Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 23 февруари 2023 г., брой 5890
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(23.02.2023)
  EUR   1.95583  
GBP   2.22392
USD   1.83750
CHF   1.98159
EUR/USD   1.0644*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   1.82%  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 90
bic@bia-bg.com
 


Общи събрания днес
  Енергостроймонтаж-инженеринг АД - Белене  
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

След година на рекордни продажби и високи цени България се оказа страната с най-голям ръст на износа в ЕС през 2022 г. - той се е увеличил с 39% спрямо 2021 г., показват предварителни данни на Евростат. За силния резултат допринася ръстът от над 240% на продадените навън горива и енергия, както и над 150% на растителните и животинските масла и мазнини. Най-големите групи, които България изнася традиционно - стоки от различни материали, както и машини и оборудване, и химикали също се представят добре и са нараснали с двуцифрени темпове. Българският износ е в размер на 48.3 млрд. евро, което представлява 0.7% от общия експорт на ЕС.

Източник: Капитал

Анкетното проучване на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия сред над 500 български малки и средни компании показват , че през миналата година най-силно негативно влияние е оказала високата инфлация – близо 83% от МСП отбелязват като проблем скока в цените, а на второ място по негативно въздействие анкетираните са поставили политическата обстановка в страната – тя се е отразила неблагоприятно на 63,5 % от фирмите. На трето място по негативно влияние са класирани проблемите във веригите за доставки (57,6% от фирмите).

Източник: economy.bg

Безпристрастно: Изкуственият интелект за МРЗ в България
ChatGPT

Водени от разбирането, че в България "никой не е пророк в собственото си село" и аргументите на работодателите в повечето случаи не се чуват от другите социални партньори, днес се обръщаме с няколко въпроса към една от популярните платформи на изкуствен интелект (AI) - ChatGPT - чатбот. Сигурни сме, че повечето от отговорите няма да са нещо изключително ново и непознато за по-голямата част от широката професионална аудитория. Вярваме, че отговорите ще бъдат интересни и любопитни за всички абонати и читатели на "Бизнес Индустрия Капитали". Днес питаме изкуствения интелект 3 въпроса: 1. Може ли държавното регулираното увеличение на минималната заплата да се счита за проинфлационен фактор? 2. Кой има интерес от непрекъснатото нормативно увеличение на минималните работни заплати в България? 3. Как вдигането на МРЗ ще се отрази на мотивацията на високоплатените работници, ако не се обсъди с работодателските организации? Пълен текст на анализа
Коментари по представените материали, можете да изпращате на адрес: bic@bia-bg.com

Дружества
Куриерска дейност, различна от тази на националната поща
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2021 г.
(хил. лв.)
  1   Еконт Експрес ООД - Русе   29 065  
  2   Ди Ейч Ел Експрес България ЕООД - София   2 260  
  3   Инаут Трейд ООД - Русе   1 520  
  4   Ин тайм ООД - София   1 145  
  5   Интерлогистика Куриер ЕООД - Варна   956  
  6   Н. Коцев ЕООД - Враца   828  
  7   ТНТ България ЕООД - София   775  
  8   Арамекс Интернешънъл Куриър ООД - София   519  
  9   Ойрокуриер ЕООД - София   515  
  10   Темпо Ком ЕООД - Русе   482  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 22.02.2023
  Обща стойност (BGN): 923 331.29  
Брой търгувани компании: 43
Premium 294 170.91
Standard 532 212.18
АДСИЦ 30 581.94
Структурирани 43 100.20
BEAM - Акции: 23 266.06
BaSE - Акции: 6 050.25
Най-голяма промяна в цените
Топливо АД - София 7.27 %
Доверие - Обединен холдинг АД - София -3.03 %
  Регулирана информация
Випом АД - Видин
КММ АД - Шумен
 
 

Нови три компании получиха сертификати за инвестиции от Българската агенция за инвестиции (БАИ). Изида-1894 получи сертификат за инвестиция клас "А" за проект за разширяване на съществуващото предприятия за производство на керамични плочки на компанията в с. Гара Елин Пелин. Инвестицията е на стойност 14 млн. лв. и ще създаде 100 нови работни места. Понтика Солюшънс ще реализира проект за диверсификация на продуктовото си портфолио с нови високотехнологични ИТ услуги. Проектът е на стойност 526 883,21 лв. и ще създаде 50 нови работни места в Бургас. София Дизайн Дистрикт получи сертификат за инвестиция клас "Б" за проект за изграждане на нова складова база на компанията в Божурище, в който ще инвестира 1,5 млн. лв. в новата складова база в Божурище, която ще предоставя услуги по складиране на конвенционални стоки и товари.

