Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 19 юли 2012 г., брой 3255
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(19.07.2012)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.49468
USD/BGN   1.59868
CHF/BGN   1.62850
EUR/USD   1.2234*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0.16%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


WEB-портал
на българските одитори

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Гама проект АД - Габрово
Родопаимпекс АД - София
Еко Мраз АД - Лозница
Гама Проект 99 АД - Габрово
Джъмп Фрут АД - Лозница
Трансимпекс АД - София
Интернет България АД - София
Хладилник Костенец АД - Костенец
Кариери и вародобив АД - Земен
Севт АД - Казанлък
Нова Деница АД - София
СИИ Имоти АДСИЦ - София
Маунтин Парадайс АД - София
Кичера 2007 АД - Макреш
Еврогруп Инженеринг АД - София
Винал АД - София
Велграф Асет Мениджмънт АД - София
Филипови 2000 АД - Стара Загора
Ломоносов АД - Плевен
Трявна 2000 АД - Трявна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Европейската комисия публикува доклада за напредъка по Механизма за сътрудничество и проверка, който обхваща петгодишния период от присъединяването на България към ЕС през 2007 г. до сега. Документът представя оценката на ЕК за напредъка, постигнат от нашата страна през този период в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и борбата с организираната престъпност. „България е постигнала относителен напредък и може да постигне целите, поставени в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, но трябва да покаже по-голяма ангажираност с реформите и да положи по-ефективни обединени усилия. Все още трябва да бъдат демонстрирани убедителни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност, за да се разсее безпокойството на българските граждани и на европейските партньори на България“, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. 

Източник: Класа

За 2011 година са реализирани износ и трансфер на оръжия от страната на обща стойност 231 397 462 евро, по-малко с около 30 млн. евро, съобщи правителствената информационна служба. Най-голям износ като обем и по стойност е бил предназначен за Ирак, Индия, Алжир, Афганистан и Египет. През 2010 година пазарите ни са били същите, но реализираният износ е за 259 млн. евро. Издадените разрешения за внос и трансфер за територията на страната на оръжия са 265, на обща стойност 176 551 000 евро, като най-много са за САЩ, Германия, Сърбия, Чехия и Украйна. Общата стойност на реализирания внос и трансфер за страната ни е 116 876 552 евро, като най-голяма част от осъществения внос и трансфер е от Франция, Италия, Германия, Сърбия и Полша.

Източник: Класа

Приватизация

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обяви, че прекратява процедурата по продажба на "БДЖ-Товарни превози" поради слаб инвеститорски интерес. В конкурса беше останала само кипърската фирма "Дует Реълуей България". "С един останал кандидат, за който дори все още не знам дали ще покрие изискванията за участие в конкурса, считаме, че интересът е слаб", каза изпълнителният директор на АПСК Емил Караниколов. Ще бъде стартирана нова приватизационна процедура. Ще бъде избран дург консултант, който да подготви повторна оценка, правен анализ и информационен меморандум. Интересното е, че консултантът ще развива и маркетингова стратегия. 

Източник: Стандарт

Концесии

Правителството се приближи с една крачка към разрешаване на екологичните проблеми в залива Вромос край Бургас, в който от години се отчита повишена радиация заради изхвърлените в морето отпадъци от отдавна неработещите "Бургаски медни мини". Министерският съвет предостави разрешение за проучване на минните отпадъци в площ Бухтата в българския черноморски шелф. Тя е с размер 2.67 кв. км и попада в залива, който се намира на 13 км от Бургас край Черноморец. Разрешението беше дадено на "Минерал инженеринг Бургас" за срок от 18 месеца. Компанията се ангажира да вложи 40 490 лв. в геологопроучвателни работи и още 5100 лв. в мерки за опазване на околната среда, съобщиха от Министерския съвет. 

