Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 27 септември 2019 г., брой 5046
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(27.09.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20985
USD   1.78811
CHF   1.80029
EUR/USD   1.0938*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Дружба стил АД - Варна
РЕгаин АД - София
Родопи АД - Белово
Токуда банк АД - София
ЦКБ Риъл Истейт Фонд АДСИЦ - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България заема 47-ма позиция сред 115 държави в годишната класация за дигитализация на бизнеса и се очертава като най-динамично развиващата се за настоящата година по този показател в региона на Централна и Източна Европа. Класацията е изготвена от компанията за застраховане на търговски кредити Euler Hermеs и оценява условията за работа и развитие на дигиталните компании, както и възможностите за дигитализация на бизнеса в съответните държави. България се изкачва с 11 позиции спрямо предходната година. С добри оценки за регулация и свързаност, страната ни успява да изпревари Сърбия, която заема 50-то място, Румъния на 56-та позиция и Турция, която е 48-ма в класацията, както и Хърватска и Черна гора. По-голям напредък от България показват Чехия с 27-ма позиция, Словения – 31-во място и Унгария, която е 34-та в класацията. Лидер в списъка на Euler Hermes за 2019 година отново е САЩ, следвани от Германия, Дания, Холандия и Обединеното кралство. За първи път в топ десет попада Китай.

Източник: Банкеръ

Лихвите по новите фирмени депозити в евро намаляха до средно ниво от 0%, обявиха от БНБ. За първи път през август 2019 г. средното ниво на лихвите намаля дотолкова, че спестяванията на бизнеса в банките носят нулева доходност. Причината за това е, че редица банки събират такса „съхранение” за големи суми по сметки на търговски дружества. Една от големите банки в страната предлага нулеви лихви по всички срочни депозити на фирми, с изключение на тези в долари. Наред с това банката събира такса за съхранение на парични средства на бизнеса в размер на 0,6% на годишна база върху горницата над 3 млн. лв. Като тази такса се плаща, както по разплащателни, така и по депозитни сметки. Оказва се, че фирмите с големи суми налични средства трябва да плащат на банката, за да държат парите си в нея. Друга банка в България събира такса „съхранение” от 0,6% за суми над 10 млн. лв., както по разплащателни сметки, така и по депозити, а в същото време лихвите по депозитите за големи суми са по договаряне.

Източник: Труд

 
Приватизация

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол се преструктурира в Агенция за публичните предприятия и контрол, решиха депутатите с окончателно приемане на Закон за публичните предприятия. В първоначалния вариант в агенцията за приватизация трябваше да се влее тази за инвестиции и да има нова мегаагенция. Изпълнителният директор на новата агенция ще се отчита пред Министерския съвет и работи под надзора на министър-председателя или на определен от него заместник. С промените се въвежда и изискване за минимален процент независими членове в бордовете и в надзорните съвети на публичните предприятия. Те трябва да са поне една трета, но не повече от една втора от състава. Независимите членове не могат да бъдат служители в публичното предприятие или акционери в него.

Източник: Сега

Дружества
Сондиране и пробиване
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Ойлфилд сървисиз България ЕООД - София   19 421  
  2   Геотехника АБС ООД - София   6 098  
  3   Геосервизинженеринг АД - Асеновград   4 125  
  4   Видекс Армс ООД - София   3 568  
  5   Строителна механизация АД - Копринка   3 382  
  6   Георесурс ЕООД - Симитли   2 153  
  7   Геология и Геотехника 1 ООД - Ямбол   1 979  
  8   Арсис 68 ЕООД - Богомилово   335  
  9   Дрилинг АД - Кърджали   141  
  10   Арсис ООД - Стара Загора   120  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 26.09.2019
  Обща стойност (BGN): 974 423.73  
Брой търгувани компании: 42
Premium 83 003.83
Standard 633 653.26
АДСИЦ 123 929.31
Структурирани 133 837.34
Най-голяма промяна в цените
Алкомет АД - Шумен 7.53 %
Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД - Варна -4.59 %
BaSE - Акции: 2 589.64
BaSE - АДСИЦ: 289.19

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Заводът на германската VOSS Automotive край Ловеч, който започна масово производство през юни 2019 г., вече доставя автомобилни компоненти на VW и Daimler. Българската компания "ВОСС аутомотив", която беше регистрирана само преди година, ще започне доставки и за Ford през 2022 г., а производство в момента се подготвя и за BMW. Към момента заводът има подписани поръчки до 2031 г. Освен SCR системи, които се използват за пречистване на вредните газове на дизеловите автомобили, предприятието прави и компоненти за електрически коли. Инвестицията в оборудване ще надвиши 15 млн. евро до края на следващата година, като компанията работи под наем в помещенията на бившия завод "Литекс" в село Баховица. Групата VOSS е световен лидер в производството на SCR системи, като продуктите, които се произвеждат в заводите й в момента, ще отговарят и на следващия стандарт – Евро 7. "ВОСС аутомотив" наема хора още от октомври миналата година и вече в завода работят близо 140 души. До края на следващата година наетите ще достигнат 750, а в края на 2021 г. в Баховица трябва да работят 1000 души. В момента производственото хале е частично заето, но плановете са до края на 2021 г. то да бъде пълно с оборудване и работници. Обявената инвестиция от 15 млн. евро е само първата стъпка.

