Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 12 юли 2016 г., брой 4257
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(12.07.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.29835
USD/BGN   1.77014
CHF/BGN   1.79979
EUR/USD   1.1049*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  


Възможност за безвъзмездно финансиране
(до 200 хил.EUR) за подобряване моделите и организацията на производствените процеси в предприятията
Срок за кандидатстване:
15 август 2016 г.
За подготовка на проектни предложения и допълнителна информация:
e-mail: sfb@bia-bg.com
тел. 0888/ 914 452
sfb.bia-bg.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Автобус-Транс-Инвест АД - Разград
Авторемонтни заводи АД - Първомай
Агроремпроект 98 АД - Русе
Бургас авто АД - Бургас
Електрон консорциум АД - София
З М ГРУП 3 АД - Плевен
Инвестмънт СП клуб АД - Несебър
Нови възможности АД - София
Офсетграфик АД - София
Пътища Пловдив АД - Пловдив
Свинекомплекс Брестак АД - Брестак
Свинекомплекс Зимен АД - Зимен
Свинекомплекс Крумово градище АД - Крумово градище
Септона България АД - Русе
СК-13 Холд Инг АД - София
Уют Маклер АД - София
Хибриден център по свиневъдство АД - Шумен
Хосвитал АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

752 предприятия са гръбнакът на българската икономика. Това са фирмите, в които работят по над 250 души. Именно тези големи компании дават работа на над 25% от заетите в страната, съобщи Националния статистически институт. Те са и основният двигател на банковото кредитиране. Заемите в размер над 500 хил. лв. са само 3500 на брой. Но общата сума на тези отпуснати от банките големи заеми е 8,2 млрд. лв., или над 17% от всички кредити в страната. Като именно при тези най-големи заеми има най-съществен ръст на кредитирането. Най-големите предприятия формират и голяма част от Брутния вътрешен продукт на страната, както и внасят огромна част от данъците в хазната. 383 905 е общият брой на нефинансовите предприятия. От тях над 92%, или 355 хил. фирми имат до 9 души персонал. Като в много от тях няма нито един зает работник, а са семейни фирми, в които всички от домакинството помагат. В тези най-малки фирми работят над 30% от всичките заети в страната, които са малко над 2 млн. души. Близо 38% от най-малките фирми, или над 133 хил., работят в сектора на търговията и ремонта на автомобили.

Източник: Стандарт

Въвеждането на минимални години за пенсиониране от началото на 2016 година доведе до бум на нови пенсионери от сектор "Сигурност". Пенсиониралите се военни и полицаи са с 220% повече спрямо първите шест месеца на 2015 г., показват данните на НОИ. Към юни са се пенсионирали 5684 служители от силовите ведомства. От тази година за служителите от силовите ведомства за първи път бе въведена минимална възраст за пенсия - 52 г. и 10 месеца. Изискването за стажа от 27 г., от които 18 г. специализиран, остана. В същото време обаче действа и тригодишен преходен период - до края на 2018 г., за служителите, които към миналата година са изпълнили условието за стажа. Така в следващите три години военни и полицаи, които до декември м.г. са имали 27 г. стаж, от които 2/3 в системата, могат да излязат в пенсия независимо от възрастта си. Освен завишените условия за пенсия на желанието да излязат от системата най-вероятно влияят и обсъжданите в парламента промени в Закона за МВР за намаляване на 20-те заплати при пенсиониране.

Източник: СегаДружества
Производство на продукти от други неметални минерални суровини
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Тракия глас България ЕАД - Търговище   362 596  
  2   Каолин АД - Сеново   141 562  
  3   Девня цимент АД - Девня   103 827  
  4   Холсим България АД - Бели извор   79 642  
  5   Златна Панега цимент АД - Златна Панега   70 685  
  6   Рока България АД - Каспичан   49 507  
  7   Ново стъкло ЕАД - Нови пазар   38 416  
  8   Каст Футура БГ ЕООД - Пловдив   33 166  
  9   Огняново К АД - София   29 023  
  10   Керос България ЕАД - Русе   26 166  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 11.07.2016
  Обща стойност (BGN): 776 394.70  
Брой търгувани компании: 32
Premium 170 528.76
Standard 47 561.99
АДСИЦ 557 303.95
Облигации 1 000.00
Най-голяма промяна в цените
Спарки-Елтос АД - Ловеч -11.39 %
Застрахователно дружество Евроинс АД - София 8.52 %
BaSE - Акции: 9 789.49

