Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 06 февруари 2019 г., брой 4888
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(06.02.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.22752
USD   1.71219
CHF   1.71024
EUR/USD   1.1423*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Техно-Резиденшъл Парк-2 ЕАД - София  
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

След като управляващите решиха да се подменят всички касови апарати и въведоха по-строги изисквания за софтуера, който управлява продажбите, те наложиха нови промени, с които се въвеждат допълнителни изисквания как да изглеждат касовите бележки при покупка на горива. Според експерти допълнителните разходи могат да доведат и до повишаване на цената на горивата. От 1 април 2019 г. всяка бензиностанция е задължена да издава касови бележки, в които да е видно каква част от платената сума е за акциз и ДДС и каква е стойността на горивото без тях. Освен това търговците трябва да посочат и на каква цена са купили горивото от доставчика си. На бележките трябва да бъде отпечатан и QR код, който при сканиране със смартфон дава информация на потребителя дали покупката му е отчетена в НАП.

Източник: Сега

България е изнесла със 199,71% повече електроенергия за периода 01.01.2019 г. - 03.02.2019 г. спрямо същия период на миналата година, отчита Електроенергийният системен оператор (ЕСО). Данните показват, че от 1 януари 2019 г. до 3 февруари тази година страната е изнесла 522 255 мегаватчаса електроенергия, докато за аналогичния период на 2018 г. експортът на ток от страната ни е бил 174 254 мегаватчаса. Предишните данни на оператора показваха, че България е изнесла със 162,03% повече ток за периода 01.01.2019 г. - 20.01.2019 г. на годишна база. Производството на електроенергия от началото на тази година до 3 февруари е 5 091 623 мегаватчаса. През този период на изминалата година са били произведени 4 545 713 мегаватчаса. Това е повишение с 12,01 на сто, изчисляват от ЕСО.

Източник: investor.bg

 
Концесии

Най-голямата британска летищна група "Манчестър еърпорт груп" потвърждава, че ще участва и ще се включи в новия срок за подаване на офертите за летище София, въпреки че още да не е подала документи за участие в процедурата. Той бе удължен от транспортното министерство и предложенията вече се чакат до 3 април 2019 г. Това бе четвъртото отлагане на крайната дата за оферти на кандитат-концесионерите, по чието искане е било направено поредното удължаване на срока. Планът е летището да се отдаде под наем за срок от 35 години срещу около 7.6 млрд. лв. Британците са в консорциум с китайския строителен гигант BCEG и макар да имат интерес, твърдят, че удължаването на срока не е станало по тяхно желание. Те обаче ще участват в тръжната процедура и ще подадат оферта до новия краен срок, съобщават от Министерството на транспорта. "Манчестър еърпорт груп" управлява три летища във Великобритания - Манчестър, Лондон Станстед и Ийст Мидландс, които заедно обслужват 60 милиона пътници на година до над 270 дестинации чрез 70 авиолинии.

Източник: Сега

Дружества
Далекосъобщения
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Българска телекомуникационна компания ЕАД - София   898 388  
  2   А1 България ЕАД - София   824 093  
  3   Теленор България ЕАД - София   675 227  
  4   Булсатком ЕАД - София   152 638  
  5   НУРТС България ЕАД - София   61 159  
  6   Телелинк Бизнес Сървисис ЕАД - София   53 063  
  7   Бетател ООД - София   45 595  
  8   БТК-Нет (БТК Секюрити) ЕООД - София   36 333  
  9   Интеруут България ЕАД - София   35 994  
  10   Ериксон Телекомюникейшънс България ЕООД - София   29 659  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 05.02.2019
  Обща стойност (BGN): 111 028.34  
Брой търгувани компании: 35
Premium 15 357.33
Standard 88 821.51
АДСИЦ 6 849.49
Най-голяма промяна в цените
Емка АД - Севлиево 9.30 %
Алкомет АД - Шумен -3.36 %
BaSE - Акции: 102 758.45
BaSE - АДСИЦ: 4 224.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Най-големият производител на азотни, фосфорни и комбинирани торове в България „Агрополихим“ АД ще инвестира 100 млн. лв. в разширяване на производството. То планира до края на 2020 г. да удвои капацитета на терминала за внос на амоняк до 23 000 тона и да увеличи с над 50% производството на азотни торове до 75 000 тона годишно. На площадката на завода се изгражда и голям зърнен терминал, който ще позволи на фермери и търговци да оптимизират значително транспортните си разходи за износ на зърно и покупка на торове. Терминалът, през който годишно ще преминават над 1,5 млн. тона зърно, ще заработи в края на 2019 г. Той ще осигури работа на 40 души, ще облекчи трафика и ще увеличи скоростта на товарене на корабите. Друга част от предвидените инвестиции са в областта на енергийната ефективност, а след реализацията им над 50% от еленергията за завода ще се произвежда чрез когенерация.