Източник: industryinfo.bg

„Агрия Груп Холдинг“ АД е приключило сделката за придобиването на производителя на биоетанол „Алмагест“ АД. На 8 февруари 2023 г. е сключен окончателният договор за покупко-продажба на всичките 441 866 броя обикновени, поименни, безналични акции с право на глас от капитала на „Алмагест“ с номинална стойност 80 лева всяка. „Агрия Груп Холдинг АД е придобило титулярството на правото на собственост върху 100% от акциите от капитала на “Алмагест“ АД. Акциите са прехвърлени на купувача „Агрия Груп Холдинг“АД .

Източник: investor.bg

Фондация "Национален фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука" е новият съсобственик в ПФК ЦСКА, след като бизнесменът Юлиян Инджов напусна дружеството. Фондацията ще получи 40 процента от акциите - дялът на строителния предприемач. Стоян Орманджиев, син на легендарния съдия Стефан Орманджиев и внук на големия треньор Стоян Орманджиев, ще е втори изпълнителен директор съвместно с досегашния изпълнителен директор Филип Филипов. Фондацията е създадена преди месец и половина по идея на Данаил Илиев. Целта й е да подпомага развитието на млади българи в различни сфери.

Източник: Труд

Новият изпълнителен директор на държавната млекопреработвателна компания "Ел Би Булгарикум" е Владимир Русев. Той е назначен с решение на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК). Досегашният изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов е освободен от поста си с решение на Съвета на директорите на ДКК. Владимир Русев е бил депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание от партията "Има такъв народ". 

Източник: Труд

Автомобилите на платформата за споделена електромобилност Spark се увеличават до над 650, след като от литовската компания обявиха, че добавят нови 100 Dacia Spring. Те попадат в най-търсения и евтин ценови сегмент, в който са и VW Up и Skoda Citigo на компанията. Благодарение на увеличаващия се брой автомобили ще могат да наситят зоните за отключване и заключване в София и Пловдив, на териториите, на които оперира компанията. Според официалния вносител на Renault и Dacia в България "Кеос София", Spring е лидер за 2022 г. на пазара в България за нови електромобили. Spring е четириместен градски автомобил с 25 kWh батерия, която му позволява изминаването на 150-200 км с едно зареждане.

Източник: Капитал

Регулирана информация       Българска стопанска камара

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Първо заседание на работната група за транспониране на директивата за минималната заплата

Включете се в анкетата на БСК относно арбитражните клаузи в търговските договори


Предстоящи събития

27 февруари: Бизнес срещи в рамките на MWC OPEN INNOVATION CHALLENGE 2023

28.02.2023 - 01.03.2023: XXV Национална конференция на ЕкоЕнергия и следващото издание на Форум "Инвестиции в устойчива енергия

4-5 април: Balkan eCommerce Summit

23-24 май: Конференция „Нови възможности и държави в Европейския космос“ 2023 (Нидерландия)


Актуални дискусии

До 23.02.2023: Финанси и данъчна политика: командировките в чужбина

До 24.02.2023: Регионална политика: земни съоръжения, земна основа и фундаменти

До 26.02.2023: Транспорт: Всемирния пощенски съюз

До 27.02.2023: Земеделие: временно подпомагане за малки и средни предприятия

До 03.03.2023: Култура: награждаването на български културни дейциБезплатен абонамент за информационни бюлетини на БСК
 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение на БСК организира на територията на цялата страна:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.