Източник: Капитал

Пристанищен терминал „Русе-Запад” ще бъде даден на концесия за 35 години, реши правителството и откри процедура за предоставянето й. Част от концесията е и допълнителната дейност, която е свързана с извършване на частично разширение, реконструкция, рехабилитация или ремонт.  Чрез концесията от кабинета очакват да бъде привлечен финансово стабилен частен инвеститор, който да вложи средства за развитие на пристанищната инфраструктура на обекта. По този начин ще се постигне и модернизация на техническите съоръжения и оборудване в съответствие с изискванията на европейските стандарти, очакват министрите. Пристанище Русе-Запад е разположено на площ от 118 хил. кв. м и има 10 корабни места. На него се обработват насипни и генерални товари.  За предоставяне на концесия се подготвят и летищата в Пловдив, Русе и Горна Оряховица, както и пристанищата в Бургас, Видин и Лом.

Източник: Монитор

Регулирана информация

На 18.07.2012 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи уведомление за вписване в Търговския регистър на преизбраните членове на Съвета на директорите на Випом АД-Видин /4VI/

Дружества
Детективска и охранителна дейност
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2010 г.
(хил. лв.)
  1   Агенция Луком-А - България АД - Бургас   13 086  
  2   Моба ЕООД - София   7 335  
  3   Телепол ЕООД - Шумен   6 740  
  4   Егида-София ЕАД - София   5 657  
  5   Саламандър ДАС ООД - София   3 653  
  6   Джи Пи Ес България АД - София   3 332  
  7   Дартрейд АД - Дупница   2 641  
  8   Балкан Секюрити ЕООД - София   2 639  
  9   Рамзес БГ ЕООД - София   2 337  
  10   Трио старс АД - София   1 520  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 18.07.2012
  Обща стойност (BGN): 354 737.08  
Брой търгувани компании: 39
Premium 205 667.35
Standard 50 477.54
АДСИЦ 98 592.19
Най-голяма промяна в цените
Спарки-Елтос АД - Ловеч -13.45 %
Индустриален холдинг България АД - София 8.57 %
BaSE - Акции: 2 490.95

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Собственик на 33.3 на сто от акциите в "Ер Виа" е бизнесменът Денис Бареков. Чрез друга своя фирма - "Виа кепитъл партнърс", на която е едноличен собственик, той притежава останалите акции от превозвача. Това е авиокомпанията, с която са пристигнали с полет от Тел Авив туристите от Израел, чиито автобус беше взривен на паркинга на летище "Бургас". Самолетът се е приземил в 16:50 часа. Във фирмата "Бългериан девелъпмънт" Денис Бареков е управител заедно с израелския гражданин Ехуд Нетта. Денис Бареков развива дейност и в други сфери – през 2007 г. фирмата му "Виа пропъртис", която се занимава с хотелиерство и транспорт, купи активите на фалиралия завод за стъкло "Диамант" - Разград за малко над 8 млн. лв. Бареков обеща да го възстанови заедно с помощта на китайската компания China Luoyang Float Glass Group, но и досега проектът не е започнат.

Източник: Дневник

Шефовете на фирма "Надин" Радослав Босилков и Огнян Шопов бяха задържани при спецакция на ГДБОП и спецпрокуратурата. Двамата са уличени в схема за крупни данъчни измами. Предполагаемият размер на нанесените щети на бюджета надхвърлял 20 млн. лв., обясниха от разследването. Арестуван е и 29-годишният Пламен Варнаджев, който е батко на Лъчезар Варнаджиев - младока, който искаше да купи "Кремиковци" срещу 316 млн. лв. От прокуратурата обясниха, че данъчните измами са осъществени в периода от януари 2010 до декември 2011 г. Образувано е досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на престъпления срещу финансово-кредитната, данъчната и осигурителната система на страната. За организатор се посочва 35-годишният Радослав Босилков. Той е криминално проявен, с регистрации за изнудване, хулиганство, унищожаване на чуждо имущество и др. ДДС-то е източвано чрез фиктивни сделки със скрап с неистински първични и вторични счетоводни документи, издавани от името на различни търговски дружества. В същото време фирмите не разполагали с технологичен капацитет - нямат лицензирани площадки, а представляващите ги лица в голяма степен са неграмотни, малоимотни и реално не могат да ръководят и извършват такъв вид дейност.