Източник: Труд

Пътната агенция съобщи, че плаща по 7% на фирмите, които й посредничат в събирането на пътните такси - т.нар. електронни винетки. Седемте процента били необходими на фирмите посредници, за да се свържат с електронната тол система, обясниха от отдел „Управление на информационните системи и инфраструктура“ към тол звеното. Около 60% от продажбите на винетките се извършват чрез каналите на националния доставчик "Интелигентни трафик системи" - "vinetki.bg", бензиностанции, мобилния оператор А1, "Изипей""Български пощи" и др. Останалите 40% преминават през пунктовете за обслужване на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). "Национален доставчик" е необходим, за да може да се развие отворена мрежа от обекти, които да са свързани един с друг, а те самите да се свързват с ядрото, което обслужва системата за продажба на винетки. Ако АПИ сама трябва да развие 4000 точки за продажба на винетки, ще са необходими 28 млн. лв. - по 7 хил. лв. на пункт. Парите от комисионата били необходими за свързване на посредниците с интерфейса на тол системата.

Източник: Сега

Първият в България къмпинг за СПА туризъм се изгражда до Велинград и се очаква да бъде открит през лятото. Инвеститор в обекта е местната строителна компания "Александър и синове". Новият къмпинг ще разполага със собствен СПА център с минерална вода, зони за кемпери, каравани и палатки, детски кътове, както и различни сервизни помещения за пране на дрехи, приготвяне на храна и др. Той ще бъде върху терен от 6 дка, като планът е на следващ етап да бъде разширен. Къмпингът се изгражда в района на специализираната белодробна болница на изхода на Велинград в посока Юндола. Теренът е на инвеститора "Александър и синове", през него минава река и е заобиколен от гора. Различното при този къмпинг е, че той ще бъде единственият в България, който ще има собствен СПА център, захранван с минерална вода. За целта вече е изграден 4 км собствен водопровод. Според решение на общинския съвет на Велинград от миналата година водопроводът е свързан с находището "Каменица" в града, а от процедура за ново водовземане се вижда, че разрешеният годишен воден обем ще бъде над 25 хил. куб.м.

Източник: Капитал

Българо-гръцката проектна компания ICGB покани пет консорциума от фирми да направят ценово предложение за строежа на газовата връзка между България и Гърция. Шест кандидата са отстранени от търга. Индикативната стойност на поръчката е 145 млн. eвpo бeз ДДC Оферти се чакат от: ДЗЗД Aй Джи Би – 2018 c члeнoвe: Бoнaтти Cпa; Глaвбoлгapcтpoй Интepнeшънъл EAД и Джи Πи Гpyп AД; Oбeдинeниe Maĸc Щpaйxep – Tepнa/AйCи Джи Би c члeнoвe: TEPHA AД и Maĸc Щpaйxep C.Π.A; - Oбeдинeниe Ѕріесараg Тrасе ІGВ 2018 c члeнoвe: Ѕріесараg AД и Tpeйc Гpyп Xoлд AД; Ј&Р – ABAKC C.A.; Oбeдинeниe CPP – Aĸтop c члeнoвe: Чaйнa Πeтpoлeyм Πaйплaйн Инжeнepинг Ko OOД (CиΠиΠи OOД) и AKTOP AД. С решение на Министерския съвет бяха отпуснати 76.2 млн. лв. за изграждането на газовата връзка между България и Гърция. Общата й стойност е почти 470 млн. лева. В началото на ноември 2018 г. Еврокомисията утвърди схемата за финансиране. Остатъкът от необходимата сума ще бъде събран чрез пряко дялово участие в размер на 46 млн. евро от акционерите на съвместното българо-гръцко дружество "Ай Си Джи Би" чрез вноска от 45 млн. евро от Европейската енергийна програма за възстановяване и заем от 110 млн. евро, предоставен на Българския енергиен холдинг от Европейската инвестиционна банка. С тези пари ще бъде изграден тръбопроводът (182 км) между гръцкия град Комотини и Стара Загора.

