Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 19 юли 2019 г., брой 4998
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(19.07.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.17670
USD   1.74379
CHF   1.76774
EUR/USD   1.1216*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Аква Инжиниринг Европа АД - Добрич
Ел Ти Инвестмънт АД - София
Енео ЕАД - Пловдив
Еф Ер Сървисиз АД - София
Изотсервиз АД - София
Кочо Честименски АД - Пловдив
Монтана Мол АД - Монтана
СБР-Баня-инвест АД - Банкя
СБР-Сапарева баня Инв. АД - Банкя
Селл АД - Мирково
Стелър инвестмънт ЕАД - София
Тонзос 95 АД - Ямбол
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

43 браншови организации и търговски дружества внесоха жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу текстовете от наредба №18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите и управлението им с аргумента, че безценна информация на бизнеса ще бъде достъпна за НАП. С оглед последните събития около пробива в системите за сигурност на агенцията, аргументите в жалбата придобиват още по-голяма тежест, смята адв. Валентин Савов.

Източник: БСК

2,47 милиона българи имат заеми, а повечето от тях изплащат по повече от един, съобщи БНБ. Към декември 2018 г. в Централния кредитен регистър има 2,475 млн. кредитополучатели. От тях 2,26 млн. са граждани, 99 000 са еднолични търговци, а 102 000 са чужди граждани, 8000 са физически лица със свободни професии. Раздадените заеми, пак според статистиката на централната банка, са 5,433 млн. броя, а общата сума е 75,866 млрд. лв. Предпочитани от българите за кредитиране остават банките - 54,7 млрд. лв. са отпуснати чрез 3 млн. броя кредитни сметки. Фирмите за бързи заеми създават условия за конкурентни продукти и вече са отпуснали 2,36 млрд. лв. кредити. Средната вноска по потребителски заеми е 300 лв., а по ипотечните двойно по-голяма - 600 лв. С най-високи темпове растат потребителските заеми, въпреки че те са значително по-скъпи.

Източник: 24 часа

 
REFA 2.0: Обучение на обучители
за оптимизация на работните процеси с лектори от REFA-Германия<
  • 29.07. - 02.08: Seminar „Teaching and Learning“ and „Practical Application“
  • 12.08.- 16.08: Technical didactics seminar for the REFA Basic Training
  • 17.08 - 15.09: Elaboration of a written qualification work
  • 16.09 - 17.09: Qualification seminar /изпит/
 
http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София
Концесии

Концесиите за морски плаж се възлагат, изпълняват и контролират при условията и по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, т.е. от Министерството на туризма, реши окончателно парламентът с приетите промени в Закона за концесиите. Мотивите на вносителя (Министерския съвет) са, че морските плажове са специфични и няма как да се отдават на концесия по процедурите в Закона за концесиите като летищата, пристанищата или друга голяма инфраструктура. Приетите промени в предвиждат министърът на туризма да извършва подготвителните действия за възлагане на концесии за морски плажове, да внася в Министерския съвет предложения за възлагане на концесии за морските плажове, да организира процедурите за определяне на концесионер както и да сключва концесионните договори.

Източник: Дарик радио

Дружества
Други спомагателни дейности в сухопътния транспорт
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Национална компания Железопътна инфраструктура ДФ - София   123 046  
  2   Център за градска мобилност ЕАД - София   50 091  
  3   Дунав мост Видин – Калафат АД - Антимово - Вд   17 097  
  4   Еуроспед ЕООД - София   11 566  
  5   ТТЛ ЕООД - София   6 858  
  6   А.Б.С. Шипинг ООД - София   5 755  
  7   Ауто Мобайл АД - София   2 625  
  8   Мейтрикс Рилокейшънс ЕООД - София   2 453  
  9   МВ Логистика ООД - София   1 918  
  10   Автоекспрес АД - Варна   1 604  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 18.07.2019
  Обща стойност (BGN): 281 919.94  
Брой търгувани компании: 34
Premium 69 745.19
Standard 46 619.75
АДСИЦ 165 555.00
Най-голяма промяна в цените
Топливо АД - София -6.67 %
Сирма груп холдинг АД - София 6.25 %

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Световната банка откри център за споделени услуги в София Тех Парк. В него ще работят над 300 високотехнологични специалисти. Реализацията на проекта ще се осъществява поетапно. Началната фаза стартира през настоящия месец юли, а пълният капацитет от над 300 заети места се планира да бъде достигнат в петгодишен срок. Центърът в София ще осигури възможност за непрекъсваемост на дейностите по предоставяне на услуги в областта на информационните технологии, финансовия мениджмънт и управлението на човешките ресурси. Предвижда се в него да бъдат ангажирани голям брой ИТ специалисти и други висококвалифицирани и мотивирани експерти, които ще заменят и разширят услугите, предоставяни от централата на Световната банка, и ще бъдат ангажирани с разработването на продукти с висока добавена стойност.