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

"Минстрой холдинг" стана собственик на оловно-цинковите мини "Злетово" и "Тораница" в Македония. Българската компания получи концесия за добив от двете находища, а преди броени дни е придобила и активите на предприятията за сумата от 3.5 млн. евро. Мините не работят от половин година, след като предишният им собственик – Indo Minerals and Metals, фалира. До два-три месеца се очаква дейността да бъде подновена и миньорите да се върнат на работа Сделката за активите включва инсталациите за обогатяване на рудите, оборудване и офис сгради. Постигнатата цена е под първоначално обявената оценка от 7 млн. евро. В България холдингът и свързани с него компании държат концесиите за повечето оловно-цинкови находища. Три от тях - "Мързян", "Шумачевски дол – Андроу" и "Гюдюрска", се оперират от дъщерното "Горубсо – Златоград". Правата за добив от други три пък са свързани с покупката на "Горубсо – Мадан" преди няколко години. Това стана чрез дружеството "Върба - Батанци", в което с равно участие са "Минстрой" и "КЦМ 2000".

Източник: Капитал

ИТ бизнесът иска да обучава по 6000 ученици на година. Българската асоциация на софтуерните компании възнамерява да финансира собствена програма за дуално обучение, като в рамките на 2-3 г. младежите ще могат да станат специалисти по програмиране. Ще бъдат разработени три пилотни проекта - в математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе, в математическата гимназия в Пловдив и в едно училище в София. За целта ще бъдат отделени 500 000 лв. От асоциацията настояха МОН да подкрепи финансово разширяването на проекта до създаването на 20 центъра в страната, за да бъдат обхванати и учениците извън професионалното образование.

Източник: Сега

Търговски обект на веригата “Карфур” в Стара Загора е обявен за продажба за 22,6 милиона лева. Предложението включва сградата на магазина, както и площта под нея, в която влиза и подземен паркинг. Купувачите ще могат да подадат своите оферти до 8 август. Търговският обект е ипотекиран към “Алфа Банк”. Тъй като имотът се продава чрез частен съдебен изпълнител, всички тежести за бъдещия собственик отпадат. Преди две седмици собственикът на веригата в България, гръцката Маrіnороulоs, обяви фалит. В края на юни от компанията поискаха защита от близо 1000 кредитори за задължения, възлизащи на близо 3 милиарда евро. По-рано тази година пък стана ясно, че най-големият магазин на “Карфур” в страната – този в Тhе Маll в София, също се продава от частен съдебен изпълнител.

Източник: Money.bg

Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта за първично публично предлагане (IPO) на „Алтерко” АД (Allterco), който беше върнат от регулатора на 1 юни заради непълноти и несъответствия. Технологичната компания имаше срок от един месец да извърши корекциите.  Компанията е създател на иновативната система за контрол на дома She и на интелигентния детски часовник MyKi. Алтерко” е доставчик на мобилни услуги, опериращ на пазарите в Европа, Азия и Америка. За компанията работят над 90 служители в офисите й в България, Румъния, Македония, Сърбия, Косово, Унгария, Германия, Сингапур, Малайзия и САЩ. IPO-то на „Алтерко” би било второто от сектора на информационните и телекомуникационни технологии за последната година, след като през есента на 2015 г. на БФБ излезе софтуерният разработчик Сирма Груп Холдинг АД. През ноември Сирма Груп Холдинг набра близо 11,5 млн. лв. от борсата, с което едно от малкото първични публични предлагания на Българска фондова борса от 2013 г. насам бе успешно.

Източник: Investor.bg

Държавните и общински институции издават разрешителни за строеж на поредния ВЕЦ в Пиринско. В момента действащите ВЕЦ-ове в страната са 247, от тях 80 са в Югозападна България, но само Басейнова дирекция Западнобеломорски район е издала разрешения за водовземане с цел добив на електрическа енергия от работещи и бъдещи ВЕЦ-ове в 516 точки по реките. Собственик на най-новия ВЕЦ е Георги Фарфаров чрез една от фирмите му - „Миле Инженеринг” ЕООД.  МВЕЦ „Баба Цвета” ще бъде построен на р. Еловица и р. Стружка, които се вливат в района на някогашната курортна местност Баба Цвета и продължават под името Градевска река. Мястото, намиращо се на 6 км над с. Градево, е отлично избрано, защото средният отток на двете реки е значително по-голям от 100 л/сек., поради което бъдещото съоръжение за производство на електричество се очертава доста печелившо. От двете водохващания инвеститорът предвижда да улавя общо водно количество от 1000 л/сек., с които да произвежда 2.4 млн. квтч ел. енергия.

