията на Съвета на Международната демократична федерация на жените в Москва. В почти всички държави на света се празнува Ден на детето. Празникът е на различни дати и е по различен начин свързан с традицията на отделните държави. На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Но датата не е повсеместно възприета, тъй като голямото мнозинство от страните в света предпочитат да съхранят традициите си в честването на празника.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 01.06.2016
Българска версия: 28137, Английска версия: 3029

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999