Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 14 януари 2019 г., брой 4871
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(14.01.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.17278
USD   1.69586
CHF   1.72670
EUR/USD   1.1533*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Алианц Банк България АД - София
Български фонд за вземания АДСИЦ - София
ЕДК АД - София
Ес Джей Строй АД - София
Клеърмонт АД - София
Осъм инженеринг 97 АД - Ловеч
Осъм Инженеринг АД - Ловеч
Пирин елит имоти АД - Разлог
Принц фон пройсен кепитъл лимитед АД - София
Супер Боровец пропърти фонд АДСИЦ - Варна
Хилара АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Износът на стоки от България към страните от Европейския съюз и към трети страни се повиши през ноември 2018 година с 2,5% спрямо същия месец на предходната година, достигайки 5,062 млрд. лева. Вносът в страната се увеличи с 3,6% до 5,6861 млрд. лева, съобщиха от Националният статистически институт (НСИ). Общото външнотърговско салдо през единадесетия месец на 2018 година обаче остана отрицателно и в размер на 624,1 млн. евро спрямо дефицит за 4536,5 млн. лева година по-рано. За първите единадесет месеца на изминалата година общият износ на България нарасна слабо с 1,5% спрямо същия период на година по-рано, достигайки 51,1187 млрд. лева, докато вносът се увеличи със 7,7% до 58,0592 млрд. лева, при което търговският дефицит се разшири до 6,9405 млрд. лева спрямо отрицателен баланс за 3,5558 млрд. лева през януари – ноември 2017 година.

Източник: БНР

Растежът на кредита за частния сектор се ускорява през октомври и нараства със 7.8% спрямо същия месец на предишната година, а са били 7.4% месец по-рано, отчита Министерството на финансите. За този резултат принос имат както динамиката на корпоративните кредити, така и тази на кредита за домакинства. Годишният растеж на корпоративните кредити е 4.8% при 4% месец по-рано, докато този на домакинствата е 10% при 9.7% в края на септември. Редовно обслужваните кредити на фирмите продължават да се увеличават, докато лошите и преструктурирани кредити намаляват като брой. Потребителските кредити отново нарастват и в края на октомври достигат около 9 млрд. лв., или с 15,9% повече спрямо година по-рано. Темпът на годишно увеличение при жилищните кредити се ускорява до 10.2%, докато спадът на годишна база при компонента "други кредити" се задълбочава до 20.7% при 16.9% месец по-рано. Претегленият лихвен процент по новоотпуснати кредити за нефинансови предприятия се повишава с 3% през октомври.

Източник: Банкеръ

 
Дружества
Далекосъобщения
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Българска телекомуникационна компания ЕАД - София   898 388  
  2   А1 България ЕАД - София   824 093  
  3   Теленор България ЕАД - София   675 227  
  4   Булсатком ЕАД - София   152 638  
  5   НУРТС България ЕАД - София   61 159  
  6   Телелинк Бизнес Сървисис ЕАД - София   53 063  
  7   Бетател ООД - София   45 595  
  8   БТК-Нет (БТК Секюрити) ЕООД - София   36 333  
  9   Интеруут България ЕАД - София   35 994  
  10   Ериксон Телекомюникейшънс България ЕООД - София   29 659  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 11.01.2019
  Обща стойност (BGN): 379 789.06  
Брой търгувани компании: 25
Premium 95 940.57
Standard 215 865.73
АДСИЦ 23 169.95
Структурирани 14 859.92
Облигации 29 952.89
Най-голяма промяна в цените
Кораборемонтен завод Одесос АД - Варна 8.33 %
Албена АД - Оброчище -7.89 %
BaSE - Акции: 30 388.92

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

"Булгартабак Холдинг“ затваря предприятието за производство на цигари в Благоевград. Фабриката на "Булгартабак" в Благоевград е най- голямото предприятие на цигарения холдинг. От 2000 заети във фабриката преди, в момента в нея са останали едва 200 души. Ръководството на дружеството е дало двудневен срок на хората да подадат заявления за доброволно напускане. Те са били уведомени, че фабриката се закрива и за тях е по-добре да поискат работодателят да ги освободи по чл. 331 от Кодекса на труда, тоест да напуснат доброволно. При това положение съкратените ще получат между 4 и 5 брутни работни заплати, в зависимост от трудовия стаж, както и право да бъдат на борсата за четири месеца срещу минималното обезщетение. В противен случай ще бъдат пуснати в принудителен неплатен отпуск, а след това фабриката спира работа окончателно. През последните три месеца дружеството е работило денонощно на максимални обороти, без спиране през почивните и празничните дни, за да се изпълни в срок последната поръчка към клиенти на Булгартабак.