Източник: economic.bg

Общо 900 работни места ще бъдат открити в Офис Парк Пловдив след завършването на втората фаза на проекта през 2020 г., обяви управителят на Галакси Инвестмънт Груп. Към момента в бизнес сградата, чийто първи етап приключи в края на 2016 година, работят над 900 души. Офис Парк Пловдив е офис сграда клас „А“ с разгърната застроена площ 10 336 кв.м. Сградата се състои от осем нива, включващи едно партерно, шест офисни и подземен паркинг. Визията залага на модерност, висока енергийна ефективност и високо качество на вложените материали и инфраструктура. Конструкцията на сграда е c полезна площ 1 110 ĸв.м и пoзвoлявa дa бъдe paздeлeна нa до четири независими офис единици. Осигурена е денонощна охрана и обща рецепция, гарантиращи комфорта на работната среда. В момента сред наемателите на офис билдинга са утвърдени български и чуждестранни компании, сред които SiteGround, Bulpros, Football Radar, Codenest, Delasport, Accenture, VSG, ОББ и др.

Източник: Монитор

Специализираната прокуратура започна разследване срещу дружеството "Банкантел" ООД, което е един от доставчиците на оборудване за Военновъздушните сили (ВВС) Разследва се корупция и търговия с влияние при доставянето от "Банкантел" на оборудване за нуждите на ВВС. Компанията "Балкантел" не се занимава само с доставка на оборудване за ВВС. Освен това тя предоставя телекомуникационни системи и за цивилната авиация, пренос на всякакъв вид информация по въздух, оптичен или меден кабел, с приложение в жп транспорта, отбраната, авиацията и пр. Дружеството е направило системата за мониторинг в реално време (така нар. Front Desk) на военните летища "Граф Игнатиево", "Безмер" и "Крумово". Освен това е изградила интегрирана система за централизиран контрол на основните комуникационни, информационни и навигационни системи на ВВС. По проекта се е работело от 2009 до 2017 г. Сред клиентите на компанията са посочени АЕЦ "Козлодуй", НЕК"Булгартрансгаз" и др.

Източник: Сега

Топлофикациите в Русе, Плевен, Перник, ВрацаБургас и Велико Търново ще получат допълнителни средства от "Националната електрическа компания" (НЕК) заради това, че в периода 1 юли 2017 г. - 30 юни 2018 г. е изкупувала произведената от дружествата електроенергия на по-ниски от реалните цени. Същото е установил Върховният административен съд и за определената от енергийния регулатор цена на топлинната енергия на тези шест дружества, но повечето разходи ще бъдат начислени в следващите сметки за парното на клиентите им. Това се случва след като дружествата оспорват в съда определените им от енергийния регулатор преференциални цени за произведената по високоефективен начин електроенергия и за топлинната енергия и в крайна сметка те са повишени със задна дата. Така тези топлофикации ще получат 21.6 млн. лв.

Източник: mediapool.bg

"Групама Животозастраховане" ЕАД иска да придобиване на квалифицирано участие в размер на 100% от капитала на "Застрахователно дружество Експрес Животозастраховане" АД, съобщиха от Комисията за финансов надзор. Комисията ще се произнесе по заявлението на 11 октомври. На 10 юли бе подписан договор за придобиване на 100% акционерно участие в животозастрахователнo дружество "Експрес Животозастраховане", част от "Банка ДСК" ЕАД, българско дъщерно дружество на Банка ОТП (OTP Bank Plc). "Групама Животозастраховане" ЕАД и "Групама Застраховане" ЕАД са дългосрочни партньори на "Банка ДСК" ЕАД в областта на застраховането. Дружествата са правоприемник на Застрахователна компания "ДСК Гаранция" ЕАД и Животозастрахователна компания "ДСК Гаранция" ЕАД.

Източник: Банкеръ

Регулирана информация       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Мария Минчева: Държавата отново показа неспособност да осигури сигурност на събираната от нея информация

Военна академия ''Г. С. Раковски'' стана редовен член на ИКЕМ

Председателят на БСК Радосвет Радев участва в 545-та пленарна сесия на ЕИСК

В България вече се произвеждат над 120 марки бира


Предстоящи събития

10 септември: CAREER SHOW 2019 - Награди за най-добър работодател

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)

