Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 30 април 2018 г., брой 4699
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(30.04.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23014
USD   1.62041
CHF   1.63531
EUR/USD   1.2070*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0 %  

Традиционна майска конференция на Българската асоциация за управление на хора
17-19.05.2018 г.
хотел „Рила“, Боровец
Развитието на бизнеса чрез човешкия капитал, иновации и предприемачество в корпоративната среда и управлението на ресурси.
Стъпки и инструменти за въвеждане на GDPR.
Повишаване капацитета на човешкия ресурс
Регистрация за конференцията
Програма на събитието

 

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Агрия АД - Пловдив
Актив БГ Груп АД - София
Балчо инвестмунт груп АД - Лозен - СГ
Електро Строителство България АД - Ямбол
Елматех АД - София
Ескос АД - София
Еъртрейд АД - Казичене
Завод за каучукови уплътнители АД - Горно Ботево
Заводски строежи-ПС-Пловдив АД - Пловдив
Изи Асет Мениджмънт АД - София
Информационно обслужване АД - София
М Пласт АД - Петрич
Марица 2011 АД - Пловдив
Многопрофилна болница за активно лечение -Христо Ботев АД - Враца
Научно изследователски институт Добрев-Халачев АД - София
Невон АД - София
Панайот Волов АД - Шумен
ПКП-Н АД - Русе
Полисан АД - Русе
Ризърв Кепитал АДСИЦ - София
СБКИ АД - Пловдив
Сградостроител АД - Гоце Делчев
Сградостроител-инвест АД - Гоце Делчев
Синтетика АД - София
СОД Варна АД - Варна
Телекомплект АД - София
Уеб пъблишинг хаус АД - София
Чайкафарма - Висококачествените лекарства АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

На конференция Електронното управление - национален приоритет“, проведена на 27 април 2018 г., Жечко Димитров – програмен директор в БСК, представи данни за състоянието на е-управлението у нас. От около 17 000 регистри в българската администрация едва 46 бр. са свързани към Regix (Registry Information eXchange system), а за 10% от тях (т.е. около 1700 регистъра) няма административно основание да съществуват. Според Жечко Димитров, основните предизвикателства пред е-управлението в България са: електронната идентификация - новите лични карти с е-идентификация след 2020 г. ; осигуряване на удобен, популярен и лесно достъпен потребителски интерфейс (UX); цялостно преосмисляне и пълно препроектиране на административните процеси (ре-инженеринг) на всички нива в държавната и общинската администрации ПРЕДИ електронизацията на услугите; реорганизация на съществуващите е-регистри в държавната и общинска администрация, и осигуряване на служебен обмен между тях за предоставяне на ефективни е-услуги на бизнеса и гражданите. Специално внимание бе отделено на блокирането на работата на Търговския регистър и факта, че на много фирми в момента се налага  да отлагат провеждането на общите си събрания, заради забавянето на Агенцията по (в)писванията да публикува поканите за тяхното провеждане в разумни срокове.

Източник: БСК

Лихвите по кредитите за домакинствата отново спадат през март 2018 г., показват данните на БНБ за изминалия месец. При фирмените заеми има покачва на цената. Лихвите по депозитите в левове за домакинствата се задържат на нивото от предходния месец, а тези в евро намаляват. След като през януари лихвите по жилищните кредити се задържаха на нивото от декември 2017 г., а през февруари дори се повишиха, през март отново отчитат спад. Средната ефективна годишна лихва за пазара за заеми в левове е била 3.58%, намалявайки спрямо предходния месец с 0.14 процентни пункта. По ипотеките в евро понижението е с 0.19 пр. п. до 3.86%. Според прогнозите на банкери от тук нататък намаления на лихвите по кредити ще са все по-малко осезаеми, епизодични и в периоди на кампании. Сега банките излизат с пролетните си промоции и е най-вероятно текущите намаления да са резултат на това. Следват летните кампании с промоционални лихвии по потребителски кредити за почивки, ремонти и др.