Източник: Капитал

Немската компания "Бош" откри център за обучение по термотехника в централната си сграда в София на 26 септември 2019 г. В новия учебен център на "Бош" са представени широк спектър от продукти, сред които решения за отопление, охлаждане и затопляне на вода, както и домакински електроуреди. Центърът е оборудван с най-актуалната гама кондензни газови котли и термопомпи на "Бош". С откриването на центъра за обучение, "Бош" цели да повиши уменията и да създаде квалифицирани и професионални сервизни специалисти. Залага се и на сътрудничество с университетите и дуално обучение на млади таланти в кондензната и термопомпената технология.

Източник: mediapool.bg

Веригата за мебели и обзавеждане за дома AIKO иска да изгради магазин във Велико Търново. Нейни представители са потърсили за съдействие кмета Даниел Панов. От градската управа са заделили над 350 дка в участъка от Леденик към Момин сбор за стратегически инвеститори. Земята е общинска собственост и е с излаз на новата магистрала Русе – Велико Търново. За нея започват процедури по смяна на предназначението. Междувременно още една местна фирма се сдоби със сертификат за инвеститор от най-високия клас – първи. Това е компанията „Престиж“. На база сертификата дружеството кандидатства и за държавна помощ от над милион лева, за да изгради инфраструктура към новия си завод. „Престиж“ купи базата на сладкарската фирма „Кредо“ в близост до Леденик. На базата на сертификата държавата осигурява вложения за инфраструктура, като средствата се превеждат целево на Общината, която организира процедурите за изграждането на пътя. Подобни сертификати имат още „СВА Асет Мениджмънт“ и „Кроношпан“.

Източник: Борба - Велико Търново

Масови съкращения започват в три предприятия, работещи на територията на бившия машиностроителен гигант в радомирското село Червена могила. Ще бъдат освободени от 1 октомври 2019 г. 105 работници и служители от Леяро-ковашкия машиностроителен комплекс, "Метал трейд 666" ЕООД и "ВМВ - Метал" ЕООД. Леяро-ковашкият комплекс е основна добивна мощност на площадката. По данни от Бюрото по труда от общо 43 работещи в предприятието ще бъдат освободени 35 човека. "Метал трейд 666" ще запази 15 от своите 35 работници и служители. "ВМВ- Метал" ЕООД е с регистрация в Ихтиман, но има участък и в индустриалната зона на Радомир, от който освобождава 60 човека. Първите производствени мощности на Завода за тежко машиностроене в с. Червена могила са започнали работа през 1985 г. Оборудването е доставено предимно от японската фирма "Кобе стийл". По разчети от началото на 90-те години на миналия век, в комбината са инвестирани 1,4 милиарда лева.

Източник: Банкеръ

Малко над 600 млн. лв. са задълженията на ТЕЦ "Марица-изток" 2 към БЕХ. Увеличението на капитала на ТЕЦ "Марица-изток" 2 касае централата. Искаме да капитализираме част от задълженията, които ТЕЦ "Марица-изток" 2 има към Българския енергиен холдинг, да увеличим капитала, обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Основният проблем в ТЕЦ "Марица-изток" 2 е свързан с разходите за емисии. Цената на енергията в целия регион бележи покачване и една от причините е именно покачването на цените на емисиите в глобален мащаб. Въглищните централи заемат много важно място в електроенергийната система на страната. Повече от 46% от електрическата енергия се произвежда именно от тях, а през зимата този процент достига 60. Анализите на международния консултант, нает от БЕХ показват, че ТЕЦ "Марица-изток" 3 и „КонтурГлобал“ към настоящия момент е възстановил напълно първоначалната инвестиция със съответната норма на възвръщаемост.