Източник: Банкеръ

"Булгартрансгаз" ще плати на археолози 48 млн. лв. без ДДС (57.6 млн. лв. с ДДС), за да бъдат направени "спасителни теренни археологически проучвания за строежи към системата за пренос на природен газ". За целта е било подписано рамково споразумение с Националния археологически институт с музей към БАН. Договорът е за четири години, показва справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки. При разширяването и поддържането на националната газопреносна мрежа и тази за транзитен пренос компанията възлага различни строителни дейности, свързани с подмяна и ремонт на газопроводи и площадкови обекти, както и с изграждане на нови. За да реализира строежите, е необходимо да се извършат дейности за опазване на културното археологическо наследство. По сключеното рамково споразумение ще се възлагат отделни поръчки с отделни договори за извършване на спасителни теренни археологически проучвания, става ясно от споразумението. Сред проектите на държавната компания са преносен газопровод до Банско и Разлог, до Панагюрище и Пирдоп, увеличаване капацитета на отклонението "Търговище" и др.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

11 февруари: Дискусия, посветена на влизащите в сила нови изисквания към касовите апарати

13 февруари: Общо събрание на БАСЕЛ

15 февруари: Покана за „Грантова схема за подпомагане на МСП за растеж и разширяване извън местните пазари“

23 февруари: Годишното отчетно събрание на Национална асоциация „Хотел, ресторант, кафетерия“ (ХоРеКа)

6-8 март Двустранни бизнес срещи за туристическия бизнес по време на ITB Berlin 2019

14-15 март: 5-то издание на b2b Software Days Vienna

22 март: Общо събрание на Стопанска камара - Добрич

28-31 март: Европейски форум за социално предприемачество 28-31 март 2019 г., Международен панаир - гр. Пловдив

14-17 май: Семинар “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Уебинар „Ползата от облачните технологии за бизнеса”

19 февруари 2019

  • Ще научите как да използвате облачните технологии във Вашата работа и как да направите своя бизнес още по-ефективен;
  • Ще Ви дадем конкретни практически примери за ползите от облачните технологии;
  • Ще разберете, за какви проекти е подходящ облакът и ще видите по какъв начин се подобрява начинът на работа на една компания, която преминава на cloud.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 09 март 2019, съботно-неделен 
ССNА 3 - 26 януари 2019, съботно-неделен
CCNP Switch - 9 февруари 2019, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Да бъдат въведени нови правила, за да се улесни електронната регистрация на фирми и да се насърчи извършването на административни дейности онлайн през целия жизнен цикъл на фирмите – за това се споразумяха в понеделник Европейският парламент (ЕП) и Съветът. Новите правила имат за цел да спестят време и пари на бизнеса, както и да увеличат гаранциите срещу злоупотреби и измами чрез онлайн проверки на самоличността, информира пресслужбата на ЕП. Новите правила осигуряват: подобрени онлайн процедури – от регистрирането на фирми до регистрацията на техни клонове и подаването на документи; предоставяне на леснодостъпна информация на порталите за регистрация, която е безплатна и на език, който се разбира от възможно най-голям брой презгранични потребители; “принцип на еднократност”, което означава, че от фирмите няма да се изисква да представят една и съща информация на публичните органи повече от веднъж; прозрачни правила за таксите, които се прилагат по недискриминационен начин, без да надвишават разходите за осигуряване на услугите.