Източник: КапиталКонцесии

Приходите от концесии и наеми на плажове през 2017 година се увеличават с 22% на годишна база и достигат 17 млн. лева, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Стремежът на правителството е да намали броя на неохраняемите плажове, за да бъде максимално оползотворен туристическия потенциал на страната. Така през миналата година неохраняемите плажове в страната са били 89, спрямо 106 през 2016 година. През 2018 година броят им вече е 86. За плажовете, към които има висок интерес от туристи, но нямат договори за наем или концесия, ще бъдат осигурени спасители от областните управители. Спасители ще има и за плажове със специален статут, като например Карадере. През 2017 година Министерството на туризма са направили 428 проверки как се извършва дейността на наетите плажове. Наложени са санкции в размер на над 300 хил. лева, като основното нарушение е липса на достатъчно спасители и по-малка зона за свободно плажуващи. През 2019 година изтича срокът за концесия на 20 атрактивни плажа и Министерството на туризма вече подготвя процедурата за нови търгове.

Източник: investor.bg

Дружества
Производство на изделия от пластмаси за строителството
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Ролпласт ЕООД - София   66 790  
  2   Вайс Профил ООД - София   24 186  
  3   Валда 90 ООД - София   16 305  
  4   Кристиан Нейко 90 ЕООД - София   15 588  
  5   ЕМЕ АД - Смолян   15 204  
  6   Терра Пласт ООД - Перник   13 440  
  7   Комфорт Партнерс ООД - Варна   9 458  
  8   Деворекс ЕАД - Браниполе   9 181  
  9   Стилпласт 2002 ООД - София   7 967  
  10   Инстал Инженеринг СВ ООД - Пловдив   7 417  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 27.04.2018
  Обща стойност (BGN): 699 374.60  
Брой търгувани компании: 37
Premium 147 399.76
Standard 144 501.11
АДСИЦ 5 567.48
Облигации 401 906.24
Най-голяма промяна в цените
Уеб Финанс Холдинг АД - София -85.85 %
Билборд АД - София 8.55 %
BaSE - Акции: 3 653.30
BaSE - АДСИЦ: 273.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Гръцката петролна компания Hellenic Petroleum, която в България оперира бензиностанциите с марка ЕКО, ще инвестира между 8 и 9 млн. евро през 2018 г. В инвестициите е включена и нова бензиностанция изцяло на самообслужване. Тя ще отвори врати до края на годината в софийския квартал Банишора. Компанията планира да тества пазара за електрически автомобили. Гръцката верига ще предложи до декември поне две бензиностанции, в които ще има възможност за зареждане на електрически автомобили. Едната ще се намира на магистрала Тракия до Пловдив, а другата ще е на бул. „България“ в София. Останалата част от планираните инвестиции ще се ползва за увеличаване на броя на бензиностанциите в страната. От началото на годината досега ЕКО е открила два нови обекта, но планира сериозна експанзия.

Източник: investor.bg

Съоснователите на българската IT компания „Телерик Академия” представиха новия си проект – Campus X, който ще осигури над 1000 нови работни места. Васил Терзив, Бойко Яръмов и Светозар Георгиев определят новата компания като „най-големия частен инкубатор на технологични компании и талант в Югоизточна Европа”. Проектът цели да подпомогне и ускори успеха на стартиращите и вече утвърдени технологични компании. След първоначалното представяне на Campus X вчера вечерта той ще продължи да се разширява поетапно до пролеттта на 2019 г. Campus X ще обхваща четири модерно оборудвани сгради в кв. „Младост” с обща площ 18 хил. кв. м и капацитет от над 1000 работни места. Още преди официалното откриване в Campus X вече живеят редица технологични компании с обща пазарна оценка от около 50 млн. евро и с амбиции да трансформират сфери като здравеопазване, образование, транспорт, логистика и офис пространства. Сред тях са Office RnD – лидер сред платформите за управление на споделени пространства, Healee, която цели да направи революция в достъпа до здравеопазване, Dronamics – първият стратегически партньор на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) за дронове в световен мащаб, Telelink City Services, които разработват умни градски решения и Find Me Cure, която свързва хората, страдащи от различни заболявания, с възможно най-подходящите за тях клинични проучвания.

Източник: economic.bg

Активите на консервната фабрика "Адела” в Ново село бяха обявени за продажба на търг от синдика Борис Борисов. Активите й са разпределени между три дружества и трите обявени в несъстоятелност - "Адела", "Пепер ленд" и "Чили пойнт“. По голямата част от тях са притежание на видинското дружество с ограничена отговорност "Пепер ленд", управлявано от Димитър Гюров. Оценката на предприятието е 7 457 100 лева. Избраната от синдика на обявеното в несъстоятелност дружество процедура е "преговори с потенциален купувач". За продажба са предложени земята, производствените халетата, складовете, поточните линии и почти цялото оборудване на фабриката. Това беше едно от първите предприятия у нас, изградено по Мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти" на Програмата за развитие на селските райони. В него потънаха 3 млн. евро. При обявяването на съвместния проект с австрийското дружество новите производствени мощности трябваше да предоставят възможност да бъдат разкрити над 100 работни места. Фабриката е разположена на площ от около 4000 кв. м в бивш стопански двор.

