Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 04 април 2016 г., брой 4190
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(04.04.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.44815
USD/BGN   1.71084
CHF/BGN   1.78680
EUR/USD   1.1432*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  ВТ роял истейт АД - Велико Търново
Инвекс Трейдинг АД - Пловдив
Кепитъл Маркетс АД - София
Многопрофилна болница за активно лечение - Благоевград АД - Благоевград
Многопрофилна болница за активно лечение Русе АД - Русе
Независимост 40 АД - Габрово
Прайм Пропърти БГ АДСИЦ - София
Спортно-развлекателен комплекс Банско АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Разходите за труд в Европейския съюз (ЕС) през 2015 г. варират в широки граници – от средно 4,10 евро до 41,30 евро на час, показва статистиката на европейската статистическа служба Евростат. Най-ниски са разходите за труд в България – 4,10 евро. В Румъния средните разходи за труд, в които се включват средствата за заплати и други разходи, като например социалните осигуровки на работещите, са 5 евро на час. В Литва и Латвия достигат около 7 евро, а в Унгария – 7,5 евро на час. В Дания средните разходи за труд са в размер на 41,30 евро на час, следвана от Белгия (39,10 евро), Швеция (37,40 евро) и Люксембург (36,20 евро). През 2015 г. разходите за труд в ЕС се увеличават със средно 2%. По този показател България е в челната четворка на страните с най-бързо увеличаващи се разходи – в рамките на 6,8 на сто. Лидер е Великобритания, където те се повишават с 15,2% до средно 25,70 евро на час.

Източник: Investor.bg

Въпреки общата задлъжнялост много български общини изтеглиха нови кредити за десетки милиони левове в първите месеци от 2016 г. Местният парламент в Сливен гласува облигационен заем от 25 млн. лв. с годишна лихва около 2.8% и срок на възстановяване до 15 години. Общината е сред челниците по просрочени задължения и според кмета Стефан Радев с новата сума ще се погасяват старите дългове. Същото се случи и в Несебър - гласувана бе дългова рамка до 10 млн. лв., която ще се ползва за реализация на инвестиционни проекти от капиталовата програма и рефинансиране на извършени вече разходи по оперативни програми на ЕС. В началото на годината заем от 2.4 млн. лв. взе и Сопот, средствата са за покриване на стари задължения. Община Силистра, чиито дългове са около 15 млн. лв., пое 4.1 млн. лв. заем за мостово финансиране на европейски проекти. За кредит от 1.8 млн. лв. с цел енергийно ефективно осветление се готви община Самоков, както и Дупница - 500 000 лв. за предоставянето на публични услуги.

Източник: СегаКонцесии

Близо 230 000 лева ще струва цялата процедура по прехвърлянето на концесиите на плажовете от регионалното министерство към туризма, показва проект на постановление, с който се правят промени в устройствените правилници на двете ведомства. 174 150 лева от сумата ще отидат за разходи за персонал, а малко над 55 000 лева за издръжка. 15 служители от МРРБ се прехвърлят в министерството на туризма. Там се създава нова дирекция "Управление на морските плажове". Ще има и ново звено "Сигурност", което ще бъде подплатено с още трима души. С две повече ще се увеличат и щатните бройки във финансовата дирекция. В министерството на туризма ще има общо 122 служители. То занапред ще следи не само за отдаването на консециите, но и ще извършва контрол за преместваемите обекти и охраната на плажовете. В МРРБ остават общо 636 души, като част от дирекциите са оптимизирани, а други обединени.

Източник: Новинар

Дружества
Търговия на едро с тютюневи изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Дюти Фрии ЕООД - София   11 444  
  2   Деливъри ООД - Пловдив   3 822  
  3   Табак Трейдинг Партнър ООД - София   3 522  
  4   Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД - София   2 223  
  5   Филип Морис България ЕООД - София   2 025  
  6   Макслогистик ЕООД - Пловдив   1 021  
  7   Тобако Импорт ООД - София   783  
  8   Импириъл Табако България ЕООД - София   686  
  9   Бритиш Американ Табако Трейдинг ЕООД - София   406  
  10   Импириъл табако дистрибуция ЕООД - София   390  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 01.04.2016
  Обща стойност (BGN): 90 720.10  
Брой търгувани компании: 29
Premium 18 020.79
Standard 42 624.60
АДСИЦ 30 074.72
Най-голяма промяна в цените
Топливо АД - София -6.47 %
Спиди АД - София 4.98 %
BaSE - Акции: 2 352 073.97
BaSE - АДСИЦ: 12.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Най-голямата фабрика на Балканите за рециклиране на текстил се строи в Пловдив. Предвижда се тя да заработи в края на 2016 година. Инвестицията в контейнерите и в новото предприятие е на немския предприемач Райнер Зигмунд. Идеята му е да пренесе у нас западния модел за пълно оползотворяване на изхвърляния текстил. В България той притежава търговска верига за дрехи втора употреба с над 20 магазина. В с. Катуница е сортировъчният център, открит преди 15 г. В него се преработват дрехи втора употреба от Европа. Капацитетът е 200 т месечно. Пет пъти по-голям - 1000 т, ще е на втората фабрика до Пловдив, в която ще пристига употребяван текстил както от страната, така и от Европа. Заводът ще е върху терен от 6000 кв. м. В сградата и машините ще бъдат вложени около 4 млн. лв. В него ще работят около 150 души на 3 смени. Част от събираните дрехи от контейнерите в България ще се изнасят за държави от Близкия изток и Африка, където ще се продават като втора употреба, а други ще се използват за производство на почистващи кърпи за индустрията.