Центърът за професионално обучение към БСК е създаден през 1998 година, лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст. Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности. Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 02/932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Европейските държави са намали с една пета потреблението на природен газ от август до януари, тъй като необичайно топлото време ограничи отоплението на домакинствата, растящите цени свиха промишленото производство и правителствата предприеха спешни мерки за ограничаване на енергийната криза. Общото потребление на газ в ЕС е намаляло с 19.3% за последните шест месеца в сравнение със средните стойности през последните пет години, според данни, публикувани във вторник от статистическата служба на ЕС Евростат. По-ниското потребление на газ помогна на страните от ЕС да наближат края на зимата с необичайно пълни газохранилища, увеличавайки увереността, че ще избегнат недостиг, пише Ройтерс. Европейските цени на газа падат непрекъснато от декември, въпреки че остават по-високи от средните през последните години преди войната. Страните от ЕС изглежда са на път да преизпълнят целта си за доброволно намаляване на търсенето на газ с 15% от август до март - едно от многобройните спешни усилия, въведени от Брюксел и националните правителства миналата година, за да спестят гориво и да заменят руските доставки с алтернативи преди зимата. Търсенето на газ в ЕС е спаднало с повече от 22% през октомври, ноември и януари, съобщи Евростат. Декември, който започна със застудяване, увеличило използването на отопление в домакинствата, регистрира по-малко намаление - от близо 13%. Отделен анализ на мозъчния тръст "Брьогел" показа, че потреблението в Германия, най-големият газов пазар в Европа, през януари е намаляло с 27% в промишлеността, 25% сред домакинствата и 12% в енергийния сектор, в сравнение със средното за 2019-2021 г.  Спадът е неравномерно разпределен между страните. Използването на газ във Финландия е намаляло с 57%, търсенето в Испания е спаднало с 14%, а в Малта, островна държава, която не е свързана с газовата мрежа на ЕС, потреблението се е увеличило. Ръст се отбелязва още само в Словакия. България е сред държавите, в които потреблението на газ се е свило повече от средното за ЕС. По данните на Евростат за август-януари, то е спаднало с над 22%. Общо 14 европейски държави са намалили потреблението над средното в ЕС, като в Литва, Швеция и Финландия то е спаднало наполовина.

Източник: Дневник

Америка

Хибридната работа ще тласне свободните офис площи в САЩ нагоре с 55% спрямо нивата им преди пандемията до рекордните около 100 млн. кв. м до 2030 г., сочи прогноза на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирана от Financial Times. Прогнозата е  около 30 млн. кв. м офис площи, равняващи се приблизително на всички наличности от офис площи във Вашингтон, да станат ненужни заради хибридната или отдалечената работа до края на десетилетието. Това ще се прибави към други 69 млн. кв. м площи, които компанията определя като „нормални или естествени“ свободни площи. Cushman стига до извода, че близо една четвърт от офис площите в САЩ вече са нежелани, а други 60 на сто са застрашени да излязат от употреба и може да изискват „значителни инвестиции“ за модернизиране или преустройство за други употреби – трансформация, която Ню Йорк започва да възприема. Макар че тези тенденции са най-ясно изразени в Северна Америка, те също така са видими в Европа и в Азия, отбелязва компанията. Прогнозата е забележителна както заради мащаба на изводите, така и заради факта, че е дадена от един от водещите играчи в сектора на бизнес имотите. Като повечето компании в индустрията Cushman имаше доскоро по-оптимистични очаквания за дългосрочните последици от хибридната работа. Сега обаче компанията приема, че индустрията е насред трайни структурни промени, които вероятно ще се засилят. Само една трета от наемните договори за офис площи, които ще изтекат между 2020 и 2030 г., действително са изтекли, така че собствениците на сгради може да се окажат с нарастващ брой наематели, които намаляват площите си или изцяло напускат сградите в идните години.