Източник: Банкеръ

„Билборд“ отчита печалба преди облагане с данъци в размер на 195 хил. лв. към края на март, което представлява ръст от 31,76% на годишна база. Нетните приходи от продажби на дружеството за периода са в размер на 1,8 млн. лв., като нарастват незначително с 0,11% спрямо година по-рано. Към 31 март нетните приходи от продажба на продукция са в размер на 1,79 млн. лв., което представлява повишение на нетните приходи от продажба на продукция на дружеството на индивидуална база от 2,69 %. Печалбата, преди облагане с данъци и амортизации, увеличена с финансовите разходи и намалена с финансовите приходи (EBITDA), на „Билборд“ е на стойност 514 хил. лв. в сравнение с EBITDA към 31.03.2017 г. в размер на 466 хил. лв., което представлява увеличение от 10,30%. В края на януари беше извършена продажба на 500 дяла от капитала на дружество „Инстор Медия“ ЕООД, представляващи 100% от капитала му на цена от 116 лева за дял или общо 58 000 лв.

Източник: investor.bg

Община Варна, собственик на последната наша подводница, иска да се откаже от нея и да я предаде на Министерството на отбраната. Според специалисти това означава да бъде нарязана на скрап. Подводницата „Слава“ е строена през 1959 г. в Съветския съюз. Последното ѝ спускане под вода е преди осем години. Оттогава стои вързана за брега в пункта за базиране на Военноморските сили и тъне в ръжда и разруха. През 2011 г. година Съюзът на подводничарите дарява „Слава“ на община Варна с условието тя да стане музей. Идеята отлежава, а с времето проектът се оскъпява, а ръжда започва да разяжда борда. Така общината е на път да се откаже от дарението, а подводничарите все още се надяват на решение чрез частен инвеститор, публично-частно партньорство или концесия.

Източник: 24 часа

Регулирана информация

На 27.04.2018 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи консолидиран годишен отчет към 31.12.2017 год. на Наш дом - България холдинг АД /5ND/

На 27.04.2018 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи консолидиран финансов отчет за 2017 год. от Випом АД - Видин /VIPOM/

На 27.04.2018 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен отчет за първо тримесечие на 2018 год. на КММ АД - Шумен /4KP/       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Жечко Димитров: Необходим е ефективен реинженеринг на административните процедури ПРЕДИ електронизацията на услугите за гражданите и бизнеса

Агенция по (в)писванията. Заради задръстване на Търговския регистър, породено от причинен от законотворците абсурд, десетки акционерни дружества са заплашени от глоби

Проведе се заседание на УС на БСК


Предстоящи събития

2 май: Учредяване на СКС „Добивна промишленост“

10 май: Обучение за МСП „Иновации чрез дизайн-специализирано обучение за МСП“

15 май: Специализирано обучение за ИНТРАСТАТ оператори. Коментари и практика по прилагането на система ИНТРАСТАТ

17 май: Общо събрание на БАМИ

17-18 май: Съвет на президентите на BusinessEurope

18 май: Общо събрание на Съюза на производителите на комбинирани фуражи в България

18 май: Европейски минен бизнес форум 2018 г.

22 май: Семинар "Системи за управление безопасността на движението по пътищата - Изисквания с указания за прилагане /ISO 39001:2014/"

7 юни: E² Tech4Cities Brokerage event & Pitching session 2018

13 юни: Конференция „Готови ли сте за GDPR?“

14 юни: Международна среща за Черноморския регион

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара предлагат следните курсове:

Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNА 1 - 10 март 2018, съботно-неделен
CCNA 4 - 14 април 2018, съботно-неделен
CCNP Switch - 3 февруари, съботно-неделен

Нов курс  Internet of Things Fundamentals

Обучение за MS Office:
Предстоят

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Гърция окончателно ще излезе от спасителната програма на 20 август тази година. Няма да има удължаване. Това е договорено в петък на неформалната среща на Еврогрупата в София. "Това ще бъде краят на финансовото подпомагане на Гърция и ще е последната страница от кризата в еврозоната", обяви след заседанието комисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси. Окончателното решение за излизане на Атина от спасителната програма се очаква да бъде взето на 21 юни. Преди това в Атина трябва да бъде направен последният – четвърти, преглед на финансите на страната от страна на международните инспектори. Той трябва да започне на 14 май. Московиси коментира още, че Гърция като цяло е на път да изпълни ангажиментите си за реформи, "но все още е необходимо да бъдат положени още малко усилия". На 20 август Гърция се очаква да излезе от третата си и последна спасителна програма след осем години, през които разчиташе на спасителни заеми от кредиторите.