Източник: 168 часа

Част от административната сграда, в която се намират студиата и гримьорните на ТВ7, отново е обявена за продажба от частен съдебен изпълнител. Имотът се намира на бул. "Цар Борис III" в София и се предлага по искане на Уникредит Булбанк заради необслужван дълг. Това е вторият опит да се намери купувач за имота, който е собственост на свързаната с Корпоративна търговска банка (КТБ) "Партнер лизинг". Цената сега е намалена до 2.5 млн. лв. с ДДС от 4.4 млн. лв. при предишния търг миналото лято. За продажба се предлагат идеални части от имот плюс построената там административна сграда със студиа, гримьорни, офиси и подземни гаражи.

Източник: Капитал

Комисията за защита на конкуренцията блокира Емилиян Гебрев в опита му да купи оръжейния завод в Русе „Дунарит“. Решението на антимонополната комисия идва след като ДАНС започна проверка на договори, сключени от кандидат-купувача с държавната „Кинтекс“. В определението на КЗК е записано, че сделката по продажбата на фабриката засега трябва да бъде спряна временно като причина за това се посочват течащи спорове между акционери, участващи във веригата на собствеността на завода, заради навлизането на нов съдружник. В момента вече е заведено и търговско дело и докато то не приключи, от КЗК отказват да разглеждат искането на „Емко“ да придобие „Дунарит“ Фирмата „Емко“ е собственост на Емилиян Гебрев.

Източник: Монитор

Управляващото дружество на Обединена българска банка създаде три нови взаимни фонда - "Глобал детски фонд", "Глобал дивидент" и "Глобал растеж". Първият се предлага от края на март, а другите два ще бъдат активни до края на месец април 2016 г. С тях управляващите фондове на "ОББ асет мениджмънт" стават общо девет. "Глобал детски фонд" ще инвестира в акции на компании, занимаващи се с продукти и услуги, свързани с отглеждането на деца. "Глобал дивидент" ще насочва средствата си към акции на компании с дивидентна политика, а "Глобал растеж" - към компании, които реинвестират печалбите си в развойна дейност. Минималният размер на инвестицията и в трите фонда ще бъде 100 лв. Годишната такса за управление ще бъде 2.5% от средната нетна стойност на активите.

Източник: Капитал

Две от осемте производствени линии на цигарената фабрика в София са демонтирани и преместени в "Благоевград БТ", съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Експерти от АПСК са извършили извънредна проверка на място в дъщерното дружество "София - БТ" във връзка със спазването на следприватизационните задължения по договора за продажбата на 79,83% от капитала на "Булгартабак холдинг" АД. Връчени са 310 предложения за прекратяване на трудовите договори срещу обезщетение по чл. 331 от Кодекса на труда. От "Булгартабак" съобщиха, че компенсациите ще са средно по 15 000 лева, като за някои служители размерът им ще стигне 35 000 лв.

Източник: Стандарт       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Трима българи са на полуфинал в международен конкурс за иновации в САЩ

БСК стартира набирането на номинации за конкурса „ИН-5“


Предстоящи събития

Семинар “Как се прави бизнес с Филипини, Виетнам и Индонезия?”