Източник: Струма       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Провеждане на ежегодна среща на ръководството на МИ със служители в СТИВ


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. юни
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
17 септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Еврокомисарят по търговията на Сесилия Малмстрьом заяви, че Китай трябва да даде на европейските компании същия достъп до пазара, с какъвто китайските дружества се ползват в Европа преди старта на дискусиите по споразумението за свободна търговия. Достъпът до пазара и други въпроси трябва да бъдат в инвестиционния договор, който в момента е в процес на преговори, за да се установят "по-равноправни условия", твърди още тя. По думите й Китай не отбелязва напредък в развитието на законите, засягащи националните и неправителствените организации за сигурност и киберсигурност като предсказуемостта и прозрачността на правните и регулаторни системи в страната остава притеснителна. Малмстрьом подчерта, че за да се постигне търговско споразумение между Китай и ЕС, страната трябва да премине към следващата фаза в развитието си, а върховенството на закона изисква да бъде част от това. Според еврокомисаря по търговията в Пекин е необходимо да обърнат сериозно внимание на законите, които ограничават икономическия напредък и свободата на словото. Тя потвърди и, че дългосрочната цел на съюза е договор за свободна търговия с Китай, но обясни, че на този етап трябва да бъде постигнато „инвестиционно споразумение“.

Източник: Associated Press

Америка

Камарата на представителите в САЩ одобри поправки във финансовото законодателство, които ще блокират продажбата на военни самолети за Иран. Те са внесени от републиканеца от щата Илинойс Питър Роскам и ще забранят продажбите на самолети на Техеран, тъй като има съмнения, че могат да бъдат използвани за военни цели. Подобна мярка е сериозен удар за "Боинг", който вече има предварително споразумение с Иран за продажбата на пътнически самолети за 25 млрд. долара, което е важна стъпка в подобряването на отношенията между Вашингтон и Техеран. Едната от одобрените поправки забранява на американската Агенция за контрол на чуждестранните активи да харчи пари за издаването на лицензи, необходими за продажбата на самолети на Иран. Другата възпрепятства отпускането на заеми от американски финансови институции за закупуването на самолети, които могат да се използват за военни цели. Двете поправки трябва да бъдат одобрени от Сената, за да влязат в сила.

Източник: Guardian

Азия

Глобалните конгломерати от Индия са най-прозрачно управляваните в сравнение с другите мултинационални компании от развиващи се страни. Това става ясно от доклада на международната организация Transparency International за прозрачността на мултинационалните конгломерати от развиващите се икономики и корупционните практики. Като цяло компаниите се характеризират с ниска прозрачност, а организацията препоръчва правителствата на страните да приемат максимално бързо програми за противодействие на корупцията. Всички изследвани индийски компании покриват средно 75% от критериите за организационна прозрачност. Единствено Bharti Airtel покрива всички критерии, като компанията оглавява и класацията. В топ 10 на най-прозрачните международни конгломерати попадат още Tata Communications, Mahindra&Mahindra, Tata Consultancy Services, Tata Global Beverages, Tata Motors, Tata Steel и други. На другия полюс – сред най-непрозрачните, са китайските глобални конгломерати. Единствено китайската ZTE намира място в топ 25 на най-прозрачните компании. В дъното на класацията са компании от ранга на China State Construction Engeneering Corporation, Geely InternationalSinosteel, COSCO и други.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
11.07.2016
Dow Jones Industrial
18 226.93 (80.19)
Nasdaq Composite
4 988.64 (31.88)
Стокови борси
11.07.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)44.77
Heating oil ($US/gal.)1.4200
Natural gas ($US/mmbtu)2.7200
Unleaded gas ($US/gal.)1.3800
Gold ($US/Troy Oz.)1 356.10
Silver ($US/Troy Oz.)20.44
Platinum ($US/Troy Oz.)1 099.10
Hogs (cents/lb.)0.79
Live cattle (cents/lb.)1.09

       Опознай България

Събор на Доростолските мъченици

Българската православна църква вписа в църковния си календар нов празник - Събор на Доростолските мъченици. Той ще се чества в третата неделя след Петдесетница, след празника Неделя на всички български светии. Идеята е на Доростолската митрополия и е утвърдена с решение на Светия Синод. Силистра (Доростол) е дала 21 християнски мъченици. Един от тях е Свети Дасий Доростолски. Неговите мощи са донесени от Папа Йоан Павел Втори по време на посещението си в България и сега се пазят в силистренския катедрален храм "Св. Св. Апостоли Петър и Павел". В храма има мощи и на други Доростолски мъченици. На 10 юли 2016 г. в катедралния храм "Св.Св. първоапостоли Петър и Павел" беше отслужена Първа съборна служба в чест на 21 Доростолски мъченици. Тя беше водена от Българския Патриарх Неофит в съслужие с Доростолският митрополит Амвросий, членове на Светия синод и представители на православни църкви от Русия, Украйна, Молдова , Румъния и Гърция. (Снимка: БНТ)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 12.07.2016
Българска версия: 28165, Английска версия: 3027

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999