Източник: mediapool.bg

“Бош софтуер иновейшънс” отваря скоро център за създаване и развитие на автомобилен софтуер в “София Тех парк”. Компанията е започнала да набира екип от началото на годината. “Бош” разчита в развойния център да продължи със създаването и развиването на софтуер за автомобилния сектор. Компанията работи за всички големи немски автомобилопроизводители, доставяйки им навигационен и диагностичен софтуер, както и такъв, подпомагащ управлението на автомобила, и други компоненти като хидравликата, горивната част и др. Отделно произвежда и оборудване за автосервизи, включително и диагностична техника за изгорелите газове. Очаква се “Бош” да подпишат договор, по силата на който държавата ще им даде клас за инвеститор и ще имат възможност да получат преференции по Закона за насърчаване на инвестициите.

Източник: 24 часа

Оръжейна фирма става собственик на ски зона "Картала" в района на курортния комплекс "Бодрост" над Благоевград . Акционерното дружество "Армако" е подписало договор и е започнало процедура за изкупуването на дълговете, натрупани от досегашния собственик на апетитния имот - "Прима инвест БГ" , което е длъжник на Българо-американската кредитна банка. Самата кредитна институция сделката все още не е завършена окончателно, предстои в близките дни тя да бъде дооформена документално. Става дума за необслужван кредит в размер на 4 125 200 евро, който повече от десет години е "висял" в регистъра на финансовата институция. Въпреки подписаните осем анекса към първоначалния договор на благоевградското дружество, собственост на Илия Ризов, до сегашната сделка в банката не е влязъл и лев погашение. Новият собственик обаче вече е издължил затлачения от години кредит и изтрил черната точка от кредитния портфейл на финансовата институция.

Източник: Банкеръ

Expat получи вноска от 2,9 млн. лв. (записване на 1,76 млн. дяла) във фонда си за Словения, наречен Expat Slovenia SBI TOP UCITS ETF. Записването е било на 9-и януари 2019 г. Увеличението в дяловете на фонда, следващ словенския основен индекс, е близо 19 пъти за ден и активите му достигат 3,07 млн. лв. в 1,86 млн. дяла. Водещ продукт в портфолиото на Expat остава фондът върху българския основен индекс SOFIX, който е с активи от 25,3 млн. лв. На трето място е този за Румъния, Expat Romania BET UCITS ETF с активи от 464 млн. лв. Четвърто място си делят фондовете за полския и гръцкия основни индекси с по около 320 хил. лв. От полския фонд има теглене за 60 000 дяла, или за около 102 хил. лв. Всички индекси са на минус спрямо нивата им на стартиране поради започналите понижения на световните фондови пазари в последните месеци.

Източник: investor.bg

Строежът на най-голямата сграда с търговски площи и офиси в град Пловдив се бави с половин година заради формална процедура - съгласуване на ПУП (подробен устройствен план) с ръководството на местната власт в града. Проектът за документа е готов от месеци, одобрен е от комисиите в местния парламент, но залежава в администрацията на кмета Иван Тотев. Инвестицията в Пловдив е за 141 млн. евро за 200 000 кв. м застроена площ. Тя е на южноафриканския фонд NEPI Rockcastle, който е публична компания и акциите му се търгуват на фондовите борси в Йоханесбург и Амстердам. Това е най-големият чужд инвеститор в имоти в България. След като купиха столичните молове “Сердика” и “Парадайс”, от NEPI стартираха следващия мащабен проект, този път в Пловдив. В проектирането, строежа и експлоатацията на обекта е предвидено да бъдат ангажирани местни фирми, което ще създаде хиляди работни места.