6-9 ноември: Mеждународно специализирано изложение „МЕСОМАНИЯ 2019“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 5 октомври 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската комисия наложи глоба в размер на €242 милиона на Quаlсоmm Іnс. - втората в рамките на последните 18 месеца, предава Тhе Wаll Strееt Јоurnаl. Ресорният еврокомисар Маргрет Вестагер обясни в четвъртък, че американската технологична компания е злоупотребявала с доминиращата си позиция, за да "смачка" по-малки конкуренти и да ги изкара от бизнеса на пазара на чипове за връзка с мобилните мрежи в телефони, таблети и други. Глобата идва на фона на няколко съдебни битки, които компанията води. Quаlсоmm е най-големият производител на подобни чипове в света. Разследването идва от случай през 2015 г., когато британската компанията Ісеrа се оплака, че между 2009 и 2011 г. американската компания е продавала чиповете си на дъмпингови цени. По-късно британското дружество бе купено от Nvіdіа. Quаlсоmm отрича. Разследването на Брюксел обаче е достигнало до заключението, че американската компания е виновна. През януари на миналата година ЕС глоби компанията с $1,2 милиарда заради плащания, правени към Аррlе, за сметка на Іntеl. Quаlсоmm обжалва, но първоинстанционен съд потвърди глобата. Компанията обжалва още един път пред върховния съд на ЕС, който тепърва трябва да се произнесе.

Източник: Wall Street Journal

Америка

Місrоsоft Соrр и АТ&Т Іnс подписаха сделка, в рамките на която телекомуникационният гигант ще използва облачните услуги на компанията зад операционната система Wіndоws и ще получи лицензи за офисния пакет Оffісе 365 за всички свои 268 000 служители, пише Rеutеrs. Місrоsоft е обещала и да внедри своя технология в бъдещата 5G мрежа на АТ&Т. Самата технология е нужна приложенията, които изискват минимално забавяне при пренасянето на данни, като например въздушен контрол на трафика за дронове. Многогодишната сделка е на стойност над $2 милиарда, твърдят източници на Rеutеrs. Споразумението е голяма победа за Місrоsоft, която засега губи битката в облачното пространство от Аmаzоn Wеb Sеrvісеs - най-големият към момента доставчик на подобни услуги. Ден по-рано АТ&Т съобщи, че ще сключи споразумение с ІВМ, която да помогне за модернизирането на софтуера ѝ за облачни услуги. Сделката струва "милиарди", обяви главният директор на компанията, но не пожела да уточни точно колко.

Източник: Reuters

Азия

Тоуоtа Моtоr Соrр. ще купува батерии за електромобили от най-големия доставчик на такива в света - китайската Соntеmроrаrу Аmреrех Тесhnоlоgу Со. Ltd. (САТL). Двете компании също обсъждат различни възможности за бъдещо сътрудничество - от разработването на нови технологии до рециклиране, съобщават от автомобилния магнат, цитирано от Вlооmbеrg. Споразумението беше отбелязано миналия месец. Сделката се приема много добре в китайската компания, която по принцип се конкурира с партньорите на Тоуоtа от Раnаsоnіс Соrр. за водещата позиция на пазара. Условията на сделката обаче не бяха представени публично. Световните производители на автомобили се борят за достъп до все по-големи количества батерии, така че да могат да захранват все по-голям брой електромобили и да отговорят на търсенето на пазара. Това обаче се случва на фона на ограничен достъп до ресурси.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
18.07.2019
Dow Jones Industrial
27 222.97 (3.12)
Nasdaq Composite
8 207.24 (22.04)
Стокови борси
18.07.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)56.12
Heating oil ($US/gal.)1.8900
Natural gas ($US/mmbtu)2.2900
Unleaded gas ($US/gal.)1.8600
Gold ($US/Troy Oz.)1 443.30
Silver ($US/Troy Oz.)16.43
Platinum ($US/Troy Oz.)860.00
Hogs (cents/lb.)76.90
Live cattle (cents/lb.)108.25

       Опознай България

Резерватът Камчия

През 1951 вековната гора Лонгоз около река Камчия е обявена за резерват, за да се запази естественият вид на последният масив от тази ценна горска екосистема. Камчийската гора прилича на широколистна джунгла – уникална гъста, влажна и труднопроходима растителност, преплетена от увивни растения, достигащи до 50m. Резерватът обхваща 842,1 ха заливни гори при устието на р. Камчия, покрити с водолюбива растителност. В резервата “Камчия” се наблюдава най-богатата растителност в Европа. В тази уникална природа се срещат около 40 дървесни вида, като много от дърветата са на възраст над 150 години и достигат 30-35 м височина. Изключително богат е и животинският свят. Най-характерната особеност на лонгозната гора са периодичните заливания, свързани с измененията на нивото на р. Камчия. Пролетните разливи в периферията на гората и пясъчните дюни са благоприятни за развитието на редки видове за България, включени в Червена книга на страната. Едни от най-интересните кътове в резервата са двата азмака – Лесинският и Мазният. Те са с най-запазена, почти девствена дива природа.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 19.07.2019
Българска версия: 29949, Английска версия: 2911

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999