Америка

С призив за единство президентът Доналд Тръмп се обърна към американските законодатели в традиционния си ежегоден адрес, познат като речта "За състоянието на съюза". В изказването си той обърна внимание на теми като опазването на границата и отношенията с Русия. Президентът също обяви, че ще се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун между 27 и 28 февруари във Виетнам. На фона на непримирими междупартийни борби, ожесточена атмосфера и личностни нападки, които описват сегашната американска политическа картина президентът отправи апел за промяна: “Събрали сме се тази вечер в момент на безграничен потенциал. Със започването на работата на нов конгрес съм тук готов да работя с вас за постигане на исторически напредък с надеждата, че ще управляваме не като две партии, а като една нация.” Но в същото време президентът обвърза постигането на този потенциал с разследването за руска намеса в изборите: “В Съединените щати се осъществява икономическо чудо и единственото нещо, което може да го спре, са безсмислени войни, политиканстване или абсурдни партийни разследвания.”

Източник: Associated Press

Азия

През януари се очаква покачване на инфлацията в Китай с 2% на годишна база, прогнозира главният икономист на Bank of Communications Лян Пин. По думите му основната причина за това ще е увеличаването на цените на хранителните продукти, заради Пролетния празник, когато хората пазаруват активно и се запасяват за няколко дни. Официалните данни за инфлацията на Националното статистическо управление се очаква да излязат на 15 февруари, когато приключат почивните дни за Нова година. За цялата 2018 г. оттам отчетоха 2,1% инфлация, в сравнение с 1,6% през 2017 г. Целта на правителството е да я държи под 3%. Очакванията са редица фактори, сред които мерките за превенция на африкански свински грип, за насърчаване на вътрешното потребление и новите данъчни облекчения за физическите лица да намерят отражение в годишната инфлация.

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
05.02.2019
Dow Jones Industrial
25 411.52 (172.15)
Nasdaq Composite
7 402.08 (54.55)
Стокови борси
05.02.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)53.74
Heating oil ($US/gal.)1.9000
Natural gas ($US/mmbtu)2.7000
Unleaded gas ($US/gal.)1.4200
Gold ($US/Troy Oz.)1 318.00
Silver ($US/Troy Oz.)15.82
Platinum ($US/Troy Oz.)819.80
Hogs (cents/lb.)61.60
Live cattle (cents/lb.)127.62

       Опознай България

Свети Фотий

Свети Фотий се родил в Цариград около 820 г. в богат и знатен род. Фотий получил най-доброто образование на своето време и бил най-ученият представител на тогавашна Византия. Той бил преподавател в знаменитата Магнурска школа в Цариград, където се учел славянският равноапостол Константин – Кирил Философ и малко по-късно – българският цар Симеон Велики. Фотий заемал високи служби в държавата, но най-много обичал да се занимава с науките. Заради изключителните си дарования и високото си образование той бил поставен през 858 г. за цариградски патриарх. Патриарх Фотий насърчил Константин Философ да стане християнски мисионер на славяните. Той написал до българския цар Борис І обширно послание върху християнската вяра и живот. Свети Фотий оставил богато книжовно наследство, благодарение на което узнаваме за съчинения на древни свети отци. Паметта на св. Фотий се чества на 6 февруари. Името му идва от гръцкото photos – светлина и светецът е покровител на всички, които имат светлина в името си.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 06.02.2019
Българска версия: 29609, Английска версия: 2898

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    

Август 2019
 ПВСЧПСН
31   1234
32567891011
3312131415161718
3419202122232425
35262728293031 

Септември 2019
 ПВСЧПСН
35      1
362345678
379101112131415
3816171819202122
3923242526272829
4030      

Октомври 2019
 ПВСЧПСН
40 123456
4178910111213
4214151617181920
4321222324252627
4428293031   


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999