Източник: Associated Press

Америка

Американската икономика нарасна умерено през първото тримесечие на годината, след като стабилните бизнес инвестиции са спомогнали за компенсирането на слабото потребителско търсене. Брутният вътрешен продукт е нараснал с годишен темп от 2.3% за периода от януари до март, заяви търговското министерство в петък. Икономистите очакваха четене от 1.8%. По-слабите потребителски разходи стоят зад умереното забавяне на растежа спрямо четвъртото тримесечие на миналата година, когато производството се увеличи с темп от 2.9% след ръст от 3.2% през предишните три месеца. Спрямо първото тримесечие на 2017 г. производството нарасна с 2.9%. Разходите на домакинствата бележат повишение от 1,1% през първите три месеца, забавяйки се спрямо последното тримесечие на 2017 г., когато се увеличиха с 4%. Така, те бележат най-слабия си ръст от средата на 2013 г. Икономистите очакват известно забавяне на потребителските разходи след слабия празничен сезон миналата година и ускоряващата се инфлация.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Авиационният пазар на Индия е най-бързорастящият в света. За да се справи с това предизвикателство, страната планира общия брой на летищата да достигне между 150 и 200 до 2035 г. от настоящите около 100. "В крайна сметка Индия трябва да разполага с 150 до 200 летища в следващите 15 до 20 години. През следващите 12 месеца ще имаме над 131 действащи летища", каза Джаянт Синхаa, министър на гражданската авиация на Индия. Изграждането на новите аеропорти може да струва над 60 млрд. долара, като се очаква частният сектор да поеме по-голямата част от разходите. За да привлече техните инвестиции, властите подготвят политики, гарантиращи, че частните инвеститори могат да си върнат парите и да имат солидна печалба. Индия строи летища дори в райони, където никога не е имало такива, за да съкрати времето за придвижване на постоянно увеличаващите се пътници. Вътрешните и международните пътници се повишават до над 139 млн. през 2017 г., което е със 17% повече от 2016 г.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
27.04.2018
Dow Jones Industrial
24 311.19 (-11.15)
Nasdaq Composite
7 119.80 (1.12)
Стокови борси
27.04.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)67.83
Heating oil ($US/gal.)2.1200
Natural gas ($US/mmbtu)2.7700
Unleaded gas ($US/gal.)2.1100
Gold ($US/Troy Oz.)1 319.90
Silver ($US/Troy Oz.)16.46
Platinum ($US/Troy Oz.)907.30
Hogs (cents/lb.)72.62
Live cattle (cents/lb.)107.00

       Опознай България

Регионален исторически музей - Велико Търново

Регионалният исторически музей във Велико Търново е създаден през 1871 г. и е най-старият и най-голям исторически музей извън София. Във фондовете на музея се съхраняват над 200 000 експоната от праисторията до най-новата история. Някои от тях са уникати с национално и европейско значение - Хотнишкото златно съкровище (най-старото злато в света), златни накити от тракийски надгробни могили, златни и сребърни монети на различни владетели, мраморни статуи, златни и сребърни монети на различни владетели, мраморни статуи, златни и сребърни средновековни пръстени-печати, стенописи от средновековни църкви, шедьоври на християнското изкуство от XII до XIX в., Неделникът на Софроний Врачански, колекции от ордени, медали, печати, знаци, монети, етнографски колекции от накити, тъкани, керамика, обредни предмети и др. Голяма част от тях са представени в експозициите, резерватите, къщите-музеи и сбирките Архитектурно-музеен резерват Царевец (на снимката); Археологически музей; Музей Възраждане и Учредително събрание; Музей Нова история; Сарафкината къща; Къщата-музей на П.Р.Славейков; Църквата Св.Димитър Солунски; Св.ап. Петър и Павел; Архитектурно-музеен резерват Арбанаси и др.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 30.04.2018
Българска версия: 30059, Английска версия: 3002

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999