Източник: 24 часа       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Акценти от визитата на Радосвет Радев в Република Корея

Предстои провеждането на чешко-български бизнес форум


Предстоящи събития

30 септември: Стартира Второто издание на обучителната бизнес програма "E-commerce Success"

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

2 октомври: Семинар „Управление на опасни вещества в индустрията – връзка между законодателството по химикали и здраве и безопасност при работа“

2 октомври: Бързи срещи между специалисти на свободна практика и фирми

2 октомври: Семинар „Управление на опасни вещества в индустрията – връзка между законодателството по химикали и здраве и безопасност при работа“

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)

18 октомври: „Leading HR Transformation“

22 октомври: Дискусия „Проблеми на информационната сигурност“

22 октомври: Robotics Strategy Forum 2019

28-31 октомври: Бързи интервюта срещат топ работодатели с квалифицирани кадри в София, Пловдив и Варна

6-9 ноември: Mеждународно специализирано изложение „МЕСОМАНИЯ 2019“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 5 октомври 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейският съюз (ЕС) обмисля възможност за налагането на мита върху внос от САЩ на стойност над 4 милиарда долара, свързани с търговската политика на президента Доналд Тръмп. Планът за това обаче не е бил одобрен, тъй като от някои държави членки са се противопоставили на него, твърди изданието, позовавайки се на свои източници. Дискусиите в Брюксел са дошли след след като стана ясно, че от Вашингтон готвят тарифи върху импорт от ЕС в размер на 7 милиарда долара заради субсидиите за европейския авиопроизводител Airbus. Предстои Световната търговска организация да излезе със списък от стоки и продукти, на които Белия дом може да наложи мита. Те трябва да влязат в сила през следващата седмица. През април властите в САЩ публикуваха обширен списък с европейски продукти, които могат да бъдат засегнати от новите тарифи. От своя страна Брюксел изготви такъв на стойност от около 20 милиарда долара срещу американски внос, който включва самолети, химически продукти и храни.

Източник: Bloomberg

Америка

Продължаващите финансови проблеми на притежавания от Altria производител на електронни цигари Juul Labs доведоха до преустановяване на преговорите между Philip Morris International и самата Altria. Главният изпълнителен директор и съосновател на Juul Labs Кевин Бърнс обяви, че напуска позицията си, а самата компания - че преустановява всички видове реклама в САЩ, посочиха от Gizmodo. Новината идва в контекста на девет поредни жертви на електронните цигари в страната, нито една от които обаче не е свързана с базирания в Сан Франциско гигант. В резултат на трагичните инциденти, електронните цигари и изпрарителите за тютюн са изправени пред нови регулации и разследвания относно ефектите върху здравето от страна на властите. Някои от продуктите на Juul, 35% от която са собственост на Altria, също са заплашени от забрана за разпространяване на местния пазар. Въпреки това от компанията посочиха, че ще спрат да лобират пред Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ за всички въпроси, свързани с електронните цигари.

Източник: CNN

Азия

Япония и нейните частни компании ще инвестират 10 милиарда долара в проекти за втечнен природен газ (LNG) по целия свят, съобщава Reuters. Най-големият купувач на втечнен природен газ в света се стреми да намали зависимостта си от вноса на енергия от Близкия изток, тъй като нарастващото напрежение в региона заплашва стабилността на глобалните доставки на петрол. В същото време преди няколко дни държавната петролна компания Saudi Arabian Oil Co. уведоми японската рафинерия JXTG Nippon Oil & Energy за възможни промени в доставките след нападения върху петролната инфраструктура на Саудитска Арабия. От октомври Aramco ще промени сорта петрол, доставян в най-голямата японска рафинерия, от лек до среден и тежък петрол. Причината за промяната не е уточнена. Средните и тежките видове са по-евтини за закупуване, но обработката им е по-скъпа. Промените в доставките вероятно ще доведат до по-високи цени на дребно за бензина и другите петролните продукти в Япония.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
26.09.2019
Dow Jones Industrial
26 891.12 (-79.59)
Nasdaq Composite
8 030.66 (-46.72)
Стокови борси
26.09.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)56.09
Heating oil ($US/gal.)1.9400
Natural gas ($US/mmbtu)2.4500
Unleaded gas ($US/gal.)1.6100
Gold ($US/Troy Oz.)1 513.70
Silver ($US/Troy Oz.)17.91
Platinum ($US/Troy Oz.)932.90
Hogs (cents/lb.)70.38
Live cattle (cents/lb.)108.75

       Опознай България

Местност Градището

Местността Градището се намира в землището на гр.Малко Търново. Обявена е за природна забележителност на 13 май 1974 г. с цел запазване на единственото находище на синя хвойна, виреещо в най-високата част на българска Странджа. Живописните околности са привлекли древните обитатели на тези земи, за което свидетелстват останките от антично селище, открити на територията на местността. На юг е разкрит тракийски могилен некропол, а на югоизток, в местността Кунгьов гроб – тракийска и късноантична крепост, извисяваща се върху висок рид на левия бряг на река Младежка. Според специалистите, откритите в района на селото надписи сочат, че тук е имало светилища на Зевс и Хера и Херакъл.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 27.09.2019
Българска версия: 29991, Английска версия: 2905

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999