Иновационен форум - 6 април 2016 г., Интер Експо Център, София

IndustryMatchMaking 2016 - двустранни бизнес срещи за търговско коопериране и технологичен трансфер между български и чуждестранни фирми

B2FAIR - Двустранни бизнес срещи за създаване на партньорства в рамките на HANNOVER MESSE 2016

Двустранни срещи за създаване на партньорства по проекти и технологичен трансфер по време на HANNOVER MESSE 2016


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. април
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. април 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
03 април 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 03 април 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 05 април 2016 г., вечерен
CCNP Route - м. април 2016 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Активността в британския производствен сектор през март се повишава и отскача от близо тригодишното дъно, което достигна през февруари. Това означава, че производството ще допринесе, макар и слабо, за икономическия ръст през първото тримесечие на 2016 г. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на частната изследователска компания Markit и института CIPS се повишава от 50,8 пункта през февруари до 51 пункта през март и въпреки ръста изпраща едно от най-слабите си тримесечия за последните три години. Най-големият източник на нов бизнес е вътрешният пазар, а пък поръчките за износ се свиват трети пореден месец най-вече заради слабата глобална икономика, посочва Markit. Икономистите в проучването на Ройтерс очакваха индексът да нарасне малко повече: до 51,2 пункта. Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия в сектора, а резултат под 50 пункта – за свиване.

Източник: Ройтерс

Америка

С 20% са паднали запасите от петрол в Мексико към началото на тази година. Това сочат данните, изнесени на заседание на Националната комисия по въглеводородите. Към 1 януари запасите на страната са изчислени на 10,24 милиарда барела, докато година по-рано те са 13,17 милиарда барела. Намаляването на петрола е от 9,71 млрд. барела до 7,64 милиарда, а газът регистрира спад от 15,2 млрд. до 12,6 млрд. кубически фута. В четвъртък агенцията за икономически прогнози и оценки Moody's понижи рейтинга, който дава на мексиканската държавна компания Pemex от BAA1 до BAA3, като прогнозата е отрицателна. Петролната компания на Мексико бе принудена да започне сериозни съкращения заради продължителната криза за нефтодобива, предизвикана от ниските цени на суровия петрол на международните пазари. Само през четвъртото тримесечие на 2015 година загубите на Pemex са 168 милиарда песо, равняващи се на 9,2 милиарда долара.

Източник: Ройтерс

Азия

Саудитска Арабия се подготвя за залеза на петролната ера, създавайки най-големия държавен инвестиционен фонд в света за най-ценните активи на кралството. По време на 5-часов разговор наследникът на трона принц Мохаммед бин Салман представи визията си за Публичния инвестиционен фонд (Public Investment Fund, или PIF), който в крайна сметка ще контролира над 2 трлн. долара и ще помогне на кралството да се отдалечи от петрола. Като част от тази стратегия принцът каза, че саудитците ще продадат дялове в компанията майка Aramco и ще трансформират петролния гигант в индустриален конгломерат. Първичното публично предлагане (IPO) може да се случи още през следващата година, като компанията в момента планира да продаде по-малко от 5%. Почти 8 десетилетия, след като е открит първият саудитски петрол, 30-годишният син на крал Салман иска да трансформира най-големия износител на суров петрол в света в икономика, подходяща за следващата епоха.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
01.04.2016
Dow Jones Industrial
17 792.75 (107.66)
Nasdaq Composite
4 914.54 (44.70)
Стокови борси
01.04.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)36.35
Heating oil ($US/gal.)1.1300
Natural gas ($US/mmbtu)1.9900
Unleaded gas ($US/gal.)1.4000
Gold ($US/Troy Oz.)1 219.30
Silver ($US/Troy Oz.)15.05
Platinum ($US/Troy Oz.)954.20
Hogs (cents/lb.)0.79
Live cattle (cents/lb.)1.24

       Опознай България

Кремиковски манастир Св. Георги Победоносец

Кремиковският манастир Свети Георги Победоносец е разположен на южните склонове на Стара планина, в близост до София. Предполага се, че е построен по времето на Иван Александър, през Второто българско царство. През 1382 г. в следствие на османското нашествие манастирът е напълно разрушен. 111 години по-късно софийският първенец Радивой го възобновява със собствени средства, в памет на двете си починали деца Теодор и Драгана. От това време датира старата църква в двора на манастира. Тя представлява еднокорабна църква с притвор и полукръгла олтарна апсида. През 1926 г. е построена втората черква на манастира. В Кремиковския манастир, повече от 300 години са се пазили мощите на Св. Георги Софийски в специално изработено сребърно ковчеже. Дървеният иконостас в старата черква е изработен през 17-18 век и е оценен като уникален паметник на културата. Интерес буди Кремиковското евангелие, изписано по поръчка на софийския митрополит Калевит през 1497 г. На лицевата му страна е изобразена сцената Разпятието с фигурите на Христос, Богородица, Мария Магдалена, Йоан Богослов. Ценният ръкопис се съхранява в Националния църковен историко-археологически музей в София.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 04.04.2016
Българска версия: 28023, Английска версия: 3035

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999