Източник: 24 часа       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

22 януари: Представяне на книгата „Електронният мониторинг на осъдени лица в България – приложения и перспективи“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Уебинар „Ползата от облачните технологии за бизнеса”

19 февруари 2019

  • Ще научите как да използвате облачните технологии във Вашата работа и как да направите своя бизнес още по-ефективен;
  • Ще Ви дадем конкретни практически примери за ползите от облачните технологии;
  • Ще разберете, за какви проекти е подходящ облакът и ще видите по какъв начин се подобрява начинът на работа на една компания, която преминава на cloud.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 12 януари 2019, съботно-неделен
ССNА 4 - 12 януари 2019, съботно-неделен
ССNА 3 - 26 януари 2019, съботно-неделен
CCNP Switch - 9 февруари 2019, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Конфедерацията на британската индустрия (CBI) предупреди, че неконтролиран Брекзит ще свие икономиката на страната с 8% и ще изложи на риск хиляди работни места. Очаква се генералният директор на CBI Каролин Феърбърн да заяви в днешна своя реч, че британските политици имат задължението "да гарантират сигурността и просперитета на нашата страна" и да поставят работните места и икономиката пред политиката. "Следващата седмица те (депутатите) са изправени пред тест. Ако те покажат още по-голямо разделение, цялата страна може да се изправи пред Брекзит без сделка. Икономическите последици ще бъдат дълбоки, широко разпространени и трайни. БВП може да се понижи с до 8%, което означава по-малко пари за нашите обществени услуги и за тези, които разчитат на тях.", се посочва в предварително публикуваната реч на генералният директор на CBI.

Източник: Market Watch

Америка

Бразилското правителство обяви, че ще подкрепи обединението на Embraer SA и Boeing Co, след седмици на несигурност заради изразени по-рано колебания от страна на президента Жаир Болсонаро. Сделката все още предстои да бъде одобрена от акционерите и регулаторите, но спечелването на подкрепата на правителството на Бразилия беше най-голямата пречка. Съгласно предложената сделка, Embraer ще продаде 80% от търговската си дивизия, най-печелившата в компанията, за 4,2 млрд. долара. Сделката се разглежда като част от преструктурирането на световния авиационен пазар за средно големи самолети. Тя идва слез подобна сделка от основния конкурент на Boeing - Airbus, която купи Bombardier. Частните акционери на Embraer сега трябва да гласуват, за да одобрят или отхвърлят сделката в рамките на 30 дни. Скоро след като пое страната на 1 януари, Болсаноро, бивш капитан от армията, изрази загриженост относно факта, че Boeing може да притежава цялата Embraer, ако сделката бъде одобрена при предложените условия.

Източник: Reuters

Азия

Китай планира да постави по-ниска цел за икономическия растеж през 2019-а година до диапазон между 6,0% и 6,5% в сравнение с миналогодишната цел за растежа на БВП с около 6,5%, тъй като Пекин се мъчи да се справи с по-високите американски митнически тарифи и отслабващото вътрешното търсене. Предложената занижена цел, която ще бъде обявена официално на годишната парламентарна сесия в Китай през март, е била одобрена от най-висшите ръководители на страната по време на икономическа конференция при закрити врата, проведена в средата на месец декември, според няколко източника на Ройтерс, запознати с резултатите от тази среща. Очакваните по-късно този месец официални данни се очакват да покажат, че икономиката на Китай е нараснала през 2018 година с около 6,6%, отбелязвайки най-слабата си експанзия от 1990-а година насам. 

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
11.01.2019
Dow Jones Industrial
23 995.95 (-5.97)
Nasdaq Composite
6 971.48 (-14.59)
Стокови борси
11.01.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.05
Heating oil ($US/gal.)1.8700
Natural gas ($US/mmbtu)3.3000
Unleaded gas ($US/gal.)1.3900
Gold ($US/Troy Oz.)1 292.00
Silver ($US/Troy Oz.)15.62
Platinum ($US/Troy Oz.)812.20
Hogs (cents/lb.)67.35
Live cattle (cents/lb.)126.38

       Опознай България

Първо българско светско училище - Габрово

Първото българско светско училище е открито в Габрово на 14 януари 1835 г.  С него се полагат основите на модерното, западноевропейско образование в България. Училището е създадено по метода Бел-Ланкастер с дарения на родолюбивите габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и др. За нуждите му се създават първите учебници, помагала и пособия, които се възприемат като еталон от по-късно възникналите български училища. От 1872 г. Габровското училище прераства в Първата пълна гимназия в поробените български земи. От 1889 г. тя приема името на своя благодетел Васил Априлов и се нарича Априловска гимназия.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 14.01.2019
Българска версия: 29612, Английска версия: 2902

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999