Източник: Стандарт

Транспортният министър Ивайло Московски е новият принципал на "Информационно обслужване" АД, реши кабинетът. Досега дружеството беше под шапката на финансовия министър Симеон Дянков. Промяната е свързана с приемането на Общата стратегия за електронно управление в България и необходимостта от създаване на единен системен интегратор, собственост на държавата, който да въведе в действие най-съвременните информационни технологии за обслужване на гражданите. На практика промяната вече е осъществена, тъй като от 10 дни член на съвета на директорите на "Информационно обслужване" е зам.-министърът на транспорта Валери Борисов.

Източник: Стандарт

На 11.07.2012 год. в Търговския регистър при Агенция по вписванията са вписани промени в управителните органи на Слънчев бряг АД (3JL), приети на годишно общо събрание на дружеството. Мария Михалева вече не е член на Съвет на директорите, а на нейно място като нов член в състава на СД влиза Мариела Павлова като нов член в състава на СД. След промените Съветът на директорите на дружеството е в състав: Иво Маринов, Златко Димитров, Соня Енилова, Константин Лефтеров, Мариела Павлова

Източник: Money.bg

В процес на проектиране са първите десет биогаз инсталации за оползотворяване на животински и земеделски отпадъци и енергийни култури, съобщи БТА, цитирайки инж. Яна Жекова - консултант и представител на австрийска фирма в тази област. По думите й в момента в България засега няма нито една реално действаща биогаз инсталация. Единственото подобно съоръжение функционира в с. Кубратово. Там се извършва анаеробно разграждане на шлам от пречиствателната инсталация на предприятие "Софийска вода". В Германия работят около 7900 биогаз инсталации, като амбициозната цел е до 2020 г. те да станат 20 000. 

Източник: Класа       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
18 юли 2012 ВКЛЮЧЕТЕ СЕ ОБЩЕСТВЕНОТО ОБСЪЖДАНЕ на няколко проекти на нормативни актове!
30 юли 2012 АНКЕТНО ПРОУЧВАНЕ: "Компетенции, професионална квалификация, образователно ниво на работната сила и ученето през целия живот"
20 август 2012 ДО БРАНШОВИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ! БСК отправя препоръка към всички браншови организации да стартират и ускорят договарянето на минималния осигурителен доход за 2013 г. Постигнатите браншови споразумения трябва да бъдат депозирани в работната група към МТСП не по-късно от 20 август 2012 г.!
декември 2012 Правителствен план за открито управление
Новини от БСК и членовете на БСК

Сближиха се позициите на работодатели и синдикати в здравеопазването относно новия КТД

BUSINESSEUROPE: ЕК да подобри възможностите за стажуване като част от мерките за спасяването на трудовия пазар на ЕС

БСК настоява за въвеждане на мерки за приоритетно разплащане с МСП по обществени поръчки

БСК: Ръстът на заплащането в здравеопазването трябва да отчита финансовото състояние на отделните болници


Предстоящи събития

20 август: Краен срок за постигане на браншови споразумения за МОД-2013

21 август: Финално заседание на работната група по определяне на МОД-2013

Международни бизнес срещи в рамките на Международния търговски панаир в Целе, Словения – 13.09.2012 г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК предлага обучение
с ваучери по програмата "Аз мога"
на Агенция по заетостта

- за професията "Оператор на компютър", специалност "Текстообработване"
- за дигитална компетентност по 7 програми, включващи MS Office за начинаещи и напреднали, обучение по основи на компютърните мрежи и мрежова сигурност.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 26.05.2012, съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 09.06.2012, съботно-неделен
CCNA 1 сем. - предстоящ, м. септември 2012
Курсове за компютърна грамотност
Вечерни курсове за напреднали
MS Excel ниво напреднали - 18.06-22.06.2012
MS Excel експертно ниво - 25.06-29.06.2012

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Броят на безработните във Великобритания e намалял с 65 000 до 2,58 млн. души през периода март-май, сочат данни на британската Служба за национална статистика, цитирани от ВВС. Нивото на безработица се е понижило до 8,1% при 8,2% през предходния тримесечен период. Заетите пък са се увеличили със 181 000 до 29,35 млн. души. Броят на подалите молби за помощи за безработни обаче е нараснал през юни с 6 100 души до 1,6 млн., благодарение отчасти и на промяна в правилата за получаването им през предходния месец. Броят на дългосрочно безработните също се е увеличил, като при останалите без работа за повече от 2 години е нараснал с 18 000 до 441 000 души, което е най-високото ниво от 1997 г. насам. „Виждаме поредно голямо увеличение на броя на дългосрочно безработните ... Близо половината от тях са без работа от над 6 месеца“, заяви министърът на труда и социалните грижи в сянка Лайъм Бърн. Министърът на заетостта Крис Грейлинг пък призна, че безработицата „все още е твърде висока“.