Източник: investor.bg

Азия

Китайските инвеститори са намалили значително придобиванията на компании в Европа през последната година, което е явна реакция на властващото международно напрежение и националните пандемични мерки. Това се посочва в проучване на "Ърнст енд Янг" (EY). Миналата година са били осъществени 139 придобивания или инвестиции от китайски инвеститори на континента или с 16 по-малко, отколкото през 2021 г., съобщиха консултанти на ръководството. Авторите на проучването обаче оценяват стойността на тези сделки на едва 4,3 милиарда долара, което е спад с почти две трети спрямо предходната година. Мащабът на сегашната въздържаност на китайските компании изпъква особено ясно на фона на дългосрочно сравнение с рекордната 2016 г. Тогава "Ърнст енд Янг" е отчел придобивания или инвестиции на 309 компании от китайски инвеститори в Европа на обща стойност от 92 милиарда долара. Преди седем години най-голямата сделка в Германия е била покупката на "Кука" (Kuka), производителя на робота "Аугсбург" (Augsburg), от китайската компания "Мидеа груп" (Midea Group). Оттогава броят на покупките продължава да се понижава и в момента придобиванията на германски компании от китайски са рядко явление. "Ърнст енд Янг" смята, че освен политическото напрежение между Китай и Запада, роля са изиграли и приключилите вече драконовски ограничения в Китай. Ограниченията за пътуване и строгите карантинни правила са направили трансакциите много по-трудни, заяви Сун И, който е шеф на подразделението на "Ърнст енд Янг" за китайски бизнес услуги за Западна Европа.

Източник: 24 часа

 
Индекси на фондови борси
22.02.2023
Dow Jones Industrial
33 045.09 (-84.50)
Nasdaq Composite
11 507.10 (14.77)
Стокови борси
22.02.2023
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)73.93
Heating oil ($US/gal.)2.7045
Natural gas ($US/mmbtu)2.1570
Unleaded gas ($US/gal.)2.5391
Gold ($US/Troy Oz.)1 834.60
Silver ($US/Troy Oz.)21.51
Platinum ($US/Troy Oz.)950.50
Hogs (cents/lb.)86.58
Live cattle (cents/lb.)164.90

       Опознай България

Найден Геров (23.II. 1823 – 9. X. 1900 г.)

Найден Геров Хаджидобрович е виден обществен деец, писател и фолклорист. Роден на 23. 02. 1823 г. в будното възрожденско градче Копривщица, Найден Геров отрано разбира ролята на добре организираното училище и просветата за духовното просветление на българския народ. В периода, когато той развива интензивна училищно-просветна дейност, все по-актуален става въпросът за изграждането на единен книжовен език на българите. Обхванат от амбициите да докаже изразните възможности на българския език, той написва първата българска поема "Стоян и Рада". Благодарение на обществено-политическата му дейност в Пловдив, този град се превръща в едно от най-големите просветни средища в България. По негово предложение жителите на града започват да го назовават с българското му име Пловдив, а не Филипопол или Филибе. Пак по предложение на Найден Геров денят на Св.св Кирил и Методий, 11 май, започва да се чества като общобългарски празник на просветата.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 23.02.2023
Българска версия: 30523, Английска версия: 3207

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София 1527, ул. Чаталджа 76,
тел. 980-10-90, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2023. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2023
 ПВСЧПСН
52      1
12345678
29101112131415
316171819202122
423242526272829
53031     

Февруари 2023
 ПВСЧПСН
5  12345
66789101112
713141516171819
820212223242526
92728     

Март 2023
 ПВСЧПСН
9  12345
106789101112
1113141516171819
1220212223242526
132728293031  

Април 2023
 ПВСЧПСН
13     12
143456789
1510111213141516
1617181920212223
1724252627282930

Май 2023
 ПВСЧПСН
181234567
19891011121314
2015161718192021
2122232425262728
22293031    

Юни 2023
 ПВСЧПСН
22   1234
23567891011
2412131415161718
2519202122232425
262627282930  

Юли 2023
 ПВСЧПСН
26     12
273456789
2810111213141516
2917181920212223
3024252627282930
3131      

Август 2023
 ПВСЧПСН
31 123456
3278910111213
3314151617181920
3421222324252627
3528293031   

Септември 2023
 ПВСЧПСН
35    123
3645678910
3711121314151617
3818192021222324
39252627282930 

Октомври 2023
 ПВСЧПСН
39      1
402345678
419101112131415
4216171819202122
4323242526272829
443031     


 2023   2022   2021  
 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999