Източник: BBC

Америка

Американският Федерален резерв може да разхлаби монетарната политика на заседанието си през август или септември, макар че по-сериозни действия е по-вероятно да бъдат предприети само след президентските избори в САЩ в края на годината, се посочва в доклад на американската банка Goldman Sachs. В изявлението си пред Банковата комисия в Сената на САЩ вчера председателят на Фед Бен Бернанке не даде и намек, че централната банка планира допълнително разхлабване, но повтори обещанието, че институцията „е готова да предприеме допълнителни действия, ако ги намери за подходящи за подкрепа на по-силно икономическо възстановяване“. „Макар да смятаме, че предприемането на действия в посока на умерено разхлабване е силно вероятно след заседанията през август и септември, предполагаме, че по-сериозни ходове е по-вероятно да бъдат предприети след изборите или в началото на 2013 г., изключвайки евентуално бързо по-нататъшно влошаване във вече предпазливата краткосрочна икономическа прогноза на Фед“, посочва в доклада икономистът в Goldman Sachs Андрю Тилтън.

Източник: Associated Press

Азия

Хонконг остава най-скъпият пазар на площи в търговски центрове по света, тъй като значителният туристически поток и ръстът на покупателната способност на вътрешния пазар тласкат търсенето на площи от страна на международни търговци все по-нагоре, сочи нов доклад на консултантската компания CBRE. През първото тримесечие на годината наемите в Хонконг са били средно от 3864 щатски долара на кв. фут на година (около 41 592 долара на кв. м). От компанията не отчитат значителни размествания в подреждането от последното тримесечие на 2011 г. Ню Йорк все така е на второ място с 2475 долара (26 641 долара на кв. м), въпреки че и двата града са регистрирали значителни наемни ръстове на тримесечна база. Останалите пазари в Топ 5 също са непроменени в сравнение с предходното тримесечие. Сидни се нарежда на трето място с наеми от 1112 долара на кв. фут годишно (11 969 на кв. м), следван от Токио с 1025 долара (11 033 на кв. м) и Лондон с 956 долара (10 290 на кв. м). Търговско-административният район Уест Енд в британската столица допринесе за годишен наемен ръст от 5,6%.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
18.07.2012
Dow Jones Industrial
12 908.70 (103.16)
Nasdaq Composite
2 942.60 (32.56)
Стокови борси
18.07.2012
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)89.87
Heating oil ($US/gal.)2.8800
Natural gas ($US/mmbtu)2.9700
Unleaded gas ($US/gal.)2.8800
Gold ($US/Troy Oz.)1 570.80
Silver ($US/Troy Oz.)27.10
Platinum ($US/Troy Oz.)1 404.20
Hogs (cents/lb.)80.05
Live cattle (cents/lb.)122.82

       Опознай България

Къща-музей Неофит Рилски

Къщата-музей “Неофит Рилски” се намира в гр. Банско. Позната е още като Бенината къща. Строена е през 18 в. и е обявена за архитектурно-строителен и исторически паметник на културата. Неофит Рилски е един от патриарсите на новобългарското образование и просвета. Роден е през 1793 г. Учи иконопис при основоположника на Банската художествена школа Тома Вишанов-Молера. Рисува в Рилския манастир, където по-късно става монах. Целият си живот отдава на науката и просветата. Автор е на първата българска граматика (1835 г.). Родната му къща, където той живее до 1811 г. е типичен образец на банската архитектура от края на 18 – началото на 19 в. В наши дни тя функционира като музей.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 19.07.2012
Българска версия: 25082, Английска версия: 3087

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2012. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999